5 måter å skrive en kort selvbeskrivelse på

Innholdsfortegnelse:

5 måter å skrive en kort selvbeskrivelse på
5 måter å skrive en kort selvbeskrivelse på

Video: 5 måter å skrive en kort selvbeskrivelse på

Video: 5 måter å skrive en kort selvbeskrivelse på
Video: Mønstertrening 2024, Kan
Anonim

Det kan til tider være vanskelig å skrive en selvbeskrivelse. Heldigvis er det noen få triks som gjør det lettere å skrive en formell bio- eller uformell profil. Bestem på forhånd hvilken informasjon som må skrives ned, og lag deretter en liste over viktige prestasjoner og personlige detaljer. Den nøyaktige lengden og formatet kan variere, men personlige beskrivelser bør være korte, klare og interessante. Som med alle skriveprosjekter, må du lese og revidere nøye for å sikre at skriften er god.

Steg

Metode 1 av 5: Definere en idé for en beskrivelse

Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 1
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 1

Trinn 1. Bli kjent med målgruppen

Tenk på hvorfor du trenger en kort biografi. Er det for et personlig nettsted, arbeidsprofil eller stipendprogram? Ved å vite hvem som skal lese beskrivelsen, kan du finne den rette skrivetonen.

Målgruppe

Bruk formelt språk for akademiske og CV -formål

Eksempler er jobbsøknader, stipend, tilskudd og biografier omtalt i konferanser eller akademiske publikasjoner.

Legg et snev av personlighet til en uformell bio

Bruk muntert samtalespråk hvis du skriver en bio for et personlig nettsted, sosiale medier eller ikke-akademisk publikasjon.

Finn en balanse for en arbeidsbiografi

For en LinkedIn -oppsummering eller bio i firmakatalogen, nevne personlige detaljer som er unike, men som ikke overskygger profesjonelle prestasjoner.

Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 2
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 2

Trinn 2. Gjennomgå hva som skal stå i beskrivelsen

Sjekk biodatahåndboken levert av selskapet (potensial), utgiver eller annen organisasjon. Hvis du er i tvil, finn ut om det er en kontaktperson å ringe, og be om spesifikke krav.

  • For eksempel krever en selvbeskrivelse på en jobbsøknad, forfatterbio eller firmakatalog 100 til 300 ord. En bio for et finansieringsforslag eller en bio for et profesjonelt nettsted kan være lengre.
  • I tillegg til lengden, må beskrivelsen også følge en bestemt rekkefølge, for eksempel navn og tittel, utdanningshistorie, forskningsfokus og prestasjoner.
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 3
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 3

Trinn 3. Lag en liste over prestasjoner

En kort bio viser vanligvis de viktigste prestasjonene og prisene. Noter dine akademiske grader, priser og profesjonelle prestasjoner, for eksempel store prosjekter, publikasjoner eller sertifiseringer. Avhengig av målene dine, vil du kanskje også liste opp personlige prestasjoner, for eksempel å løpe maraton eller besøke offentlige bygninger i alle provinser.

  • Eksempler på profesjonelle prestasjoner er "Forbedrede innkjøpsprotokoller for å redusere selskapets utgifter med 20%" eller "Anerkjent som den mest solgte medarbeideren for regnskapsåret 2017".
  • Unngå å oppgi personlige egenskaper, for eksempel "entusiastisk" eller "hard arbeider". Fokuser på de spesifikke ferdighetene, prisene og prestasjonene som gjør deg unik.
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 4
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 4

Trinn 4. Lag et søkeordsett hvis du skriver en profesjonell biografi

Inkluder ferdigheter som er spesifikke for din bransje eller disiplin i bioen din, for eksempel "lagerstyring", "nettverkssikkerhet" eller "forskningsdesign". Hvis du leter etter søkeord, sjekk stillingsbeskrivelsen for stillingen du har hatt eller søkt om, samt oppføringene på CV -en eller CV -en.

Bransjespesifikke søkeord er viktige for online jobbprofiler og jobb-CV. Arbeidsgivere og rekrutterere bruker søkemotorer og programvare til å skanne profiler og CV for søkeord relatert til stillingsåpninger

Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 5
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 5

Trinn 5. Skriv ned relevante hobbyer og interesser, om nødvendig

Hvis du skriver personlige data for et personlig nettsted, sosiale medier eller ikke-akademisk publikasjon, kan du lage en annen liste som inneholder detaljer om dine personlige interesser, hobbyer og interesser. Å oppgi dine interesser og hobbyer vil gi deg et omfattende bilde av deg selv utenfor arbeidets omfang.

I din personlige informasjon vil du kanskje nevne at du elsker hunder, er stolt av barna dine eller er interessert i å dyrke kjøttetende planter

Tips:

Lag en åpen liste over prestasjoner, interesser og morsomme fakta om deg selv. Bruk en notat -app på telefonen eller et Word -dokument, slik at du kan legge til listen din når du får en ny idé.

Metode 2 av 5: Opprette uformelle bioer

Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 15
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 15

Trinn 1. Bruk en samtaletone for å legge til et personlig preg

Når det gjelder format, ligner uformell bios på profesjonell bios. Hovedforskjellen er språk. I uformelle beskrivelser, fremhev personligheten din med humor, finurlighet og munter språk.

I motsetning til formell skriving kan du bruke forkortelser, utropstegn og andre uformelle elementer. Grammatikken må imidlertid være korrekt og unngå å bruke slang, for eksempel "nei" og "ja"

Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 16
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 16

Trinn 2. Presenter deg selv og historien din

Som i en formell bio, skriv ned hvem du er og gi viktig personlig informasjon. Finn ut om det er en guide for å skrive i første eller tredje person. Du står fritt til å velge den som ser mer naturlig ut. Husk at det vanligvis er bedre å skrive i første person på sosiale medier.

Du kan skrive, “Nada Dinata er en coach og motiverende foredragsholder med mer enn 10 års erfaring. Han liker å hjelpe klienter med å leve livet på en best mulig måte. Når hun ikke motiverer andre, leker hun vanligvis med sine 2 katter eller sykler med mannen sin, Dani.”

Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 17
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 17

Trinn 3. Gi unike detaljer

Inkluder interesser, hobbyer eller andre detaljer som hjelper leserne å bli kjent med deg. Skriv om kjæledyret ditt eller familien din, uttrykk et spesielt talent, eller nevn en opplevelse knyttet til formålet med biografen.

For eksempel, for en bio for forfatteren av en artikkel om matlaging, prøv å inkludere detaljer som: "Jeg begynte å like matlaging da bestemoren min lærte meg å lage familieeide oppskrifter. Derfra innså jeg at mat ikke bare er mat, men i det er det familie, historie og tradisjon.”

Tips:

De fleste detaljene som er angitt i en uformell bio, bør være personlige, ikke pedagogiske eller profesjonelle. Oppgi legitimasjonen din, men ikke gjør utdanning og opplæring til hovedfokuset for biografen din.

Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 18
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 18

Trinn 4. Begrens til 100 til 200 ord, som hovedregel

Biografen skal være kort, da dette ikke er et personlig essay eller memoarer. Vanligvis er et kort avsnitt med 3 til 5 setninger eller omtrent 100 til 200 ord tilstrekkelig for å få frem viktige detaljer.

Hvis du ikke er sikker på hvor lang tid det skal være, kan du finne ut om det er noen guider eller eksempler du kan bruke som maler. For eksempel, hvis du publiserer en magasinartikkel og trenger å skrive en biografi, kan du bruke andre forfatteres bios som et eksempel

Metode 3 av 5: Skrive en profesjonell bio

Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 6
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 6

Trinn 1. Lag førstepersons- og tredjepersonsversjonsbeskrivelser

Vanligvis er det beste alternativet å bruke et tredjepersonsperspektiv, men det er best å gi begge alternativene. Hvis du skriver en profesjonell bio for et bestemt formål, sjekk hvilke formater som foreslås i guiden.

  • Hvis du skriver en profesjonell bio for en online arbeidsprofil, for eksempel LinkedIn, er det beste alternativet et førstepersonsperspektiv. Ved å bruke "jeg" kan du fortelle historien din mer naturlig. I tillegg kan det noen ganger virke uærlig å skrive i tredje person på sosiale medier.
  • Generelt bør bios i selskapets kataloger og profesjonelle bios for akademiske konferanser være i tredjepersonsperspektiv. Hvis du for eksempel snakker på en konferanse eller et seminar, vil trolig moderatoren lese biografen din høyt, så det er best å skrive av en tredje person.
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 7
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 7

Trinn 2. Skriv inn navn og tittel i den første setningen

Oppgi hvem du er og hva du jobber med i begynnelsen av biografen. Bruk den grunnleggende malen, "[Navn] er [tittel] i [selskap, institusjon eller organisasjon]."

  • For eksempel, "Jihan Mulyadi er filosofilektor ved Mercu Buana University."
  • Hvis du ikke har en profesjonell tittel eller mye erfaring, setter du utdannelse først. For eksempel, "Nana Paramitha fikk sin Bachelor of Arts in Dance fra Yogyakarta Institute of the Arts."
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 8
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 8

Trinn 3. Skriv en setning som oppsummerer arbeidet ditt

Forklar kort hva du gjør og hvorfor ditt bidrag er viktig. Du kan fortelle en karriere, eller hvis du er akademiker, kan du oppsummere forskningsfokuset. Det er nyttig å forklare hvor lenge du har vært aktiv i feltet med uttrykk som "mer enn 5 år som" eller "ti års erfaring".

For eksempel "I nesten ti år ledet han den daglige driften av selskapets 7 regionale grener" og "Forskningen hans fokuserer på tidlig påvisning av livmorkreft gjennom utvikling av nye teknikker for blodprøving."

Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 9
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 9

Trinn 4. Liste over de viktigste prestasjonene, prisene og sertifiseringene

Velg omtrent 3 av de mest interessante prestasjonene, og beskriv dem i 2 til 3 setninger. Gå gjennom listen over mål igjen, og velg det øverste elementet som er mest relevant for målet.

  • For eksempel, “I 2016 mottok Sophia den prestisjetunge prisen som beste oppdretter fra Kintamani Bali Dog Club. I tillegg er han en erfaren hundetrener. Siden 2010 har Sophia også drevet en stiftelse som spesifikt tar sikte på å finne hjem for forlatte hunder.”
  • La oss si at du skriver en profil for en firmakatalog eller et nettsted, og ønsker å forkorte listen over prestasjoner. Å oppgi at du hadde tilsyn med en organisatorisk image -omrokering, ville være mer relevant enn å skrive en seier som kvartalets beste ansatt i et annet selskap.
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 10
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 10

Trinn 5. Sett utdannelsen på slutten, med mindre du ikke har mye erfaring

Hvis du har mye yrkeserfaring og har gått tom for steder å skrive om det, kan det hende at utdanning ikke er inkludert. Hvis du ikke er erfaren, legg igjen et mellomrom etter hovedinnholdet i biografen din og legg til utdanningsinformasjon, for eksempel, “Mariana har en D3 -fotografi fra Indonesian Communication Academy.

  • Så hvis du mangler yrkeserfaring, bør utdannelse settes først.
  • Hvis du ikke liker at utdanning blir satt på separate linjer, ikke legg et mellomrom etter hovedinnholdet. Hvis det ikke føles naturlig å avslutte beskrivelsen med en utdannelse, bør du vurdere å sette den i begynnelsen. Husk imidlertid at profesjonell prestasjon bør gå foran utdanning.
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 11
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 11

Trinn 6. Avslutt med personlige detaljer, med mindre biografen din er formell

Ikke ta med personlig informasjon i formelle beskrivelser, for eksempel akademisk bios eller stipendforslag. På den annen side, for en biografi på et selskaps nettsted eller katalog, kan det å nevne en unik hobby eller interesse introdusere hvem du er utenfor arbeidet.

  • Du kan skrive: "På fritiden liker Adrian å klatre og klatre, han har erobret 3 av de 5 høyeste toppene i Indonesia."
  • Vær oppmerksom på at for en formell beskrivelse kan du inkludere en profesjonell interesse eller hobby knyttet til din disiplin eller bransje. For eksempel, “I tillegg til klinisk forskning innen obstetrik, dr. Adi studerte også fødselsprosessen i forhold til skikker og tradisjoner.”

Metode 4 av 5: Utarbeide en selvoppsummering for CV

Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 12
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 12

Trinn 1. Unngå personlige pronomen og bruk setninger uten emne

Bruk aktivt språk i hele CV -innholdet. I tillegg til å opprettholde språklig konsistens, vil fravær av personlige pronomen og bruk av setninger uten emne resultere i en kortfattet og kortfattet CV.

  • For eksempel, i stedet for å skrive, "Bagas koordinerer minst 5 installasjoner per måned, og han øker selskapets produktivitet med 20%", bør du skrive, "Koordinerer minst 5 installasjoner per måned, og øker selskapets produktivitet med 20%."
  • Plassen på et CV er begrenset, så du bør også begrense sammendraget til 2 til 3 setninger, eller omtrent 50 til 150 ord.
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 13
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 13

Trinn 2. Presenter deg selv i den innledende setningen

Som med andre typer beskrivelser, begynn med å oppgi hvem du er og hva du gjør. Bruk malen: [Profesjonell stilling] med [tidsperiode] erfaring med [2 til 3 spesifikke ferdigheter].

Skriv for eksempel "Spesialist for produktapplikasjoner med mer enn 5 års erfaring innen installasjon og design av kontorsystem."

Tips:

Hvis du noen gang har skrevet en lengre profesjonell bio, kopier og lim inn de to første setningene. Revider setningen for å lage et CV -sammendrag.

Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 14
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 14

Trinn 3. Fremhev viktige erfaringer og ferdigheter i 1 til 2 setninger

Etter den innledende setningen, legg til kontekst i opplevelsen. Gi et spesifikt eksempel på hvordan du brukte ferdigheten. Trekk publikums oppmerksomhet til profesjonelle prestasjoner som demonstrerer bidraget du kan gjøre.

  • For eksempel, "tjene som senior utviklingsoffiser for en internasjonal ideell organisasjon. Forbedret innsamlingsstrategi og oppnådde en 25% økning i donasjoner fra år til år."
  • Gjennomgå viktige ferdigheter i stillingsbeskrivelser, og inkluder dem i CV. Arbeidsgivere og rekrutterere vil se hvordan du finpusser de spesifikke ferdighetene som jobben krever.

Metode 5 av 5: Revisjon av beskrivelsen

Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 19
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 19

Trinn 1. Sørg for at setningene flyter logisk

Les teksten, og sørg for at hver setning fører til den neste. Ordne biodataene slik at setningene fortsetter eller klargjør ideene i forrige setning. Hvis du vil ha en overgang, kan du bruke ord som "foruten", "så vel som" eller "derfor" slik at setningen ikke blir kuttet.

  • Tenk på følgende eksempel: “Senior utviklingspersoner med mer enn 10 års erfaring i internasjonale ideelle organisasjoner. Forbedret innsamlingsstrategi og oppnådde en 25% økning i donasjoner fra år til år. " Den første setningen oppsummerer opplevelsen, mens den andre setningen følger med spesifikke prestasjoner.
  • For å gjøre overgangen jevn, skriver du: “Jeg har 10 års erfaring som musikklærer på grunnskolenivå. I tillegg åpnet jeg et privat kurs som underviser i vokal- og pianotimer i 20 år. Når jeg ikke øver med studenter, liker jeg fellesskapsteater, hagearbeid og broderi.”
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 20
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 20

Trinn 2. Les igjen

Lagre biodataene som er skrevet i noen timer eller over natten, og les dem deretter igjen med et nytt perspektiv. Les høyt, korriger skrivefeil eller feil, og ta opp områder som trenger avklaring eller komprimering.

  • Sørg for å bruke sterke verb og aktive setninger. For eksempel "Utviklet et nytt bestillingssystem" i stedet for "Tildelt ansvar for å opprette et nytt bestillingssystem."
  • Du bør også unngå ord som "veldig" eller "virkelig". I formelle beskrivelser, unngå forkortelser, slang og annet uformelt språk.

Tips:

I tillegg til å gjøre det lettere for deg å oppdage feil, kan høytlesing også glatte ut setninger som høres vanskelig ut.

Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 21
Skriv en kort beskrivelse av deg selv Trinn 21

Trinn 3. Be andre sjekke og gi tilbakemelding

Gi din bio til en mentor, kollega, venn eller slektning som er flink til å skrive. Be dem om å påpeke feil og komme med innspill. Spesielt spør om tonen i språket, og om beskrivelsen din har en balanse mellom selvreklame og ydmykhet.

Ideelt sett bør du søke innspill fra tre personer: en mentor eller veileder, kolleger og folk i målgruppen. For CV -bios er målgruppen din personalansvarlige eller rekrutterere. Hvis du har en bedrift og skriver en biografi på et nettsted, er målgruppen din menneskene som bruker produktet eller tjenesten din

Tips

  • Husk at beskrivelsen skal være kort, noe som betyr at språket ditt skal være enkelt og tydelig. Velg fengende, nøyaktige ord, og unngå spesiell sjargong med mindre det er absolutt nødvendig.
  • Hvis du er i tvil om formatet, kan du se etter bios og sammendrag av andre for eksempler. For eksempel, studer bios fra andre forfattere for det samme stedet, eller sjekk bios på selskapets nettsted eller tidligere versjoner av katalogen.

Anbefalt: