Hvordan klassifisere dyr: 15 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan klassifisere dyr: 15 trinn (med bilder)
Hvordan klassifisere dyr: 15 trinn (med bilder)

Video: Hvordan klassifisere dyr: 15 trinn (med bilder)

Video: Hvordan klassifisere dyr: 15 trinn (med bilder)
Video: Jeg er bange for min far 2024, April
Anonim

Fra den enkleste maneten til de mest komplekse primatene, inneholder dyreriket et stort utvalg av organismer. Det anslås at mellom 9 og 10 millioner unike dyrearter eksisterer på jorden. For å kategorisere et så stort mangfold bruker biologer et lagdelt klassifiseringssystem for å klassifisere dyr basert på deres forhold. Du kan også mestre dette systemet ved å lære det.

Steg

Del 1 av 3: Forstå taksonomitabeller

Taksonomi Levelsnivåer

Nivå beskrivelse Eksempel
kongedømme Det mest omfattende nivået av tradisjonell taksonomi. Dette nivået deler livet inn i brede og inkluderende kategorier. Animalia, Plantae, Bakterier
fylum En bred klassifisering som deler medlemmer av det kongelige nivået i spesifikke kategorier basert på genetisk slektskap og bred struktur. Chordata, Magnoliophyta, Proteobacteria
Klasse Mellomliggende gruppering som deler phyla -medlemmer i smalere kategorier basert på kroppsskjelett, felles evolusjonære aner, etc. Mammalia, Magnoliopsida, Gamma Proteobacteria
Rekkefølge Gruppering av klassemedlemmer blir smalere basert på slektskap, kroppsfunksjoner og spesifikke felles forfedre. Vanlige navn på grupper av dyr er vanligvis hentet fra deres ordrenivå - for eksempel kalles medlemmer av Primate -gruppen vanligvis "aper". Primater, Rosales, Enterobacteriales
Familie En gruppe som er spesifikk nok til å dele medlemmer av en ordre i logisk identifiserbare grupper av beslektede organismer. Familienivånavn slutter vanligvis på "ae". Hominidae, Rosaceae, Enterobacteriaceae
Slekt Spesifikke grupperinger som deler familiemedlemmer i hele grupper av organismer som er i slekt med hverandre. Nesten alle medlemmer av slekten er direkte etterkommere av en felles stamfar. Slektenavnet er skrevet som fornavnet på en organisme, og er alltid skrevet med kursiv. Gay, Rubus, Escherichia
Arter Den mest spesifikke klassifiseringen. Nivået på artstaksonomi refererer til en klar og spesifikk gruppe organismer som har store likheter i morfologi. Bare medlemmer av samme art kan produsere levedyktige og fruktbare avkom. Artnavnet er det andre navnet i et dyrs vitenskapelige navn, og er skrevet med kursiv. sapiens, rosifolius, coli
Klassifiser dyr Trinn 1
Klassifiser dyr Trinn 1

Trinn 1. Studer det taksonomiske klassifiseringssystemet som brukes til å identifisere dyr

Dette systemet for klassifisering av dyr basert på deres egenskaper ble først samlet på 1700 -tallet av en botaniker, Carl Linneaus. Men når biologer snakker om taksonomiske nivåer, mener de generelt de syv hovednivåene som er oppført i tabellen ovenfor, fra det bredeste til det smaleste. Vær oppmerksom på at prøvekolonnene er skrevet i forskjellige farger for å indikere de taksonomiske "banene" til de tre organismene som blir samplet.

  • Å skrive rødt følger den taksonomiske banen til Homo sapiens, eller mennesker (som inkluderer dyr).
  • Å skrive i blått følger den taksonomiske banen til Rubus rosifolius, eller indisk bringebær (som inkluderer planter).
  • Skriften med grønt er et eksempel på den taksonomiske veien til Escherichia coli, kjent som E. coli (en bakterie).
Klassifiser dyr Trinn 2
Klassifiser dyr Trinn 2

Trinn 2. Bruk eselbroen "King Filip Escapes the Fijians Fried Sandals" for å huske taksonomiske nivåer

De forskjellige eselbroene, et eksempel på som er ovenfor, er svært nyttige for å huske de syv hovedtaksonomiske nivåene, nemlig: rike, fyl, klasse, orden, familie, slekt og arter, og deres rekkefølge. Bokstavene eller ordene i eselbroen i rekkefølge etter hvert taksonomisk nivå. Med andre ord refererer "konge" til "rike", "filip" refererer til "fylum", og så videre.

Klassifiser dyr Trinn 3
Klassifiser dyr Trinn 3

Trinn 3. Klassifiser fra det bredeste til det smaleste nivået

For eksempel kan alle dyr inngå i dyreriket, men bare visse dyr er inkludert i arten "sapiens". Etter hvert som det taksonomiske nivået blir smalere, må dyret du klassifiserer oppfylle flere og flere ting for å bli inkludert i det.

Klassifiser dyr Trinn 4
Klassifiser dyr Trinn 4

Trinn 4. Klassifiser dyr i henhold til deres morfologi

En viktig del av klassifiseringen av dyr er å identifisere morfologien deres. Morfologi er de ytre og indre egenskapene til et dyr. Er dyret for eksempel hårete eller skjellete? Hva slags mage er det i kroppen hans? Å kjenne egenskapene til dyret du skal klassifisere er veldig nyttig for å hjelpe deg med å ordne dem riktig.

Del 2 av 3: Bestemmelse av den taksonomiske klassifiseringen

Klassifiser dyr Trinn 5
Klassifiser dyr Trinn 5

Trinn 1. Start fra animalia Kingdom

Alle dyr tilhører kongeriket animalia (noen ganger også referert til som "Metazoa"). Alle organismer som tilhører dette riket er dyr, og alle organismer som ikke tilhører det er ikke dyr. Når du klassifiserer dyr, vil du derfor alltid håndtere disse hovedkategoriene.

  • Foruten animalia er de andre kongedømmene av organismer Plantae (planter), Sopp (sopp), Protista (encellede eukaryoter) og Monera (prokaryoter).
  • Prøv for eksempel å klassifisere moderne mennesker i henhold til taksonomiske klassifiseringsregler. Mennesker er levende og pustende dyr, så begynn med å klassifisere dem i "animalia" -riket, i henhold til instruksjonene ovenfor.
Klassifiser dyr Trinn 6
Klassifiser dyr Trinn 6

Trinn 2. Definer dyrefylen

Phylum (flertall: fila) er et taksonomisk nivå rett under den store paraplyen i dyreriket. Det er 35 phyla i dyreriket. Grovt sett er hvert fylke klassifisert i henhold til dyrets generelle morfologi. For eksempel har alle dyr som tilhører phylum "chordates" en sterk stavstruktur langs kroppen (som ryggraden), med en hul ryggmarg på baksiden og en fordøyelseskanal nedenfor. I mellomtiden har alle medlemmer av echinoderm phylum pentameral radial symmetri og karakteristisk pigghud.

  • Vær oppmerksom på at taksonomiske nivåer ble opprettet før moderne genteknologi utviklet seg. Som et resultat er det en genetisk mismatch mellom organismer som tilhører samme fylum. Dette betyr at visse phyla kan klassifiseres i andre phyla. For eksempel er platyhelminthes (flatorm) som har forgrenede tarm inkludert i fylmen i dyreriket.
  • I dette eksemplet kan vi klassifisere mennesker i fylmen akkordater fordi vi har en hul nerveledning over ryggraden.
Klassifiser dyr Trinn 7
Klassifiser dyr Trinn 7

Trinn 3. Bestem dyrets klasse

Bestem klassen av dyr etter fylmen. I alle filene er det totalt 111 klasser. Vanligvis grupperes medlemmer av en klasse i henhold til deres genetiske eller morfologiske forhold. Følgende er noen eksempler på klasser i phylum Chordata:

  • Mammalia - varmblodig, har hår, fire bjørnhjerter, brystkjertler for å skille ut melk. Vanligvis (men ikke alltid) produserer de levende avkom.
  • Aves (fugler)-varmblodig, eggleggende, firebjørnhjerte, fjær og vinger.
  • Reptiler (reptiler)-kaldblodig, egglegging, skalert eller skallet, (vanligvis) har et trippelbjørnhjerte.
  • Amfibier (amfibier) - kaldblodige, har et hjerte med tre bjørner og (vanligvis) en livsløpssyklus i vann, eggene kan penetreres av vann og huden som fungerer som et åndedrettsorgan.
  • I tillegg er det i phylum chordata en rekke klasser av fisk eller fisklignende organismer. Fiskeklasser er:

    • Osteichthyes - benete fisk (pigget fisk)
    • Chondricthyes - bruskfisk (haier, skøyter og stråler)
    • Agnatha - kjevefri fisk (lamprey og spøkelsesfisk)
  • I eksemplet her kan vi klassifisere mennesker i klasser Pattedyr fordi vi har egenskapene nevnt ovenfor.
Klassifiser dyr Trinn 8
Klassifiser dyr Trinn 8

Trinn 4. Bestem rekkefølgen på dyret

Etter timen er neste taksonomiske nivå orden. Ordrer brukes til å klassifisere dyr mer spesifikt enn phyla og klasse, men fortsatt bredere enn slekt, arter og så videre. For eksempel er de to ordrene i Reptilia -klassen:

  • Testudine - skilpadde, skilpadde, etc.
  • Squamata - slange og øgle
  • I eksemplet her kan vi klassifisere mennesker i ordener Primat sammen med de utdødde aper, aper og proto-mennesker.
Klassifiser dyr Trinn 9
Klassifiser dyr Trinn 9

Trinn 5. Bestem dyrefamilien

Etter at ordren er klassifisert, blir den taksonomiske klassifiseringen av dyr mer spesifikk. For eksempel kan det vanlige navnet på et bestemt dyr stammer fra det latinske navnet på familien - for eksempel gekkoen, som tilhører familien Gekkonidae. Noen eksempler på andre familier i rekkefølgen Squamata er:

  • Chamaeleonidae - kameleoner
  • Iguanidae - leguaner
  • Scincidae - skink
  • I eksemplet her kan vi klassifisere mennesker i familier Hominidae med store aper og tidlige proto-mennesker.
Klassifiser dyr Trinn 10
Klassifiser dyr Trinn 10

Trinn 6. Bestem slekten til dyret

Dyrets slekt (i flertall: slekter) brukes til å skille det fra andre typer dyr som ser like ut eller til og med har det samme vanlige navnet. For eksempel er det vanlige navnet på alle medlemmer av familien Gekkonidae gecko (gecko), men medlemmer av slekten Dixonius (leaf-toed gecko) skiller seg fra medlemmer av slekten Lepidodactylus (scaly-toed gecko), og så videre for alle 51 slekter i familien Gekkonidae.

I eksemplet her kan vi klassifisere mennesker i slekten Homo, som inkluderer moderne mennesker og tidlige menneskelige forfedre som - neandertalere, cro -magnoner, og så videre.

Klassifiser dyr Trinn 11
Klassifiser dyr Trinn 11

Trinn 7. Bestem dyrearter

Dyrearter er vanligvis det mest spesifikke taksonomiske nivået. Arter er ofte definert som individer med samme morfologiske utseende, kan produsere avkom med hverandre, og kan ikke produsere avkom med andre arter. Med andre ord er det bare dyr av samme art som kan reprodusere og produsere levende og fruktbare avkom. Dyr som ikke tilhører samme art kan noen ganger produsere avkom, men er vanligvis sterile og kan ikke reprodusere (et eksempel er muldyret, som ikke kan produsere avkom og er et resultat av reproduksjon mellom hest og esel).

  • Forstå at dyr av samme art kan ha forskjellige utseende selv om de er nært beslektet. For eksempel ser chihuahuaen og den store dansken ganske annerledes ut, selv om de tilhører samme art.
  • I eksemplet her kan vi klassifisere mennesker i arter sapiens. Bortsett fra mennesker, faller ingen andre organismer inn i denne kategorien. Husk at moderne mennesker som tilhører slekten Homo og species sapiens har en rekke morfologiske former-kroppsstørrelse, ansiktsutseende, hudfarge, hårfarge og så videre. Imidlertid kan alle mannlige og kvinnelige par produsere levende og fruktbare avkom, så alle er mennesker.
Klassifiser dyr Trinn 12
Klassifiser dyr Trinn 12

Trinn 8. Bestem dyrets underarter, om nødvendig

Generelt er dyrearter den mest spesifikke klassifiseringen. Imidlertid er det mange unntak fra reglene ovenfor, forskere klassifiserer videre en dyreart i to eller flere underarter. En art vil alltid ha to eller flere underarter, eller ingen i det hele tatt-men aldri bare en. Underarter gis vanligvis hvis det i en art er en gruppe organismer som kan produsere fruktbare avkom, men dette er ikke tilfelle i naturen på grunn av geografiske forskjeller, atferdsmønstre eller andre ting.

I eksemplet her, hvis vi refererer til anatomien til moderne mennesker (mennesker som lever på jorden i dag), kan vi bruke underarter sapiens for å skille det fra Homo sapiens idaltu, en annen type proto-menneske innenfor arten Homo sapiens

Del 3 av 3: Klassifisering av dyr basert på deres vitenskapelige navn

Klassifiser dyr Trinn 13
Klassifiser dyr Trinn 13

Trinn 1. Start med det vitenskapelige navnet på dyret

De to siste taksonomiske nivåene av dyr, slekt og arter, som er de mest spesifikke av alle, brukes som vitenskapelige navn på dyr. Med andre ord er det offisielle navnet på et dyr som er anerkjent av forskere rundt om i verden "slekt" (som er skrevet med stor bokstav) etterfulgt av "art" (som ikke er store bokstaver). For eksempel er det vitenskapelige navnet på moderne mennesker Homo sapiens fordi det kommer fra slekten "Homo" og arten "sapiens". Husk at det vitenskapelige navnet på dyret må skrives med kursiv.

  • Siden slekten og dyrearten er de mest spesifikke taksonomiske nivåene, er disse to opplysningene alene vanligvis tilstrekkelige for de fleste formål.
  • Hvis du ikke vet det vitenskapelige navnet på dyret du vil klassifisere, kan du prøve å søke på internett. Se etter dyrets vanlige navn (f.eks. "Hund") etterfulgt av "vitenskapelig navn". Du kan enkelt finne dyrets vitenskapelige navn ved å bruke denne metoden.
Klassifiser dyr Trinn 14
Klassifiser dyr Trinn 14

Trinn 2. Bruk dyrets vitenskapelige navn som utgangspunkt for forskningen din

Siden et dyrs vitenskapelige navn er dets art og slekt, er disse to opplysningene vanligvis nok til å starte søket etter neste taksonomiske nivå hvis du kjenner dyrets vitenskapelige navn.

Klassifiser dyr Trinn 15
Klassifiser dyr Trinn 15

Trinn 3. Bestem klassifiseringen av dyr fra det laveste nivået ved å bruke observasjonene dine

Når du kjenner et dyrs vitenskapelige navn, kan du også bestemme dens taksonomiske klassifisering ved å observere dets morfologi, evolusjonære historie og genetiske forhold til andre dyr for å finne ut dens familie, orden og så videre. Bruk informasjonen du vet om arten for å hjelpe til med forskningen din. Hvis mulig, bekreft gjetningen din ved hjelp av en passende lærebok eller biologisk informasjonskilde.

  • For eksempel, i Homo sapiens -eksemplet som ble brukt her, hvis vi visste at den nærmeste evolusjonære forfaren mellom mennesker og store aper var den samme, kunne vi inkludere Homo sapiens i familien som inneholder store aper (sjimpanser, gorillaer og orangutanger). Fordi store aper er primater, kan vi inkludere Homo sapiens i primatordren. Herfra er klassen og fylmen enkle å bestemme. Selvfølgelig er alle primater pattedyr, så vi kan si at mennesker er i klassen pattedyr, og alle pattedyr er virveldyr, så vi kan si at mennesker er i phylum chordata.
  • Som forklart i begynnelsen av denne artikkelen, er alle dyr i kongeriket animalia, uavhengig av andre taksonomiske klassifiseringer.

Anbefalt: