Hvordan krympe polyester: 9 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan krympe polyester: 9 trinn (med bilder)
Hvordan krympe polyester: 9 trinn (med bilder)

Video: Hvordan krympe polyester: 9 trinn (med bilder)

Video: Hvordan krympe polyester: 9 trinn (med bilder)
Video: Sådan sender du video og fotos med din Android smartphone 2024, Kan
Anonim

Polyester er et sterkt materiale og krymper ikke lett. Dessverre, når polyestermaterialet er for stort til å passe godt, vil dets sterke egenskaper gjøre det vanskeligere å krympe til størrelse. Imidlertid kan krymping oppstå hvis polyesteren utsettes for svært høye temperaturer. Her er hva du må gjøre når du vil krympe polyester.

Steg

Metode 1 av 2: Bruke en tørketrommel

Krymp polyester Trinn 1
Krymp polyester Trinn 1

Trinn 1. Snu stoffsiden

Før du vasker eller tørker stoffet, bør du snu det for å forhindre at fargen falmer.

  • Selv om polyester er motstandsdyktig mot falming og misfarging, kan denne motstanden gå tapt hvis du bruker veldig høy varme. Varmen som er høy nok til å krympe polyesteren er også høy nok til å få fargen til å falme, spesielt hvis du trenger å gjenta denne prosedyren flere ganger.
  • Ved å snu stoffsiden reduseres falmingen på stoffets ytre side. Dette vil imidlertid ikke ha stor effekt på fargespredningen som oppstår, så du bør jobbe med denne strategien for polyester separat fra andre plagg eller bare med plagg av lignende farge.
Krymp polyester Trinn 2
Krymp polyester Trinn 2

Trinn 2. Vask kluten i veldig varmt vann

Sett vaskemaskinen på den varmeste vanninnstillingen og den lengste vaskesyklusen. Sørg for å bruke varmt vann når du vasker og skyller.

  • Du trenger ikke å legge vaskemiddel til vaskemaskinen mens stoffet er i vaskesyklusen. Tilsetning av vaskemiddel vil ikke forstyrre krympeprosessen, men det hjelper heller ikke. Så vaskemiddel er ikke viktig med mindre du også trenger å vaske polyesterstoffet.
  • For polyestermaterialer oppstår betydelig krymping bare ved temperaturer over 80 grader Celsius.
  • Polymerkjedene i polyester beveger seg ikke hvis de er under "glassovergangstemperaturen", som er tilstanden når de amorfe eller amorfe kjedene i polymeren blir gummiaktige. For polyester er glassovergangstemperaturen mellom 68 og 81 grader Celsius. Med andre ord må vanntemperaturen ligge innenfor dette området for krymping.
  • Unngå å bruke kokende vann. Kokende vann kan faktisk være for varmt, og du risikerer å snu polyestermaterialet for mye slik at det stivner.
Krymp polyester Trinn 3
Krymp polyester Trinn 3

Trinn 3. Overfør kluten umiddelbart til en varm tørketrommel

Tørk polyesterstoffet på den høyeste varmeinnstillingen og den lengste tørkesyklusen.

Igjen kan det oppstå betydelig krymping ved temperaturer som overstiger 80 grader Celsius. Effekten er spesielt merkbar ved temperaturer over dette området, så det er viktig at du utsetter polyestermaterialet for den varmest mulige temperaturen og så lenge som mulig for å øke krympingen

Krymp polyester Trinn 4
Krymp polyester Trinn 4

Trinn 4. Gjenta så mange ganger som nødvendig

Kontroller materialet for krymping etter å ha fjernet det fra tørketrommelen og la det avkjøle seg til romtemperatur. Hvis det er nødvendig med ytterligere krymping, gjentar du vask og tørking for å redusere størrelsen ytterligere.

Krymp polyester Trinn 5
Krymp polyester Trinn 5

Trinn 5. Husk at jo oftere du vasker og tørker stoffet, jo mer synlig vil fargen falme

Prøv å gjøre det bare et par ganger til. Hvis du ikke klarer å oppnå betydelig krymping, kan du vurdere å prøve strykemetoden beskrevet nedenfor

Metode 2 av 2: Bruke et strykejern

Krymp polyester Trinn 6
Krymp polyester Trinn 6

Trinn 1. Snu stoffsiden

Snu stoffsiden før du prøver å krympe den for å unngå falming.

  • Polyestermateriale har høy motstand mot fargeblekking, men fading kan forekomme ved høye og vedvarende temperaturer. En temperatur som er varm nok til å krympe stoffet, er også varm nok til at fargen falmer. Dette er spesielt tilfelle hvis du allerede har lagt stoffet gjennom flere vaske- og tørkesykluser.
  • Ved å snu stoffet sidelengs vil ikke fargen spre seg, så du bør bare vaske det med klær av lignende farge.
  • Denne metoden er litt mer ekstrem enn den forrige metoden, så du bør bare prøve den hvis den forrige metoden ikke var effektiv nok.
Krymp polyester Trinn 7
Krymp polyester Trinn 7

Trinn 2. Vask kluten i veldig varmt vann

Plasser polyesterstoffet gjennom sin lengste og varmeste vaskesyklus. Vask og skyll sykluser bør bruke det varmeste vannet som er tilgjengelig.

  • Betydelig krymping av polyestermaterialet vil bare forekomme ved temperaturer over 80 grader Celsius. Noe krymping kan oppstå ved temperaturer mellom 68 og 81 grader Celsius, som er "glassovergangstemperaturen" til polyester.
  • Du trenger ikke å legge vaskemiddel til vaskemaskinen under denne vaskesyklusen. Du kan gjøre dette hvis du vil rengjøre stoffet og krympe det, da vaskemiddel ikke vil forstyrre prosessen, men ekstra vaskemiddel er ikke nødvendig.
  • Ikke bruk kokende vann. Kokende vann kan bli for hardt, slik at polyesteren stivner i stedet for å krympe.
Krymp polyester Trinn 8
Krymp polyester Trinn 8

Trinn 3. Overfør kluten til strykebrettet

Så snart vaskesyklusen er fullført, fjerner du polyesterstoffet fra vaskemaskinen og overfører det til strykebrettet. Duken vil fortsatt være våt.

  • Sørg for at stoffets side fortsatt er opp ned for å redusere faren for at fargen falmer.
  • Fordel stryketrekket på stoffet. Hvis du utsetter stoffet direkte for strykejernets varme, kan det utsette polyesteren for mye varme, noe som får det til å stivne.
Krymp polyester Trinn 9
Krymp polyester Trinn 9

Trinn 4. Stryk på lav til middels varme

Fortsett å stryke kluten til den er helt tørr.

  • Bruk bare en lav til middels varmeinnstilling for å forhindre at polyestermaterialet blir stivt og ubrukelig.
  • Ikke bruk dampinnstillingen på strykejernet. Bruk i stedet et tørt strykejern på stoffet for å la det tørke grundig og raskt.
  • Se etter krymping i det ferdige stryketøyet. Men ikke gjenta denne prosessen for ofte. Det er tryggere for stoffet hvis du bruker tørkemetoden flere ganger i stedet for strykemetoden.

Anbefalt: