Hvordan leve med HIV eller AIDS (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan leve med HIV eller AIDS (med bilder)
Hvordan leve med HIV eller AIDS (med bilder)

Video: Hvordan leve med HIV eller AIDS (med bilder)

Video: Hvordan leve med HIV eller AIDS (med bilder)
Video: Hvordan sove bedre? 2024, September
Anonim

Det er helt normalt å føle at verden faller sammen når du nettopp har fått diagnosen HIV eller AIDS. Men i dag bør du vite at en diagnose av HIV eller AIDS ikke er en dødsdom. Hvis du tar medisinen din riktig og tar hensyn til din fysiske og psykiske helse, vil du kunne leve et normalt og lykkelig liv. Selv om du kan møte den fysiske smerten så vel som den mentale byrden ved å måtte fortelle folk om tilstanden din, kan du fortsatt ha et langt og meningsfullt liv hvis du håndterer det på riktig måte. Mer enn 1,1 millioner amerikanere lever nå med hiv, så en av de viktige tingene du bør vite er at uansett hvor mye frykt du føler, er du ikke alene. Se trinn 1 for å lære hvordan du lever med HIV eller AIDS.

Steg

Del 1 av 3: Hold deg mentalt sterk

Lev med HIV/AIDS Trinn 1
Lev med HIV/AIDS Trinn 1

Trinn 1. Vet at denne diagnosen ikke er en dødsdom

Selv om det er nesten umulig å føle seg positiv når du hører at du har HIV eller AIDS, må du huske at du ikke får dødsstraff. Faktisk viser nyere forskning at gapet i forventet levealder mellom mennesker med og uten HIV eller AIDS nå er mindre enn før. Dette betyr at selv om du må gjøre noen endringer, slutter livet ditt ikke. Gitt, denne diagnosen er sannsynligvis den verste nyheten du noen gang vil motta, men hvis du justerer holdningen din, kan du komme deg gjennom den.

  • Ifølge forskning lever gjennomsnittlig person med hiv i Nord-Amerika 63 år, mens hiv-positive homofile menn blir 77 år. Selvfølgelig avhenger dette av en rekke faktorer, for eksempel eksisterende helsemessige forhold, type virus, overgang fra HIV til AIDS og utholdenhet med behandling og reaksjon på behandlingen.
  • Da Magic Johnson fant ut at han var hiv -positiv i 1991, trodde mange at livet hans var nesten over. Imidlertid, mer enn tjue år senere, lever han fortsatt et sunt, normalt og veldig inspirerende liv.
Lev med HIV/AIDS Trinn 2
Lev med HIV/AIDS Trinn 2

Trinn 2. Gi deg selv tid til å absorbere nyhetene

Ikke forvent å få et nytt liv i løpet av de neste ukene, og innse at du har levd feil vei og at du må endre alt for å finne ekte lykke. Du blir ikke glad med en gang. Kanskje venner og familie ikke er imponert over din evne til å forbli positiv i disse vanskelige tider. Men etter å ha gitt deg tid til å innse at livet ditt ikke er over, for å la ideen om at du er hiv -positiv synke inn, vil du føle deg bedre. Dessverre er det ikke noe magisk tall (3 uker! 3 måneder!) Som kan fortelle når du begynner å føle deg "normal" igjen, men hvis du holder deg tålmodig med deg selv, vil du føle deg bedre.

Det er ikke å si at du ikke bør søke behandling så snart du finner ut at du er positiv. Dette betyr at du må være tålmodig med deg selv mentalt

Lev med HIV/AIDS Trinn 3
Lev med HIV/AIDS Trinn 3

Trinn 3. Slipp beklagelser og skyld

Det er mange måter å få HIV på, de vanligste måtene er sex, deling av nåler, å være barn til en positiv mor eller komme i kontakt med blodet til noen som har HIV, og disse er mer vanlige blant legen. Hvis du fikk AIDS gjennom hensynsløs oppførsel og nå klandrer deg selv for det, må du slippe disse følelsene. Kanskje du har hatt sex med noen du ikke burde ha, kanskje du har delt nåler med noen du ikke burde ha - uansett hva du gjorde, er alt tidligere, og alt du kan gjøre nå er å gå videre.

Hvis du får AIDS gjennom hensynsløs oppførsel, er det viktig at du kommer til enighet med det du gjør, og etter det må du gå videre og glemme det. Det er ingen vits i å si "burde, burde, hvis …" fordi det ikke har noen effekt i nåtiden

Lev med HIV/AIDS Trinn 4
Lev med HIV/AIDS Trinn 4

Trinn 4. Fortell folk som elsker deg

En annen måte å føle seg mentalt sterkere på er å fortelle folk som elsker deg, som bryr seg om tilstanden din, fra nære venner til familiemedlemmer (å fortelle en seksuell partner er også veldig viktig, enten det er en nåværende partner eller en tidligere partner: mer om dette i neste avsnitt). Vær forberedt på å motta sint, redd eller forvirret reaksjoner fra dem, akkurat som du ville da du først fant ut det. Å fortelle dem på forhånd vil ikke være lett, men hvis de elsker deg, vil de være ved din side, og å ha folk å snakke med om tilstanden din vil få deg til å føle deg mye bedre i det lange løp.

  • Hvis du planlegger å fortelle en nær venn eller et familiemedlem, må du strategisere i stedet for å fortelle det i øyeblikket. Velg et tidspunkt og sted som lar deg ha privatliv og mulighet til å snakke, og vær forberedt på all helseinformasjon og svar du kan gi, da du sannsynligvis vil bli stilt med mange spørsmål.
  • Selv om du føler deg så forvirret at det er umulig å dele situasjonen din med noen, er det viktig å fortelle det til en venn eller et familiemedlem så snart som mulig, slik at det er minst én person du kan stole på i tilfelle en medisinsk nødssituasjon.
  • Vær oppmerksom på at du ikke er juridisk forpliktet til å fortelle sjefen eller medarbeiderne om din positive status med mindre det hindrer din arbeidsevne. Dessverre kan du ikke bli utplassert i en enhet hvis du er medlem av de væpnede styrkene i visse land, så i slike tilfeller må du informere dine overordnede.
Lev med HIV/AIDS Trinn 5
Lev med HIV/AIDS Trinn 5

Trinn 5. Finn støtte i HIV/AIDS -samfunnet

Selv om støtte fra dine nærmeste kan hjelpe deg med å finne mental styrke, kan det være lurt å finne støtte fra andre som står overfor en lignende kamp som din, eller som vet mye om tilstanden din. Du kan finne støtte på steder som følgende:

  • I Amerika er det en National AIDS Hotline (800-CDC-INFO) du kan ringe. Denne telefontjenesten er døgnåpen og gir rådgivere som kan hjelpe deg med å føle deg sterkere og utstyre deg med kunnskap. I Indonesia kan du få lignende tjenester ved å kontakte AIDS -kommisjonen og hiv/aids -rådgivning fra frivillige organisasjoner.
  • Finn en støttegruppe i ditt område. For eksempel gir UCSFs Alliance Health Project mange støttegrupper for positive mennesker; denne gruppen er designet for opplevelsesstadiet, enten ny positiv eller år gammel som lever med AIDS. I Indonesia er det flere lignende støttegrupper som Peer Support Groups (KDS) og Mentoring PLWHA.
  • I Amerika kan du også sjekke dette nettstedet for å finne klinikker, sykehus og andre hiv/aids -tjenester i området. I Indonesia kan du sjekke på nettstedet til AIDS Commission.
  • Hvis du ikke er klar til å snakke åpent med andre mennesker, finn folk som deg på internett. Se etter nyttige nettsteder som Poz Forums, og snakk med andre positive mennesker på nettet.
Lev med HIV/AIDS Trinn 6
Lev med HIV/AIDS Trinn 6

Trinn 6. Finn trøst i troen

Hvis du allerede har en sterk tro, så er denne vanskelige tiden det riktige tidspunktet for å vende deg til den troen. Hvis du ikke er religiøs, er det kanskje ikke på tide å plutselig gå i kirken (selv om alt kan hjelpe), men hvis du har en religiøs bakgrunn, kan du delta på gudstjenester oftere, være mer aktiv i trossamfunnet og finne trøst i tankene dine. om en høyere kraft eller større mening enn deler av livet ditt lagt sammen.

Lev med HIV/AIDS Trinn 7
Lev med HIV/AIDS Trinn 7

Trinn 7. Ignorer haterne

Dessverre er det mange som har forhåndsoppfatninger om hva det vil si å ha AIDS eller HIV. De kan dømme deg for å tro at hvis du hadde HIV eller AIDS, må du ha gjort noe galt. De kan være redde for å være i nærheten av deg fordi de tror de kan fange sykdommen ved å puste inn luften du puster inn. Hvis du vil være sterk, kan du ikke la disse menneskene påvirke deg. Få så mye kunnskap du kan om AIDS eller HIV, slik at du kan avklare misforståelsene deres, eller hvis de bare er hatere som ikke vil høre om det, ikke bry deg.

Du er allerede opptatt med å tenke på dine egne omstendigheter for å bry deg om hva andre mennesker synes, ikke sant?

Lev med HIV/AIDS Trinn 8
Lev med HIV/AIDS Trinn 8

Trinn 8. Vurder å se en psykolog

Det er naturlig for deg å føle deg dypt deprimert etter å ha fått diagnosen. Dette må være en så livsendrende nyhet at selv de tykkeste hudfolker ville ha det vanskelig å håndtere det, så du kan trenge mer hjelp enn dine venner og kjære, til og med støttegrupper kan tilby. Noen du kan snakke med, men ikke personlig ha med, kan gi et alternativt perspektiv og få deg til å forstå situasjonen din bedre.

Del 2 av 3: Få behandling

Lev med HIV/AIDS Trinn 9
Lev med HIV/AIDS Trinn 9

Trinn 1. Fortell legen din

Hvis du vet at du har AIDS eller HIV, er det veldig viktig å fortelle legen din umiddelbart og starte behandlingen (hvis det ikke er legen som stiller diagnosen). Jo før du får behandling, jo bedre vil du føle deg, og jo sterkere kroppen din vil være og mindre utsatt for sykdommen. Etter å ha fortalt legen din, bør du oppsøke en hiv/aids -spesialist. Hvis legen din ikke er en HIV/AIDS -spesialist, bør han eller hun henvise deg til en spesialist, slik at du kan starte behandlingen.

Lev med HIV/AIDS Trinn 10
Lev med HIV/AIDS Trinn 10

Trinn 2. Bli testet for å finne den beste behandlingsplanen

Legen vil ikke bare gi deg en pose med medisin og be deg gå hjem. Han eller hun vil utføre en rekke tester for å finne ut nøyaktig hva kroppen din trenger før du får riktig behandling. Disse testene inkluderer:

  • Antall CD4. Disse cellene er en type hvite blodlegemer som blir ødelagt av HIV. En frisk persons CD4 -tall varierer fra 500 til mer enn 1000. Hvis antallet CD4 -celler er mindre enn 200, har HIV utviklet seg til AIDS.
  • Antall virus. Generelt, jo mer virus i blodet, jo verre er tilstanden din.
  • Din immunitet mot stoffet. Det finnes flere forskjellige typer HIV, og det er viktig å vite om HIV-en din vil være resistent mot noen anti-HIV-legemidler. Denne testen hjelper deg med å finne medisinen som fungerer best for deg.
  • Test for komplikasjoner eller infeksjoner. Legen din kan også kreve at du blir testet for andre forhold, slik at du vet om du også har en annen seksuelt overførbar sykdom, hepatitt, lever- eller nyreskade eller andre forhold som vil gjøre behandlingen mer kompleks.
Lev med HIV/AIDS Trinn 11
Lev med HIV/AIDS Trinn 11

Trinn 3. Ta medisinen

Du bør begynne å følge legen din og ta medisiner hvis symptomene dine er svært alvorlige, CD4 -tallet er under 500, gravid eller har nyresykdom. Selv om du ikke kan kurere HIV eller AIDS, kan en kombinasjon av medisiner bidra til å blokkere viruset; kombinasjonen sikrer at du ikke er immun mot alle legemidlene som gis. Du må kanskje ta flere piller til forskjellige tider av dagen for resten av livet, når du finner kombinasjonen som fungerer best for deg.

  • Ikke under noen omstendigheter slutte å ta stoffet frivillig. Hvis du har en veldig dårlig reaksjon på medisiner, snakk med legen din om det umiddelbart og se hvilken behandling du bør ta. Hvis du stopper behandlingen selv, kan konsekvensene være drastiske (mye verre enn du kanskje føler).
  • Medisinene dine kan inkludere transkriptasehemmere (NNRTI) som blokkerer evnen til proteinene som HIV bruker til å lage kopier av seg selv, revers transkriptasehemmere (NRTI) som er defekte versjoner av hindringene HIV bruker til selvreplikasjon, proteasehemmere (proteasehemmere)). hemmere eller PI) som er andre proteiner som HIV bruker til replikasjon, inngang eller fusjonshemmere som blokkerer HIV fra å komme inn i CD4 -celler, og integrasehemmere, som er proteiner som HIV bruker for å sette inn genetisk materiale i CD4 -celler. i CD4 -cellene.
Lev med HIV/AIDS Trinn 12
Lev med HIV/AIDS Trinn 12

Trinn 4. Vær forberedt på bivirkninger

Dessverre kan bivirkningene av medisiner være ubehagelige, men hvis det viser seg at kombinasjonen av legemidler virkelig ikke virker, kan du snakke med legen din for å gjøre justeringer. Du må bedre forberede deg mentalt på noen av de fysiske symptomene du kan føle. Men vær oppmerksom på at bivirkningene varierer fra person til person; noen opplever alvorlige symptomer, mens andre kan føle nesten ingen smerter i flere år. Her er symptomene du kan føle:

  • Kvalm
  • Gag
  • Diaré
  • Unormal hjerterytme
  • Vanskelig å puste
  • Utslett
  • svake bein
  • Mareritt
  • Minnetap
Lev med HIV/AIDS Trinn 13
Lev med HIV/AIDS Trinn 13

Trinn 5. Besøk legen din for vanlige tester

Du bør teste for virusantall i starten av behandlingen, deretter hver tredje måned under behandlingen. Du bør også sjekke antall CD4-blodlegemer hver 3-6 måned. Ja, hvis beregnet, betyr det at det er mange legebesøk hvert år. Men her er hva du skal gjøre hvis du vil avgjøre om behandlingen din fungerer og å leve med HIV eller AIDS så godt som mulig.

Hvis disse stoffene virker, bør virusantallet ditt ikke kunne oppdages. Dette betyr ikke at HIV er helbredet, eller at du ikke lenger kan overføre det til andre mennesker. Den virkelige meningen er at kroppen din er i bedre form

Del 3 av 3: Hold deg frisk

Lev med HIV/AIDS Trinn 14
Lev med HIV/AIDS Trinn 14

Trinn 1. Ta forholdsregler

Hvis du er HIV- eller AIDS -positiv, bør du ta ekstra forholdsregler når du er i nærheten av andre mennesker. Ja, du kan fortsatt klemme dine nærmeste, røre dem tilfeldig og leve et relativt normalt liv, men du bør ta ekstra forholdsregler, for eksempel å alltid bruke kondom når du har sex, ikke dele nåler og generelt øke årvåkenhet rundt andre. Andre.

Hvis du finner ut at du har AIDS eller HIV og sover med noen uten å fortelle det på forhånd, bryter du loven

Lev med HIV/AIDS Trinn 15
Lev med HIV/AIDS Trinn 15

Trinn 2. Del din positive status med din nåværende eller tidligere partner så snart du får diagnosen

Det er viktig å fortelle alle du har sovet med etter diagnosen din, alle du sover med, og ja, mulige fremtidige partnere. Det blir ikke morsomt, men hvis du vil beskytte sikkerheten til de som er med deg, må du ta dette trinnet. Det er til og med nettsteder som kan hjelpe deg å fortelle personen anonymt om dere to har tilfeldig sex eller bare ikke vil snakke med dem. Det er viktig å dele nyhetene, ettersom mange mennesker ikke er klar over sin HIV -positive status.

Lev med HIV/AIDS Trinn 16
Lev med HIV/AIDS Trinn 16

Trinn 3. Oppretthold et sunt kosthold

Et sunt kosthold kan hjelpe med nesten alle tilstander, inkludert positiv HIV- eller AIDS -status. Sunn mat hjelper immunsystemet og kroppen til å holde seg sterk, og vil gi deg mer energi til å klare hverdagslige oppgaver. Så sørg for at du spiser minst tre sunne måltider hver dag, som inkluderer sunne karbohydrater, protein og frukt og grønnsaker. Ta en matbit når du føler deg sulten og ikke hopp over måltider, spesielt frokost. Riktig diett kan også hjelpe deg med å behandle medisiner og få næringsstoffene kroppen din trenger.

  • Noen gode matvarer inkluderer magert protein, fullkorn og belgfrukter.
  • Det er også visse matvarer som bør unngås, da de kan forårsake sykdom som vil bli mer alvorlig på grunn av din positive status. Disse matvarene inkluderer sushi, sashimi, skalldyr, østers, upasteuriserte meieriprodukter, rå egg eller rått kjøtt.
Lev med HIV/AIDS Trinn 17
Lev med HIV/AIDS Trinn 17

Trinn 4. Få et skudd for influensa

Vanlige skudd mot lungebetennelse eller influensa kan bidra til å holde deg frisk. Kroppen din vil bli mer utsatt for denne sykdommen, så forebyggende tiltak er svært viktige. Bare vær sikker på at vaksinen ikke inneholder levende virus, ellers er du mer utsatt for sykdommen.

Lev med HIV/AIDS Trinn 18
Lev med HIV/AIDS Trinn 18

Trinn 5. Tren regelmessig

Å opprettholde en sunn livsstil kan hjelpe deg med å holde deg sterk og mindre utsatt for sykdom, noe som kan føre til komplikasjoner på grunn av din HIV -status. Så sørg for å trene minst 30 minutter om dagen, enten det er løping, yoga, sykling eller en rask spasertur med vennene dine. Det kan høres irrelevant ut når du har en AIDS -diagnose, men det vil få deg til å føle deg bedre, både psykisk og fysisk.

  • Hvis du vil være så sunn som mulig, kan du slutte å røyke og minimere drikkingen (eller til og med slutte helt, da det ikke vil gå sammen med mange medisiner). Hvis du har HIV, kan røyking gjøre deg mer utsatt for sykdommer som vanligvis er forbundet med røyking.
  • Å føle seg deprimert etter en diagnose av HIV eller AIDS er helt normalt. Trening vil ikke kurere det, men det kan sikkert hjelpe deg til å føle deg lykkeligere.
Lev med HIV/AIDS Trinn 19
Lev med HIV/AIDS Trinn 19

Trinn 6. Finn ut om du kvalifiserer for uføretrygd hvis du ikke er i stand til å jobbe

Hvis du er i den uheldige situasjonen at du har HIV eller AIDS-symptomer så alvorlige at du ikke lenger kan jobbe, bør du se om du kvalifiserer for arbeidsgiverens uføretrygd eller uføretrygd, som for eksempel sosial trygghet (i USA) eller lovbestemt sykepenger, sysselsettings- og støttepenger eller funksjonshemmede levevilkår (i Storbritannia).

  • For å få uføretrygd må du bevise at du har HIV/AIDS og bevise at du er for syk til å jobbe.
  • For mer informasjon om fordelene som regjeringen kan tilby, kan du kontakte de juridiske tjenestene i landet ditt, kontakte AIDS -tjenesten eller besøke regjeringens nettsted for arbeidshemmingforsikring.

Tips

  • Du må lære å forbli positiv uavhengig av AIDS.
  • Tren regelmessig for å opprettholde kroppsstyrke og helse. Få minst 30 minutter med fysisk aktivitet tre ganger i uken. Husk at litt trening er bedre enn ingenting.
  • Spis et sunt kosthold som inneholder mye frukt, grønnsaker, fullkorn, magert protein, sunt fett og mye vann.
  • Se etter måter som kan hjelpe deg med å håndtere stress, for eksempel meditasjon, lytte til musikk eller gå en tur. Fjern tankene dine for bekymringer om hiv, og de vil snart hjelpe deg med å føle deg bedre.

Anbefalt: