Hvordan overvinne diaré (BRAT diettmetode): 12 trinn

Innholdsfortegnelse:

Hvordan overvinne diaré (BRAT diettmetode): 12 trinn
Hvordan overvinne diaré (BRAT diettmetode): 12 trinn

Video: Hvordan overvinne diaré (BRAT diettmetode): 12 trinn

Video: Hvordan overvinne diaré (BRAT diettmetode): 12 trinn
Video: HERPES ZOSTER : NAJJAČI PRIRODNI LIJEKOVI 2024, Kan
Anonim

Diaré er en vanlig sykdom over hele verden. I USA er 48 millioner tilfeller av matbåren sykdom og 3000 dødsfall hvert år forårsaket av diaré. I tillegg forårsaker diaré også 128 000 tilfeller av sykehusinnleggelse hvert år som vanligvis skyldes dehydrering. Årsaken til diaré er smittsomme stoffer som virus, bakterier eller parasitter, samt andre ting som uønskede legemiddelreaksjoner. Virus, rotavirus og norwalk -virus er noen av de vanligste smittestoffene som forårsaker diaré. Diaré kan være en tilstand av løs avføring eller hyppige avføring, men de fleste leger definerer diaré som en tilstand av vannaktig avføring. En av de mest brukte måtene å behandle diaré er BRAT diettmetoden, som er en hjemmebasert matbehandling.

Steg

Metode 1 av 2: Bruke BRAT -metoden

Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 1
Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 1

Trinn 1. Vurder BRAT -metoden

Leger anbefaler ofte BRAT -metoden for personer med akutt diaré (diaré som varer mindre enn 14 dager). Denne metoden for å innlemme tørt mat i kostholdet ditt vil hjelpe berolige magen og hjelpe til med å behandle diaréfremkallende infeksjoner i fordøyelseskanalen. BRAT er en forkortelse for banan, ris, eplemos, toast eller banan, ris, eplemos og toast. Disse matvarene anbefales vanligvis fordi de er lette å fordøye, tåler de fleste og inneholder lite fiber, slik at de kan hjelpe til med å herde avføring.

  • BRAT-metoden er ikke en diett for vekttap og anbefales ikke for langvarig bruk. Denne dietten inneholder lite protein, fett og fiber, og inneholder ikke de essensielle næringsstoffene som er nødvendige for langsiktig overlevelse. Du bør bare bruke denne metoden i noen dager til du kan fordøye maten din normalt igjen. Sørg for å bruke denne metoden i minst 24 timer for å hjelpe med symptomer på diaré.
  • Faktisk er legenes største bekymring for BRAT -dietten hvor restriktivt matinntak og næringsstoffer er. Du bør ikke gå på denne dietten i mer enn noen få dager etter å ha blitt frisk fra diaré.
Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 2
Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 2

Trinn 2. Spis en banan

Det første trinnet i BRAT -metoden er å spise bananer. Bananer er det riktige valget for inntak når du har diaré fordi det smaker tørt og lett fordøyes av magen. Bananer er også fordelaktige fordi de er rike på kalium, slik at de kan hjelpe til med å gjenopprette næringsstoffer som går tapt på grunn av diaré. Spis mye banan under diaré. Imidlertid må du ikke bli for full til å legge til problemer i mage -tarmkanalen. Bare spis så mye du kan uten å forårsake smerte. Bananer inneholder ca 422 mg kalium, så det er en av matvarene med det høyeste kaliuminnholdet, med 13% av RDA av kalium i en banan. Kalium er en viktig elektrolytt som gir energi til celler, vev og organer i kroppen.

Grønne bananer er bedre fordi de inneholder mer pektin

Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 3
Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 3

Trinn 3. Kok hvit ris

Ris er et godt valg, da det lett tolereres under magesmerter. Spis ris uten tilsetningsstoffer, for eksempel smør eller salt, fordi ingrediensene i ris kan gjøre magesmerter, spesielt de første dagene med diaré.

Ikke spis brun ris. Brun ris er fiberrik, noe som kan gjøre avføring rennende og gjøre diaré verre

Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 4
Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 4

Trinn 4. Øk inntaket av eplesaus

Eplemos smaker også tørt, men litt søtt fordi det inneholder naturlig sukker. Eplemos er lett å fordøye og tåler selv om det er vondt i magen. Du kan kjøpe en enkelt servering eplemos, som er lett å spise, eller i store pakker som kan serveres i en bolle. Spis flere porsjoner eplemos om dagen for å øke kaloriinntaket og berolige magen.

  • Unngå å kjøpe eplesaus med flere smaker, siden de inneholder mye sukker og kan forverre magesmerter.
  • Det legene bekymrer seg for er inntaket av enkle sukkerarter. Enkle sukkerarter som sukker i eplemos kan øke avføringsproduksjonen, og har lite natrium og kalium, som er hovedelektrolyttene i kroppen.
Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 5
Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 5

Trinn 5. Lag toasten

Et av de mest tørre matvalgene du kan spise er vanlig brød. Brød er en god kilde til karbohydrater og er lett å fordøye når du har urolig mage. Hvitt brød er et godt valg fordi det er lettere i smaken og har mindre fiber, noe som kan hjelpe avherding avføring.

Unngå å tilsette smør og søtet syltetøy i ristet brød. Smør er rikt på fett, mens syltetøy kan gjøre magesmerter verre

Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 6
Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 6

Trinn 6. Prøv varianter av BRAT -metoden

Det er to hovedvariasjoner i BRAT -metoden, den første er BRATY -metoden som legger til yoghurt. Vanlig yoghurt har et høyt kaliuminnhold og gode bakterier for fordøyelseskanalen. Bortsett fra det kan du også prøve BRTT -metoden som tilfører te til kostholdet ditt. Milde urtete kan hjelpe deg med å dekke kroppens væskebehov mens du beroliger magen.

Du kan kombinere dem alle i BRATTY -metoden hvis du finner alle komponentene nyttige for deg

Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 7
Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 7

Trinn 7. Endre hvordan det brukes til barn

De siste årene er det noen leger som mener at BRAT -dietten er for restriktiv for barn med akutt diaré fordi den mangler næringsstoffene som trengs for kroppens restitusjon. Leger anbefaler å bruke denne metoden bare i de første 24 timene med diaré. Etter det anbefaler leger å gi barn næringsrike matvarer mens de fortsetter å unngå matvarer som inneholder enkle sukkerarter. Mat som inneholder enkle sukkerarter inkluderer brus, fruktjuicer, gelatinbaserte retter eller andre sukkerholdige matvarer som kan gjøre diaré verre. Etter at diaré er kurert, bør barn gis ekstra ernæring for å gjenopprette næringsstoffene som manglet under sykdom.

  • Enkelte retningslinjer anbefaler å unngå fet mat. Imidlertid er det vanskelig å opprettholde et tilstrekkelig kaloriinntak uten fett. I tillegg har fett også en gunstig effekt for å redusere tarmmotilitet. Så du bør ikke gi mat som er for fet, men lite næringsrik til barn.
  • Prøv å be barnet ditt om å spise mat i BRAT -metoden de første 24 timene, selv om det ikke blir syk. Praksisen med å unngå matinntak under begynnelsen av diaré er upassende. Tidlig inntak av mat vil redusere endringer i tarmpermeabilitet på grunn av infeksjon, slik at det kan forkorte sykdomsvarigheten og forbedre behandlingsresultatene.
  • Leger anbefaler en diett med komplekse karbohydrater, fettfattig kjøtt, yoghurt, alderssvarende frukt og grønnsaker. Disse matvarene er lettere å tåle enn enkle fettstoffer og sukkerarter.
Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 8
Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 8

Trinn 8. Få kaliuminntaket ditt fra andre matvarer

Hvis du ikke liker bananer eller ønsker å få kalium fra andre matvarer under sykdommen din, er det mange andre tørre matalternativer som kan gi deg det. Hvite bønner, bakte poteter med skallet på, tørkede aprikoser og avokado er gode kilder til kalium og kan hjelpe kroppen med å håndtere diaré.

Spis bare disse matvarene hvis du føler at magen er klar til å godta dem. Ikke la fordøyelsessystemet bli syk

Metode 2 av 2: Forhindre dehydrering

Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 9
Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 9

Trinn 1. Drikk rikelig med væske

Uansett hvilken diettmetode du følger under diaré, må du holde kroppen hydrert. En av de viktigste bivirkningene av diaré er dehydrering som oppstår på grunn av fortsatt frigjøring av næringsstoffer og væsker fra kroppen. Du må fortsette å erstatte disse tapte næringsstoffene og væskene med inntak av elektrolytt. Prøv å drikke elektrolyttrike drikker som Gatorade og Pedialyte, i tillegg til å drikke mye vann. Elektrolytter som kalium er viktige næringsstoffer for å holde deg trygg og sunn under sykdom.

  • Dehydrering er mer vanlig i tilfeller av diaré enn andre gastrointestinale problemer fordi tykktarmen fortsatt er i stand til å absorbere elektrolytter og vann. Men når tykktarmen blir betent som ved diaré, kan elektrolytter og vann ikke lenger reabsorberes.
  • Sørg for å være nøye med mengden kroppsvæsker de første dagene du har diaré. Dette er når du mister de fleste væskene.
  • Drikk minst 1,9 liter eller 8 glass vann om dagen. Drikke som inneholder koffein er ikke inkludert i det totale daglige vannforbruket.
Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 10
Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 10

Trinn 2. Lag en hjemmelaget ORS -løsning

Det er flere hjemmeoppskrifter du kan lage for å hjelpe til med å gjenopprette kroppsvæsker. Ta en liter vann og tilsett 6 ts sukker og 1/2 ts salt. Drikk en teskje av denne løsningen hvert 5. minutt.

Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 11
Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 11

Trinn 3. Se etter tegn på dehydrering hos barn

Det er visse aldersgrupper av barn som har større risiko for dehydrering enn andre barn. Babyer og småbarn har stor risiko for å bli dehydrert når de har diaré. Se etter tegn som gråt uten å felle tårer, redusert urinvolum i bleien eller nedsunket øye hos spedbarn, småbarn og barn. Søk medisinsk hjelp umiddelbart hvis du ser disse tegnene. Dehydrering kan være alvorlig og krever intravenøs væske.

Ammende babyer kan fortsette å amme så lenge de har diaré

Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 12
Behandle diaré (BRAT diettmetode) Trinn 12

Trinn 4. Gjenkjenne symptomene på dehydrering hos voksne

Voksne kan også bli dehydrert under diaré. Personer med diabetes, eldre og mennesker med HIV har større risiko for å bli dehydrert. Se etter symptomer som svimmelhet ved stående, økt puls når du står, tørr munnslimhinne eller en følelse av svakhet. Alle celler i kroppen fungerer ved hjelp av kaliumpumpen. Så tap av mineraler, spesielt kalium, er veldig farlig. Dette kan forårsake alvorlige problemer, inkludert plutselig hjertedød.

Hvis du ikke klarer å ta væske oralt, vær nøye med tilstanden din. Du må kanskje besøke legevakten for IV -væsker og elektrolytter hvis du ikke klarer å gjenopprette væsker på egen hånd. Du bør besøke legevakten hvis du opplever kvalme og oppkast på grunn av diaré og ikke klarer å opprettholde væske i kroppen din

Tips

  • Prøv å begrense spredningen av diaréfremkallende infeksjoner ved å unngå kontakt med de som er smittet eller holde seg borte fra venner og familie mens du er syk.
  • La barna hvile hjemme eller hvile hjemme mens du har diaré. Ikke la denne sykdommen spre seg eller symptomene blir verre.

Anbefalt: