Hvordan kjøle en skade (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan kjøle en skade (med bilder)
Hvordan kjøle en skade (med bilder)

Video: Hvordan kjøle en skade (med bilder)

Video: Hvordan kjøle en skade (med bilder)
Video: 10 naturlige behandlinger for å lindre alvorlig tannpine 2024, Kan
Anonim

Kalde kompresser er en av de mest grunnleggende metodene for å behandle skader. Metoden for kald komprimering brukes vanligvis innen 48 timer etter skaden, mens den varme kompressen er mer egnet for behandling av kroniske smerter. Kalde kompresser lindrer smerter og betennelser og fremskynder helbredelsesprosessen. Imidlertid stikker den kalde komprimeringsmetoden ikke bare en pose med isbiter på det skadede området. For å unngå å gjøre problemet verre, lær hvordan du bruker kald komprimeringsmetoden riktig for å sikre at skaden leges raskt og effektivt.

Steg

Del 1 av 3: Kontroll av skader

Is og skade Trinn 1
Is og skade Trinn 1

Trinn 1. Undersøk alle skader før du bestemmer deg for en behandlingsmetode

Det er forskjellige typer skader som må behandles med kald komprimeringsmetoden; de fleste er klumper og milde blåmerker som ikke krever videre medisinsk behandling. Noen typer skader, for eksempel brudd, leddforskjellinger og hjernerystelse, krever umiddelbar behandling. Hvis du er i tvil, gå til legen eller legevakten for riktig diagnose og behandling.

Is og skade Trinn 2
Is og skade Trinn 2

Trinn 2. Se etter knuste bein

Brudd er en akutt medisinsk tilstand som må behandles umiddelbart. Kalde kompresser kan påføres bruddområdet for å redusere hevelse og lindre smerter. Denne metoden er bare en midlertidig behandling mens du venter på profesjonell medisinsk hjelp og kan ikke erstatte primærhelsetjenesten. Ring til legevakten hvis noen av følgende symptomer oppstår.

  • Det er deler av kroppen som er unaturlig formet. For eksempel er en tydelig bøyet underarm en indikasjon på brudd.
  • Alvorlige smerter som blir verre når den skadde kroppsdelen beveges eller presses.
  • Den skadde kroppsdelen kan ikke fungere skikkelig. Området under bruddområdet mister ofte noe av eller hele bevegelsesevnen. Personer som har brukket beinbein kan ha problemer med å bevege bena.
  • Ben som stikker ut fra huden. I noen tilfeller av alvorlige brudd skyves det ødelagte beinet gjennom huden.
Is og skade Trinn 3
Is og skade Trinn 3

Trinn 3. Kontroller om det er noen forvrengte kroppsdeler

En dislokasjon oppstår når ett eller begge beinene som utgjør et ledd skyves ut av sin normale posisjon. Denne tilstanden krever legehjelp. Påfør en kald komprimering mens du venter på at medisinsk hjelp skal komme, som for et brukket bein. Hvis noen av følgende symptomer oppstår, hold den skadde kroppsdelen urørlig, påfør en kald kompress og oppsøk lege.

  • Ledd som er tydelig deformert/plassert
  • Hevelse eller blåmerker rundt leddene
  • Kraftig smerte
  • Kan ikke flytte. Området under den forflyttede leddet er vanligvis vanskelig eller ubevegelig.
Is og skade Trinn 4
Is og skade Trinn 4

Trinn 4. Se opp for hjernerystelse

Selv om kalde kompresser ofte brukes til å behandle støt og blåmerker i hodet, må du sørge for at det ikke oppstår hjernerystelse. En hjernerystelse er en alvorlig skade som må behandles umiddelbart. Symptomer på hjernerystelse er forvirring eller hukommelsestap, som noen ganger går foran besvimelse eller tap av bevissthet. Hjernerystelse er vanskelig å oppdage på egen hånd, så noen andre bør sjekke deg for følgende symptomer. Søk øyeblikkelig lege hvis det er mistanke om hjernerystelse.

  • Tap av bevissthet. Selv om det bare er noen få sekunder, er bevissthetstap et tegn på alvorlig skade. Du bør oppsøke lege umiddelbart.
  • Alvorlig hodepine
  • Forvirring, svimmelhet og desorientering
  • Kvalme eller oppkast
  • Ører ringer
  • Taleforstyrrelse eller vanskeligheter
Is og skade Trinn 5
Is og skade Trinn 5

Trinn 5. Velg riktig komprimeringsmetode:

varm eller kald. Etter å ha undersøkt skaden ordentlig og bekreftet at profesjonell medisinsk hjelp ikke er nødvendig, må du finne den riktige behandlingsmetoden. Folk spør ofte hvilke kompresser som er nyttige for mindre skader: varme eller kulde. Begge brukes i forskjellige situasjoner.

  • Bruk en kald kompress så snart skaden oppstår. Vanligvis i løpet av de første 48 timene etter at skaden oppstår, er en kald komprimering den beste behandlingsmetoden. Kalde kompresser hjelper til med å lindre hevelse, smerte og betennelse.
  • Varme kompresser brukes til å behandle muskelsmerter som ikke er forårsaket av en spesifikk skade. Varme kompresser kan også påføres musklene før aktiviteter eller sport for å slappe av og varme musklene.

Del 2 av 3: Kjøling av skaden

Is og skade Trinn 6
Is og skade Trinn 6

Trinn 1. Forbered en kald kompress

Du kan kjøpe kalde kompresser på supermarkedet eller lage din egen.

  • Det er to typer kaldepakker som selges i supermarkeder: gelbaserte kaldepakker, som kan lagres i fryseren og kan brukes om igjen, og umiddelbare kaldepakker, som avkjøles raskt og er engangsbruk. Kalde kompresser bør være tilgjengelige hjemme og i førstehjelpssett. Imidlertid er det også en rekke hjemmekalde kompresser som kan brukes.
  • Ha isbitene i en plastpose. Fyll med vann, til isbitene er nedsenket. Slipp ut luften før du lukker posen.
  • Frosne grønnsaker kan også brukes som en kald kompress. Et godt eksempel er en pose frosne erter. Denne kompressen kan følge formen på det skadede kroppsområdet og lagres tilbake i fryseren.
Is og skade Trinn 7
Is og skade Trinn 7

Trinn 2. Pakk den kalde kompressen i et håndkle

Påfør aldri en kald kompress direkte på huden, da den kan forårsake frostskader og nerveskader. Pakk derfor den kalde kompressen inn i et håndkle før du påfører den på huden.

Is og skade Trinn 8
Is og skade Trinn 8

Trinn 3. Løft den skadde kroppsdelen

Løft den skadde kroppsdelen mens du påfører en kald kompress. Denne metoden lar blod strømme vekk fra det skadde området slik at hevelsen reduseres. Kombinasjonen av en ispose og et løft bidrar til å redusere betennelse.

Is og skade Trinn 9
Is og skade Trinn 9

Trinn 4. Påfør en kald kompress på skaden

Kalde kompresser er mest effektive når de brukes umiddelbart etter skaden. Så du bør umiddelbart ta en kald kompress.

  • Påfør kalde kompresser for å sikre at hele det skadde området er riktig avkjølt.
  • Om nødvendig kan en kald kompress bindes til det skadede området med en ikke-klebende bandasje. Fest løst en kald kompress til det skadde området. Ikke bind bandasjen for tett, da dette kan kutte blodstrømmen. Hvis området begynner å bli blått/lilla, er bandasjen for tett og bør fjernes umiddelbart.
Is og skade Trinn 10
Is og skade Trinn 10

Trinn 5. Hold den kalde pakken borte fra huden etter 20 minutter

Ikke legg en kald komprimering på huden i mer enn 20 minutter, da det kan forårsake frostskader og andre hudskader. Fjern den kalde kompressen fra huden og ikke påfør den igjen før huden ikke lenger er nummen.

Ikke sov med den kalde kompressen fortsatt på huden. Hvis du sovner, kan den kalde kompressen ligge på huden din i flere timer og forårsake skade. Sett en alarm, eller få noen til å minne deg på det innen 20 minutter

Is og skade Trinn 11
Is og skade Trinn 11

Trinn 6. Påfør en kald kompress annenhver time

Fortsett behandlingen med følgende forhold: påføring av kalde kompresser i 20 minutter og pause i 2 timer, til den ikke lenger er hoven eller i 3 dager.

Is og skade Trinn 12
Is og skade Trinn 12

Trinn 7. Ta smertestillende medisiner

Hvis smerter fra en skade er plagsom, ta reseptfrie smertestillende midler.

  • NSAIDs (ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler) er designet for å lindre hevelse og betennelse. Eksempler på NSAIDs: ibuprofen (Advil, Motrin) og naproxen (Aleve).
  • Ta stoffet i henhold til instruksjonene på pakken for ikke å overdose.
Is og skade Trinn 13
Is og skade Trinn 13

Trinn 8. Kontakt lege hvis symptomene ikke bedres

Hvis du har brukt en kald kompress i 3 dager, men hevelsen fortsatt vedvarer og smertene ikke avtar, kan det være et uoppdaget brudd eller forflytning. Ta kontakt med legen din for å finne ut om skaden er mer alvorlig enn først antatt.

Del 3 av 3: Lær grunnleggende metoder for skadebehandling

Is og skade Trinn 14
Is og skade Trinn 14

Trinn 1. Bruk RICE -metoden

Standard behandlingsmetode for behandling av de fleste akutte skader kalles RICE -metoden, som står for: Hvile, is, kompresjon og høyde. Ved å ta følgende trinn kan skader gro raskt og effektivt.

Is og skade Trinn 15
Is og skade Trinn 15

Trinn 2. Hvil den skadde kroppsdelen

Skadede områder av kroppen er utsatt for ytterligere skade. Så, hvil området i minst et par dager. Ikke delta i anstrengende aktiviteter før skaden er helt helbredet.

Kjenn på kroppen din. Hvis visse aktiviteter forårsaker smerte, ikke gjør dem før skaden er grodd

Is og skade Trinn 16
Is og skade Trinn 16

Trinn 3. Påfør en kald kompress på det skadde området

Bruk en kald kompress i minst 3 dager etter skaden. Kontinuerlig avkjøling lindrer betennelse og hjelper helbredelsesprosessen.

Is og skade Trinn 17
Is og skade Trinn 17

Trinn 4. Trykk på den skadede kroppsdelen

Pakk det skadde området med en elastisk bandasje for å unngå at området beveger seg for å forhindre ytterligere skade.

Pakk tett, men ikke tett. Hvis det er prikking eller nummenhet, er bandasjen for stram. Ta den av og pakk den mer løst tilbake

Is og skade Trinn 18
Is og skade Trinn 18

Trinn 5. Løft den skadde kroppsdelen

Ved å heve det skadede området kan blod strømme vekk fra området, noe som reduserer hevelse og betennelse og lar skaden gro raskere.

Ideelt sett er den skadede kroppsdelen hevet over hjertet for å la blodet strømme effektivt bort fra det skadde området. Hvis skaden oppstår i ryggen, legg deg ned med ryggen støttet av en pute

Tips

Å bruke en kald pakke er vanligvis ubehagelig, men de positive effektene av metoden er langt viktigere enn noen midlertidig ubehag du kan føle

Advarsel

  • Påfør aldri en kald kompress direkte på huden, da den kan forårsake frostskader og nerveskader. Pakk alltid inn en kald kompress i et håndkle eller en T-skjorte først.
  • Ikke sovne med den kalde kompressen fremdeles på det skadde området.

Anbefalt: