3 måter å senke hemoglobin på

Innholdsfortegnelse:

3 måter å senke hemoglobin på
3 måter å senke hemoglobin på

Video: 3 måter å senke hemoglobin på

Video: 3 måter å senke hemoglobin på
Video: Hvordan bli kvitt maur permanent, 100 % effektivt 2024, Kan
Anonim

Hemoglobin er et protein i blodet som hjelper til med å transportere oksygen gjennom kroppen. Selv om de fleste medisinske problemer skyldes et lavt hemoglobinnivå, kan et høyt hemoglobinnivå også indikere et medisinsk eller livsstilsproblem som bør behandles med en lege. HbA1c (eller A1c) refererer til prosentandelen hemoglobin til glukose, som er en viktig indikator på prediabetes eller diabetes. Hvis du vil senke A1c, kan du diett, trene og endre diabetesbehandlingsprogrammet.

Steg

Metode 1 av 3: Søker alternativer for medisinsk behandling

Lavere hemoglobin Trinn 1
Lavere hemoglobin Trinn 1

Trinn 1. Bestem årsaken til det høye hemoglobinnivået

Høye hemoglobinnivåer indikerer nesten alltid et medisinsk problem, miljøfaktorer eller livsstilsvalg. Hvis du aldri har identifisert denne årsaken, må du spørre legen din om en diagnose.

  • I nesten alle tilfeller av høyt hemoglobin er målet å behandle årsaken, som igjen senker hemoglobinnivået.
  • Et høyt hemoglobinnivå er et tegn som indikerer en rekke forhold som kan kreve behandling. Hvis den er for lav og må økes, eller for høy og må senkes, vil det medisinske teamet prøve å identifisere og løse årsaken.
Senk hemoglobin Trinn 2
Senk hemoglobin Trinn 2

Trinn 2. Behandle medisinske tilstander som forårsaker høyt hemoglobin

Dette avhenger av om tilstanden er relativ, for eksempel forårsaket av tobakk, eller polycytemi som resulterer i en økning i røde blodlegemer (RBC) på grunn av økt serum erytropoietin eller RBC produksjon. Mange medisinske tilstander kan føre til en økning i hemoglobinnivået. Følg det medisinske teamets råd om de beste behandlingsalternativene for deg. Vanlige tilstander som krever behandling er som følger:

  • Dehydrering
  • Polycytemi vera, en tilstand når ryggmargen produserer for mange røde blodlegemer
  • Hjerteproblemer, spesielt medfødt hjertesykdom
  • Lungesykdommer, som emfysem, KOLS og lungefibrose
  • Svulst eller nyrekreft
  • Svulst eller leverkreft
  • Hypoksi, som er mangel på oksygen i blodet
  • Eksponering for karbonmonoksid, vanligvis fra røyking
Senk hemoglobin Trinn 3
Senk hemoglobin Trinn 3

Trinn 3. Gjør de nødvendige livsstilsendringene for å senke hemoglobinnivået

Hvis det ikke var for en medisinsk tilstand, kan det være miljøfaktorer eller livsstilsvalg. Spør om legen din anbefaler livsstilsendringer. Eksemplet er:

  • Bruk av tobakk. Hvis du røyker eller bruker tobakk, prøv å slutte så snart som mulig.
  • Tar prestasjonsfremmende medisiner som steroider, spesielt "bloddoping" for å forbedre idrettsutøverens ytelse. Det er helseskadelig av mange årsaker.
  • Å være i store høyder, noe som kan forårsake hypoksi (mangel på oksygen i blodet). Dette er mer sannsynlig for folk som drar til høylandet (for eksempel fjellklatrere) enn folk som bor der.
Senk hemoglobin Trinn 4
Senk hemoglobin Trinn 4

Trinn 4. Diskuter flebotomiprosedyren med legen din etter behov

I begrensede tilfeller kan leger redusere hemoglobinnivået direkte. I så fall kan du gjennomgå en eller flere behandlinger, som gjøres ved å trekke en viss mengde blod fra kroppen.

  • Hvis årsaken til høyt hemoglobin er behandlet, må du produsere nytt blod med lave hemoglobinnivåer. Så over tid vil hemoglobinnivået synke til det blir normalt igjen.
  • Prosessen ligner på å donere blod.
Senk hemoglobin Trinn 5
Senk hemoglobin Trinn 5

Trinn 5. Spør legen din om behandling for polycytemi

Hvis du har polycytemi og det forårsaker en økning i hemoglobin, snakk med legen din om hvordan du skal håndtere det. Legen din kan foreslå reseptbelagte medisiner som en del av behandlingen. Legemidlene som vanligvis brukes mot polycytemi er:

  • Hydroksyurea
  • Ruxolitininab
  • Pelerert interferon
  • Anagrelide
Senk hemoglobin Trinn 6
Senk hemoglobin Trinn 6

Trinn 6. Snakk med legen din om å ta aspirin hver dag

Aspirin kan tynne blodet, noe som er nyttig hvis du har polycytemi. Snakk med legen din dersom du har denne tilstanden. Vet dosen du bør ta og hvor ofte. Ikke start aspirinbehandling uten legens kunnskap.

Tips: List opp alle reseptbelagte eller reseptfrie medisiner du bruker regelmessig.

Metode 2 av 3: Senking av HbA1c. Nivåer

Senk hemoglobin Trinn 7
Senk hemoglobin Trinn 7

Trinn 1. Vedta et sunt kosthold basert på spesifikke behov

Hvis HbA1c -nivået er høyt, kan du være i fare for diabetes eller allerede ha diabetes. Derfor kan diettbehovet ditt avvike fra standardanbefalinger på grunn av forskjellige forhold. Rådfør deg med det medisinske teamet for å designe riktig diett for deg.

  • Generelt krever et sunt kosthold mye frukt og grønnsaker, fullkorn, magert protein og sunt fett, i tillegg til å kutte ned på pakket og bearbeidet mat, sukkerholdige drikker, raffinert mel og usunt fett.
  • Hvis du er diabetiker eller prediabetiker, kan du bli anbefalt å begrense inntaket av karbohydrater, samt justere inntaket av protein og fett basert på dine behov.
Senk hemoglobin Trinn 8
Senk hemoglobin Trinn 8

Trinn 2. Tren regelmessig som anbefalt av legen

Hvis høye HbA1C -nivåer skyldes prediabetes eller diabetes, bør du samarbeide med det medisinske teamet for å utvikle en treningsplan som passer din helse og behov. For å være sikker er kardiovaskulær trening og styrketrening svært viktig for de beste resultatene.

  • Sikt på minst 150 minutter med moderat intensitet aerob trening (for eksempel rask gange eller sykling) per uke, og gjør styrketreningsøkter 2-3 ganger i uken i 30-45 minutter.
  • Hvis du tar insulin, juster dosen i henhold til treningsplanen. Lag en plan med legen.
Senk hemoglobin Trinn 9
Senk hemoglobin Trinn 9

Trinn 3. Juster diabetesmedisinering hvis du er diagnostisert med diabetes

Alle mennesker med høyt HbA1c -nivå rådes til å endre kosthold og mosjon. Hvis du er diabetiker, vil legen din også foreslå å justere din nåværende medisin. Målet er å finne en balansert behandling som best regulerer blodsukkernivået (og igjen HbA1c -nivåer.

Tips: Aldri betrakte deg selv som "mislyktes" med å overvinne diabetes hvis du må bytte medisiner eller øke dosen. Diabetesomsorg krever konstant tilpasning.

Senk hemoglobin Trinn 10
Senk hemoglobin Trinn 10

Trinn 4. Fokuser på å senke HbA1c sakte og jevnt

Hvis du gjør endringer i kostholdet ditt og ekstrem trening, kan HbA1c-nivåene dine falle dramatisk i løpet av 1-2 måneder. Å redusere for raskt kan imidlertid føre til hevelse, vektøkning, nevropati (nervesmerter) og til og med blødning i netthinnen som kan føre til blindhet.

  • Følg det medisinske teamets råd og foreta gradvise endringer i kosthold, trening og medisiner, med mindre annet er instruert.
  • Målet er å redusere HbA1c-nivåene på 1-2 år, ikke 1-2 måneder.

Metode 3 av 3: Testing av hemoglobin og HbA1c. Nivåer

Lavere hemoglobin Trinn 11
Lavere hemoglobin Trinn 11

Trinn 1. Kontroller hemoglobinet i blodprøven

Høyt hemoglobin er asymptomatisk, så det oppdages vanligvis på en av to måter: på en standard blodprøve bestilt av en lege, eller under en blodprøve som er gjort som en del av diagnosen en bestemt medisinsk tilstand.

Høyt hemoglobin vil bli påvist ved en CBC -test eller fullstendig blodtelling (fullstendig blodtelling), som er en standard blodprøve på et sykehus eller helselaboratorium

Tips: Utfør en CBC -blodprøve når legen anbefaler. CBC -test hjelper til med tidlig påvisning av infeksjoner, kreft, ryggmargsykdommer, autoimmune problemer, etc.

Senk hemoglobin Trinn 12
Senk hemoglobin Trinn 12

Trinn 2. Diskuter det ideelle hemoglobinområdet med legen din

Det ideelle hemoglobinområdet er ikke det samme for alle ettersom det er basert på forskjellige faktorer som alder. Følgende hemoglobinområder brukes ofte:

  • Barn 6 måneder til 4 år: 11 g/dL og over
  • Barn 5 til 12 år: 11,5 g/dL og over
  • Barn 12 til 15 år: 12 g/dL og over
  • Menn over 15 år: 13,8 til 17,2 g/dL
  • Kvinner over 15 år: 12, 1 til 15, 1 g/dL
  • Gravide kvinner: 11 g/dL og over
Senk hemoglobin Trinn 13
Senk hemoglobin Trinn 13

Trinn 3. Kontroller HbA1c hver tredje måned hvis du er diabetiker

På grunn av hemoglobins livssyklus indikerer HbA1c -tallet også gjennomsnittlig blodsukkernivå de siste 3 månedene, så diabetikere bør sjekke HbA1c med en blodprøve hver tredje måned.

  • Legen vil utvikle et behandlingsprogram basert på de siste HbA1c -resultatene.
  • Hvis du er prediabetes, noe som betyr at du nesten oppfyller kriteriene for en diabetesdiagnose, kan legen din også anbefale å teste hver tredje måned.
  • Hvis du ikke er diabetiker eller prediabetiker og ikke er i fare, kan det hende du bare må sjekke HbA1c av og til som en del av en generell blodprøve.
Senk hemoglobin Trinn 14
Senk hemoglobin Trinn 14

Trinn 4. Diskuter med legen for å bestemme spesifikke HbA1c -mål

HbA1c -nivå er en av de avgjørende faktorene for diagnostisering av prediabetes eller diabetes. Hvis du har blitt diagnostisert, vil det medisinske teamet bestemme det riktige HbA1c -målet for deg.

  • En HbA1c under 5,7% regnes som normal for personer uten prediabetes eller diabetes.
  • Hvis HbA1c -nivået ditt er mellom 5,7% og 6,4%, kan du bli diagnostisert med prediabetes.
  • Et HbA1c -nivå over 6,5% vil bli diagnostisert med diabetes.
  • Hvis du er diabetiker, kan du prøve å holde HbA1c -nivået under 7%. Dette avhenger imidlertid av individuelle forhold.

Anbefalt: