4 måter å rengjøre flisemørtel

Innholdsfortegnelse:

4 måter å rengjøre flisemørtel
4 måter å rengjøre flisemørtel

Video: 4 måter å rengjøre flisemørtel

Video: 4 måter å rengjøre flisemørtel
Video: Victor (5) er spent før første skoledag 2024, Kan
Anonim

Fugemasse, blandingen av vann, sand og sement som holder fliser på plass, kan være vanskelig å holde ren. Fugestrøkene samler lett smuss og flekker, og før du vet ordet av det, vil fugemassen endre farge fra hvit til svart. Lær hvordan du rengjør flisemassen slik at den blir skinnende hvit igjen, og hvordan du tar vare på den, slik at du ikke trenger å rengjøre den ofte.

Steg

Metode 1 av 4: Bruk eddik og ammoniakk

Rengjør fugemasse Trinn 1
Rengjør fugemasse Trinn 1

Trinn 1. Utfør første rengjøring

Før du begynner med dypere rengjøringsmetoder, er det viktig å rengjøre gulvet regelmessig. Følg den vanlige rengjøringsprosessen ved å tørke av alle keramiske benkeplater og feie gulvet. Dette vil fjerne alt det øverste smusslaget, og gjøre jobben din litt lettere.

Rengjør fugemasse Trinn 2
Rengjør fugemasse Trinn 2

Trinn 2. Lag din løsning

I en stor bøtte eller bolle kombinerer du 7 kopper varmt vann, 1/2 kopp natron, 1/3 kopp ammoniakk og hvit eddik. La blandingen blandes grundig, slik at natronen oppløses.

Rengjør fugemasse Trinn 3
Rengjør fugemasse Trinn 3

Trinn 3. Hell blandingen i en sprayflaske

Oppbevaring av blandingen i en sprayflaske vil gjøre det lettere å påføre våte områder, spesielt de mest skitne områdene, og gjøre lagringen lettere. Fyll flasken helt, og rist deretter løsningen ordentlig.

Rengjør fugemasse Trinn 4
Rengjør fugemasse Trinn 4

Trinn 4. Spray flisemassen

Start med et lite område, bare 30 kvadratcentimeter totalt. Spray rengjøringsoppløsningen over fugemassen slik at den er våt. La løsningen trekke i 3-5 minutter for å arbeide med rengjøring av fugemassen.

Rengjør fugemasse Trinn 5
Rengjør fugemasse Trinn 5

Trinn 5. Begynn å skrubbe

Bruk børsten du ønsker for rengjøringsbørster med stiv børste, tannbørste eller magiske rengjøringsmidler, som alle er gode valg. Skrubbe kraftig for å fjerne smuss fra innsiden mellom flisene.

Rengjør fugemasse Trinn 6
Rengjør fugemasse Trinn 6

Trinn 6. Rengjør den skitne væsken

Resultatet av skrubben din kan resultere i små dammer med skitten væske på flisene dine. Tørk av med en fuktig klut, og klem kluten i en separat beholder. Dette vil gjøre flisene dine renere til slutt.

Rengjør fugemasse Trinn 7
Rengjør fugemasse Trinn 7

Trinn 7. Fullfør rengjøringen av flisemassen

Bruk prosessen ovenfor for å fortsette å rengjøre resten av flisene grundig. Fokuser bare på å fjerne smuss og rense de mørke områdene i fugemassen, for å avsløre den naturlige hvite fargen under.

Rengjør fugemasse Trinn 8
Rengjør fugemasse Trinn 8

Trinn 8. Gjør den siste tørkingen

Når du er sikker på at rengjøringen av fugemassen er fullført, gjør du en ny rengjøring av hele området. Hvis du rengjør flislagte benkeplater eller på badet, bruk en generisk rengjøringsspray og vaskeklut for å tørke av hele flisen. For gulv, fortsett å tørke gulvene igjen, og tørk dem med et tørt håndkle.

Metode 2 av 4: Bruk av hydrogenperoksid og natron

Rengjør fugemasse Trinn 9
Rengjør fugemasse Trinn 9

Trinn 1. Rengjør flisene

Før du starter og skrubber flisemassen din, må du gjøre det grunnleggende med din favorittrens. Hvis du rengjør gulvmørtel, kost og deretter mopp. For baderom og kjøkkenmørtel, spray og tørk med din favorittrens.

Rengjør fugemasse Trinn 10
Rengjør fugemasse Trinn 10

Trinn 2. Lag limen din

Bland hydrogenperoksid og natron i en liten eske for å danne en tykk pasta. Hvert stykke kan variere avhengig av konsistensen og tykkelsen du vil bruke.

Rengjør fugemasse Trinn 11
Rengjør fugemasse Trinn 11

Trinn 3. Påfør blandingen

Bruk fingrene eller en tannbørste for å påføre pastaen over fugemassen. Start med bare et lite område, ikke mer enn 30 kvadratcentimeter. Påfør den tykt og dekk fugemassen helt. La den stå i 5-10 minutter.

Rengjør fugemasse Trinn 12
Rengjør fugemasse Trinn 12

Trinn 4. Begynn å skrubbe

Bruk en liten børste, for eksempel en tannbørste (helst en elektrisk tannbørste) for å skrubbe fugemassen. Trykk på et lite område for å fjerne smuss og flekker. Hvis fugemassen fortsatt er skitten, legg til mer av pastaen og skrubb igjen etter å ha latt den sitte i noen minutter.

Rengjør fugemasse Trinn 13
Rengjør fugemasse Trinn 13

Trinn 5. Fullfør området

Fortsett å legge rengjøringsblandingen til fugemassen og skrubbe. Gjør det sakte for å være sikker på at du har rengjort alt fugemasse.

Rengjør fugemasse Trinn 14
Rengjør fugemasse Trinn 14

Trinn 6. Tørk av flisene

Tørk av eventuelt limrester på flisene med en fuktig vaskeklut. Avslutt med å rengjøre flisene som vanlig med en rengjøringsspray eller mopp og såpe gulvet.

Metode 3 av 4: Bruke oksygenblekemiddel

Rengjør fugemasse Trinn 15
Rengjør fugemasse Trinn 15

Trinn 1. Tørk av flisene

Før du rengjør fugemassen, må du fjerne alt smuss og smuler fra alle overflater - noe som kan gjøre rengjøringsprosessen din mer kjedelig - ved å tørke flisene. Følg din vanlige rengjøringsprosedyre ved å feie og tørke gulvet, eller bruk en rengjøringsspray for å tørke av bordplaten.

Rengjør fugemasse Trinn 16
Rengjør fugemasse Trinn 16

Trinn 2. Lag din løsning

Oksygenblekemiddel er en sikker blekemasse som arbeider for å løse opp bakterier og smuss, samt bleke fugemasse. Bland like mengder oksygenblekemiddel med varmt vann, og la blandingen oppløses.

Rengjør fugemasse Trinn 17
Rengjør fugemasse Trinn 17

Trinn 3. Bruk rengjøringsmidlet

Velg et område til å begynne med, ikke mer enn 30 kvadratcentimeter om gangen, og hell i blekemiddelet. Sørg for at fugemassen er belagt med væsken; Du kan bruke en sprayflaske hvis det gjør det lettere å gjøre det. La løsningen virke på fugemassen i 15-20 minutter.

Rengjør fugemasse Trinn 18
Rengjør fugemasse Trinn 18

Trinn 4. Begynn å skrubbe

Når blekemiddelet har belagt fugemassen lenge nok, kan du begynne å skrubbe fugemassen for å fjerne smuss og flekker. Bruk en liten børste, for eksempel en tannbørste, til å pusse fugemassen. Du kan legge til mer blekemiddel når du skrubber flisene, for å få dem våte og fremskynde rengjøringsprosessen.

Rengjør fugemasse Trinn 19
Rengjør fugemasse Trinn 19

Trinn 5. Mopp opp overflødig væske

Når du er ferdig med å skrubbe gulvet, ta et tørt håndkle og tørk av det skitne blekemiddelet som er samlet på flisene ved å tørke det. Hvis mopphåndkleet er vått nok, vri det ut. Hvis du gjør dette, blir det lettere å fullføre rengjøringen til slutt.

Rengjør fugemasse Trinn 20
Rengjør fugemasse Trinn 20

Trinn 6. Fortsett å rengjøre fugemassen

Gjenta prosessen med å påføre blekemiddel på fugemassen og skrubbe til du er ferdig med alle flisegulvene. For spesielt sta fugemasser kan du helle i blekemiddelet og la det sitte i en time eller så. Jo lenger du lar flekken ligge i blekemiddelet, jo lettere blir det å skrubbe flekken.

Rengjør fugemasse Trinn 21
Rengjør fugemasse Trinn 21

Trinn 7. Fullfør rengjøringen av flisene

Gjør en siste mopp før du rengjør den igjen som du vanligvis gjør. En siste mopp fjerner resterende blekemiddel og skitt, og etterlater fugemassen skinnende og som ny.

Metode 4 av 4: Behandling av flisemasse

Rengjør fugemasse Trinn 22
Rengjør fugemasse Trinn 22

Trinn 1. Rens opp søl umiddelbart

Å la tranebærjuice eller appelsinjuice sølt på fugemassen i noen timer er en sikker måte å få en ny flekk. Så snart noe søl på gulvet, tørk det av med en fuktig vaskeklut for å fjerne spor som er igjen.

  • Hvis det er flekker igjen, hell litt hydrogenperoksid over det. La det sitte et minutt før du tørker det av med en ren fille.
  • Tørr søl kan også flekke fugemassen hvis den blir liggende på gulvet. Fei opp kaffegrut, smuss og andre faste stoffer så snart de faller på gulvet.
Rengjør fugemasse Trinn 23
Rengjør fugemasse Trinn 23

Trinn 2. Behandle mindre flekker regelmessig

For å unngå å gjøre dyp rengjøring for ofte, må du behandle mindre flekker så snart de vises. Bruk den samme rengjøringsløsningen du ville bruke til en dyprens, men bruk en sprayflaske for å håndtere små områder du vil rengjøre. Du kan også prøve en alternativ måte å rengjøre små flekker:

  • Bruk en natronpasta. Bland natron med litt vann for å lage en pasta, og gni den deretter inn i det flekkete fugemasseområdet. La den stå i noen minutter, og bruk deretter en gammel tannbørste til å skrubbe den.
  • Bruk hvit tannkrem. Påfør en liten mengde tannkrem direkte på fugemassen, og gni den deretter inn med fingrene. Etter noen minutter, bruk en gammel tannbørste for å skrubbe området. Tørk av med en ren, fuktig klut.
  • Bruk et blyantsviskelær. For de minste flekkene gjør en blyantviskelær en fantastisk jobb. Velg en viskelær som er hvit i stedet for en annen farge, eller hvis du bruker en annen viskelær enn hvit, vil du ende opp med å farge fugemassen med en viskelærfarge.
Rengjør fugemasse Trinn 24
Rengjør fugemasse Trinn 24

Trinn 3. La området være godt ventilert

Mugg og mugg påvirker ofte fugemassen på badet, som har en tendens til å være både fuktig og dampende i flere timer. Bruk en eksosvifte etter dusj eller badekar, og tørk av de våte flisene for å unngå at fugemassen blir muggen.

Rengjør fugemasse Trinn 25
Rengjør fugemasse Trinn 25

Trinn 4. Bruk et fugemasse

En gang i året kan du bruke et kommersielt tilgjengelig fugemasse for å forhindre at søl synker raskt inn i porene i fugemassen, og de er nyttige mot badesopp og mugg. Velg en fugemasse fra en byggematerialebutikk og bruk den i henhold til produsentens anvisninger.

Rengjør fugemasse Trinn 26
Rengjør fugemasse Trinn 26

Trinn 5. Farg den med en annen farge

Noen ganger er det upraktisk å holde fugemassen hvit. Hvis du farger håret ditt, eller har barn som liker å bruke maling på kjøkkenet, eller bare ikke vil forlate fugemassen glitrende hvit, bør du vurdere å kjøpe litt fugemasse og bruke det til å farge fugemassen i en annen farge. Du kan velge en farge som matcher flisen din eller noe helt annet for en kontrasteffekt.

Rengjør fugemasse Trinn 27
Rengjør fugemasse Trinn 27

Trinn 6. Vet når det er på tide å bytte fugemasse

Den gamle fugemassen begynner å sprekke og smuldre, og blir verre etter hvert som fuktighet kryper inn og nedbryter gulvet under med tiden. Det er viktig å bytte fugemasse når det trengs, da det gjør det lettere å rengjøre og forhindrer hyppig oppbygging av mugg og mugg.

Anbefalt: