Hvordan stoppe blødning i føflekker

Innholdsfortegnelse:

Hvordan stoppe blødning i føflekker
Hvordan stoppe blødning i føflekker

Video: Hvordan stoppe blødning i føflekker

Video: Hvordan stoppe blødning i føflekker
Video: Сказка острова 18 серия русская озвучка (Фрагмент №1) | Ada Masalı 18.Bölüm 1.Fragmanı 2024, April
Anonim

Vanligvis er blødning i føflekker ikke en medisinsk tilstand å bekymre seg for. Som andre deler av kroppen kan føflekker også bli skadet ved riper (for eksempel med barberhøvel). I slike tilfeller trenger du vanligvis bare å presse det skadede området med en bomullspinne eller et rent håndkle for å stoppe blødningen. Når blødningen har stoppet, rengjør området umiddelbart med såpevann, og påfør deretter en antibakteriell krem eller salve på såret før du dekker det med et bandasje. Så, når skal du bekymre deg? Faktisk bør du være mer årvåken hvis føflekken bløder selv om den ikke er riper eller riper, og hvis føflekken blør kontinuerlig uten noen åpenbar grunn. Fordi denne tilstanden kan være et symptom på melanom, er det på tide å oppsøke lege for å få riktig behandling!

Steg

Metode 1 av 2: Utføre førstehjelp på skadede føflekker

Stopp en føflekk fra blødningstrinn 1
Stopp en føflekk fra blødningstrinn 1

Trinn 1. Trykk på det skadde området med et rent håndkle som har blitt fuktet med varmt vann i 30 sekunder

Fukt først et rent håndkle eller en bomullsbind med varmt vann, og legg deretter håndkleet eller gasbindet over den skadede føflekken. Påfør litt trykk for å blokkere blodstrømmen til såret og oppmuntre til dannelse av en skorpe. I tillegg til å stoppe blødningen, vil vanninnholdet i håndkleet også rense såret for støv og smuss. Hvis blødningen ikke stopper etter 30 sekunder, må du trykke på føflekken med et håndkle eller en bomullsbind før det er tilfelle.

Hvis du ikke vil at håndklærne dine skal være flekkete med blod, kan du prøve å bruke kjøkkenpapir eller en ren fille

Stopp en føflekk fra blødning trinn 2
Stopp en føflekk fra blødning trinn 2

Trinn 2. Komprimer den skadede føflekken med isbiter i 30 sekunder

Etter at blødningen har stoppet, forsiktig komprimere området med en liten isbit for å stramme de fine blodårene (kapillærene) bak huden og forhindre at såret åpnes igjen.

Selv om det virkelig avhenger av størrelsen på føflekken som er skadet, trenger du kanskje bare å komprimere den i 15 sekunder. Etter 15 sekunder, prøv å løfte isbitene og se om blødningen har stoppet

Stopp en føflekk fra blødning Trinn 3
Stopp en føflekk fra blødning Trinn 3

Trinn 3. Desinfiser den skadede føflekken med såpevann eller en alkoholpinne, og påfør deretter en antibiotisk krem etterpå

Siden bakterier kan komme inn mens føflekken bløder, må du sørge for at det skadede området er grundig rengjort før du dekker det med et gips. Først av alt, rengjør føflekken med såpevann eller en alkoholpinne. Etter det tørker du føflekken og påfører en liten mengde antibiotisk krem eller antiseptisk salve (som Neosporin) på overflaten. Vanligvis er antibiotika kremer alltid i førstehjelpssettet eller kan kjøpes på forskjellige supermarkeder og store apotek.

Som et alternativ til antibiotisk krem, dryss en liten mengde alkoholfri barbering på såret. Har du ikke det? Bytt den ut med en toner (freshener) som inneholder trollhassel for å desinfisere såret. Du kan enkelt finne alkoholfrie etterbarberinger og forfriskninger som inneholder trollhassel i de fleste supermarkeder og apotek

Stopp en føflekk fra blødning trinn 4
Stopp en føflekk fra blødning trinn 4

Trinn 4. Gips føflekken for å forhindre ny skade

Etter at blødningen stopper, må du umiddelbart dekke føflekken med en bandasje for å absorbere gjenværende blod og forhindre at bakterier og smuss kommer inn i såret. Hvis du er bekymret for at såret skal bli infisert, må du påføre en liten mengde medisinsk desinfeksjonsmiddel, for eksempel Neosporin, på innsiden av plasteret før du påfører det på huden.

  • Hvis føflekken er vanskelig å dekke med tape, for eksempel på kneet, kan du prøve å kjøpe en lapp som er spesielt designet for å dekke huden i leddet, for eksempel på albuen eller kneet.
  • Vanligvis kan riper føflekker helbrede helt innen 2-3 dager.
Stopp en føflekk fra blødning trinn 5
Stopp en føflekk fra blødning trinn 5

Trinn 5. Pensle den skadede føflekken med petroleumsgel eller leppebalsam, hvis du ikke har gips

Har du ikke et førstehjelpssett? Prøv å bruke vaselin eller leppebalsam på overflaten av føflekken etter å ha stoppet blødningen eller tørket av blodet med et lite håndkle. Det fuktige laget er nyttig for å forhindre at blodet strømmer tilbake, det forhindrer også at bakterier kommer inn i såret.

Tørk av leppepomaden veldig forsiktig etter 30 minutter

Stopp en føflekk fra blødningstrinn 6
Stopp en føflekk fra blødningstrinn 6

Trinn 6. Dekk føflekken som blør kraftig med et stykke gasbind

Hvis blødningen er så stor at den trekker hele overflaten av gipset, kan du prøve å dekke den med gasbind i stedet for vanlig tape, og deretter tape gasbindet med 2-3 stykker medisinsk tape for å unngå at den endres i posisjon. Steril gasbind absorberer blod bedre enn plaster, og er veldig effektivt for å forhindre at bakterier kommer inn i den skadede huden.

Steril gasbind og medisinsk tape kan kjøpes på de fleste supermarkeder og store apotek

Metode 2 av 2: Se en lege

Stopp en føflekk fra blødning trinn 7
Stopp en føflekk fra blødning trinn 7

Trinn 1. Se lege hvis føflekken din plutselig blør

Hvis føflekken blør selv om den ikke er riper eller riper, må du kontakte legen din umiddelbart. Vær forsiktig, plutselige blødninger i føflekker kan være et symptom på melanom eller andre typer hudkreft! Sjekk også med legen din om føflekken ser ut som et åpent sår, uavhengig av om det har oppstått blødning eller ikke, eller om den ripete føflekken fortsetter å blø til tross for behandling.

Heldigvis, hvis den behandles raskt, kan føflekken som blør og de medfølgende kreftcellene enkelt fjernes

Stopp en føflekk fra blødning trinn 8
Stopp en føflekk fra blødning trinn 8

Trinn 2. Beskriv tilstanden til føflekken og andre symptomer som følger med blødningen til legen

Føflekker som har potensial til å utvikle seg til kreft, vil vanligvis endre form, farge og størrelse over tid. I tillegg til blødning vil molens farge vanligvis se svart ut. Derfor, ikke glem å informere legen om blødningens varighet, smerten som oppstår og tilstedeværelse eller fravær av kløe eller ubehag som følger med den.

Hvis blødningen i føflekken ikke er ledsaget av andre symptomer, hold legen din informert

Stopp en føflekk fra blødning trinn 9
Stopp en føflekk fra blødning trinn 9

Trinn 3. Rådfør deg med legen om muligheten for å utføre et kirurgisk inngrep

Hvis legen din mistenker at en blødende føflekk kan utvikle seg til kreft, eller hvis tilstedeværelsen av føflekken er veldig ubehagelig eller smertefull for deg, vil de mest sannsynlig råde deg til å fjerne føflekken kirurgisk. Tidligere vil legen ta en prøve av føflekkvev, sende det til et laboratorium og kontrollere om det er tilstedeværelse eller fravær av ondartede celler i det. Siden fjerning av en føflekk er en mindre operasjon, utføres den vanligvis av en fastlege, og pasienten vil bare få lokalbedøvelse.

Selv om føflekker har potensial til å utvikle seg til kreft, er det ingen grunn til bekymring fordi den kirurgiske prosedyren skal kunne fjerne 100% av de ondartede cellene og gjøre huden din helt kreftfri

Stopp en føflekk fra blødning Trinn 10
Stopp en føflekk fra blødning Trinn 10

Trinn 4. Ikke prøv å fjerne føflekker selv hjemme

Selv om du tror en føflekk har potensial til å utvikle seg til kreft, må du aldri prøve å fjerne den selv hjemme. Selv om de er små i størrelse, forstår du at føflekker bare kan fjernes gjennom en operativ prosedyre utført av en lege. Hvis du prøver å kutte det selv, er det mer sannsynlig at du kutter huden din eller til og med får en infeksjon etterpå.

Tross alt er prosessen med å fjerne føflekker uavhengig faktisk mer sannsynlig å etterlate kreftfremkallende celler bak hudlaget

Tips

  • Faktisk er blødning ganske vanlig i hevede føflekker, spesielt hvis føflekken er skrapt eller fanget i smykker (for eksempel et halskjede). Føflekker kan også blø hvis de ved et uhell riper av et barberblad.
  • Hvis du er bekymret for at føflekkens blødning er forårsaket av melanom, må du ta de nødvendige skritt for å forhindre risiko for hudkreft, for eksempel å bruke solkrem og beskytte huden din mot direkte sollys.
  • Rådfør deg med legen om muligheten for å fjerne føflekker som stadig bløder, er uattraktive i form eller ser mistenkelige ut.

Anbefalt: