3 måter å forhindre hydroplanlegging

Innholdsfortegnelse:

3 måter å forhindre hydroplanlegging
3 måter å forhindre hydroplanlegging

Video: 3 måter å forhindre hydroplanlegging

Video: 3 måter å forhindre hydroplanlegging
Video: Slik kan du lett reparere et punktert dekk selv | Tips fra AUTODOC 2024, Kan
Anonim

Hydroplaning skjer når dekkene dine treffer mer vann enn de kan riste av seg, noe som får dekkene til å miste kontakten med veien og gli over vannoverflaten. Vanntrykket på forsiden av hjulene vil danne et lag med vann under dekkene, noe som får bilen til å miste kontrollen. Å lære å forhindre hydroplanlegging vil spare deg for fremtidig skade når du kjører bil i dårlig vær. Selv om dette kan være en skummel opplevelse, er det veldig viktig at du holder deg rolig.

Steg

Metode 1 av 3: Slik kjører du for å unngå vannplaning

Stopp Hydroplaning Trinn 1
Stopp Hydroplaning Trinn 1

Trinn 1. Vær forsiktig de første minuttene når det begynner å regne

De første ti minuttene er de farligste. Dette er fordi når det regner, vil vannet blande seg med smuss, olje og partikler på veien, og skape et veldig glatt lag.

  • Når det begynner å regne, kjør sakte og se opp for andre biler som sklir.
  • Kraftig regn etter en tid vil rydde veiene slik at forholdene blir tryggere på den tiden.
Stopp Hydroplaning Trinn 2
Stopp Hydroplaning Trinn 2

Trinn 2. Senk farten når været er vått

Jo raskere du kjører, desto vanskeligere er det for dekkene å opprettholde veigrep. Hvis hjulet treffer en dam, kan det skli. Så det er veldig viktig å kjøre sakte i regnvær, selv om sikten fortsatt er god.

  • Det er greit å gå under fartsgrensen på en regnværsdag. Ikke gå saktere enn trafikkflyten, men du trenger ikke å kjøre 70 miles i timen på motorveien i regnet..
  • Det er viktig å gå sakte hvis du ser en dam.
Stopp Hydroplaning Trinn 3
Stopp Hydroplaning Trinn 3

Trinn 3. Unngå å passere gjennom sølepytter

Dette er et sted hvor du kan oppleve vannplaning, ettersom dekkene har vanskelig for å holde veigrep. Pytter kan ikke alltid sees, så vær forsiktig og senk farten, ettersom hindringer og sølepytter begynner å dukke opp.

  • Vanligvis dannes dammer ved siden av veien, så gå litt til sentrum.
  • Prøv å kjøre for å følge sporene til bilen foran deg. Dette reduserer sjansen for for mye vann foran hjulene dine, noe som kan føre til at du mister kontrollen.
  • Kontroller at vindusviskerne fungerer som de skal. Dårlig syn når det regner kan forårsake ulykker fordi du nesten ikke kan se stående vann.
Stopp Hydroplaning Trinn 4
Stopp Hydroplaning Trinn 4

Trinn 4. Slå av cruise control

Hvis du kjører på motorveien og bruker cruisekontroll, må du slå den av når det regner. Du vil mer kunne kjenne veiforholdene når cruisekontrollen er slått av. Hvis du må bremse ned umiddelbart, er det lettere hvis foten din allerede er på bremsepedalen.

Stopp Hydroplaning Trinn 5
Stopp Hydroplaning Trinn 5

Trinn 5. Prøv å bruke et lavt gir

Dette vil hjelpe deg med å få grep lettere og forhindre at du går for fort. Selv om det er litt vanskelig å implementere på motorveien, hvis du er på en vei med lavere fartsgrense, vil kjøring i lavt gir gi sikkerhet for deg når du svinger eller går nedoverbakke uten vannplaning.

Stopp Hydroplaning Trinn 6
Stopp Hydroplaning Trinn 6

Trinn 6. Gå sakte og vær forsiktig så du ikke sklir, og påfør jevnt trykk på gass- eller bremsepedalen

Når du bremser, ikke gå for hardt, pump sakte. Hvis bilen din er utstyrt med ABS, kan du bremse som vanlig. Pass på at hjulene ikke er låst når du bremser, for du sklir.

  • Unngå plutselig akselerasjon og bremser, ikke gjør plutselige svinger, fordi de kan kaste deg av banen.
  • Vær ekstra forsiktig på humpete veier, kjør forsiktig.

Metode 2 av 3: Få kontroll tilbake under vannplaning

Stopp Hydroplaning Trinn 7
Stopp Hydroplaning Trinn 7

Trinn 1. Forstå hva som skjer når du sklir

Ved vannplaning samler det seg mye vann under dekkene, slik at dekkene mister kontakten med veibanen. Bilen vil kjøre feil, avhengig av hvordan du kjører og hvilket hjul som hydroplanerer.

  • Hvis bilen din går rett, vil du føle bilen skifte i den andre retningen.
  • Hvis det roterende hjulet hydroplaner, kan hastighetsmåleren og turtallet øke fordi hjulet vil snurre.
  • Hvis forhjulene hydroplaner, glir bilen ut av hjørnet.
  • Hvis bakhjulene opplever hydroplaning, vil bilen bakover skifte til siden.
  • hvis alle hjulene er hydroplanet, vil bilen skifte i en rett linje.
Stopp Hydroplaning Trinn 8
Stopp Hydroplaning Trinn 8

Trinn 2. Hold roen og vent til bilen slutter å skli

Når bilen begynner å skli, kan dette forårsake panikk. Bilen vil føle seg ute av kontroll, og refleksene dine får deg til å gjøre noe hensynsløst. Ikke få panikk og hold fokus. Du må bare vente på at bilen slutter å skli, og gjenvinne kontrollen. Uansett hvordan bilen skled, kan du bruke de samme trinnene for å gjenvinne kontrollen.

  • Husk at vannplaning bare kan skje et sekund før bilen gjenvinner trekkraft. Å vente er den beste måten å håndtere dette problemet på.
  • Ikke slå på bremsene eller vri på rattet, da dette kan føre til at du mister kontrollen enda mer.
Stopp Hydroplaning Trinn 9
Stopp Hydroplaning Trinn 9

Trinn 3. Løft foten av gasspedalen

Hvis du trykker på gassen mens du sklir, vil du miste kontrollen og gjøre situasjonen verre. Ikke slå på gassen, og vent en stund når du får kontrollen tilbake.

  • Hvis du bremser når du begynner å skli, slipp bremsen litt til du stopper.
  • Hvis du kjører en manuell bil, slipper du clutchen.
Stopp Hydroplaning Trinn 10
Stopp Hydroplaning Trinn 10

Trinn 4. Pek rattet i den retningen du vil gå

Hold godt i rattet og styr bilen forsiktig i riktig retning. Denne teknikken kalles "kjøring mens du sklir", og det er en fin måte å gjenvinne kontrollen på når du sklir. Du må kanskje korrigere bilens bevegelsesretning flere ganger etter hvert som du får tilbake trekkraften.

Ikke snu for skarpt, eller du vil snu for mye. Hvis du beveger rattet til venstre og høyre, får bilen til å snurre ute av kontroll. Ta godt om rattet og vri det i små svinger

Stopp Hydroplaning Trinn 11
Stopp Hydroplaning Trinn 11

Trinn 5. Brems forsiktig

Ikke bremse plutselig ved vannplaning, fordi bilen kan komme ut av kontroll. Hvis du kan vente til du slutter å skli, er dette den beste måten. Men hvis du må bremse mens du sklir, gjør du det i en pumpebevegelse til dekkene får tilbake trekkraften..

Hvis du har ABS -brems normalt, fordi bilen automatisk vil pumpe bremsene

Metode 3 av 3: Sørg for at dekkene er i god stand

Stopp Hydroplaning Trinn 12
Stopp Hydroplaning Trinn 12

Trinn 1. Sørg for at dekkene dine fortsatt er gode

Dekk som er skallet eller slitebane som nesten er borte, vil ha vanskelig for å opprettholde trekkraften på veien, spesielt når veien er våt. Bruk av skallede dekk gjør deg mer utsatt for vannplaning (i tillegg til andre problemer som slipping og flate dekk). Uansett hvor du bor, kommer du til å oppleve regnvær av og til, så sørg for at dekkene er i god stand.

Dekk som er utslitte vil være mer utsatt for vannplaning fordi slitebanen allerede er tynn. Halvt oppblåste dekk er mindre sannsynlige for å planlegge vann med 3-4 miles i timen sammenlignet med biler med gode dekk

7#*Nye dekk har en mønsterdybde på omtrent 8 mm, og etter hvert som tiden går, slites de. Når mønsterdybden bare er 1,5 mm, regnes dette dekket som usikkert å bruke.

Trinn 1.

  • Du kan finne ut om dekkene dine fortsatt er gode ved å sjekke dekkindikatorene på dekkene. Føderale sikkerhetsstandarder for kjøretøy krever at dekkprodusenter produserer indikatorer som viser dekkgrenser. Hvis indikatoren er synlig, er det på tide å bytte dekk.
  • Prøv øre -trikset for å se dybden på slitebanen.. Hvis du ikke finner dekkindikatoren, plugger du den inn og ser toppen av hodet, det er på tide å bytte dekk. Hvis hodet fortsatt er dekket, kan du fortsatt bruke dekket.
Stopp Hydroplaning Trinn 13
Stopp Hydroplaning Trinn 13

Trinn 2. Roter om nødvendig dekket

Dekkrotasjon er en måte å sikre at dekkene dine slites jevnt. Biltypen og måten du kjører på vil føre til at noen hjul slites ut raskere enn andre. Ved å rotere dekkene blir slitasjen jevnere fordelt og dekkene varer lenger. Ta den med til et verksted for å sjekke om dekkene må roteres.

  • Vanligvis utføres dekkrotasjon hver 3000 mil. Hvis du ikke er sikker på om hjulet er rotert, bare gjør det, det er ingenting å tape.
  • Forhjulsdrevne biler vil kreve hyppigere dekkrotasjoner, ettersom forhjulene slites ut raskere.
Stopp Hydroplaning Trinn 14
Stopp Hydroplaning Trinn 14

Trinn 3. Kontroller at dekkene er oppblåst ordentlig

Dekk som er for lite oppblåst, har en tendens til å hydroplanlegge lettere, da det er vanskelig å opprettholde trekkraften på veien. Underoppblåste dekk kan også brette seg i midten, slik at vann blir fanget i dette området. Endringer i temperatur kan også endre vindtrykket på hjulene. Så det er viktig å sjekke dekktrykket regelmessig, noen få måneder, sjekk dekktrykket for å sikre at det har nok trykk.

  • Hver bil vil være forskjellig, så sjekk bilens manual for riktig dekktrykk.
  • Om nødvendig fylles dekkene opp i henhold til produsentens instruksjoner.

Tips

  • Det er bedre å forhindre hydroplaning ved å sørge for at alle dekk er i god stand, og ved å kjøre sakte i regnet. Generelt bør du kjøre en tredjedel av normalt vær med en hastighet.
  • Flydekk kan også oppleve hydroplaning. Håndterer den situasjonen
  • Hullene i slitebanen er nyttige for å fjerne vann, men noen ganger er det så mye vann at dekkene ikke kan bli kvitt det. Slipp gasspedalen sakte, så dekkene får trekkraft igjen.

Advarsel

  • Ikke bruk cruise control i kraftig regn. Bilen din vil gjenkjenne stående vann som en hindring, og motoren vil faktisk tilføre kraft.
  • Ikke bremse plutselig. Plutselige bremser får hjulene til å låse seg og gjøre bilen vanskeligere å kontrollere.
  • Elektronisk stabilitetskontroll eller ESC, og ABS, blokkeringsfrie bremser er ingen erstatning for forsiktig kjøring. ESC vil imidlertid hjelpe hvis hjulene fortsatt får grep på veien.

Anbefalt: