3 måter å dø i fred

Innholdsfortegnelse:

3 måter å dø i fred
3 måter å dø i fred

Video: 3 måter å dø i fred

Video: 3 måter å dø i fred
Video: Ekstra inntekt // Måter å tjene mer penger på // Tips til inntektskilder // Pengesnakk 2024, April
Anonim

Å motta en terminal diagnose er ingen enkel bragd. Å dø med fred og verdighet er et vanskelig mål å nå. Selv om det er veldig vanskelig, kan du ta avgjørelser som lar deg leve resten av livet ditt med verdighet til den siste dagen. Du må kunne bearbeide følelser og ha støtte. Her er noen trinn for å gjøre denne prosessen enklere.

Steg

Metode 1 av 3: Vurderer fysiske alternativer

Dø med verdighet Trinn 1
Dø med verdighet Trinn 1

Trinn 1. Forstå diagnosen din

Når du får en terminal diagnose, kan du føle deg tung og emosjonell. Det er normalt. Behandle denne informasjonen noen dager (eller så lenge du trenger). Når du har lyst til det, kan du be legen din om å diskutere diagnosen en gang til. Still mange spørsmål, for eksempel behandlingsalternativer og spesifikke detaljer om prognosen din.

Be et familiemedlem eller en nær venn om å følge deg for å snakke med legen din. Kanskje du synes det er vanskelig å diskutere din egen helse. Venner kan være dine representanter for å stille spørsmål og ta notater

Dø med verdighet Trinn 2
Dø med verdighet Trinn 2

Trinn 2. Vet hvilke juridiske alternativer du har

Å avslutte livet ved hjelp av en lege er nå et alternativ som mange terminale pasienter vurderer. Det er noen land som har godkjent dette alternativet, men ikke hele verden. Hvis du er interessert, spør legen din om dette alternativet er tilgjengelig. I disse landene kalles dette alternativet Death With Dignity.

Diskuter dette alternativet med familien. Mange mennesker tiltrekkes av muligheten til å avslutte livet ved hjelp av en lege fordi de kan kontrollere dødsprosessen

Dø med verdighet Trinn 3
Dø med verdighet Trinn 3

Trinn 3. Vurder omsorg for terminale pasienter

Dette alternativet kan vurderes av terminale pasienter. Denne behandlingen er ikke for å kurere sykdommen, men for å få pasienten til å føle seg komfortabel de siste dagene før døden. I de fleste tilfeller utføres denne behandlingen hjemme. For mange mennesker gir det trøst å hvile og hjelper dem å godta. Sykepleiere er vanligvis tilgjengelige 24/7 for å hjelpe.

I tillegg er det et terminal pasientpleieprogram utenfor hjemmet. Kanskje du kan søke om behandlingen. Ikke vær redd for å samle mye informasjon før du bestemmer deg for hvilken type behandling som er riktig for deg

Dø med verdighet Trinn 4
Dø med verdighet Trinn 4

Trinn 4. Del dine ønsker med dine nærmeste

Selv om det er veldig vanskelig, må du snakke om døden med dem. Dette kalles vanligvis den siste orienteringen. For eksempel, hvis du ønsker terminal behandling på et hospice, må du sørge for å gjøre det ønsket tydelig for familien din. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan det bli stadig vanskeligere å kommunisere. Prøv å lage en plan fra det øyeblikket du mottar diagnosen, selv om det er følelsesmessig vanskelig.

  • Sørg for at et pålitelig familiemedlem eller en venn har myndighet til å representere deg. På den måten kan vedkommende ta avgjørelser på dine vegne hvis du ikke kan handle på egen hånd.
  • Kontakt en advokat for å hjelpe deg med lovligheten av maktoverføring.
Dø med verdighet Trinn 5
Dø med verdighet Trinn 5

Trinn 5. Overvinn fysiske begrensninger

Vanligvis er terminal sykdom ledsaget av en nedgang i fysisk helse. Du kan føle at kroppen din raskt svekkes og at du ikke lenger kan gjøre enkle ting for deg selv. En av de vanskeligste delene av denne prosessen er å stole på at andre gjør de enkleste tingene samtidig som de opprettholder selvrespekt.

  • Velg sykepleiere nøye. Hvis du ansetter en profesjonell sykepleier, må du diskutere deres omsorgsstil under intervjuprosessen. Du trenger en sykepleier som er hensynsfull og snill, og ikke prangende.
  • Hvis du bestemmer deg for å bli tatt vare på av en venn eller et familiemedlem, snakk åpent mens du fortsatt kan. Forklar at du vil opprettholde verdighet og ønsker å bli snakket med deg som voksen, ikke som en "baby". La dem lese artikler om behandling, legene vil kunne gi de nødvendige ressursene.
Dø med verdighet Trinn 6
Dø med verdighet Trinn 6

Trinn 6. Godta at du mister en eller annen form for uavhengighet

En annen vanskelighet du kan møte er å miste uavhengigheten. For eksempel, avhengig av sykdom og behandling, kan det hende du ikke lenger kan kjøre bil. Tapet av frihet kan være frustrerende for deg, spesielt siden du allerede har å gjøre med mange følelsesmessige endringer.

  • Prøv å føre en takknemlighetsdagbok for å hjelpe deg med å fokusere på de positive aspektene ved livet. Å bruke tid hver dag på å skrive ned det du er takknemlig for, kan forbedre ting og få deg til å føle deg lykkeligere. Du kan for eksempel sette pris på en kopp varm te, chatte med dine kjære eller nyte solnedgangen.
  • Prøv å bli med i en støttegruppe for å huske at du ikke er alene. Du kan diskutere tanker om å miste uavhengighet med andre medlemmer og finne ut hvordan de takler det.

Metode 2 av 3: Mestring av psykologiske effekter

Dø med verdighet Trinn 7
Dø med verdighet Trinn 7

Trinn 1. Behandle sorgen din

Når du står overfor en terminal prognose, vil du føle en rekke følelser. En av dem er tristhet fordi du må akseptere at alderen din er begrenset. Vær snill mot deg selv og ta deg tid til å behandle følelsene. Husk at det ikke er noen "riktige" følelser. Alle behandler denne dommen annerledes, og det er ikke noe galt i det.

I løpet av de første dagene kan følelsene dine endres fra tid til annen. Sinne, fornektelse, frykt og tristhet er normalt. Godta følelsene som oppstår, og vet at de er naturlige

Dør med verdighet Trinn 8
Dør med verdighet Trinn 8

Trinn 2. Ta opp dine bekymringer

En av de mest kraftfulle følelsene du kan føle er bekymring. Logisk sett er du bekymret for å dø og hva som vil skje etter at du drar. Forskning viser at en effektiv måte å redusere angst på er å fokusere på det du kan kontrollere. Etter å ha behandlet sorgen din, kan du tenke på behandlingsalternativer og lage en plan for hva som må gjøres etter at du går bort.

Begynn for eksempel å bestemme den medisinske handlingen og behandlingen du ønsker til døden tar seg opp. Sørg for å vurdere flere alternativer, og velg den du føler deg mest komfortabel med

Dø med verdighet Trinn 9
Dø med verdighet Trinn 9

Trinn 3. Finn en måte å nyte livet på

En diagnose kan si at du fortsatt har dager, uker, måneder eller år igjen. Siden du allerede har fått en terminal diagnose, kan det noen ganger være vanskelig å fokusere på noe annet. Imidlertid er det viktig at du prøver å nyte resten av livet. Prøv å fokusere på det du fremdeles kan gjøre, og sørg for at du nyter tiden med dine nærmeste.

  • Hvis du liker utendørs, kan du prøve å nyte solen hver dag. Be din venn eller et familiemedlem om å følge deg på en utflukt når du har lyst.
  • Noen ganger føler du deg frisk uansett prognosen du får. Hvis du har det bra, ikke vær redd for å gjøre noe du har hatt lyst til å prøve lenge. For eksempel vil du reise til utlandet. Hvis legen sier at du er frisk nok til det, fortsett.
Dø med verdighet Trinn 10
Dø med verdighet Trinn 10

Trinn 4. Få støtte

Alle ville synes det var vanskelig å håndtere en dødelig sykdom. Så det er viktig at du er omgitt av dine nærmeste og lar dem hjelpe deg. Dette kan være vanskelig fordi du kanskje ikke vil at andre skal se deg som syk, eller kanskje du ikke vil plage familien din med så mye å gjøre for å hjelpe deg. Følelser er normale, men du og de vil føle seg bedre følelsesmessig hvis du motstår trangen til å ta avstand.

Det er mange støttegrupper for mennesker som får en terminal diagnose. Spør legen din om anbefalinger. Å møte mennesker som har fått lignende diagnoser, kan være veldig betryggende for terminale pasienter

Metode 3 av 3: Clearing Business

Dø med verdighet Trinn 11
Dø med verdighet Trinn 11

Trinn 1. Skriv et testament

Et testament er et enkelt og greit juridisk dokument, men det er veldig viktig. Hvis du ikke har testament ennå, kan du opprette en nå. Du kan gjøre det selv eller leie en advokat. Sørg for å liste opp eiendelene og investeringene dine i detalj. Hvis du har mindreårige, må du tydelig angi hvem som skal være foresatte for barnet.

  • Sørg for å utnevne en bobestyrer. Utføreren er personen som vil sørge for at dine ønsker blir utført.
  • Hvis du har en dødelig sykdom, kan du også lage et testament. Dette testamentet gir et utpekt familiemedlem eller en venn makt til å ta juridiske avgjørelser hvis du ikke lenger kan gjøre det.
Dø med verdighet Trinn 12
Dø med verdighet Trinn 12

Trinn 2. Planlegg begravelsen

Denne planleggingen kan gi en følelse av ro og kan hjelpe mot stress. Det er noen mennesker som liker prosessen med å arrangere en begravelse som vil finne sted når de dør. Du kan sette planer, spesifikke eller generelle, avhengig av hva du vil.

  • Hvis du vil ha en bestemt begravelsesgang, religiøs eller ikke, må du sørge for at den er forklart. Du kan også velge hvilken type musikk du vil spille i begravelsen.
  • Forklar denne planen for en du er glad i. Du kan planlegge mye, men du trenger noen som overvåker prosessen etter at du er borte.
Dø med verdighet Trinn 13
Dø med verdighet Trinn 13

Trinn 3. Si farvel

Du kan finne trøst i å si farvel til dine nærmeste. Dette er veldig personlig, og du må tenke på det. Husk at det ikke er noen riktig måte å håndtere døden på. Du kan dø i fred ved å håndtere denne prosessen som du ønsker.

  • En måte å si farvel på er å snakke. Hvis du føler at du kommer til å miste ord senere, planlegg hva du vil si. Husk at tårer og følelser er normale.
  • Det er noen mennesker som velger å skrive brev til sine nærmeste som et siste farvel. Dette brevet kan leses før eller etter at du går bort.

Tips

  • Døden er personlig. Husk, det er ingen riktig måte å håndtere denne situasjonen.
  • Rådfør deg med legen din for å utvikle en behandlingsplan som passer for deg.

Anbefalt: