Hvordan takle skyld: 12 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan takle skyld: 12 trinn (med bilder)
Hvordan takle skyld: 12 trinn (med bilder)

Video: Hvordan takle skyld: 12 trinn (med bilder)

Video: Hvordan takle skyld: 12 trinn (med bilder)
Video: 10 ting jenter skulle ønske gutter visste 2024, Kan
Anonim

Skyldfølelse kan få deg til å føle deg dyster og forhindre at du fortsetter med livet ditt. Å forstå hvordan du slutter å ha negative følelser og håndtere dine tidligere handlinger kan være vanskelig, men denne artikkelen vil guide deg gjennom prosessen og hjelpe deg med å nå en positiv fremtid.

Steg

Del 1 av 2: Forstå skyldfølelser

Overvinn følelsene for skyld Trinn 1
Overvinn følelsene for skyld Trinn 1

Trinn 1. Forstå hensikten med skyld

Vanligvis føler vi oss skyldige fordi vi gjorde eller sa noe som skadet en annen person. Denne typen skyld hjelper deg å forstå når du kan ha gjort noe galt, som er sunt og naturlig.

For eksempel, hvis du glemmer vennens bursdag, kan du føle deg skyldig i at det forventes at noen husker og feirer vennens bursdag. Dette er sunn skyld fordi det gjør deg oppmerksom på noe du ikke klarte å gjøre som kan skade forholdet ditt til personen

Overvinn følelsene for skyld Trinn 2
Overvinn følelsene for skyld Trinn 2

Trinn 2. Erkjenn uproduktiv skyldfølelse

Noen ganger kan vi føle skyld når vi ikke trenger det. Denne typen skyld er kjent som skyld som verken er sunn eller produktiv fordi den ikke gjør noe. Det får oss bare til å føle oss dårlige.

For eksempel, hvis du føler deg skyldig i å måtte jobbe på en venns bursdag og ikke kunne delta på festen, er dette et eksempel på usunn skyldfølelse. Hvis du i henhold til timeplanen din virkelig må jobbe og ikke kan ta fri for å gå til bursdagsfesten hans, er dette noe du ikke kan kontrollere. Vennen din må forstå at du må gå glipp av bursdagsfesten hennes for å beholde jobben din

Overvinn følelser av skyld Trinn 3
Overvinn følelser av skyld Trinn 3

Trinn 3. Finn ut hva som får deg til å føle deg skyldig

Hvis du føler deg skyldig i noe, er det viktig å identifisere hva som får deg til å føle deg skyldig og hvorfor. Å identifisere kilden til din skyld og hvorfor den får deg til å føle deg skyldig, kan hjelpe deg med å avgjøre om dine skyldfølelser er sunne eller ikke. Imidlertid må du jobbe med disse følelsene for å komme gjennom dem.

Overvinn følelsene for skyld Trinn 4
Overvinn følelsene for skyld Trinn 4

Trinn 4. Skriv om hvordan du føler

Å føre en journal om dine skyldfølelser kan hjelpe deg å forstå og håndtere dem. Start med å skrive ned årsakene til dine skyldfølelser. Hvis dette er noe du gjorde eller sa til noen, forklar så mye som mulig hva som skjedde. Inkluder forklaringen din, hvordan du føler om denne situasjonen og hvorfor. Hva tror du du trenger å føle skyld over?

Du kan for eksempel skrive om en rekke grunner til at du har glemt bursdagen til en venn. Hva er det som skjer som plager deg? Hvordan reagerte vennene dine? Hvordan føler du deg om det?

Overvinn følelsene for skyld Trinn 5
Overvinn følelsene for skyld Trinn 5

Trinn 5. Beklager om nødvendig

Etter å ha konkludert med at skylden din er sunn eller ikke, kan du bestemme om du må be om unnskyldning for det du gjorde. Når det gjelder å glemme vennens bursdag, beklager du at du ikke klarte å gjøre noe en venn burde ha gjort.

Pass på at du beklager oppriktig og ikke unnskyld deg for handlingene dine. Det er viktig å ta fullt ansvar for handlingene dine for å vise vennene dine at du føler deg skyldig. Si noe enkelt som: "Jeg beklager virkelig _."

Overvinn følelsene for skyld Trinn 6
Overvinn følelsene for skyld Trinn 6

Trinn 6. Reflekter over situasjonen for å forhindre at noe lignende skjer igjen

Etter å ha tenkt gjennom skyldfølelsen din, identifisert kilden og beklaget om nødvendig, ta deg tid til å reflektere over handlingene dine, slik at en lignende situasjon ikke skjer igjen i fremtiden. Å reflektere etter å ha gjort noe galt kan hjelpe deg med å vokse fra opplevelsen og ikke gjøre de samme feilene igjen og igjen.

For eksempel, etter å ha tenkt på å glemme vennens bursdag, kan du bestemme at du i fremtiden må være mer forsiktig med å huske viktige datoer og ta skritt for å forhindre lignende situasjoner i fremtiden

Del 2 av 2: Abandoning Guilt

Overvinn følelsene for skyld Trinn 7
Overvinn følelsene for skyld Trinn 7

Trinn 1. Gjør skyldfølelse til takknemlighet

Skyldfølelse kan få deg til å tenke på ting som er fulle av feil, som ikke er produktive og ikke gir noen fordeler som kan brukes på din oppførsel senere i livet. Prøv heller å gjøre dine skyldige tanker til takknemlige tanker.

  • For eksempel, hvis du glemte bursdagen til vennen din, kan du si til deg selv "Jeg skulle ha husket i går var bursdagen hans!". Disse tankene lar deg ikke vokse ut av den aktuelle situasjonen. Dette vil bare få deg til å føle deg verre når du glemmer bursdagen til vennen din.
  • Endre skyldserklæringen til noe positivt, for eksempel "Jeg er takknemlig for at jeg ble minnet om at vennene mine er veldig viktige for meg og gitt muligheten til å vise det til dem i fremtiden."
Overvinn følelsene for skyld Trinn 8
Overvinn følelsene for skyld Trinn 8

Trinn 2. Tilgi deg selv

Å tilgi deg selv, som å tilgi en venn, er en viktig del av å lære å håndtere skyld. Hvis du står overfor skyld over ting som har fått deg til å be om tilgivelse eller som er utenfor din kontroll, må du lære å tilgi deg selv. En måte å begynne å slippe skylden på er å tilgi deg selv når du gjør en feil, akkurat som du ville tilgi en nær venn.

Neste gang du føler deg skyldig i noe, ta et dypt pust og slutte å skylde på deg selv. Si i stedet noe som "Jeg gjorde feil, men det gjør meg ikke til en dårlig person."

Overvinn følelsene for skyld Trinn 9
Overvinn følelsene for skyld Trinn 9

Trinn 3. Lær av den fiktive karakteren Scarlett O'Hara

Tenk på dette sitatet, "Tross alt … i morgen er en ny dag." Innse at hver dag er en ny begynnelse og full av løfter, håp og muligheter til å starte på nytt. Forstå at det du gjør kan være feil, men det bestemmer ikke fremtiden din. Selv om handlingene dine kan ha konsekvenser, kontrollerer de ikke resten av livet ditt.

Overvinn følelsene for skyld Trinn 10
Overvinn følelsene for skyld Trinn 10

Trinn 4. Gjør gode gjerninger

Å nå ut til andre kan ofte være til fordel for personen som tilbyr hjelp, like mye som nytten for personen som mottar den. Selv om du må forstå at gode ting ikke vil reversere handlingene dine, kan det hjelpe deg å gå videre mot en positiv fremtid. Faktisk har en rekke studier vist at ved å hjelpe andre gir vi en rekke fordeler for vår egen psykiske og fysiske helse.

Spør sykehus, veldedige organisasjoner og andre organisasjoner om frivillige muligheter. Selv frivillig arbeid i noen timer hver uke kan hjelpe deg med å håndtere skyldfølelse

Overvinn følelsene for skyld Trinn 11
Overvinn følelsene for skyld Trinn 11

Trinn 5. Innlemme åndelige aktiviteter i livet ditt

Noen trosretninger har en måte å gjøre soning på for synd, som kan hjelpe deg med å håndtere skyld. Vurder å delta på en gudstjeneste eller gudstjeneste i et gudshus du ønsker eller utvikle din egen åndelige aktivitet. Åndelige fordeler går utover bare å eliminere skyldfølelse. Forskning viser at spiritualitet og bønn kan til og med bidra til å redusere stress og forkorte helbredelsestiden under sykdom.

  • Vurder å besøke et tilbedelsessted for å be sammen med andre.
  • Ta opp meditasjon eller yoga.
  • Tilbring tiden din i naturen og beundre naturens skjønnhet.
Overvinn følelsene for skyld Trinn 12
Overvinn følelsene for skyld Trinn 12

Trinn 6. Vurder å søke hjelp fra en terapeut hvis du ikke kan la skyldfølelsen være alene

For noen kan skyldfølelser forstyrre dagliglivet og lykken. Uten hjelp kan det være vanskelig å forstå skyldfølelse og bestemme hvordan man best skal håndtere disse følelsene. En autorisert psykolog kan hjelpe deg med å forstå disse følelsene og hjelpe deg med å komme forbi skyldfølelser.

Husk at overdreven skyldfølelse kan være en del av en underliggende psykisk tilstand som krever behandling. Å snakke med en terapeut kan hjelpe deg med å forstå hva som skjer og finne ut hva som er best å gjøre

Tips

  • Hvis du foretrekker å holde situasjonen din hemmelig, men trenger trøst, kan du fortelle en pålitelig person om det, for eksempel et familiemedlem eller en nær venn.
  • Skyldfølelse og overtenkning kan skyldes depresjon eller andre psykologiske forhold. Søk lege hvis nødvendig.

Relatert artikkel

  • Står overfor endring
  • Å håndtere fortalder

Anbefalt: