Hvordan behandle en ødelagt sommerfuglvinge: 11 trinn

Innholdsfortegnelse:

Hvordan behandle en ødelagt sommerfuglvinge: 11 trinn
Hvordan behandle en ødelagt sommerfuglvinge: 11 trinn

Video: Hvordan behandle en ødelagt sommerfuglvinge: 11 trinn

Video: Hvordan behandle en ødelagt sommerfuglvinge: 11 trinn
Video: Victor Hugo / Bir İdam Mahkumunun Son Günü (Sesli Terapi) 2024, Kan
Anonim

Tro det eller ei, sommerfuglvinger kan fikses. Denne oppgaven er vanskelig, men hvis du er forsiktig, vil sommerfuglen kunne fly igjen. Men før du frigjør sommerfuglen, må du gi energiinntak for den.

Steg

Metode 1 av 2: Fiksering av vingene

Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 1
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 1

Trinn 1. Ta tak i sommerfuglen

Sørg for at hendene er rene og tørre før du berører sommerfuglen. Ta tak i sommerfuglens vinger mens de er lukket over kroppen. Du trenger ikke å holde den for tett, bare hold den nede slik at vingene ikke sliter.

  • I motsetning til hva mange tror, vil du ikke skade en sommerfugl bare ved å berøre vingene. Sommerfugler kan miste vekten og kan fortsatt fly som vanlig. Den virkelige faren kommer fra den tynne og skjøre strukturen til sommerfuglens vinger.
  • Sommerfugler kan roe seg hvis de holdes opp ned.
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 2
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 2

Trinn 2. Sett sommerfuglene i kjøleskapet

Selv om dette kan virke grusomt, kan dette trinnet roe sommerfuglen slik at du kan ta vare på den. Du kommer ikke til å drepe sommerfuglen, du berøver det bare litt.

  • Ha den i en glatt beholder. Bruk helst en glassbeholder. Du må dekke beholderen delvis hvis sommerfuglen fortsatt kan klappe vingene. Sørg imidlertid for at det fortsatt er luftstrøm i beholderen.
  • Ikke la sommerfuglen stå i mer enn 10 minutter fordi den til slutt kan drepe sommerfuglen.
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 3
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 3

Trinn 3. Forbered utstyret

Du trenger et håndkle, i tillegg til en wirehenger. Du trenger også tape eller kontaktlim (tilgjengelig på et verksted), saks og kanskje pinsett. Hvis du kan, kan du også forberede tannpirkere, bomullspinner, babypulver og lett tykk papp (helst med en annen farge på hver side). Du trenger også ekstra sommerfuglvinger hvis hun har mistet mange av vingene. Du kan finne erstatningsvinger der mange sommerfugler samles, eller bruke vinger fra døde sommerfugler.

  • Kontaktlim er en type maling som påføres begge overflater av materialet. Du må vente på at den tørker før du limer den.
  • Bøy trådkrokene. Lag en sirkel som er på hoveddelen av sommerfuglen (ikke vingene).
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 4
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 4

Trinn 4. Skjær vingene slik at de er symmetriske

En liten forbedring som kan gjøres til sommerfuglvingene er å trimme dem slik at de er symmetriske. Vingene må være symmetriske for at sommerfuglen kan fly, så denne teknikken kan brukes hvis vingene bare er lett skadet. Ta tak i sommerfuglens vinger like over kroppen når den er lukket. Skjær den uskadede vingen slik at den matcher den skadede vingen. Bruk bare denne metoden hvis den skadede vingen er mindre enn.

  • Sommerfugler vil ikke ha vondt når vingene blir kuttet. Det er som å klippe seg.
  • Dette alternativet er også flott hvis du ikke vil fikse sommerfuglvingene med lim eller skinner. Med andre ord, å bli kvitt den skadede vingen vil gjøre mer nytte for sommerfuglen enn å la den stå på vingen. Sommerfugler kan ikke fly, men de kan fortsatt legge egg.
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 5
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 5

Trinn 5. Butterfly -hodelag for mer skade

Fordel håndkleet på bordet. Legg sommerfuglen på bordet med bena ned. Plasser hengercirkelen over sommerfuglen. Denne sirkelen skal omgi sommerfuglens kropp, men komprimere vingene litt. Du legger til og med en liten vekt i den andre enden for å unngå at den beveger seg.

  • Demp belysningen i rommet, da dette vil bidra til å roe sommerfuglene.
  • Du kan også bruke tang for å holde sommerfuglen på plass slik at den ikke beveger seg. Imidlertid er du tvunget til å bruke bare en hånd til å jobbe.
  • Åpne vingene ved å ta tak i den ene enden, og dra forsiktig.
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 6
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 6

Trinn 6. Forbered skinnen for den bøyde vingen

Skjær litt tykk papp. Den skal være bare noen få millimeter bred, og skal være lang nok til å krysse den ødelagte delen av vingen (når den er justert). Med andre ord trenger du bare et lite stykke papp.

  • Bruk en tannpirker for å påføre lim på den ene siden av pappet. Påfør også en liten linje med kontaktlim langs den bøyde vingen. La limet tørke. Det skal bemerkes at kontaktlim ikke er et vanlig lim, men en spesiell type lim som fester seg selv når det er tørt.
  • Juster vingene perfekt. Trykk kartongen (med lim ned) over sprekken. Bruk tang for å gjøre det lettere. Etter en stund slipper du sommerfuglen. Løft sommerfuglvingene forsiktig av håndkleet hvis de sitter fast med lim. Dryss også litt babypulver på limområdet, slik at det ikke fester seg til de andre vingene på dette siste stadiet av reparasjonen. Du kan bruke en bomullspinne for å spre pulveret.
  • Et annet alternativ for revne vinger er å bruke duct tape eller tape. Når sommerfuglen er begrenset, bruker du tape langs svingen eller riven. Imidlertid vil denne metoden ikke gi så mye struktur som en liten skinne.
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 7
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 7

Trinn 7. Bytt de sterkt ødelagte sommerfuglvingene

Hvis en vinge mangler viktige deler eller er alvorlig skadet, kan du bytte den manglende delen eller feste en ny vinge. Start med å kutte av den hardt skadede vingen, og la noen stå ved basen for å koble sammen med den nye vingen. Sørg for at sommerfuglen ligger flatt på håndkleet under dette trinnet.

  • Juster vingene. Enten du installerer en ny vinge eller bruker et stykke av vingen som falt av, sørg for å justere den så nær de gamle venene som mulig. Hvis du installerer en ny fløy, kan du prøve å velge en som er så nær den andre fløyen som mulig. Klipp slik at bare en liten overlapping.
  • Påfør lim. Bruk en tannpirker for å påføre kontaktlim på begge kantene av vingene, delene som vil overlappe litt og holde seg sammen. Fjern overflødig lim og la det tørke. Mens den tørker, må du passe på at sommerfuglen ikke beveger seg, slik at vingene ikke henger sammen.
  • Når limet er tørt, trykker du kantene på vingene sammen. Du kan legge til små kartongstrimler ved å bruke samme limteknikk for å bygge bro over gapet. Når limingen er fullført, dryss litt babypulver over limområdet slik at det ikke fester seg til de andre vingene.
  • Se etter feil før du slipper sommerfuglen. Sørg for eksempel for at den andre vingen ikke fester seg til limet. Sørg også for at alle delene kan bevege seg.

Metode 2 av 2: Feeding the Butterfly

Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 8
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 8

Trinn 1. Vet hvilken type sommerfugl som blir tatt vare på

Ulike sommerfugler har sine egne behov. Noen sommerfugler spiser ikke i det hele tatt når de er voksne. Denne sommerfuglen spiser bare når den fremdeles er en larve. Imidlertid spiser de fleste sommerfugler fortsatt, vanligvis i form av nektar som kan erstattes med sukkervann.

  • Prøv å lese sommerfuglbøker eller elektroniske databaser for å finne hvilken type sommerfugl du skal ta vare på. Etter det, kjenn maten til denne typen sommerfugler.
  • I tillegg, hvis du er i bur med en spesiell sommerfugl, kan du lære om blomstypene den vanligvis besøker. På den måten kan du gi blomster i stedet for sukkervann.
  • For eksempel elsker monark sommerfugler å besøke milkweed blomster.
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 9
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 9

Trinn 2. Gi matkilder

Fordi sommerfuglens vinger er ødelagte, kan den ikke fôre skikkelig. Så tilstanden kan være svak etter at du er ferdig. Å gi mat vil bidra til å øke energien som sommerfuglen trenger for å bevege seg.

  • En god løsning er å finne blomster som sommerfugler vanligvis spiser. Se etter wildflower -steder i ditt område.
  • Plasser den nær sommerfuglen din, og legg deretter sommerfuglen på toppen av blomsten slik at den kan drikke nektar.
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 10
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 10

Trinn 3. Lag "nektaren"

Du kan lage en nektarerstatning for sommerfugler ved hjelp av hjemmelagde ingredienser. Denne løsningen er nok til å øke sommerfuglens energi slik at den kan finne sin egen mat.

  • Bland en halv kopp vann ved romtemperatur med en spiseskje sukker i et lite glass. Rør til sukkeret er oppløst. Du kan varme opp vannet hvis sukkeret er vanskelig å løse opp. Bare pass på at vannet er kaldt når du gir det til sommerfuglen.
  • Legg til en vevsvekt. Rull et vev som måler 12,5 cm x 17,5 cm. Dypp den ene enden i vannet, og trå den andre enden over kanten på koppen. Denne veken vil bringe løsningen til kanten av koppen slik at sommerfuglene kan drikke lett.
  • Plasser sommerfuglen på veken på kanten av koppen slik at han kan drikke.
  • Noen sommerfugler, spesielt menn, kan spise fersk frukt som fersken, plommer, kirsebær eller appelsiner. Åpne frukten slik at sommerfuglen kan spise kjøttet.
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 11
Ta vare på en sommerfugl med en ødelagt vinge Trinn 11

Trinn 4. Slipp sommerfuglen

Rekk ut hånden slik at sommerfuglen kryper på fingeren din. Hvis den ikke vil krype, ta den når vingene er lukket over kroppen. Du kan slippe sommerfuglen når den er sterk nok takket være at den blir matet sukkervann og nektar. Du trenger ikke vente på at det skal bli "bedre".

  • La sommerfuglen hvile på fingeren i noen minutter. Ta den ut.
  • La sommerfuglen på fingeren til den flyr. Sommerfuglen vil absorbere den varme kroppstemperaturen før den fortsetter, noe som er viktig hvis du kjøler ned sommerfuglen. Utetemperaturen må være minst 13 grader Celsius for at sommerfuglene skal overleve.

Anbefalt: