Hvordan skille mellom en forstuing og en håndleddsbrudd

Innholdsfortegnelse:

Hvordan skille mellom en forstuing og en håndleddsbrudd
Hvordan skille mellom en forstuing og en håndleddsbrudd

Video: Hvordan skille mellom en forstuing og en håndleddsbrudd

Video: Hvordan skille mellom en forstuing og en håndleddsbrudd
Video: Gennem kærlighedssyge i varevognslivet - bor pædagog Basti på fuld tid i T4 2024, April
Anonim

Håndledningsforstuinger oppstår når leddbåndene i håndleddet er strukket for langt til å rive (delvis eller helt). I kontrast oppstår et håndleddsbrudd når et av beinene i håndleddet knekker. Det er noen ganger vanskelig å skille mellom forstuing og håndleddsbrudd fordi slike skader forårsaker lignende symptomer og er forårsaket av lignende ulykker, for eksempel et fall med utstrakt hånd eller et direkte slag mot håndleddet. Faktisk er håndleddsbrudd ofte ledsaget av forstuinger i leddbåndene. For å skille mellom disse to håndleddsskadene med sikkerhet, er det nødvendig med en medisinsk undersøkelse (med røntgenstråler), selv om du noen ganger kan se forskjell på forstuing og håndleddsbrudd hjemme før du går til klinikken eller sykehuset.

Steg

Del 1 av 2: Diagnostisering av en håndleddsforstuing

Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 1
Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 1

Trinn 1. Beveg håndleddet for å sjekke det

Håndleddsforstuvninger varierer i alvorlighetsgrad, avhengig av graden av strekking eller rift av leddbåndene. Mild håndleddsforstukking (grad 1), som involverer strekking av flere leddbånd, men ingen signifikant rive; en mild forstuing (grad 2) innebærer en betydelig rift av leddbåndsfibrene (opptil 50%) og kan ledsages av klager over nedsatt håndfunksjon; en alvorlig forstuing (grad 3) innebærer en større grad av rift eller rift av leddbåndet. Som sådan kan håndleddet beveges relativt normalt (selv om det er smertefullt) i forstuinger av grad 1 og 2. Gradering av forstuinger resulterer ofte i ustabil bevegelse (hånden kan beveges i mange retninger) fordi leddbåndene som forbinder håndleddsbeina er helt avskåret.

  • Generelt er det bare noen grad 2 håndleddsforstuinger og alle grad 3 -tilfeller som krever medisinsk behandling. Alle tilfeller av grad 1 forstuinger og de fleste tilfeller av grad 2 kan behandles hjemme.
  • Grad 2 håndleddsforstuvninger kan innebære et avulsjonsbrudd, en tilstand når leddbåndet bryter fra beinet og bærer med seg en liten mengde beinfragmenter.
  • Den vanligste forstuvningen i håndleddbåndet er scapho-lunate ligament, som forbinder scaphoidbenet med det lunate beinet.
Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 2
Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 2

Trinn 2. Identifiser hvilken type smerte du føler

Igjen, håndleddsforstuvninger varierer sterkt i alvorlighetsgrad. Så smerten som er forårsaket er også veldig variert. Grad 1 håndleddsforstuinger er vanligvis milde og beskrives ofte som stikkende smerter når håndleddet beveges. Grad 2 forstuing er ledsaget av moderat eller alvorlig smerte, avhengig av graden av rift; Smerten er skarpere enn en grad 1 forstuing og er noen ganger bankende på grunn av økt betennelse. Så paradoksalt som det kan høres ut, er en grad 3 forstuing ofte mindre smertefull i begynnelsen som en grad 2 forstuing fordi leddbåndet er fullstendig avskåret og ikke irriterer de omkringliggende nervene. Imidlertid vil grad 3 håndleddsforstuvninger til slutt føles bankende etter hvert som betennelsen bygger seg opp.

  • Grad 3 forstuinger som involverer et avulsionsbrudd forårsaker umiddelbare smerter, enten en skarp smerte eller en dunkende følelse.
  • Forstuinger forårsaker mest smerte når håndleddet beveges, og vanligvis lindres symptomene ved å minimere bevegelse (immobilisering).
  • Generelt, hvis håndleddet er veldig vondt og vanskelig å bevege seg, må du oppsøke lege umiddelbart for undersøkelse.
Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 3
Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 3

Trinn 3. Påfør is og se hvordan den reagerer

Forstuinger av en hvilken som helst grad reagerer godt på isterapi eller kaldterapi fordi disse terapiene reduserer betennelse og demper nervefibrene som forårsaker smerte. Isens rolle er svært viktig for å behandle håndleddsforstuvninger av grad 2 og 3 fordi denne tilstanden får betennelse til å samle seg rundt skadestedet. Påføring av is på et forstuet håndledd i 10-15 minutter hver 1-2 time når skaden oppstår kan gjøre en stor forskjell etter en dag eller så og redusere smerteintensiteten betydelig, noe som gjør det lettere å bevege hånden. På den annen side kan påføring av is på et ødelagt håndledd hjelpe til med å kontrollere smerter og betennelser, men symptomene kommer ofte tilbake etter at effektene forsvinner. Generelt hadde kaldterapi en mer signifikant innvirkning på forstuinger i håndleddet enn for brudd.

  • Jo mer alvorlig forstuingen er, jo mer alvorlig er hevelsen rundt skadestedet, noe som får området til å virke hovent og forstørret.
  • Brudd som skyldes stress som resulterer i fine sprekker, reagerer ofte veldig godt på kald terapi (lang sikt) enn mer alvorlige brudd som krever legehjelp.
Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 4
Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 4

Trinn 4. Sjekk håndleddet neste dag for å se om det er blåmerker

Betennelse forårsaker hevelse, men det er ikke det samme som blåmerker. Blåmerker er forårsaket av lokal blødning fra en skade på en arterie eller de små blodårene som strømmer inn i vevet. Grad 1 håndleddsforstuinger forårsaker vanligvis ikke blåmerker, med mindre skaden skyldes hard påvirkning som ødelegger små subkutane blodkar. Grad 2 forstuinger forårsaker mer hevelse, men igjen, ikke nødvendigvis blåmerker, avhengig av hvordan skaden skjedde. Grad 3 forstuinger forårsaker mer hevelse og er vanligvis ledsaget av betydelige blåmerker fordi traumer som forårsaker leddbåndsbrudd ofte er alvorlige nok til å rive eller skade de omkringliggende blodårene.

  • Hevelse på grunn av betennelse forårsaker ikke en vesentlig endring i hudfarge, bortsett fra en liten rødhet på grunn av "varmefølelsen" fra den resulterende varmen.
  • Den mørkeblå fargen på et blåmerke er forårsaket av blod som siver inn i vevet like under hudoverflaten. Når blodproppen er brutt opp og fjernet fra vevet, vil blåmerket skifte farge (lyse blått, så til slutt gulaktig).
Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 5
Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 5

Trinn 5. Se hvordan håndleddet har det etter noen dager

I utgangspunktet føles alle grad 1 håndleddsforstuvninger og noen grad 2 -tilfeller mye bedre etter noen dager, spesielt hvis du hviler din skadede hånd og bruker kald terapi. Hvis håndleddet føles mye bedre, er det ingen synlig hevelse, og du kan bevege det uten smerter, det er kanskje ikke behov for legehjelp. Hvis du har en mer alvorlig forstuelse i håndleddet (grad 2), men du føler deg mye bedre etter noen dager (selv om hevelsen ikke er helt borte og smertene er moderate), må du vente noen dager til håndleddet blir frisk. Men hvis skaden ikke forbedres vesentlig eller til og med forverres etter noen dager, kan det være nødvendig med medisinsk behandling med en gang.

  • Grad 1 forstuinger og noen grad 2-tilfeller blir raske raskt (1-2 uker), mens grad 3-forstuinger (spesielt de med avulsionsbrudd) tar lengst tid å helbrede (noen ganger flere måneder).
  • Myke/push -brudd kan også gro ganske raskt (noen uker), mens mer alvorlige brudd kan ta flere måneder eller mer, avhengig av om operasjonen ble utført.

Del 2 av 2: Diagnostisering av håndleddsbrudd

Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 6
Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 6

Trinn 1. Sjekk om håndleddet er feiljustert eller bøyd

Håndleddsbrudd kan skyldes de samme typene ulykker og traumer som de som forårsaker forstuinger i håndleddet. Generelt, jo større og sterkere beinet er, desto mindre sannsynlig er det at det knekker som følge av traumer. I stedet vil leddbåndet bli strukket og revet. Imidlertid, hvis et bein er ødelagt, ser det ofte ut til at det er feiljustert eller bøyd. De åtte karpalbenene i håndleddet er så små at det er vanskelig (eller umulig) å se et feiljustert eller bøyd håndledd, spesielt hvis det er et fint/komprimerende brudd. Mer alvorlige brudd vil være lettere å oppdage.

  • Det lange beinet i håndleddet som oftest er brudd, er radiusbenet eller underarmsbenet som festes til det lille karpalbenet.
  • Karpalbenet som oftest er brudd, er scaphoidbenet, og det er mindre sannsynlig at det forårsaker deformitet i håndleddet.
  • Når det ødelagte beinet trenger inn i huden og kan sees tydelig, er tilstanden kjent som et åpent eller komplekst brudd.
Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 7
Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 7

Trinn 2. Identifiser typen smerte

Smerten ved et håndleddsbrudd varierer også, avhengig av alvorlighetsgraden, men beskrives vanligvis som en skarp smerte med bevegelse og en dyp, kjedelig smerte når håndleddet hviler. Smerten fra et håndleddsbrudd har en tendens til å bli verre når hånden griper eller klemmer seg, og dette er ofte ikke tilfellet med håndleddsforstuinger. Håndleddsbrudd forårsaker vanligvis flere symptomer i hånden, for eksempel stivhet, nummenhet eller manglende evne til å bevege fingrene, enn forstuinger i håndleddet, for når bruddet oppstår, er nerveskade/skade mer sannsynlig. Du kan også høre en raslende eller raslende lyd når du beveger det ødelagte håndleddet, noe som ikke er tilfelle med forstuinger i håndleddet.

  • Smerten ved et håndleddsbrudd foregår ofte (men ikke alltid) av lyden eller følelsen av noe "sprekker". I kontrast er det bare grad 3 forstuinger som kan produsere en lignende lyd eller følelse, og noen ganger høres en "popping" lyd når leddbåndet blir kuttet.
  • Som hovedregel vil smerter i håndleddet fra et brudd forverres om natten, mens smerter fra en forstuing ikke vil endres eller øke om natten når håndleddet ikke beveges.
Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 8
Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 8

Trinn 3. Se om symptomene blir verre dagen etter

Som beskrevet ovenfor kan hvile hånden og bruke kald terapi i 1-2 dager ha en betydelig innvirkning på milde til moderate håndleddsforstuvninger, men dette er ikke tilfellet med brudd. Kanskje med unntak av glatte/kompresjonsfrakturer, tar de fleste knuste bein mye lengre tid å helbrede enn forstuede leddbånd. Derfor vil det ikke ha en betydelig innvirkning på symptomene forårsaket av bruddet å hvile hånden din i noen dager og påføre is, og i noen tilfeller kan du føle deg verre når kroppen din har overvunnet det første "traumet" fra skaden.

  • Hvis beinet i det ødelagte håndleddet stikker ut gjennom huden, har du økt risiko for infeksjon og blodtap. Søk medisinsk hjelp så snart som mulig.
  • Alvorlige brudd på håndleddet kan hemme blodsirkulasjonen i hånden. Hevelse på grunn av blod forårsaker en tilstand som kalles "compartmentsyndrom", som regnes som en medisinsk nødssituasjon. Hvis denne tilstanden oppstår, vil hendene føle seg kalde ved berøring (på grunn av mangel på blod) og bli bleke (blåhvite).
  • Et ødelagt bein kan også klype eller kutte nerver rundt det. Denne tilstanden vil forårsake total nummenhet i området på hånden der nerveinnervasjonen er funnet.
Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 9
Fortell forskjellen mellom en håndleddsforstukking og en håndleddsbrudd Trinn 9

Trinn 4. La legen ta et røntgen

Selv om informasjonen ovenfor kan hjelpe deg med å avgjøre om håndleddet er forstuet eller brudd, kan i de fleste tilfeller bare en røntgen-, MR- eller CT-skanning bekrefte den faktiske tilstanden, bortsett fra i tilfeller av knuste bein som stikker gjennom huden. Røntgenstråler er det mest økonomiske og vanlige alternativet for å se de små beinene i håndleddet. Legen din kan be deg om å ta et håndleddsrøntgen og lese analysen fra en radiolog før du konsulterer deg. Røntgen viser bare bilder av bein, ikke bløtvev som leddbånd eller sener. Knuste bein kan være vanskelig å se på røntgenstråler på grunn av deres lille størrelse og smale omfang, og det kan ta flere dager å bli sett på røntgenstråler. For å se hvor alvorlig leddbåndsskaden er, vil legen din bestille MR eller CT -skanning.

  • En MR, som bruker magnetiske bølger for å produsere detaljerte bilder av kroppens indre strukturer, kan være nødvendig for å oppdage ødelagte bein i håndleddet, spesielt hvis bruddet er i scaphoidbenet.
  • Fine brudd på håndleddet er svært vanskelig å se på en vanlig røntgen. Du må vente til betennelsen avtar. På den måten må du kanskje vente en uke eller mer før et brudd oppstår, selv om skaden er i ferd med å gro.
  • Osteoporose (sprø bein på grunn av mangel på mineralisering) er en stor risikofaktor for håndleddsbrudd, men det øker faktisk ikke risikoen for forstuinger i håndleddet.

Tips

  • Håndledd forstuinger eller brudd skyldes vanligvis et fall. Så vær forsiktig når du går på våte eller glatte overflater.
  • Skøyter og rulleskøyter er aktiviteter med høy risiko som kan forårsake forstuinger og brudd i håndleddet. Så, bruk alltid en håndleddsbeskytter.
  • Noen av carpal beinene i håndleddet får ikke stor blodtilførsel under normale forhold, så det kan ta flere måneder å helbrede hvis det oppstår et brudd.

Anbefalt: