Slik gjenoppretter du en forvrengt finger

Innholdsfortegnelse:

Slik gjenoppretter du en forvrengt finger
Slik gjenoppretter du en forvrengt finger

Video: Slik gjenoppretter du en forvrengt finger

Video: Slik gjenoppretter du en forvrengt finger
Video: 5 tips der giver dig topkarakter - Hack dig til et 12-tal (1:3) 2024, Kan
Anonim

Fingre som er skadet på grunn av forskyvning av kneleddene er veldig smertefulle! Heldigvis er denne klagen ikke en alvorlig skade og kan overvinnes ved hjelp av en lege. Fingre kan bli skadet hvis de støtes eller trekkes i en retning motsatt fingerens naturlige bevegelsesretning, noe som får en eller flere av knokene til å stikke ut fra leddrommet. Ofte blir fingrene forskjøvet under en ulykke mens du driver med sport, jobber eller kjører bil. Den beste måten å helbrede en skadet finger på er å oppsøke lege så snart som mulig, i stedet for å prøve å fikse det selv.

Steg

Del 1 av 3: Håndtering av fingerleddforskyvning

Løs en dislokert finger Trinn 1
Løs en dislokert finger Trinn 1

Trinn 1. Vær oppmerksom på tilstanden til den skadede fingeren

Er fingeren bøyd i en unormal retning, smertefull eller ubevegelig? Vanligvis kan en forvrengt finger ikke beveges fordi leddet er forskjøvet. I tillegg er formen og retningen på fingrene unormal. I tillegg til smerte og hevelse, blir fargen på fingeren blek. Noen ganger kan den skadede fingeren krible eller bli nummen hvis tilstanden er alvorlig nok.

Oppsøk lege umiddelbart hvis det er et forvrengt fingerledd, spesielt hvis det begynner å hovne opp og føles veldig smertefullt. Sørg for at du får den riktige diagnosen fordi dislokerte fingerledd kan forårsake beinbrudd

Løs en dislokert finger Trinn 2
Løs en dislokert finger Trinn 2

Trinn 2. Fjern smykkene fra den skadede fingeren

Fingeren begynner å hovne opp når leddet skifter. Hvis du har på deg en ring (eller et annet smykke), må du fjerne den umiddelbart slik at den ikke setter seg fast på fingeren og blokkerer blodstrømmen. Hvis ringen er vanskelig å fjerne, påfør en liten mengde lotion, flytende såpe eller vegetabilsk olje på fingeren.

Det er mulig at legen vil kutte ringen hvis den ikke kan fjernes

Løs en dislokert finger Trinn 3
Løs en dislokert finger Trinn 3

Trinn 3. Komprimer den skadede fingeren med en kald gjenstand for å redusere hevelse

Når en fingerforskjell oppstår, plasser en pose fylt med is eller frossen gel umiddelbart på den skadede fingeren. Når du legger på trykk, må du kontrollere at fingeren er fri for trykk for ikke å forverre skaden. Dette trinnet forhindrer at fingeren blir hovent og reduserer smerte.

Hvis det ikke er ispose eller frossen gel, pakk 5-6 isbiter i et lite håndkle og legg dem på den skadede fingeren

Løs en dislokert finger Trinn 4
Løs en dislokert finger Trinn 4

Trinn 4. Løft den skadede hånden slik at den er høyere enn hjertet

Mens du fortsetter å komprimere fingeren med en kald gjenstand, løfter du den skadede hånden til minst skuldernivå. Hold hendene i posisjon til du oppsøker lege. Bruk håndstøtter slik at ikke armmusklene gjør vondt. For eksempel, mens du sitter i bilen og går til legekontoret, plasserer du den skadde hånden på baksiden av stolen.

Hvis hånden ikke er løftet, øker volumet av blod i den skadede fingeren. Denne tilstanden kan føre til at blodårene sprenger eller bløder i fingeren for å bli verre

Del 2 av 3: Se legen

Løs en dislokert finger Trinn 5
Løs en dislokert finger Trinn 5

Trinn 1. Se lege så snart fingerleddet er forskjøvet

I motsetning til en forstuing (som kan behandles med hjemmemedisiner), er måten å behandle et forvrengt fingerledd mye vanskeligere. Ikke prøv å gjenopprette en forvrengt ledd, da dette kan gjøre skaden verre. Sørg for å oppsøke lege så snart som mulig. Hvis skaden er veldig alvorlig, kan leger gjenopprette kneleddet med visse metoder.

  • Hvis skaden oppstår midt på natten eller på en ferie, må du oppsøke vakthavende lege på sykehuset. Du trenger ikke oppsøke en ortopedisk spesialist hvis du har et forvrengt fingerledd, med mindre tilstanden er veldig alvorlig.
  • Legen er i stand til å flytte den forskjøvne leddet. Før du gjør terapi, er det en mulighet for at legen vil administrere lokalbedøvelse eller gi smertestillende medisiner å drikke.
Løs en dislokert finger Trinn 6
Løs en dislokert finger Trinn 6

Trinn 2. Få en røntgen for å finne ut hvor ille fingerleddet forskyves og bekrefte et beinbrudd

Det er mulig at legen din kan be deg om å gjennomgå et røntgenbilde, slik at han kan finne den mest passende behandlingen. Vanligvis gir sykehus røntgenbilder, slik at du ikke trenger å konsultere en ortopedisk spesialist. Etter å ha sett på røntgenstråler, kan legen avgjøre om det er et ødelagt fingerbein eller beinfragmenter i leddet.

Ikke bekymre deg! Hvis legen din ber deg om å ta en røntgen, betyr det ikke at forskyvningen av fingerleddet er veldig alvorlig. Leger må se tilstanden til de bevegelige beinene og leddene før de starter behandlingen

Løs en dislokert finger Trinn 7
Løs en dislokert finger Trinn 7

Trinn 3. Vurder muligheten til å operere hvis andre metoder ikke kan flytte fingerleddene

Du trenger kirurgi hvis forflytningen av fingerleddet er alvorlig, det er et beinbrudd, eller brusklaget i leddet forskyves av skade. Vanligvis utføres operasjonen ved å lage et lite snitt. Du kan gå hjem etter operasjonen.

Legen vil gi lokalbedøvelse for å bedøve fingeren fordi operasjonen for å flytte leddet er veldig smertefull

Del 3 av 3: Ta vare på fingrene inntil det er helbredet

Løs en dislokert finger Trinn 8
Løs en dislokert finger Trinn 8

Trinn 1. Legg en skinne med et lag skumgummi på fingeren i 3-6 uker til beinet er koblet til eller fingeren er helt helbredet

Etter å ha plassert fingerleddet (med eller uten kirurgi), vil legen plassere en skinne med et skumgummilag for å feste til fingeren. Skinnen fungerer for å vikle den skadede fingeren slik at den ikke beveger seg slik at den kommer seg raskere. Bruk skinnen som anvist av legen din til fingeren er helt helbredet.

I stedet for å gi en skinne, kan legen påføre et bandasje for å vikle den skadede fingeren sammen med en finger på siden slik at fingeren ikke kan beveges som om den hadde en skinne

Løs en dislokert finger Trinn 9
Løs en dislokert finger Trinn 9

Trinn 2. Komprimer den skadede fingeren med en kald gjenstand i 30 minutter hver 3-4

Fjern skinnen, og legg deretter en kald gjenstand på den skadede fingeren i minst 20 minutter. Gjør dette trinnet hver 3-4 timer eller minst 3 ganger om dagen. Fingeren skal komprimeres i 2-3 dager for å gro av seg selv og forhindre komplikasjoner på grunn av hevelse.

Kjøp en kompress på et apotek eller via et nettsted

Løs en dislokert finger Trinn 10
Løs en dislokert finger Trinn 10

Trinn 3. Hold hendene på skuldernivå så ofte som mulig i 2-3 uker

Dette trinnet er nyttig for å redusere betennelse og fremskynde utvinningen. Så prøv å løfte armene til skulderhøyde eller høyere så ofte som mulig under dine daglige aktiviteter hvis omstendighetene tillater det. Støtt for eksempel hendene med noen puter når du sitter på sofaen eller ligger i sengen.

Når du sitter på kontoret eller i klassen, kan du stable noen bøker og legge hendene på dem

Løs en dislokert finger Trinn 11
Løs en dislokert finger Trinn 11

Trinn 4. Gjennomgå fysioterapi som anvist av legen

Etter en 3-4 ukers restitusjonsperiode, kan legen din anbefale at du gjør fysioterapi uavhengig for å styrke muskelvevet og leddbåndene i fingrene dine ved å gjøre gjentatte strekk- og knyttende bevegelser. Hvis fingerleddforskyvningen er alvorlig, må du kanskje gjennomgå fysioterapi ved hjelp av en autorisert fysioterapeut.

Fingeren leges raskere og smertene forsvinner raskere hvis du følger instruksjonene legen din gir deg og gjennomgår terapi konsekvent

Løs en dislokert finger Trinn 12
Løs en dislokert finger Trinn 12

Trinn 5. Snakk med legen din hvis fingeren din fortsatt gjør vondt etter at du kan fjerne skinnen

Restaurering av bein og leddbånd tar mye tid. Så vær tålmodig hvis fingeren føles sår i ca 4-6 uker. Se lege hvis fingeren din fortsatt er sår etter 6 uker for å finne ut hvordan du fikser det.

Legen din kan foreskrive et ikke-steroidalt antiinflammatorisk legemiddel eller medisiner for å lindre smerter og hevelse. Før du tar stoffet, må du lese informasjonen på emballasjen og følge anbefalt dosering

Tips

  • Vær oppmerksom på at alle tre fingerleddene kan forskyves, men leddet i midten (det medisinske uttrykket PIP eller proksimalt interphalangeal ledd) er mest utsatt for skade.
  • Hvis du har en veldig alvorlig fingerleddforskyvning, vil legen din henvise deg til en ortopedisk spesialist som vil behandle fingeren din til den heler og om nødvendig omplassere beinet.

Anbefalt: