Hvordan hjelpe en fugl med en ødelagt vinge: 13 trinn

Innholdsfortegnelse:

Hvordan hjelpe en fugl med en ødelagt vinge: 13 trinn
Hvordan hjelpe en fugl med en ødelagt vinge: 13 trinn

Video: Hvordan hjelpe en fugl med en ødelagt vinge: 13 trinn

Video: Hvordan hjelpe en fugl med en ødelagt vinge: 13 trinn
Video: Found bird dead in our garden l Do not throw dead birds | Part 1😢 2024, April
Anonim

Knuste vinger kan traumatisere fugler, spesielt ville fugler som er avhengige av evnen til å fly for å overleve. Hvis du finner en fugl med vingeskade, enten det er en villfugl eller et kjæledyr, bør du raskt kunne observere situasjonen. Prøv å forutsi om fuglen vil komme seg. Hvis du tror at fuglen vil komme seg, pakk den forsiktig inn i et rent håndkle og legg den i skoesken. Sørg for at fuglen holdes varm og utilgjengelig for andre dyr eller barn i huset. Etter det, kontakt veterinæren og/eller den lokale dyre redningsorganisasjonen for å finne ut hvor du skal ta fuglen din neste.

Steg

Del 1 av 3: Ta passende sikkerhetstiltak

Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 1
Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 1

Trinn 1. Ta på hansker før du håndterer fuglen

Fugler kan bære mange farlige sykdommer. Så du må beskytte deg selv før du prøver å hjelpe ham. Aldri håndtere ville fugler med bare hender. Bruk vernehansker og vask hendene så snart du håndterer fuglen. Det er også en god idé å bruke hansker selv om du bare håndterer en skadet dyrefugl. En svak og smertefull fugl kan slite og angripe deg.

  • Det er en god idé å bruke lerretshansker eller tykk klut, som de du vanligvis bruker til hagearbeid. Disse hanskene er de mest effektive for å beskytte hendene mot riper og fuglebitt, så vel som mot farlige sykdommer som kan bæres av dem.
  • Hvis du ikke har hansker hjemme, kan du prøve å løfte fuglen med et håndkle.
  • Hvis den skadde fuglen er en stor rovfugl, bør du ikke håndtere den selv. Kontakt i stedet din lokale dyrehelsetjeneste eller dyre redningsorganisasjon.
Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 2
Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 2

Trinn 2. Unngå å plassere fuglen for nær ansiktet

Selv små fugler har skarpe nebber og spiker. Så når du håndterer en skadet fugl, må du sørge for å holde den borte fra ansiktet ditt for din egen sikkerhet. Selv kjæledyrfugler kan angripe deg hvis de har smerter eller frykt.

Fugler med knuste vinger vil sannsynligvis føle seg svakere og kan angripe deg med nebbet og klørne

Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 3
Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 3

Trinn 3. Ikke gi mat eller drikke til fugler

Skadede fugler kan være for redde for å spise og drikke. Selv om du må handle raskt for å hjelpe den, er det best å ikke gi fuglen mat eller drikke mens du tar vare på den midlertidig.

Skadede fugler kveles lett når de svelger vann hvis de blir tvunget. Så ikke gjør det

Del 2 av 3: Beskyttelse av skadde fugler

Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 4
Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 4

Trinn 1. Pakk kroppen inn i et håndkle

Skadede fugler, enten de er ville eller tamme, vil føle seg bedre hvis de er pakket inn i en beskyttende klut, for eksempel et håndkle. Dette vil hjelpe berolige fuglen samtidig som den forhindrer den i å bevege seg for mye og gjøre skaden verre.

Prøv å beskytte den skadede vingen når du pakker fuglen inn i et håndkle. Plasser den skadede vingen etter kroppen (ikke bøy den til en merkelig form) og pakk forsiktig håndkleet

Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 5
Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 5

Trinn 2. Legg fuglen i skoesken

Legg et håndkle nederst på skoesken for å få fuglen til å føle seg mer komfortabel. Deretter plasserer du fuglen på den. Sørg for å bruke en skokasse som kan lukkes for å forhindre at fuglen rømmer og forverrer skaden.

  • For større fugler trenger du kanskje en større boks. Prøv å bruke en katteske eller større papp.
  • Sørg for at det er ventilasjonshull i esken du bruker, slik at fuglen fortsatt kan puste inn den.
Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 6
Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 6

Trinn 3. Ikke flytt fuglen for mye

Fugler, inkludert kjæledyrfugler, med ødelagte vinger (eller andre skader) bør ikke flyttes med mindre det er absolutt nødvendig for å forhindre at skaden blir verre.

Plukk opp fuglen med et håndkle, pakk den inn i et håndkle, og legg den i skoesken. Ikke flytt den igjen med mindre det er absolutt nødvendig

Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 7
Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 7

Trinn 4. Sørg for oppvarming

Under en svak tilstand vil fuglen mest sannsynlig trenge hjelp til å varme opp. Prøv å plassere en flaske med varmt vann i skoesken for å varme fuglen.

  • Sørg for at det fortsatt er plass til at fuglen kan komme vekk fra varmtvannsflasken hvis den blir for varm. Siden fuglen ikke kan bevege seg mye under skaden og er pakket inn i et håndkle, er det en god idé å plassere vannflasken på siden av boksen overfor fuglen. Se på fuglen slik at du kan se når den er overopphetet.
  • Hvis fuglen begynner å gispe etter luft, fjerner du varmtvannsflasken umiddelbart. Du må også åpne skoeskedekselet med jevne mellomrom for å sjekke om fuglen puster tungt.
Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 8
Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 8

Trinn 5. Plasser fuglen på et varmt og trygt sted mens du finner ut det neste trinnet

Mens du bestemmer deg for hva du skal gjøre videre, plasserer du fuglen et varmt sted borte fra fare. For å få ham til å føle seg mer rolig, prøv å plassere fuglen i et stille, svakt område.

Hold fugler utilgjengelig for småbarn eller andre dyr som kan angripe eller forverre skaden

Del 3 av 3: Søker profesjonell hjelp

Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 9
Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 9

Trinn 1. Observer skaden på fuglen

Prøv å undersøke fuglen og bestem alvorlighetsgraden av skaden. Hvis fuglen virker desorientert eller bevisstløs, kan dette tyde på at den er i sjokk og har en annen skade enn en ødelagt vinge. Hvis fuglen fremdeles er våken og kan prøve å komme vekk fra deg, er dette et godt tegn. Se etter kutt eller blodflekker som kan hjelpe deg med å bestemme alvorlighetsgraden av fuglens skade.

  • Hvis du mistenker at skaden på fuglens vinge er for alvorlig, eller hvis fuglen har andre skader, kan det hende at fuglen må avlives.
  • Hvis en fugl må avlives, søk hjelp fra veterinæren eller den lokale dyrehelsetjenesten.
Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 10
Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 10

Trinn 2. Kontakt din lokale veterinær eller fjærfe veterinær

Kontakt din veterinær for å behandle en skade på en kjæledyrfugl. Hvis du ikke vet hva du skal gjøre for å hjelpe en skadet villfugl, kan du også kontakte din vanlige veterinær for råd. Noen veterinærer kan tilby gratis hjelp (for eksempel administrering av antibiotika eller kirurgi) på skadde dyr i naturen.

Veterinæren er kanskje ikke i stand til å ta imot fuglen i løpet av restitusjonsperioden (med mindre du er villig til å betale for den). Veterinæren din kan imidlertid være i stand til å gi bistand eller andre former for bistand

Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 11
Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 11

Trinn 3. Kontakt flere fugleredningsorganisasjoner i nærheten

Hvis du finner en skadet fugl i naturen, er det lurt å kontakte en fugleredningsorganisasjon for å få hjelp. Søk på internett etter en fugleredningsorganisasjon i nærheten av deg. Organisasjoner som disse kan kanskje gi medisinsk hjelp til skadde fugler, men har ingen steder å huse dem. Spør hvilken hjelp de kan gi spesifikt, enten det er akutt medisinsk hjelp, ly, rehabilitering eller kontinuerlig medisinsk hjelp inkludert rehabilitering. Du må kanskje kontakte flere fugleredningsorganisasjoner for å finne en som kan romme fuglen du finner.

Du må kanskje kontakte flere organisasjoner til du finner en som er villig til å hjelpe. Organisasjoner som dette er vanligvis avhengige av donasjoner fra samfunnet. Så de kan mangle midler, utstyr og lyplass

Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 12
Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 12

Trinn 4. Ta med fuglen til en ikke-euthaniserende redningsorganisasjon

Hvis du tror skaden på fuglen ikke er dødelig, kan du prøve å spørre alle redningsorganisasjoner om dødshjelp. Sørg for å spørre hver organisasjons spesifikke retningslinjer når du arbeider med ødelagte fuglevinger. Noen organisasjoner tror at en fugl med en brukket vinge ikke vil kunne leve lykkelig igjen hvis den ikke kan fly, og dermed bestemme seg for dødshjelp. I mellomtiden tror andre organisasjoner at fugler fortsatt kan leve lykkelig etter å ha kommet seg etter skader på vingene.

Ikke la all din innsats for å hjelpe fuglen gå til grunne ved å ta den med til en redningsorganisasjon for dyr som deretter tar dødshjelp

Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 13
Hjelp en fugl med en ødelagt vinge Trinn 13

Trinn 5. Ta fuglen sakte til et annet sted

Enten det er til veterinæren eller dyre redningsorganisasjonen, sørg for å få fuglen trygt til neste sted. Sørg for at skoesken er tett lukket og at fugler ikke kan slippe unna under turen. Prøv også å ikke flytte skoesken så mye som mulig.

Anbefalt: