Hvordan håndtere skyld: 10 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan håndtere skyld: 10 trinn (med bilder)
Hvordan håndtere skyld: 10 trinn (med bilder)

Video: Hvordan håndtere skyld: 10 trinn (med bilder)

Video: Hvordan håndtere skyld: 10 trinn (med bilder)
Video: Alfred & Skyggen - En liten film om følelser (psykologi, følelser, psykisk helse, animasjon) 2024, April
Anonim

Skyld er en naturlig menneskelig følelse som alle opplever på et tidspunkt i livet. Men for mange mennesker kan dype eller kroniske skyld- eller skamfølelser være stressende. Proporsjonal skyld eller rimelig skyld er skyld som skyldes handlinger, beslutninger eller andre feil handlinger som du må være ansvarlig for og ha en negativ innvirkning på andre. Denne skyldfølelsen er sunn fordi den kan oppmuntre deg til å rette opp feil, skape sosial samhørighet og felles ansvar. Uforholdsmessig skyld er skyld for ting du egentlig ikke kan ta ansvar for, for eksempel handlinger og velvære for andre mennesker, og ting du ikke har kontroll over, for eksempel utfallet av de fleste situasjoner. Denne typen skyld får oss til å oppløse seg i fiaskoer som faktisk er våre egne forutsetninger, slik at vi føler oss skamfulle og harme. Det er trinn du kan ta for å håndtere disse følelsene, enten det er skyldfølelse som har oppstått fra tidligere feil eller som har oppstått utilsiktet.

Steg

Metode 1 av 2: Konfrontere proporsjonalt laug

Behandle skyld Trinn 1
Behandle skyld Trinn 1

Trinn 1. Vet hvilken type skyld du føler og dens formål

Skyld er en nyttig følelse når den hjelper oss til å vokse og lære av vår oppførsel som støter eller skader oss selv eller andre. Når skyld oppstår for å såre en annen person eller for å ha en negativ innvirkning som kan forebygges, får vi faktisk et signal om å endre den oppførselen (eller vi trenger ikke å se konsekvensene heller). Proporsjonal skyld kan være en veiledning for å omdirigere vår oppførsel og justere vår forståelse av hva som er akseptabelt og hva som ikke er det.

For eksempel, hvis du føler deg skyldig i å spre rykter om at en kollega konkurrerer om en kampanje med deg, er skyldfølelsen proporsjonal. Hvis du får kampanjen fordi du har bedre kvalifikasjoner, men du fortsatt føler deg skyldig, betyr det at du føler uforholdsmessig skyld

Behandle skyld Trinn 2
Behandle skyld Trinn 2

Trinn 2. Tilgi deg selv

Tilgivelse er ikke lett. Viktige trinn for å tilgi deg selv er:

  • Godta smerten som oppstår uten å overdrive eller minimere det som skjedde.
  • Bekreft i hvilken grad du er ansvarlig for denne feilen. Du kan kanskje gjøre ting annerledes, men du kan virkelig ikke være ansvarlig for alt. Overvurdering av ansvaret ditt kan få deg til å føle deg skyldig lenger enn du burde.
  • Forstå din sinnstilstand når den negative handlingen skjedde.
  • Dialog med andre som føler den negative virkningen av handlingene dine. En oppriktig unnskyldning betyr mye. Det er veldig viktig at du og den andre parten vet at du er klar over skaden og vet hva du bør gjøre (hvis noen) for å løse det, og også be om unnskyldning.
Behandle skyld Trinn 3
Behandle skyld Trinn 3

Trinn 3. Ta handlinger som kan endre situasjonen eller endre seg så raskt som mulig

Hvis vi fortsetter å føle skyldfølelse i stedet for å gjøre de nødvendige forbedringene, straffer vi oss selv. Dessverre vil denne oppførselen bare få deg til å føle deg for flau til å iverksette tiltak som virkelig kan gjøre en forskjell. Å gjøre gjenopprettende endringer betyr å svelge stolthet og stole på at andre vil være takknemlige for din innsats for å overvinne denne skylden.

  • Hvis din måte å gjøre ting riktig er å be om unnskyldning, kan du prøve å begrunne det du gjorde eller påpeke den delen av situasjonen du ikke er ansvarlig for. Når du beklager, prøv å erkjenne den andres smerter uten å gå over bord eller prøve å komme inn på detaljene i situasjonen.

    Det kan være lettere å be om unnskyldning for ord som ble sagt utilsiktet og skadet den andre personen. Men hvis denne sårende oppførselen har pågått lenge, for eksempel at du ignorerer foreldrenes følelser i årevis, trenger du mer ærlighet og ydmykhet

Behandle skyld Trinn 4
Behandle skyld Trinn 4

Trinn 4. Start journalføring

Prøv å journalføre detaljer, følelser og minner fra situasjonen for å hjelpe deg med å lære om deg selv og handlingene du tok. Å prøve å forbedre oppførselen din i fremtiden er en fin måte å håndtere skyldfølelse på. Å skrive i denne journalen kan svare på spørsmål som:

  • Hvordan føler du deg selv og alle som er involvert i situasjonen?
  • Hva var dine behov den gangen, og ble de dekket? Hvis ikke, hvorfor?
  • Er det et motiv bak denne handlingen? Hva eller hvem er katalysatoren for denne oppførselen?
  • Hva er standarden på dømmekraft i denne situasjonen? Hva er dine verdier, dine foreldre, dine venner, din ektefelle eller verdiene til en institusjon som lov? Er denne vurderingsstandarden virkelig passende? Hvis svaret er ja, hvordan vet du det?
Behandle skyld Trinn 5
Behandle skyld Trinn 5

Trinn 5. Godta at du har gjort en feil, men ikke dvel ved det

Vi vet at det er umulig å forandre fortiden. Så etter å ha brukt tid på å studere handlingene dine og iverksette tiltak for å korrigere dem så mye som mulig, er det viktig at du ikke dveler ved disse følelsene for lenge. Prøv å minne deg selv på at jo før du blir kvitt skyldfølelsen, jo raskere kan du fokusere på andre ting som virkelig må tas hensyn til akkurat nå.

En annen fordel med å føre en journal for å håndtere skyld er at du kan overvåke følelsene dine for å vise deg selv hvor raskt skyldfølelsen kan forsvinne når vi håndterer den med en gang. Det er også viktig å merke seg hvordan tiltak for å forbedre situasjonen kan overvinne denne skyldfølelsen. Dette kan hjelpe deg til å føle deg stolt over fremgangen din og hvordan du bruker denne skyldfølelsen på en positiv måte

Metode 2 av 2: Konfrontere det uforholdsmessige lauget

Behandle skyld Trinn 6
Behandle skyld Trinn 6

Trinn 1. Vet hvilken type skyld du føler og dens formål

I motsetning til proporsjonal skyldfølelse, som signaliserer oss til å gjenkjenne vår urettferdighet, stammer uforholdsmessig skyld vanligvis fra ett av følgende:

  • Gjør noe bedre enn andre (skyld fra en overlevende).
  • Føl at du ikke prøver hardt nok for å hjelpe noen.
  • Gjør noe som bare du "føler" du har gjort
  • Noe du ikke gjør, men vil gjøre.

    La oss ta eksemplet med å føle deg skyldig for å få en kampanje. Hvis du sprer et ondsinnet rykte om en kollega, slik at du kan få det, er det en "forholdsmessig skyldfølelse". Men hvis du får denne kampanjen fordi du fortjener den, men likevel føler deg skyldig, står du overfor uforholdsmessig skyld. Denne typen skyld er totalt irrasjonell

Behandle skyld Trinn 7
Behandle skyld Trinn 7

Trinn 2. Sammenlign det du kan kontrollere med det du ikke kan

Skriv i en journal alt som virkelig er under din kontroll. Skriv også ned noen ting du har litt kontroll over. Å skylde på deg selv for feil eller hendelser som egentlig ikke er under din kontroll betyr at du er sint på deg selv for ting som er utenfor din kontroll.

  • Du bør også innse at du egentlig ikke har skylden fordi du angrer på at du ikke gjorde visse ting. På den tiden var det ingen måte du kunne vite tingene du vet i dag. Du har mest sannsynlig tatt den beste avgjørelsen på det tidspunktet.
  • Minn deg selv på at du ikke er skyld i å ha overlevd en tragedie som andre mennesker, selv om personen er nær deg, ikke gjorde det ut av det.
  • Innse at du ikke er ansvarlig for andre mennesker. Selv om du virkelig elsker menneskene i livet ditt, har de et ansvar for seg selv og sikrer sitt eget velvære (så vel som deg og deg selv).
Behandle skyld Trinn 8
Behandle skyld Trinn 8

Trinn 3. Undersøk dine prestasjonsstandarder og dine standarder for å hjelpe andre

Prøv å skrive det ned og reflekter i en journal om standardene for atferd du setter for deg selv er for høye eller ikke. Ofte oppnådde vi disse standardene utenfor oss selv da vi var unge, og i dag er disse standardene så vanskelige og umulige å leve opp til at de forårsaker stress.

Prøv også å godta din rett til å beskytte og forsvare dine egne interesser. Vi føler oss ofte skyldige i at vi ikke ønsker å bøye verdiene vi tror på for andre eller for å ofre noe vi verdsetter mest (som fritiden eller det personlige rommet), noe som er viktig for å håndtere skyld. Minn deg selv på å godta det at noen ganger kan andres ønsker komme i konflikt med dine, og dette er naturlig. Det er ikke noe galt i å ville oppfylle sine egne behov

Behandle skyld Trinn 9
Behandle skyld Trinn 9

Trinn 4. Prøv å fokusere på kvalitet, ikke kvantitet når du hjelper andre

Skyld skyldes ofte at vi ikke er følsomme nok for andre mennesker. Og siden du bare kan gi deg selv, husk at kvaliteten på hjelpen du gir vil bli mindre hvis du prøver hardt å hjelpe "hele tiden" eller hjelpe "alle du bryr deg om" hele tiden, uansett hva.

For å unngå denne typen skyld, prøv å være klar over situasjoner der du virkelig burde prøve å hjelpe. Ved å kjenne øyeblikkene når du trenger å hjelpe intelligent, blir du også smartere i å vite hvor mye ansvar du har for andre, og dette reduserer umiddelbart skyldfølelsen du opplever. Det kan også hjelpe med kvaliteten på hjelpen du gir, og du vil bli mer bevisst på det gode du gjør i stedet for hva du kan gjøre

Behandle skyld Trinn 10
Behandle skyld Trinn 10

Trinn 5. Søk aksept og medfølelse gjennom mindfulness

Mindfulness og meditasjon kan hjelpe deg med å observere mentale prosesser i deg selv, inkludert vedvarende skyldtendenser som selvskyld og overdreven selvkritikk. Når du lærer å observere denne prosessen, kan du ha større medfølelse for deg selv og innse at disse tankene ikke skal tas eller tas for alvorlig.

En annen ting som kan hjelpe er å opprettholde gode relasjoner til mennesker du bryr deg om som godtar deg for den du er og gir deg ubetinget kjærlighet. Å se måten de behandler deg på kan gjøre det lettere for deg å ha denne holdningen til deg selv. Du er imidlertid ansvarlig for selvaksept og selvkjærlighet, og dette kan gjøres med eller uten hjelp fra utsiden

Tips

  • Ikke vær perfeksjonist når det gjelder skyld! Så lenge du ikke kontrolleres av disse følelsene, kan noen skyldfølelser hjelpe deg med å oppføre deg ærlig, integritet og medfølelse for andre.
  • Prøv alltid å tenke positivt. Kanskje du gjør mange ting som skader andre og deg selv, men den eneste løsningen er å tilgi deg selv og fortsette med livet. Hvis du har beklaget dem og de godtar det, må du få plass til dem. Hvis du fortsetter å be om unnskyldning og de ikke godtar det, kan du føle deg enda verre. Prøv å lære av dine feil. Neste gang du gjør noe som kan være smertefullt, kan du prøve å tenke deg om før du gjør det.
  • Du må alltid tilgi deg selv for å føle deg bedre.

Anbefalt: