Hvordan kurere keloider (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan kurere keloider (med bilder)
Hvordan kurere keloider (med bilder)

Video: Hvordan kurere keloider (med bilder)

Video: Hvordan kurere keloider (med bilder)
Video: Geniale life-hacks som fungerer ekstremt bra ▶3 2024, Kan
Anonim

Keloider, eller keloide arr, er hudvekst som oppstår når kroppen produserer for mye arrvev etter en skade. Keloider er ufarlige, men mange tror at deres tilstedeværelse kan redusere skjønnheten. I noen tilfeller er keloider vanskelig å behandle, så det beste alternativet er å forhindre at de utvikler seg i utgangspunktet. Det er flere medisinske behandlinger som kan gjøres for å redusere eller til og med eliminere keloider.

Steg

Del 1 av 4: Søker medisinsk behandling

Heal en Keloid Trinn 1
Heal en Keloid Trinn 1

Trinn 1. Snakk med legen din om kortisoninjeksjoner

En serie kortisoninjeksjoner injisert i keloid hver fjerde til åttende uke av en lege kan vanligvis redusere størrelsen på keloiden og gjøre den jevnere med huden. Noen ganger kan imidlertid kortisoninjeksjoner føre til at keloider blir mørkere.

En annen type injeksjon, interferon, blir studert som en keloidbehandling. Dette kan være et alternativ for deg

Heal en Keloid Trinn 2
Heal en Keloid Trinn 2

Trinn 2. Vurder kryoterapi for å behandle keloider

Kryoterapi er en veldig effektiv keloidbehandling, og den kan redusere størrelsen på keloiden betydelig. Kryoterapi bruker flytende nitrogen som sprøytes på keloid for å fryse overflødige celler. Denne terapien tar bare noen få minutter og kan vanligvis gjøres på legekontoret. For å bli kvitt keloider helt, trenger du flere behandlinger som utføres med et intervall på flere uker.

Heal en Keloid Trinn 3
Heal en Keloid Trinn 3

Trinn 3. Spør en hudlege om laserterapi

Laserterapi for behandling av keloider er relativt nytt og forskning har ikke gått så langt som andre behandlingsalternativer, men denne terapien viser lovende resultater for å redusere størrelsen og behandle keloider. Ulike typer laserbehandling er bedre egnet for forskjellige hudtyper og for forskjellige typer keloider. Diskuter med hudlegen din hvis han mener laserbehandling er riktig for deg.

Heal en Keloid Trinn 4
Heal en Keloid Trinn 4

Trinn 4. Vurder å fjerne keloid -arret kirurgisk

Leger er faktisk motvillige til å fjerne keloider kirurgisk, fordi det er stor sjanse for at ytterligere arrvev dannes på samme sted. I noen tilfeller kan dette imidlertid være nyttig eller nødvendig.

Hvis du bestemmer deg for å fjerne en keloid kirurgisk, må du følge de postoperative instruksjonene nøye for å forhindre at nye keloider dannes

Heal en Keloid Trinn 5
Heal en Keloid Trinn 5

Trinn 5. Snakk med legen din om strålebehandling

Det kan høres ekstremt ut, men i mer enn et århundre har stråling blitt brukt til å behandle keloider, ofte i kombinasjon med kirurgi eller andre behandlinger. Til tross for bekymring for økt risiko for kreft, viser nyere forskning at stråling fortsatt er et trygt alternativ hvis det tas forebyggende tiltak (beskyttelse av kreftutsatt vev).

Behandling med stråling regnes vanligvis som en poliklinisk prosedyre utført på et lokalt sykehus under oppsyn av en erfaren radiolog

Del 2 av 4: Behandling av keloider hjemme

Heal en Keloid Trinn 6
Heal en Keloid Trinn 6

Trinn 1. Vær forsiktig når du prøver å behandle keloider hjemme

Sikre behandlinger for å redusere størrelsen på keloider inkluderer trykk (silikonputer) og administrering av legemidler. Ikke forsøk å fjerne keloiden selv eller reduser størrelsen fysisk ved å klippe, slipe, pakke den inn med snor eller gummibånd eller bruke andre metoder som kan forårsake traumer i huden. Ikke bare risikerer du at ytterligere arrvev dannes på samme sted, men fører også til alvorlige infeksjoner.

Heal en Keloid Trinn 7
Heal en Keloid Trinn 7

Trinn 2. Påfør vitamin E på keloid

Vitamin E har vist seg å hjelpe til med å helbrede arr, forhindre keloider og kan bidra til å krympe eksisterende keloider. Påfør vitamin E olje eller krem på arret to ganger om dagen, morgen og kveld i 2-3 måneder.

  • Vitamin E -olje kan kjøpes i helsekostbutikker og store varehus.
  • Du kan også kjøpe vitamin E kapsler, og åpne dem og påføre oljen på såret. En kapsel kan brukes til flere behandlinger.
Heal en Keloid Trinn 8
Heal en Keloid Trinn 8

Trinn 3. Bruk et silikongelark for å behandle eksisterende keloider, og forhindre at nye dannes

Silkongelark eller "arrark" er klissete ark som kan brukes flere ganger og påføres sårstedet for å forhindre keloider eller arr eller keloider som har dannet seg for å redusere størrelsen og utseendet. Silikonarket skal påføres såret eller keloiden som har dannet seg minst 10 timer per dag i flere måneder.

Silikongelplater selges under merket "ScarAway", og kan kjøpes på de fleste apotek og nettbutikker

Heal en Keloid Trinn 9
Heal en Keloid Trinn 9

Trinn 4. Bruk en aktuell sårsalve for å helbrede keloiden

Det er flere nye aktuelle behandlinger for arrheling som kan eliminere utseendet til keloider. Den aktive ingrediensen som vanligvis finnes i denne typen behandling er silikon. Se etter et produkt som sier "arrkrem" eller "arrgel" og påfør som anvist.

Del 3 av 4: Forebygging av Keloider

Helbred en Keloid Trinn 10
Helbred en Keloid Trinn 10

Trinn 1. Forstå viktigheten av forebygging

Den beste måten å behandle keloider er å forhindre at de dannes i utgangspunktet. Personer som allerede har keloider, eller er spesielt utsatt for å utvikle dem, kan ta spesielle forholdsregler med kutt i huden for å forhindre at keloide arr dannes.

Heal en Keloid Trinn 11
Heal en Keloid Trinn 11

Trinn 2. Behandle hudsår for å forhindre infeksjon og arrdannelse

Vær spesielt oppmerksom på selv de minste kuttene på huden og sørg for at hvert sår er grundig rengjort. Påfør antibiotisk krem og dekk det åpne såret med en bandasje, og skift det ofte.

  • Bruk løse klær på det skadede området i huden, slik at det ikke forårsaker ytterligere irritasjon.
  • Silikongelarkene nevnt ovenfor fungerer godt for å forhindre at keloider dannes.
Heal en Keloid Trinn 12
Heal en Keloid Trinn 12

Trinn 3. Unngå traumer i huden hvis du er utsatt for keloider

Piercinger og til og med tatoveringer kan forårsake keloider hos noen mennesker. Hvis du har hatt keloider tidligere, eller har en familiehistorie med keloider, kan det være lurt å unngå piercinger eller tatoveringer, eller konsultere en hudlege før du fortsetter med de neste trinnene.

Del 4 av 4: Forståelse av Keloider

Heal en Keloid Trinn 13
Heal en Keloid Trinn 13

Trinn 1. Lær hvordan keloider dannes

Keloider er hevede arr som kan dannes hvor som helst på kroppen, på stedet for en skade på huden. Keloider dannes når kroppen produserer overflødig kollagen (en type arrvev) på sårstedet. Hudsår kan være store og åpenbare, for eksempel et kirurgisk kutt, brenning eller liten, for eksempel et insektbitt eller en kvise. Keloider begynner vanligvis å danne seg omtrent tre måneder etter det første såret, og kan fortsette å vokse i flere uker eller måneder.

  • Ørepiercing og tatoveringer kan forårsake keloider hos noen mennesker.
  • Keloider dannes vanligvis på brystet, skuldrene og øvre del av ryggen.
Heal en Keloid Trinn 14
Heal en Keloid Trinn 14

Trinn 2. Lær hvordan keloider ser ut

Keloider virker vanligvis utbulende og gummiaktige, med en glatt, skinnende overflate. Formen på en keloid følger vanligvis sårets form, men over tid kan den vokse utover størrelsen på det opprinnelige såret. Keloider kan variere i farge fra sølvfarget til hudfarget til rødt eller mørkbrunt.

  • Keloider er vanligvis smertefrie, men kan forårsake kløe eller en brennende følelse hos noen mennesker.
  • Selv om keloider er ufarlige, er det viktig at legen din undersøker dem for å sikre at de ikke er en mer alvorlig hudtilstand.
Heal en Keloid Trinn 15
Heal en Keloid Trinn 15

Trinn 3. Finn ut om du er i fare for keloider

Noen mennesker er mer sannsynlig å utvikle keloider enn andre, og hvis du har ett keloide arr, betyr det at du har potensial til å få flere keloider i fremtiden. Hvis du vet at du er i fare, må du ta spesielt vare på hudskaden for å forhindre at det dannes keloider.

  • Mennesker med mørkere hud er mer sannsynlig å utvikle keloider.
  • Personer under 30 år har høy risiko, spesielt tenåringer som går gjennom puberteten.
  • Gravide kvinner er mer sannsynlig å utvikle keloider.
  • Personer med en familiehistorie av keloider har også høy risiko.
Heal en Keloid Trinn 16
Heal en Keloid Trinn 16

Trinn 4. Hvis du mistenker en keloid, be legen din om å undersøke det

Det er viktig at legen din undersøker en mistenkt keloid for å sikre at det ikke er noe mer alvorlig. I noen tilfeller kan legen din visuelt diagnostisere en keloid. I andre tilfeller kan det hende at legen må ta en biopsi av vevet og undersøke det for å sikre at det ikke er kreft.

  • Den mest effektive behandlingen for keloider er under tilsyn av en lege, og tidlig behandling er ofte nøkkelen til suksess.
  • En hudbiopsi er en enkel prosedyre. Legen vil ta en liten prøve av hudvev og sende den til et laboratorium for analyse under et mikroskop. Ofte kan denne prosedyren utføres på legekontoret når du besøker.

Anbefalt: