Hvordan hjelpe de blinde (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan hjelpe de blinde (med bilder)
Hvordan hjelpe de blinde (med bilder)

Video: Hvordan hjelpe de blinde (med bilder)

Video: Hvordan hjelpe de blinde (med bilder)
Video: 💅Three Ways to Shorten Nails During Gel, Acrylic or Artificial Nail Service💅 2024, Kan
Anonim

US Department of Human Health and Services rapporterer at 4,3 millioner mennesker i USA er blinde eller svaksynte. Mange av oss kjenner mennesker som er synshemmede og ønsker å hjelpe dem, men vi er ikke helt sikre på hvordan vi skal oppføre oss på en måte som vil være nyttig. For å gjøre en tjeneste for noen som er blinde, kan du fortelle dem når du kommer inn i rommet, spørre hvordan du kan hjelpe og også bruke enkelt språk. Fremfor alt bør oppførselen din vise respekt og bevissthet om at personen du hjelper er mer enn bare blind.

Steg

Del 1 av 3: Knowing Basic Etiquette

Snakk høyt Trinn 3
Snakk høyt Trinn 3

Trinn 1. Si hei med høy stemme

Når du går inn i et rom der en blind person venter, si umiddelbart noe som vil indikere din tilstedeværelse. Å være stille til du er ved siden av dem kan få dem til å føle at du sniker deg ut av ingenting, noe som er ubehagelig for noen.

  • Si navnet ditt slik at de vet hvem du er.
  • Hvis de strekker ut et håndtrykk, ta deres.
Plukk opp en blind person Trinn 2
Plukk opp en blind person Trinn 2

Trinn 2. Si når du forlater rommet

Det er kanskje ikke intuitivt, men du bør alltid si noe når du drar. Ikke bare anta at de vil høre deg gå ut. Det er frekt å gå uten å si noe, fordi du lar dem snakke ut i tom luft. Dette kan gjøre dem frustrerte og flau.

Veiled noen som er blind_Synlighetssvikt Trinn 2
Veiled noen som er blind_Synlighetssvikt Trinn 2

Trinn 3. Spør om de vil ha hjelp

Hvis det ser ut som om de trenger hjelp, er det beste du kan gjøre å spørre, ikke bare anta at de trenger hjelp. Bare si høflig: "Vil du at jeg skal hjelpe?" Hvis svaret er ja, spør dem hva de vil at du skal gjøre. Men hvis svaret er nei, ville ikke tvang være høflig. De fleste blinde mennesker er i stand til å gjøre mange ting uten hjelp.

  • Hvis de sier at de vil ha hjelp, gjør bare det du blir bedt om, ikke noe mer. Det er vanlig at svaksynte mennesker "tar over" og ender med å gjøre mer skade enn godt.
  • I noen situasjoner trenger du ikke å spørre i det hele tatt. For eksempel, hvis alle sitter rundt bordet og den blinde allerede sitter, trenger du ikke gå til ham og spørre om det er noe du kan gjøre. Du må være sensitiv for situasjonen og ikke anta.
'Overlev syndromet "Going to Hell in a Handbasket" Trinn 4
'Overlev syndromet "Going to Hell in a Handbasket" Trinn 4

Trinn 4. Still spørsmålet direkte

Mange mennesker som ikke har erfaring med blindhet, er ikke sikre på hvordan de skal snakke med en blind person, så de snakker med sin ledsager. For eksempel i en restaurant ber servitøren vanligvis assistenten om å sitte i nærheten av den blinde, hvis de vil legge til vann, menyer og så videre. Blinde mennesker kan høre godt, og det er absolutt ingen grunn til ikke å snakke med dem slik du snakker med andre mennesker.

Avslag på et personlig lån til familie Trinn 5
Avslag på et personlig lån til familie Trinn 5

Trinn 5. Bruk ord som "se" og "se"

Kanskje du har en tendens til å endre dine normale talevaner og se etter andre måter å uttale ord som "se" og "se". Det er ikke noe galt i å bruke disse vanlige ordene, hvis det ikke brukes, vil det høres rart ut. Det kan gjøre den blinde enda mer ubehagelig fordi du snakker med dem på en annen måte enn du ville gjort med andre mennesker.

  • For eksempel kan du si "Hyggelig å se deg" eller "Ser ut som det kommer til å regne i kveld."
  • Imidlertid må du ikke bruke ord som "se" og "se" hvis dette ikke er mulig for den blinde. For eksempel, hvis de nesten traff noe, ville det være mer nyttig å si "Stopp!" i stedet for "Pass på, pass på!"
Skaff deg en servicehund hvis du er blind eller synshemmet Trinn 9
Skaff deg en servicehund hvis du er blind eller synshemmet Trinn 9

Trinn 6. Ikke klapp førerhunden til den blinde

Førerhunder er høyt trente dyr som forbedrer liv og sikkerhet for synshemmede. Blinde mennesker stoler på førerhundene sine for veibeskrivelse, og det er derfor du ikke bør ringe eller klappe dem. Hvis hundens oppmerksomhet er distrahert, kan dette skape en farlig situasjon. Ikke gjør noe for å distrahere førerhunden. Hvis eieren lar deg klappe, KAN du gjøre det, men hvis ikke, ikke rør hunden.

Hjelp en ordblind voksen Trinn 4
Hjelp en ordblind voksen Trinn 4

Trinn 7. Ikke gjør antagelser om livet til den blinde

Å stille mange spørsmål eller overdrive noens blindhet er respektløst. Blinde mennesker svarer ofte på slike spørsmål. Hver dag møter de situasjoner og steder som er enkle for mennesker med sunt syn. Du kan hjelpe dem til å føle seg mer komfortable ved å være følsomme om dette og snakke med dem på en normal måte.

  • En av de vanlige mytene som mennesker med synshemming ofte spør, er om deres hørsels- eller luktesans er forbedret. Blinde mennesker må stole på sansene sine mer enn mennesker som kan se, men det er ikke sant at de har superkrefter når det gjelder hørsel og lukt, og en slik antagelse er hard.
  • Blinde vil kanskje ikke snakke om årsakene til blindheten. Hvis de tar det opp, kan du stille flere spørsmål og fortsette samtalen, men hvis de ikke gjør det, ikke si noe om det.

Del 2 av 3: Hjelp de blinde til å finne retningen

Hjelp en desorientert katt Trinn 10
Hjelp en desorientert katt Trinn 10

Trinn 1. Ikke flytt møbler uten å varsle

Blinde mennesker husker plasseringen av møbler i hjemmene, klasserommene, kontorene og andre steder de ofte besøker. Å flytte møbler kan være forvirrende og kanskje ikke være trygt for dem.

  • Hvis du trenger å flytte møbler, forklarer du nøyaktig hvordan utformingen av rommet endret seg.
  • Ikke la hindringer stå i veien. Ikke la døren stå åpen. Ikke la haugevis av gjenstander ligge på gulvet.
Veiled noen som er blind_Synskadelig Trinn 8
Veiled noen som er blind_Synskadelig Trinn 8

Trinn 2. Gi armen din ledelse

Hvis en blind ber om hjelp til å gå fra ett sted til et annet, kan du tilby å veilede dem ved å legge hånden på armen, like over albuen. Denne stillingen er behagelig for blinde å holde når de går. Når du begynner å bevege deg, gå et halvt skritt først, og ikke gå for fort.

  • Når du veileder en blind person, bør du gå saktere enn vanlig. Å gå for fort kan snuble dem.
  • Hvis de bruker en førerhund eller stokk, går du på motsatt side av guiden.
Forklar 'loven om tiltrekning' til andre Trinn 6
Forklar 'loven om tiltrekning' til andre Trinn 6

Trinn 3. Tegn alt i detalj

Når du går, si hva du finner. Hvis du nærmer deg fortauet, kan du si "opp på fortauet" eller "nedover fortauet" for å la dem justere tempoet. Du må være spesifikk og beskrive nøyaktig hvor noe er. Hvis en blind spør om veibeskrivelse, vil det ikke gjøre deg godt å peke og si "der". Forklar i stedet hvordan du kommer dit når det gjelder avstand.

  • Si for eksempel: “Butikken ligger tre kvartaler herfra. Ta til venstre etter at du har gått ut av døren, gå to kvartaler nordover, ta til høyre, og du finner butikken i enden av blokken til høyre."
  • Å beskrive retninger med prangende markører er også ubrukelig. Å si "butikken ligger rett etter bensinstasjonen" vil ikke hjelpe noen som ikke er kjent med området.
  • Beskriv alt de vil støte på underveis. Advarsel om lavt hengende tregreiner eller andre hindringer som de ikke vil kunne se.
Veiled noen som er blind_Synskadelig Trinn 9
Veiled noen som er blind_Synskadelig Trinn 9

Trinn 4. Hjelp dem å sette seg ned

Den beste måten å gjøre dette på er å trekke opp en stol og bringe hånden til å ta på baksiden av stolen, slik at de kan sette seg ned. Når du gjør dette, tegner du høyden på stolen og vender den. Ikke skyv dem inn i en stol, da det kan få dem til å miste balansen.

Hjelp en hund å overvinne frykten for trapper Trinn 7
Hjelp en hund å overvinne frykten for trapper Trinn 7

Trinn 5. Hjelp dem med å bruke trappene

Start med å si om stigen de står overfor går opp eller ned, og beskriv stigenes bratthet og lengde. Legg deretter hendene på rekkverket. Hvis du leder dem, gå først, og sørg for at de har tid til å følge bak deg.

Hjelp valper med å lære separasjonskunnskaper Trinn 11
Hjelp valper med å lære separasjonskunnskaper Trinn 11

Trinn 6. Hjelp dem å krysse terskelen

Når du nærmer deg dørene, må du kontrollere at de er på den hengslede siden av døren, og forklare retningen døren svinger. Åpne døren og gå først. Legg hånden på dørhåndtaket, og la dem lukke den etter at dere har passert.

Hjelp noen å komme seg etter en levertransplantasjon Trinn 11
Hjelp noen å komme seg etter en levertransplantasjon Trinn 11

Trinn 7. Hjelp dem å sette seg inn i bilen

Når du nærmer deg en bil, må du fortelle bilens retning og hvilken dør som er åpen. Legg hånden på bildøren. De kan kanskje åpne døren og sette seg ned, men du må være på vakt hvis hjelpen din er nødvendig.

Del 3 av 3: Å hjelpe mennesker som nettopp har mistet øynene

Behandle din manns sjalusi over vennskapene dine Trinn 9
Behandle din manns sjalusi over vennskapene dine Trinn 9

Trinn 1. Snakk med dem om at blindhet ikke er en tragedie

Hvis din venn eller familiemedlem nylig mistet synet, kan de slite og frykte. Det er sannsynlig at de brukte mye tid sammen med leger og terapeuter for å lære om deres nå forskjellige livsoverganger. Det er ikke lett å vite hva de skal si, men mange blinde lever et vakkert og meningsfylt liv, med et hyggelig arbeid eller skoleliv og har normale forhold.

  • Hvis de sier at de vil snakke om blindhet, vær en empatisk lytter.
  • Lær de beste måtene å hjelpe kjære som er nyblinde, fra å hjelpe dem med å utvikle et nytt styringssystem til å organisere hjemmet sitt på en tilgjengelig måte.
Skaff deg en servicehund hvis du er blind eller synshemmet Trinn 3
Skaff deg en servicehund hvis du er blind eller synshemmet Trinn 3

Trinn 2. Gi informasjon om organisasjoner for synshemmede

Å bli med i en organisasjon for blinde er en viktig måte å overgå fra å kunne se til å være blind. Det hjelper hvis de snakker med andre som har vært gjennom det samme og som har mye erfaring med å lære dem hva de skal endre. Her er noen organisasjoner som spesielt hjelper blinde mennesker i Amerika med å leve aktive og meningsfulle liv:

  • Nasjonal blindforbund
  • American Council of the Blind
  • Organisasjon etter stat, som du finner her
Diskuter spiseforstyrrelser med et barn Trinn 2
Diskuter spiseforstyrrelser med et barn Trinn 2

Trinn 3. Diskuter rettigheter og ressurser

Å leve livet som en blind person har blitt lettere på grunn av moderne oppfinnelser, lover og retningslinjer som letter den blinde personens behov. Hvis du kjenner en seende person, kan du hjelpe dem med å finne ressurser som gir dem tilgang til alt fra verktøy designet for å hjelpe dem med å lese informasjon på internett til sosial trygd for konsultasjoner og mer. Hjelp blinde mennesker du kjenner på følgende områder:

  • Lær punktskrift
  • Yrkesrehabilitering
  • Trygdeytelser
  • Lov (for eksempel er det bare blinde som får gå med en hvit stokk)
  • Produkter og hjelpemidler for lesing og navigasjon
  • Å skaffe en førerhund

Anbefalt: