4 måter å behandle en ødelagt finger

Innholdsfortegnelse:

4 måter å behandle en ødelagt finger
4 måter å behandle en ødelagt finger

Video: 4 måter å behandle en ødelagt finger

Video: 4 måter å behandle en ødelagt finger
Video: Everyday English Speaking and Listening Practice - Daily Life English Conversation Practice 2024, April
Anonim

Det sies at en finger er brutt hvis det er et beinbrudd i en av fingrene. Tommelen har to bein og den andre fingeren har tre bein. En knust finger er en vanlig skade fra å falle under idrett, bli fanget i en bildør eller andre hendelser. For å behandle det riktig, må du først bestemme alvorlighetsgraden av skaden. Du kan hjelpe hjemme før du går til nærmeste sykehus.

Steg

Metode 1 av 4: Bestemmelse av skadenivået

Behandle en ødelagt finger Trinn 1
Behandle en ødelagt finger Trinn 1

Trinn 1. Kontroller fingrene for blåmerker eller hevelse

Blåmerker eller hevelse oppstår fordi det er små blodårer som sprenger i fingeren. Hvis fingertuppen er ødelagt, vil du se purpurrødt blod under neglen og blåmerker på puten på fingeren.

  • Du kan ha mye vondt hvis du berører fingeren. Dette er et tegn på en ødelagt finger. Noen mennesker kan fortsatt bevege fingeren selv om den er ødelagt og føles nummen eller mindre smertefull. Dette kan imidlertid være et tegn på en ødelagt finger og krever øyeblikkelig legehjelp.
  • Observer følelsen av nummenhet eller opphør av kapillær påfyll. Kapillær påfylling er retur av blodstrømmen til fingeren etter at den er presset.
Behandle en ødelagt finger Trinn 2
Behandle en ødelagt finger Trinn 2

Trinn 2. Undersøk fingeren for åpne sår eller brudd

Du kan se et åpent sår eller beinfragmenter som river huden og blir sittende fast der. Dette er et tegn på en alvorlig brudd, kjent som et åpent brudd. Søk medisinsk hjelp umiddelbart hvis du opplever dette.

På samme måte, hvis det kommer mye blod ut av et åpent sår på fingeren, bør du gå til legen

Behandle en knust finger Trinn 3
Behandle en knust finger Trinn 3

Trinn 3. Kontroller om fingerformen endres

Hvis noen deler av fingeren peker i en annen retning, kan det oppstå brudd eller forflytning. Fingerdislokasjoner oppstår når beinene skifter posisjon og blir vanligvis sett til å deformeres ved ledd som knoken. Se en lege med en gang hvis du opplever en beinforflytning.

  • Hver finger har tre bein og alle har samme arrangement. Det første beinet er den proksimale falangen, det andre beinet er den midterste falangen, og beinet lengst fra hånden er den distale falangen. Siden tommelen er den korteste fingeren, har den ikke en mellomfalang. Knoken er en ledd dannet av fingerbeina. Ofte er fingrene brutt ved knoken eller leddet.
  • Brudd i fotbunnen (distal phalanx) er lettere å behandle enn brudd i leddet eller knoken.
Behandle en ødelagt finger Trinn 4
Behandle en ødelagt finger Trinn 4

Trinn 4. Se om smerten og hevelsen avtar etter noen timer

Hvis fingeren ikke er forskjøvet eller forslått og smerten og hevelsen reduseres, kan fingeren bare bli forstuet. En forstuing betyr strekking av et leddbånd, den delen av vevet som holder bein sammen ved et ledd.

Hvis du forstuinger, hvil fingeren. Sjekk om smerten og hevelsen bedres i løpet av en dag eller to. Hvis det ikke blir bedre, bør du oppsøke lege for å sikre at fingeren bare er forstuet, ikke ødelagt. Fysisk undersøkelse og røntgen vil avgjøre resultatene

Metode 2 av 4: Behandling av fingre mens du venter på legebehandling

Behandle en ødelagt finger Trinn 5
Behandle en ødelagt finger Trinn 5

Trinn 1. Komprimer fingeren med isbiter

Pakk isen i et håndkle og legg den på fingeren på vei til sykehuset. Dette reduserer hevelse og blåmerker. Ikke legg is innpakket på huden.

Juster posisjonen til fingrene slik at de er høyere når isen komprimeres, over brystet. Dette gjør at tyngdekraften kan lindre hevelse og blåmerker

Behandle en ødelagt finger Trinn 6
Behandle en ødelagt finger Trinn 6

Trinn 2. Lag en skinne

Skinnen holder fingeren hevet og holder den fra å skifte. Slik lager du en skinne:

  • Forbered et langt, flatt materiale på størrelse med din ødelagte finger, for eksempel en ispinne eller penn.
  • Legg den på siden av den ødelagte fingeren, eller be venner eller familie om å plassere den.
  • Bruk medisinsk lim for å feste en pinne eller penn til fingeren. Knyt løst. Klebebåndet skal ikke trykke eller klemme fingrene. Hvis fingeren er bundet for tett, kan det forverre hevelse og blokkere blodstrømmen til fingerområdet.
Behandle en ødelagt finger Trinn 7
Behandle en ødelagt finger Trinn 7

Trinn 3. Prøv å fjerne ringen eller smykkene

Fjern om mulig ringen før fingeren svulmer. Ringen blir vanskeligere å fjerne når fingeren begynner å hovne opp og bli smertefull.

Metode 3 av 4: Få medisinsk behandling

Trinn 1. Få en fysisk undersøkelse av en lege

Legen vil spørre deg om din medisinske historie og utføre en fysisk undersøkelse for å få mer grundig informasjon og se hvor alvorlig skaden er. Legen vil sjekke om det er deformiteter, neovaskulær integritet, fingerfeil, hudtår eller sår.

Behandle en ødelagt finger Trinn 8
Behandle en ødelagt finger Trinn 8

Trinn 2. La legen ta en røntgen av fingeren din

Dette gjør at legen kan avgjøre om det er et brukket bein i fingeren. Det er to typer brudd: enkle og komplekse brudd. Hvilken type brudd du har vil avgjøre behandlingen.

  • Et enkelt brudd er et brudd eller brudd i beinet som ikke trenger inn i huden.
  • Komplekse brudd er brudd som trenger inn i huden.
Behandle en knust finger Trinn 9
Behandle en knust finger Trinn 9

Trinn 3. La legen splintre fingeren hvis du får et enkelt brudd

Et enkelt brudd oppstår når fingeren er stabil og det ikke er åpne kutt eller rifter i huden på bruddstedet. Generelt blir symptomene ikke verre eller forårsaker komplikasjoner som påvirker din evne til å bevege fingeren etter at fingeren er behandlet.

  • I noen tilfeller kan legen knytte den ødelagte fingeren med fingeren ved siden av den, som er kjent som kamerataping. Skinnen holder fingeren på plass under helbredelsesprosessen.
  • Legen kan også skyve beinet tilbake på plass, en prosedyre som kalles reduksjon. Du vil få lokalbedøvelse for å dempe det. Legen justerer beinene dine.
Behandle en ødelagt finger Trinn 10
Behandle en ødelagt finger Trinn 10

Trinn 4. Snakk med legen din om smertestillende midler

Du kan ta reseptfrie medisiner for å redusere hevelse og smerter, men du bør fortsatt snakke med legen din om hvilken medisin som er riktig for deg og hvor mye du skal ta hver dag.

  • Legen din kan også foreskrive medisiner for å redusere smerte, avhengig av skadeomfanget.
  • Hvis du har et åpent sår på fingeren, kan du trenge antibiotika eller stivkrampe. Denne behandlingen forhindrer at infeksjon forårsaket av bakterier kommer inn i såret.
Behandle en knust finger Trinn 11
Behandle en knust finger Trinn 11

Trinn 5. Vurder operasjon hvis såret er komplekst og alvorlig

Hvis bruddet er alvorlig, kan du trenge operasjon for å stabilisere det ødelagte beinet.

  • Legen din kan foreslå åpen reduksjonskirurgi. Legen vil gjøre et lite snitt i fingeren slik at han kan se bruddet og bevege beinet. I noen tilfeller bruker leger små ledninger eller plater og skruer for å holde beinet på plass og la det gro seg ordentlig.
  • Denne pinnen fjernes senere når fingeren har grodd.
Behandle en ødelagt finger Trinn 12
Behandle en ødelagt finger Trinn 12

Trinn 6. Få en henvisning for å se en ortopedisk kirurg eller håndkirurg

Hvis du har et åpent brudd, alvorlig brudd, nerveskade eller vaskulært kompromiss, kan legen din henvise deg til en ortopedisk kirurg (bein- og leddspesialist) eller en håndkirurg.

En spesialist vil undersøke skaden din og avgjøre om såret krever operasjon

Metode 4 av 4: Behandling av skader

Behandle en ødelagt finger Trinn 13
Behandle en ødelagt finger Trinn 13

Trinn 1. Hold skinnen ren, tørr og hevet

Dette vil forhindre infeksjon, spesielt hvis det er et åpent kutt eller kutt på fingeren. Å holde fingeren hevet hjelper også fingeren å holde seg på plass og lar den komme seg ordentlig.

Behandle en knust finger Trinn 14
Behandle en knust finger Trinn 14

Trinn 2. Ikke bruk fingrene eller hendene før neste undersøkelse

Bruk den uskadede hånden til å utføre daglige aktiviteter som å spise, bade og plukke opp ting. Det er viktig å gi fingeren tid til å gro uten å bevege eller forstyrre skinnen.

  • Neste avtale med legen eller håndspesialisten er vanligvis en uke etter det første besøket. Ved neste avtale vil legen sjekke om beinfragmentene fremdeles er rette og gjenoppretter godt.
  • I de fleste tilfeller av brudd må fingeren din hvile i opptil seks uker før du går tilbake til aktiv idrett eller arbeid.
Behandle en ødelagt finger Trinn 15
Behandle en ødelagt finger Trinn 15

Trinn 3. Begynn å bevege fingeren når skinnen er fjernet

Så snart legen bekrefter at fingeren har blitt frisk og fjernet fra skinnen, er det viktig å bevege fingeren. Hvis fingeren blir splintet for lenge eller ikke beveger seg etter at den er fjernet fra skinnen, blir leddet stivt og fingeren blir vanskelig å bevege og bruke.

Behandle en ødelagt finger Trinn 16
Behandle en ødelagt finger Trinn 16

Trinn 4. Kontakt en fysioterapeut hvis skaden din er alvorlig

Terapeuten vil gi råd slik at fingeren kan bevege seg normalt igjen. Han eller hun kan også gi hendene lette øvelser for å holde fingrene i bevegelse og sikre at fingermobiliteten gjenopprettes.

Anbefalt: