4 måter å slå anoreksi på

Innholdsfortegnelse:

4 måter å slå anoreksi på
4 måter å slå anoreksi på

Video: 4 måter å slå anoreksi på

Video: 4 måter å slå anoreksi på
Video: Не держит мочевой? Помоги желудку 3 упражнениями 2024, Kan
Anonim

Når en person nekter å konsumere mengden mat og drikke som er nødvendig for å opprettholde en sunn vekt, lider den personen av anoreksi. Heldigvis kan de fleste med anoreksi slå tilstanden med den rette kombinasjonen av fysisk, psykologisk og sosial terapi.

Steg

Metode 1 av 4: Del en: Fysisk behandling

Slå anoreksi trinn 1
Slå anoreksi trinn 1

Trinn 1. Søk nødhjelp om nødvendig

Anoreksi kan forårsake alvorlige og livstruende helseproblemer. Hvis du trenger akuttbehandling, er det første du bør gjøre å gå til legevakten.

  • Søk nødhjelp hvis du har en hjerterytmeforstyrrelse, dehydrering eller elektrolyttubalanse.
  • Hvis du føler deg selvmord eller skader deg selv, bør du også søke nødhjelp.
  • Avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden din, kan legen be deg om å gjennomgå behandling på et sykehus. I mindre alvorlige tilfeller får du lov til å gå hjem og gjennomgå poliklinisk behandling.
Slå anoreksi trinn 2
Slå anoreksi trinn 2

Trinn 2. Se en diettist eller ernæringsfysiolog

Denne personen vil spille en viktig rolle i din helbredelse. En profesjonell diettist kan fortelle deg hva du trenger å vite om hvor mye vekt du må gå opp og den beste maten som kan gi kalorier og næringsstoffer du trenger.

  • En ernæringsfysiolog og diettist vil vanligvis samarbeide med deg for å lage en spesifikk måltidsplan som planlegger menyen for hvert måltid på dagen for hver uke. Disse matvarene vil inneholde kaloriene du trenger, samtidig som de gir balansert ernæring.
  • En ernæringsfysiolog kan også anbefale noen passende vitamin- og mineraltilskudd. Kosttilskudd bør aldri være en erstatning for mat, men de kan brukes til raskt å forsyne kroppen din med næringsstoffene den trenger.
Slå anoreksi trinn 3
Slå anoreksi trinn 3

Trinn 3. Gå tilbake til en sunn kroppsvekt

Det spiller ingen rolle om du har komplikasjoner eller ikke, du må gå tilbake til en normal og sunn vekt basert på høyde, kjønn og status. Legen din vil samarbeide med deg, men du må også være forpliktet til å nå dette målet.

  • I alvorlige tilfeller kan det hende du først må mates gjennom et nasogastrisk rør som er satt inn gjennom nesen i magen.
  • Når dine ernæringsmessige behov er oppfylt, vil dine langsiktige vektbehov bli ivaretatt.
  • Vanligvis regnes vektøkning på mellom 0,45 og 1,35 kg per uke som et trygt og sunt mål.
Slå anoreksi trinn 4
Slå anoreksi trinn 4

Trinn 4. Planlegg regelmessige kontroller

Din primærlege må se deg regelmessig for å sjekke vekten din og generelle helse. Det er best å planlegge disse sjekkene på forhånd.

Under disse rutinekontrollene vil vitale tegn, hydrering og elektrolytter bli overvåket. Hvis det oppstår relaterte forhold, vil det også bli overvåket

Slå anoreksi trinn 5
Slå anoreksi trinn 5

Trinn 5. Finn en behandling som kan hjelpe

Det er for tiden ingen medisiner formulert for å behandle anoreksi direkte, men det kan være andre tilstander som forverrer anoreksi som kan behandles med medisiner foreskrevet av lege.

  • Depresjon er også forbundet med anoreksi, så det kan hende du til slutt må ta antidepressiva for å behandle dette aspektet av tilstanden din.
  • Du kan også få østrogen for å regulere menstruasjonssyklusen og forhindre brudd.

Metode 2 av 4: Del to: Psykologisk behandling

Slå anoreksi trinn 6
Slå anoreksi trinn 6

Trinn 1. Innrøm at du har et problem

Det er mange ressurser som kan hjelpe deg, men for at en hvilken som helst ressurs skal være til hjelp, må du først innrømme for deg selv at du har anoreksi og at tilstanden utgjør en alvorlig trussel mot helse og sikkerhet.

  • Nå har du blitt forgiftet av tanken på at du ville føle deg bedre hvis du gikk ned i vekt. Når du stresser en usunn tankegang i lang tid, blir det en instinktuell reaksjon, og forsvinner ikke over natten.
  • Du må innrømme for deg selv at din nådeløse jakten på det målet har nådd et problematisk nivå. Du må også innrømme at du er fysisk og følelsesmessig skadet av jakten.
Slå anoreksi trinn 7
Slå anoreksi trinn 7

Trinn 2. Få kognitiv atferdsterapi

Se en psykolog eller rådgiver for en individuell økt. Denne psykologen bør kunne samarbeide med deg for å finne den underliggende psykologiske årsaken bak spiseforstyrrelsen.

  • Med kognitiv atferdsterapi (CBT) vil terapeuten hjelpe deg med å forstå negative tanker, selvprat og selvbilde som direkte påvirker dine negative spisevaner.
  • Dette betyr å identifisere feil tankesett og tro, og deretter jobbe med løsninger for å fikse dem.
  • Ofte vil spesifikke atferdsintervensjoner også bli anbefalt. Du kan bli bedt om å sette mål og belønne deg selv når du møter dem.
  • CBT har en begrenset tid, så du vil motta behandling i en viss periode. Denne behandlingen kan utføres poliklinisk eller poliklinisk.
Slå anoreksi trinn 8
Slå anoreksi trinn 8

Trinn 3. Vurder familieterapi

Sosialt press og stress er ofte en av årsakene til at noen opplever anoreksi. Hvis disse problemene også kan være i din vanskelige situasjon, kan du vurdere å snakke med en familierådgiver, ekteskapsrådgiver eller annen grupprådgiver.

  • Familieterapi er den vanligste typen sosialterapi. Denne terapien utføres vanligvis med pasienten og hele familien til stede, men i visse tilfeller kan familien snakke med rådgiveren i fravær av pasienten.
  • Dysfunksjon i familien blir ofte identifisert gjennom disse terapisesjonene. Når terapeuten er identifisert, kan den arbeide med familieenheten for å implementere endringer som vil løse problemet.
Slå anoreksi trinn 9
Slå anoreksi trinn 9

Trinn 4. Hold deg til behandlingsplanen

Det vil sannsynligvis være tidspunkter hvor du kan bli fristet til å slutte å søke hjelp eller hoppe over noen få økter, men det er viktig å holde deg til behandlingsplanen, uansett hvor dystre eller ubehagelige følelser du måtte føle.

Metode 3 av 4: Del tre: Emosjonell og sosial støtte

Slå anoreksi trinn 10
Slå anoreksi trinn 10

Trinn 1. Snakk om problemet

Finn noen pålitelige kjære og prøv å diskutere eventuelle problemer du har med ditt selvbilde og kosthold.

  • Vet at det er naturlig å føle seg redd, flau eller selvtilfreds med å snakke med noen. Uansett hva følelsen er, vil det fortsatt hjelpe å snakke.
  • Sørg for at personen du snakker med vil hjelpe, ikke skade. Noen som vil støtte dine usunne spisevaner eller noen som vil se ned på deg, ville ikke være et godt sted å gråte.
Slå anoreksi trinn 11
Slå anoreksi trinn 11

Trinn 2. Finn en støttegruppe

Be legen din, diettisten eller rådgiveren om å anbefale en støttegruppe for spiseforstyrrelser i ditt område. Mange av menneskene i gruppen står overfor lignende problemer, så du bør kunne finne både forståelse og støtte.

  • Bli med i en formell støttegruppe mentorert av en psykolog for å få de beste resultatene.
  • Noen uformelle grupper kan utilsiktet bli pro-anorektiske og kan støtte mennesker i å konkurrere om å være de tynneste.
Slå anoreksi trinn 12
Slå anoreksi trinn 12

Trinn 3. Finn positive eksempler

Finn minst én person i livet ditt som kan stå sterkt som et forbilde for både fysisk og psykisk helse. Når du er i tvil om noe relatert til din anoreksi, kan du henvende deg til denne personen for å få veiledning.

  • Forbildet ditt kan være noen du kjenner personlig, eller det kan være en kjent figur.
  • Bare vær sikker på at eksemplet ditt virkelig er et godt helsebilde. For eksempel, ikke velg en supermager supermodell eller en kjent vekttapekspert. Et bedre valg ville være noen som er kjent for å ha et positivt selvbilde til tross for at de har en ufullkommen kropp.
Slå anoreksi trinn 13
Slå anoreksi trinn 13

Trinn 4. Hold deg unna triggere

Sosiale, emosjonelle og psykologiske hendelser som utløser følelser av dårlig selvbilde, lav selvfølelse eller lignende problemer bør unngås, spesielt når du er aktivt på vei til helbredelse.

  • Unngå å se mote- og treningsblader.
  • Ikke besøk noe pro-anoreksi-nettsted.
  • Hold deg unna venner som alltid er på slankekur eller diskuterer vekttap.
  • Motstå trangen til å veie deg selv.
Slå anoreksi trinn 14
Slå anoreksi trinn 14

Trinn 5. Ta godt vare på kroppen din

Se etter måter å skjemme bort kroppen din fra tid til annen. Ved å ta vare på kroppen din med ekstra omsorg, kan du gradvis lære å elske den, noe som vil redusere ønsket om å skade den ved ikke å spise.

  • Bruk behagelige klær. Bruk en stil som uttrykker din individualitet fremfor en som er ment å imponere andre.
  • Skjem bort kroppen din ofte med massasje, manikyr, boblebad, nye parfymer eller duftende lotioner.
Slå anoreksi trinn 15
Slå anoreksi trinn 15

Trinn 6. Se etter måter å holde deg aktiv

Du må være aktiv både sosialt og fysisk. Å gjøre det kan bidra til å opprettholde din mentale og fysiske helse.

  • Intensiv kardiovaskulær trening kan gjøre det vanskeligere for deg å gå opp i vekt, så du bør kutte ned på slike aktiviteter. På den annen side kan moderat trening som yoga opprettholde sunn blodsirkulasjon og øke følelsen av fysisk velvære.
  • Fristelsen til å isolere deg selv i løpet av denne tiden kan være intens, men det er viktig å motstå det. Tilbring mer tid med venner og familie. Hvis det ikke er et alternativ, kan du se etter måter å bli involvert i samfunnet ditt.
Slå anoreksi trinn 16
Slå anoreksi trinn 16

Trinn 7. Gi deg selv en påminnelse

Minn deg selv jevnlig på hva du vil miste hvis du gir opp og hva du vil tjene hvis du fortsetter på veien til helbredelse. Sosial støtte er viktig, men selvhjelp er også viktig.

En enkel måte å stadig minne deg selv på er å skrive en melding til deg selv. Skriv ned målet for vektøkning og legg det på kjøleskapdøren. Skriv ned oppmuntrende ord, for eksempel "Du er vakker", og fest dem på et speil eller et skap

Metode 4 av 4: Del fire: Å hjelpe andre

Slå anoreksi trinn 17
Slå anoreksi trinn 17

Trinn 1. Vær en positiv innflytelse

La dine nærmeste se deg som et eksempel på mental og fysisk helse. Oppretthold et balansert kosthold og behandle kroppen din med kjærlighet og respekt.

  • Spis riktig og trene.
  • Ikke legg mote- og treningsmagasiner rundt i huset, spesielt der kjære kan se dem.
  • Ikke gi negative kommentarer om vekten din eller andres.
Slå anoreksi trinn 18
Slå anoreksi trinn 18

Trinn 2. Del mat

En fin måte å gradvis få din kjære tilbake til sunne matvaner, er å bruke mer tid på å dele mat med dem. Gjør hele opplevelsen hyggelig å understreke at å spise er en positiv aktivitet.

Slå anoreksi trinn 19
Slå anoreksi trinn 19

Trinn 3. Støtt uten å være påtrengende

Du må være sammen med din kjære, men å tvinge ham til å gjøre det kan få ham til å trekke seg fra deg.

  • Unngå å opptre som en matpolitiker. Noter mat og kalorier som din kjære bruker, men ikke stå bak dem ved måltider.
  • Unngå all negativ kommunikasjon. Dette betyr å avstå fra å bruke trusler, skremtaktikk, sinneutbrudd og latterliggjøring.
Slå anoreksi trinn 20
Slå anoreksi trinn 20

Trinn 4. Vær tålmodig og rolig

I noen tilfeller må du se på deg selv som en objektiv observatør. Dette er kampen til dine nærmeste, ikke deg. Å gjøre dette skillet kan bidra til å forhindre deg i å dømme det hele som en personlig fornærmelse.

  • Å se deg selv som en tilskuer eller en utenforstående kan få deg til å føle deg litt hjelpeløs i begynnelsen, men å tvinge deg selv til å innrømme at oppløsningen er utenfor din kontroll, kan hjelpe deg med å handle mer rasjonelt og objektivt.
  • Ta vare på din egen psykiske helse. Hvis en elsket ens anoreksi utløser dine egne følelsesmessige eller psykologiske problemer, kan du søke hjelp fra en profesjonell rådgiver.

Anbefalt: