4 måter å fjerne blekemiddel

Innholdsfortegnelse:

4 måter å fjerne blekemiddel
4 måter å fjerne blekemiddel

Video: 4 måter å fjerne blekemiddel

Video: 4 måter å fjerne blekemiddel
Video: Hvordan fjerne en ødelagt skrue? 2024, Kan
Anonim

Blekemiddel kan flekke klær, møbeltrekk og til og med tepper hvis du ikke er forsiktig med det. Dessverre er blekemiddel et av de mest brukte husholdningsproduktene. Når blekemiddelet fanger opp fargen på objektet, kan du føle at flekken den etterlater seg er permanent. Men hvis du handler raskt, kan du fjerne eller lette blekemiddelflekken før den tørker og fester seg permanent. Du kan bruke alkohol (eller klar alkohol) til å behandle små flekker eller flekker på mørke tekstiler, en fortynnet blanding av natriumtiosulfat for store flekker og flytende oppvaskmiddel eller eddik på klær, møbeltrekk og tepper.

Steg

Metode 1 av 4: Behandling av blekemiddel med alkohol

Bli kvitt blekemiddel flekker trinn 1
Bli kvitt blekemiddel flekker trinn 1

Trinn 1. Skyll klærne i kaldt vann for å fjerne eventuelt blekemiddel

For å forhindre at blekemidlet blandes med alkoholen, skyll elementet grundig i kaldt vann til blekemiddellukten forsvinner. Fordi alkoholen blandes med stofffargestoffet og sprer det, kan blekemiddelrester på stoffet også dispergeres.

Bli kvitt blekemiddel flekker trinn 2
Bli kvitt blekemiddel flekker trinn 2

Trinn 2. Bløtlegg en bomullspinne i alkohol (eller en klar alkoholholdig drikke som gin eller vodka)

Klar alkohol er egnet for å fjerne små flekker eller flekker fra blekemiddel på mørkt stoff. Dette er fordi alkoholen kan oppløse fargestoffet i planten og spre det over området der blekemiddelet er igjen.

Alkohol er funnet å være mindre effektivt ved behandling av større blekemiddel eller flekker på lyse stoffer fordi det ikke er nok fargestoffer på stofffibrene som alkoholen kan spre. Prøv derfor å følge alternative metoder om nødvendig

Bli kvitt blekemiddel, trinn 3
Bli kvitt blekemiddel, trinn 3

Trinn 3. Gni en bomullspinne gjennomvåt i alkohol på flekken og området rundt den

Det originale fargestoffet på klærne vil bli spredt over det flekkete området. Fortsett å gni bomullen inn i plagget til flekken eller flekken er dekket med fargestoff og du er fornøyd med utjevningsresultatet.

Bli kvitt blekemiddel flekker trinn 4
Bli kvitt blekemiddel flekker trinn 4

Trinn 4. Tørk klærne ved å tørke dem i solen, og vask dem for å fjerne overflødig alkohol

Sørg for at det spredte fargestoffet tørker og kommer inn i stoffets fibre før du fjerner overflødig alkohol fra stoffet. Når det er tørket, vask klærne som vanlig for å forhindre misfarging forårsaket av alkohol.

Metode 2 av 4: Fjerne blekemiddel fra klær ved bruk av fortynnet natriumtiosulfat

Bli kvitt blekemiddel flekker trinn 5
Bli kvitt blekemiddel flekker trinn 5

Trinn 1. Kjøp natriumtiosulfat fra et supermarked

Natriumtiosulfat (også kjent som en fotofikser) kan brukes til å nøytralisere effekten av blekemiddel på klær. Du kan kjøpe den fra et supermarked eller en dyrebutikk. I tillegg kan dette produktet også fås fra store utsalgssteder (f.eks. Carrefour eller Lottemart) og nettbutikker.

  • Se etter produkter som selges som klornøytralisatorer. Produkter som disse inneholder natriumtiosulfat som er nødvendig for å behandle blekemiddel på klær.
  • Dette produktet er også nyttig når du må håndtere flekker umiddelbart. Hvis flekken blir stående lenge nok, er det ikke sikkert at det fortynnede natriumtiosulfatet kan fjerne flekken helt. Imidlertid kan produktet i det minste falme eller redusere flekkens utseende.
Bli kvitt blekemiddel, trinn 6
Bli kvitt blekemiddel, trinn 6

Trinn 2. Bland 1 spiseskje (15 gram) natriumtiosulfat med 240 ml varmt vann

Lag blandingen i en plastbolle eller et badekar som brukes spesielt til rengjøring. Sørg for å røre de to ingrediensene sammen med en engangs skje til alt natriumtiosulfatet er oppløst.

Bli kvitt blekemiddel flekker trinn 7
Bli kvitt blekemiddel flekker trinn 7

Trinn 3. Ta en hvit vaskeklut og dypp den i natriumtiosulfatblandingen

Egentlig trenger du ikke bruke en hvit vaskeklut; gamle filler kan fortsatt brukes. Husk imidlertid at andre fargede filler vil bli utsatt for blekemiddel som du løfter fra klærne.

Bruk en bomullspinne hvis du ikke har en ren vaskeklut

Bli kvitt blekemiddel flekker trinn 8
Bli kvitt blekemiddel flekker trinn 8

Trinn 4. Tørk av en vaskeklut dyppet i natriumtiosulfatblandingen på flekken til blandingen er absorbert i stoffet i plagget

Sørg for å tørke filten, og ikke gni den på klærne. Gni du en klut på klær med en natriumtiosulfatblanding, kan klærne bli skadet.

Skyll plagget i kaldt vann hvis flekken fremdeles er synlig. Etter det fjerner du flekken igjen med natriumtiosulfatblandingen. Fortsett å fjerne flekken fra plagget til det er mindre synlig eller falmet etter ønske

Bli kvitt blekemiddel, trinn 9
Bli kvitt blekemiddel, trinn 9

Trinn 5. Vask og tørk klærne som vanlig

Selv om du har skylt klærne i kaldt vann, må du fortsatt sørge for at overflødig natriumtiosulfat fjernes helt. Vask klærne separat til de er rene og klare til å brukes igjen.

Metode 3 av 4: Fortynning av flytende oppvaskmiddel

Bli kvitt blekemiddel flekker trinn 10
Bli kvitt blekemiddel flekker trinn 10

Trinn 1. Bland oppvaskmiddel eller flytende oppvaskmiddel med vann for å behandle blekemiddel

Fortynnet vaskemiddel eller oppvaskmiddel kan nøytralisere blekemiddel på klær, møbeltrekk og tepper. Imidlertid er forskjellige materialer / typer stoffer, forskjellige vanntemperaturer nødvendig for å opprettholde effektiviteten til vaskemiddelet.

  • For klær og møbeltrekk, bland 1 spiseskje (15 ml) flytende oppvaskmiddel med 480 ml kaldt vann.
  • For tepper, bland 1 spiseskje (15 ml) flytende oppvaskmiddel med 480 ml varmt vann. Varmt vann er mer egnet for rengjøring av tepper enn kaldt vann fordi det er mer effektivt for å fjerne smuss og gjenværende væske fra teppefibrene. Vanligvis bruker profesjonelle leverandører av tepperens bare varmt vann til å vaske teppet.
Bli kvitt blekemiddel, trinn 11
Bli kvitt blekemiddel, trinn 11

Trinn 2. Dypp en ren hvit vaskeklut i blandingen, og tørk den deretter på blekemiddel

Fjern vaskeklutet fra utsiden av flekken mot midten. Utsiden av flekken som ikke har blitt utsatt for mye blekemiddel, er lettere å gjenopprette enn midten av flekken. Fokuser derfor på å håndtere sidene av flekken først.

Hvis du ikke har en hvit vaskeklut, bruker du en annen farge eller bomull. Fordi du løfter blekemiddelflekken, blir vaskekluten du bruker også påvirket av flekken

Bli kvitt blekemiddel flekker Trinn 12
Bli kvitt blekemiddel flekker Trinn 12

Trinn 3. Vent til såpeblandingen trekker inn i stoffet i 5 minutter

La oppvaskmiddelblandingen løfte blekemiddelflekken. Sørg for at flekken er grundig fuktet med blandingen før du lar den sitte.

Bli kvitt blekemiddel, trinn 13
Bli kvitt blekemiddel, trinn 13

Trinn 4. Tørk av en ren vaskeklut dyppet i kaldt vann på det behandlede området

På denne måten kan resterende blekemiddel som løftes opp av oppvaskmiddel, fjernes. Fortsett å tørke vaskeklut på flekken til den er tørr, ellers fjernes ikke mer blekemiddel fra klærne.

Tørk av vaskemiddelblandingen på flekken og skyll med rent vann til flekken ikke er synlig eller du er fornøyd med rengjøringsresultatet

Bli kvitt blekemiddel, trinn 14
Bli kvitt blekemiddel, trinn 14

Trinn 5. Rengjør det behandlede teppet med en støvsuger etter at det har tørket for å gjenopprette sin naturlige tekstur

Tidligere berørte områder av teppet kan føles stive eller grove etter rengjøring. Tørk teppet over natten, og bruk deretter en støvsuger til å rengjøre teppet om morgenen. For å fremskynde tørkeprosessen, legg et papirhåndkle på overflaten av teppet for å absorbere eventuell gjenværende væske og fuktighet.

Metode 4 av 4: Bruk fortynnet eddik

Bli kvitt blekemiddel flekker trinn 15
Bli kvitt blekemiddel flekker trinn 15

Trinn 1. Bland eddik med vann for å behandle blekemiddel

Hvit eddik er den riktige naturlige ingrediensen for å fjerne blekemiddel. Du kan behandle flekken med eddik alene, eller bruke den i en oppfølgende behandling etter at du har fjernet flekken med et vaskemiddel eller oppvaskmiddel. Vær imidlertid oppmerksom på at hvert stoffmateriale krever en annen vanntemperatur for at rengjøringsprosessen skal være effektiv.

  • For klær og møbeltrekk, bland 1 spiseskje (15 ml) eddik med 480 ml kaldt vann.
  • For tepper, bland 1 spiseskje (15 ml) eddik med 480 ml varmt vann. Varmt vann fjerner mer av blekemiddel fra teppefibrene, samt støv og skitt som fester seg til blekepartiklene. Derfor brukes vanligvis varmt vann til å rengjøre teppet med damp.
Bli kvitt blekemiddel, trinn 16
Bli kvitt blekemiddel, trinn 16

Trinn 2. Bløtlegg en ren hvit vaskeklut i kaldt vann, og legg det deretter på flekken

Du må behandle flekken først med vann for å fjerne så mye blekemiddel som mulig. En blanding av eddik og blekemiddel kan produsere giftig klorgass. Fortsett å legge vann på flekken til blekemiddellukten forsvinner.

Hvis du tidligere fjernet flekken med en flytende oppvaskblanding, må du kontrollere at det berørte området er rent før du tar det med eddik

Bli kvitt blekemiddel trinn 17
Bli kvitt blekemiddel trinn 17

Trinn 3. Bruk en vaskeklut dyppet i eddik for å fjerne flekken

Eddikblandingen fjerner resterende blekemiddel og reduserer flekken. Fortsett å tørke vaskeklut på flekken til det skitne området er vått og belagt med eddik.

Ikke la klærne våte med eddik grundig. Rester av eddik kan skade eller ødelegge noen typer stoff

Bli kvitt blekemiddel, trinn 18
Bli kvitt blekemiddel, trinn 18

Trinn 4. Ta en ren vaskeklut, dypp den i kaldt vann og dupp den på flekken

Vannet vil fjerne den gjenværende blandingen av blekemiddel og eddik fra klærne. Fortsett å tørke vaskeklut på flekken til det ikke er mer av blekemiddelet (eller til eddiklukten er borte).

Anbefalt: