Hvordan holde skilpadden sunn: 12 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan holde skilpadden sunn: 12 trinn (med bilder)
Hvordan holde skilpadden sunn: 12 trinn (med bilder)

Video: Hvordan holde skilpadden sunn: 12 trinn (med bilder)

Video: Hvordan holde skilpadden sunn: 12 trinn (med bilder)
Video: Ferret BITING | Top 10 Reasons Your Ferret Bites Hard 2024, Kan
Anonim

Skilpadder er gode ledsagere og kjæledyr. Som alle dyr trenger skilpadder også riktig omsorg og oppmerksomhet for å holde dem i live, sunne og lykkelige. Fra miljøet de lever i, til ernæring, til tilgang til riktig vann, å forstå behovene til skilpadder er en viktig del av å beholde dem.

Steg

Metode 1 av 2: Holde skilpadden sunn

Hold en skilpadde sunn trinn 1
Hold en skilpadde sunn trinn 1

Trinn 1. Gi et akvarium tilstrekkelig plass

Vanligvis krever en skilpadde plass på 1500 liter per meter for en skilpadde. For babyskilpadder under ett år kreves 200 liter plass og for voksne skilpadder kreves 650 liter (eller mer) plass. Sørg for at du har en generell ide om hvor stor skilpadden din vil være når den når voksenstørrelse, slik at du ikke blir overveldet når det gjelder å oppdra en skilpadde som du (tilsynelatende) ikke kan ta vare på.

Velg mellom landskilpadder og vannlevende skilpadder. Vanlige (land) skilpadder som boksen skilpadde arter krever en ørken-lignende habitat. Hvis du vil beholde en akvatisk skilpadde, må du sørge for at det er tørt land og tilstrekkelig plass til bading, og at sprekkene i veggene er lukket nok til å holde vann

Hold en skilpadde sunn Trinn 2
Hold en skilpadde sunn Trinn 2

Trinn 2. Sørg for en god filtreringsenhet for akvatiske skilpadder

Skilpadder trenger en boksfilter. Bruk av filterprodukter som Rena Filstar XP3 eller XP4 anbefales på det sterkeste for å opprettholde skilpaddenes helse. Uten en god filtreringsenhet kan skilpadder få alvorlige sykdommer fordi matrester og rusk vil bygge seg opp i tanken.

Selv om tanken er utstyrt med et godt filtreringssystem, bør du bytte vann i tanken regelmessig. Sørg for at filterenheten ikke er tett når du skifter vann. Hvis det samler seg smuss eller matrester i filterenheten, kan slik smuss tette enheten og forhindre at vannet filtreres skikkelig. Du kan kjøpe en dechlorinator eller vannbalsam i en dyrebutikk

Hold en skilpadde sunn trinn 3
Hold en skilpadde sunn trinn 3

Trinn 3. Rengjør akvariet regelmessig

Fjern alle gjenstandene fra akvariet (inkludert skilpaddenes solingområde) og tøm vannet. Rengjør alt utstyr og akvarium med varmt vann og antibakteriell såpe. Bløtlegg steinene i en blanding av varmt vann og såpe. Etter det, skyll alt utstyret til det er rent og såpefritt, og la alt utstyret tørke. Returner utstyret til tanken og fyll tanken med rent, klorfritt vann. Hvis du holder en skilpadde, må du bytte ut substratet i bunnen av tanken med en tørr, for eksempel sand, trebiter eller avispapir.

Hyppigheten av rengjøring vil avhenge av hvor skitten skilpadden din er. Vanligvis er det en god idé å rengjøre et akvarium to ganger i måneden. Sørg for å vaske hendene grundig etter rengjøring av akvariet

Hold en skilpadde sunn trinn 4
Hold en skilpadde sunn trinn 4

Trinn 4. Gi et ernæringsmessig balansert kosthold for skilpadden din

Riktig type mat for skilpadder og lignende arter med Red Eared Sliders bør ha følgende proporsjoner: grønnsaker og vannplanter (50%), kommersielle matvarer (25%) og levende proteiner (25%). Skilpadder under ett år bør mates daglig. I mellomtiden bør skilpadder over ett år mates annenhver dag (en dag fra hverandre) for å forhindre overvekt.

  • Eksempler på planter som er egnet for skilpadder, er vannplanter som andetrær, azola og brønnkarse. I tillegg liker skilpadder også frukt og grønnsaker som papaya, gulrøtter, epler og grønne bladgrønnsaker (f.eks. Romaine salat).
  • For protein kan du gi kokt kylling eller kalkun eller rå biff. Hvis du vil gi levende dyr som proteinkilde for skilpadden din, kan dyr som melorm, snegler, voksorm, billelarver eller til og med små gullfisk være et godt valg.
  • Vanligvis er det kommersielle matvarer (f.eks. Pellets) som kan gi fullstendig ernæring for skilpadder. Sørg for å lese ingrediensene nøye, og sørg for at proporsjonene av protein og grønnsaker er helt riktige.
Hold en skilpadde sunn trinn 5
Hold en skilpadde sunn trinn 5

Trinn 5. Sørg for at skilpadden din får riktig lyseksponering

Hvis skilpadden din ikke regelmessig utsettes for sollys, må du installere et ultrafiolett lys slik at den kan sole seg. I naturen utsettes skilpadder for sollys hver dag, og næringsstoffene i dette lyset er viktige for sunn vekst og utvikling. Mengden/intensiteten av eksponeringen som kreves vil avhenge av arten. Vanligvis trenger skilpadder mer sollys.

Husk at ultrafiolett lys ikke kan trenge gjennom glass, så det er nødvendig å plassere det over eller i akvariet

Hold en skilpadde sunn trinn 6
Hold en skilpadde sunn trinn 6

Trinn 6. Oppretthold riktig vanntemperatur

Du trenger en vannoppvarmingsenhet. Skilpadder er kaldblodige dyr som er avhengige av eksterne varmekilder for å varme kroppen. Vanntemperaturer som er for varme eller kalde kan være dødelige for skilpadder. Vannet i akvariet skal ha en temperatur på 26,5 til 27,5 grader Celsius for babyskilpadder eller skilpadder som er syke, og 25,5 til 26,5 grader Celsius for friske skilpadder over ett år.

Landet eller solområdet må være 6 grader Celsius varmere enn vanntemperaturen for å oppmuntre skilpadder til å varme seg ved å sole seg

Hold en skilpadde sunn trinn 7
Hold en skilpadde sunn trinn 7

Trinn 7. Se etter tegn på sykdom hos skilpadder

Selv om du har gjort ditt beste for å holde skilpadden frisk, er det mange sykdommer som vanligvis påvirker skilpaddenes helse. Vanligvis kan disse sykdommene imidlertid bli kurert hvis du er oppmerksom på tegnene tidlig. På denne måten vil du kunne helbrede og komme deg raskere.

  • Vitamin A. -mangel. Denne lidelsen oppstår når skilpadder ikke får riktig mat og er preget av mangel på matlyst, hevelse i øyelokk og ører og vedvarende pustevansker. Denne lidelsen påvirker også evnen til å flyte når du svømmer. Du kan håndtere denne lidelsen ved å sørge for at skilpadden din får et balansert kosthold.
  • Luftveisinfeksjon. De vanligste tegnene på denne lidelsen er tungpustethet, pustevansker, bobler og slim fra nesen og hoste. Hvis du merker noen av disse symptomene, ta skilpadden til en veterinær som kan ta et røntgenbilde og gi deg riktig antibiotika. Disse forstyrrelsene er vanligvis forårsaket av problemer som feil vanntemperatur eller soling eller eksponering for vind.
  • Skallråte. Denne sykdommen er en soppforstyrrelse i skallet. Symptomer inkluderer hvite flekker, slim og lukt på skallet, og det er noen ganger ledsaget av pus. I tillegg er mild slitasje av skallet også et symptom på denne lidelsen. Hvis du merker noen av disse symptomene, ta skilpadden til en veterinær som kan foreskrive antibiotika.
  • Parasitt. Parasitter er den vanligste årsaken til sykdom. Parasittene som oftest angriper skilpadder er ormarter som pinworms, rundorm og hookworms. Tegn på denne lidelsen inkluderer mangel på matlyst, tilstedeværelse av ufordøyd mat i avføringen, vekttap og (noen ganger) oppkast. Veterinæren din kan be deg om å ta med en prøve med avføring for å teste for parasitter i avføringen, samt gi deg medisiner for å drepe visse parasitter som angriper skilpadden din.
  • Se etter en veterinær som spesialiserer seg på herpetologi. Husk at ikke alle veterinærer kan behandle eksotiske dyr. Sørg for at veterinæren du besøker spesialiserer seg på herpetologi og kan behandle skilpadden din. Se etter informasjon om veterinærer med disse spesialitetene på internett, selvfølgelig, med gode anmeldelser og en bevist bakgrunn av spesialisering. Ring veterinærkontoret for å se om veterinæren kan behandle skilpadder, eller kanskje kjenner noen som kan behandle skilpadder.

Metode 2 av 2: Bestem skilpadden som skal beholdes

Hold en skilpadde sunn Trinn 8
Hold en skilpadde sunn Trinn 8

Trinn 1. Bestem hvilken type skilpadde du vil ha

Det finnes forskjellige typer skilpadder du kan kjøpe. Ulike typer skilpadder velges, vanskelighetsgraden av omsorg, de store kostnadene som må påløpe, og nivået på villskap eller tamme.

  • For nybegynnere kan de malte skilpaddeartene være en flott vannlevende art. Denne arten har en fargerik kropp, er ofte tilgjengelig i butikker, er lett å ta vare på og er et flott kjæledyr for nye skilpaddeeiere. Disse skilpaddene har vanligvis en kropp som forblir liten (bare 10-13 centimeter) og har en aktiv personlighet. I tillegg blir disse skilpadder vanligvis avlet i fangenskap, slik at avl som utføres over mange år, danner en vennlig og føyelig personlighet. Denne skilpadden er kjent for sine fargerike mønstre som får den til å se ut som den er malt (som navnet tilsier, malt skilpadde).
  • Vanlig moskusskilpadde. Denne arten av vannskildpadde har en liten kroppsstørrelse og er relativt føyelig. Disse skilpaddene kan leve komfortabelt i små akvarier (minst 115 liter), men blir vanligvis ikke glade for å bli berørt eller holdt.
  • Turtle Slider. Denne arten har faktisk mange varianter, men de to mest kjente variantene er glidebryteren for røde ører og den gule magen. Kroppen har en maksimal størrelse på 28 centimeter. I tillegg er vedlikehold også ganske enkelt. Denne skilpadden har også en vennlig og føyelig personlighet.
  • Terrapin Diamondback. Denne arten er en skilpadde som vanligvis selges i dyrebutikker eller bønder. Til tross for sin lille størrelse (opptil 23 centimeter) og den vennlige personligheten, krever disse skilpaddene mer komplekse omsorgskunnskaper enn malte skilpadder eller skyveskilpadder. Disse skilpaddene foretrekker brakkvann, så pleie eller vedlikehold er mer komplisert.
Hold en skilpadde sunn trinn 9
Hold en skilpadde sunn trinn 9

Trinn 2. Finn en anerkjent skilpaddeselger eller bonde

Mange dyrebutikker selger et stort utvalg av skilpadder. Du må imidlertid vite hvor skilpadden kom fra før du bringer den hjem. Dette inkluderer om skilpadden er oppdrettet eller tatt fra naturen. I tillegg må du sørge for at skilpaddene du selger, holdes i riktig miljø og fremstår som sunne og våken.

Be om bevis hvis skilpaddene som selges er oppdrettet. Hvis kultivatoren ikke kan gi bevis, er det en mulighet for at skilpadden er i live og tatt fra naturen. Dette kan ha en negativ effekt på den ville skilpaddebestanden, samt gjøre skilpadden mer utsatt for stress, noe som kan være farlig for helsen

Hold en skilpadde sunn Trinn 10
Hold en skilpadde sunn Trinn 10

Trinn 3. Sørg for at du velger en sunn skilpadde

Siden mange skilpadder kan bli oppdrettet under dårlige forhold eller oppleve stress etter å ha blitt tatt fra naturen, er det viktig at du velger en sunn skilpadde. Skilpadden må alltid være våken, fri for parasitter og relativt aktiv. Du må sørge for at skilpadden har appetitt og er godt matet. Øynene hans skal være klare, og det skal ikke komme bobler eller hvesenhet fra nesen når han puster. Bena skal føle seg sterke og bevege seg når han løftes fordi en treg kropp kan signalisere en sykdom. Det skal heller ikke være sprekker, hull eller tegn på skade på skallet.

Sjekk akvariet eller dets habitat. Vannet i akvariet må være rent. Sørg også for at det er nok lys og mat i akvariet. Hvis disse ikke er tilgjengelige, er det en god sjanse for at du tar med hjem en syk skilpadde

Hold en skilpadde sunn trinn 11
Hold en skilpadde sunn trinn 11

Trinn 4. Sørg for at du har alt klart for å heve skilpadder hjemme

I tillegg til forpliktelsene som må opprettholdes, må du sørge for at du har forberedt et sted å bo før du tar med skilpadden hjem. På denne måten kan skilpadden raskt tilpasse seg sitt nye liv.

Hold en skilpadde sunn Trinn 12
Hold en skilpadde sunn Trinn 12

Trinn 5. Vær alltid trygg når du håndterer skilpadder

Uansett om du beholder skilpaddene, eller barna dine håndterer dem ofte, vær oppmerksom på at skilpadder kan bære sykdom. Skilpadder kan bære salmonellabakterier eller andre smittsomme sykdommer. Sykdommen kan også overføres gjennom akvariet eller boligen. Sørg derfor for at du følger sikkerhetstiltakene når du håndterer dem og vasker hendene grundig etter håndtering av akvariet eller skilpadden.

Eldre, barn og spedbarn er mer utsatt for salmonellabakterier. Selv om de ikke direkte samhandler med skilpadder eller deres habitat, må du fortsatt vaske hendene grundig før du interagerer eller tar fysisk kontakt med dem

Tips

  • Hvis skilpadden snur, må du umiddelbart sette den tilbake til sin opprinnelige posisjon. Skilpadder er ofte ute av stand til å slå seg på selv og vil drukne hvis de ikke kan bevege kroppen for å ta inn luft.
  • Husk at hvis en skilpadde viser tegn på sykdom, er det vanligvis en ganske alvorlig tilstand. Skilpadden kan skjule sykdommen slik at når han viser symptomer på sykdommen, har sykdommen faktisk blitt forverret, og han må søke lege snarest mulig.
  • Det er en god idé å finne en herpetolog i nærheten av deg som spesialiserer seg på behandling av skilpadder. Hvis skilpadden din har en sykdom, er en måte å få behandling på å besøke veterinæren. Hvis du finner riktig veterinær før et problem oppstår, vil det være lettere for deg å få riktig medisinsk behandling for skilpadden din.
  • Sørg for at filterenheten i akvariet er slått av mens skilpadden mates. Ellers vil han ikke kunne fange maten sin.
  • Rengjør skilpaddebeholderen hver 4-5 dag.

Advarsel

  • Ikke gi rød pseudo eller spinat som mat for skilpadder.
  • Ikke sett inn steiner eller andre ornamenter med skarpe eller grove vinkler i tanken for å forhindre skade på skilpadden din.
  • Ikke snu skilpadden mens den er i vannet fordi den ikke kan puste.

Anbefalt: