5 måter å snakke med foreldrene dine

Innholdsfortegnelse:

5 måter å snakke med foreldrene dine
5 måter å snakke med foreldrene dine

Video: 5 måter å snakke med foreldrene dine

Video: 5 måter å snakke med foreldrene dine
Video: Hva er EGENTLIG feber? Lær mer enn legen din :) 2024, Kan
Anonim

Foreldre og barn har vanligvis vanskelig for å finne tid til å snakke åpent med hverandre. Foreldre tror ofte at de er påtrengende for barnets privatliv, mens barn tror at foreldre ikke er interessert i det de har å snakke om. Når du føler at foreldrene dine er for kritiske eller for vanskelig for å starte en samtale, legg en plan og bruk noen kommunikasjonsstrategier for å hjelpe deg å snakke med dem.

Steg

Metode 1 av 5: Planlegg samtalen din

Snakk med foreldrene dine Trinn 1
Snakk med foreldrene dine Trinn 1

Trinn 1. Vær modig

Uansett tema, vet at du vil føle deg mer lettet etter å ha snakket med foreldrene dine. Ikke vær bekymret, redd eller flau fordi det er foreldrenes jobb å støtte deg. De kan også vite mye mer enn du tidligere trodde.

Snakk med foreldrene dine Trinn 2
Snakk med foreldrene dine Trinn 2

Trinn 2. Ikke bekymre deg for at foreldrene dine blir sinte eller reagerer dårlig

Med nøye planlegging og god kommunikasjon. Du kan snakke om hva du vil. Foreldre bekymrer seg fordi de bryr seg og bare vil det som er best for deg. Med det i bakhodet vil de være glade for at du spurte om råd om problemet ditt.

Snakk med foreldrene dine Trinn 3
Snakk med foreldrene dine Trinn 3

Trinn 3. Ikke unngå samtalen

Eventuelle problemer eller klønete vil ikke bare forsvinne hvis du unngår å snakke med foreldrene dine. Slipp stress ved å snakke åpent om det. Å vite at foreldrene dine prøver å forstå deg og hjelpe deg med å løse problemer, kan lindre stress og frykt.

Snakk med foreldrene dine Trinn 4
Snakk med foreldrene dine Trinn 4

Trinn 4. Identifiser hvem du vil snakke med

Vil du snakke med begge foreldrene, eller er det bare moren som kan håndtere dette problemet? Ditt forhold til hver forelder vil være annerledes. Så spør deg selv hva som er mer passende.

  • Noen temaer kan være lettere å diskutere med en av foreldrene. En av foreldrene dine kan være roligere, mens den andre kan være mer irritabel. I dette tilfellet ville det være bedre å snakke med den roligere forelderen først før du diskuterer det samme med den andre forelderen sammen.
  • Vet at foreldrene dine mest sannsynlig vil snakke om samtalen din sammen, selv om du bare snakker med en av dem. Det er en god idé å inkludere begge foreldrene dine i samtalen, men det er lurt å be en av foreldrene om hjelp hvis du tror det er til det beste. For eksempel vil du ikke fremmedgjøre faren din og bare snakke med moren din om mobbing på skolen. Spør mamma om hun kan følge deg for å snakke med pappa fordi du er redd han vil bli sint på deg fordi du ikke kjemper mot mobbere.
Snakk med foreldrene dine Trinn 5
Snakk med foreldrene dine Trinn 5

Trinn 5. Planlegg tid og sted å snakke

Sjekk foreldrenes timeplan for å vite når det er på tide å snakke. Du vil ikke at de skal bli distrahert fra samtalen og tenke på å møte og forberede middag. Plasseringen av samtalen er også viktig fordi du ikke vil ha ting som lyden av TV -en eller kollegaer som roter samtalen.

Snakk med foreldrene dine Trinn 6
Snakk med foreldrene dine Trinn 6

Trinn 6. Planlegg sluttresultatet

Selv om du ikke vet utfallet av samtalen, er det flere versjoner av svaret foreldrene dine kan gi. Planlegg alt. Ideelt sett vil du at samtalen skal være positiv for deg, men hvis ikke, er det greit. Du er aldri alene fordi det er mange andre pålitelige kilder, for eksempel lærere og andre ansvarlige voksne.

  • Hvis sluttresultatet ikke er det du ønsker, kan du prøve et par ting:

    • Snakk med foreldrene dine igjen. Det er mulig du snakket med dem på feil tidspunkt. Hvis de har en dårlig dag, er det ikke sikkert foreldre er i beste stand til å ha en åpen diskusjon. For eksempel, ikke be om tillatelse til å komme til skoledansen etter at du har gjort dem for sent til din søsters danseforestilling.
    • Snakke. Ikke gjør foreldrene dine sure og ødelegg sjansen din for å få det du vil ha i nær fremtid. Hvis du har snakket høflig og åpent, respekter foreldrenes mening. Å vise modenhet ved å respektere dine foreldres mening vil gjøre det lettere for deg i fremtiden fordi de vil være mer mottakelige for det du har å si basert på din emosjonelle tilbakeholdenhet.
    • Søk hjelp utenfra. Vurder å be besteforeldre, foreldre, venner eller lærere om hjelp. Foreldrene dine vil alltid være beskyttende. Så å be om hjelp utenfra kan forsikre dem om at du kan håndtere situasjonen. For eksempel kan du be søsteren din om å fortelle foreldrene at hun har vært på et sted du vil besøke, og at du vil ta deg dit for å sikre at det er trygt.

Metode 2 av 5: Start en dialog

Snakk med foreldrene dine Trinn 7
Snakk med foreldrene dine Trinn 7

Trinn 1. Skriv ned det du vil si

Du trenger ikke å skrive hele manuset, men i det minste skrive ned hovedpoengene i samtalen. Det kan også hjelpe deg med å organisere tankene dine, slik at du kan forutsi hvordan samtalen blir.

Du kan starte med å si noe som "Pappa, jeg vil fortelle deg om noe som stresser meg." "Mor, kan jeg fortelle deg noe?" "Mamma, pappa, jeg har gjort en stor feil og trenger hjelp til å ordne opp."

Snakk med foreldrene dine Trinn 8
Snakk med foreldrene dine Trinn 8

Trinn 2. Snakk om små ting med foreldrene dine hver dag

Hvis du ikke er vant til å snakke med foreldrene dine hver dag, kan du begynne med å snakke om små ting. Hvis du gjør det til en vane å snakke med foreldrene dine om alt, blir det lettere for dem å lytte til deg. Det kan også styrke forholdet ditt.

Det er aldri for sent å snakke med foreldrene dine. Selv om du ikke har snakket med dem på over et år, kan du starte en samtale ved å spørre hvordan det går med dem. Si noe sånt som “Jeg ville bare at dere skulle vite hva jeg har gjort så langt og ha en liten prat. Vi har ikke snakket med hverandre på en stund, og jeg vil at du skal vite hva som skjer i livet mitt. " Foreldre vil ønske denne holdningen velkommen og synes det er lettere å ha en åpen dialog

Snakk med foreldrene dine Trinn 9
Snakk med foreldrene dine Trinn 9

Trinn 3. Gjør en prøvekjøring

Hvis du synes samtaleemnet er for sensitivt eller tror at foreldrene dine vil være frekke, snakk om det gradvis. Utløs dem med spørsmål for å gjette svaret eller angi hva du virkelig vil si.

For eksempel, hvis du trenger å snakke med foreldrene dine om sex, si noe som: "Mamma, Lisa har vært sammen i et år, jeg tror de er seriøse. Tror du at elskere kan ha et seriøst forhold mens de fortsatt er på videregående?” Ved å bruke vennens situasjon som samtalekontekst, kan du forutsi foreldrenes reaksjoner. Du kan prøve å finne ut hva deres synspunkt er, men vær forsiktig så du ikke gjør det for åpenbart, ettersom foreldre kan forstå hva du snakker om og spørre hva problemet ditt egentlig er

Snakk med foreldrene dine Trinn 10
Snakk med foreldrene dine Trinn 10

Trinn 4. Vet hvilket sluttresultat du vil ha

Du kan ikke administrere en samtale hvis du ikke vet hva du gjør. Spør deg selv hva det virkelige formålet med samtalen er, slik at du vet hvilken strategi du skal bruke.

Metode 3 av 5: Snakk så foreldre vil lytte

Snakk med foreldrene dine Trinn 11
Snakk med foreldrene dine Trinn 11

Trinn 1. Sørg for at meldingen er klar og ukomplisert

Fortell dine tanker, følelser og ønsker tydelig. Det er lett å bli nervøs eller babble usammenhengende. Forbered innholdet i samtalen for å roe deg, og gi detaljerte eksempler på saker til du er sikker på at foreldrene dine forstår hva du egentlig prøver å formidle.

Snakk med foreldrene dine Trinn 12
Snakk med foreldrene dine Trinn 12

Trinn 2. Vær ærlig

Ikke lyve eller overdriv noe som helst. Det er veldig vanskelig å skjule følelser når temaet er veldig sensitivt. Snakk ærlig og sørg for at foreldrene dine ikke kutter deg. Hvis du noen gang har blitt tatt for å lyve eller være altfor dramatisk, vil de ikke stole på deg lett, men fortsette å prøve.

Snakk med foreldrene dine Trinn 13
Snakk med foreldrene dine Trinn 13

Trinn 3. Forstå foreldrenes synspunkt

Vær forberedt på foreldreaksjoner. Har du noen gang snakket om det? Hvis du vet at de vil være negative eller uenige, la dem få vite at du forstår deres synspunkt. Hvis du viser at du forstår følelsene deres, er det mer sannsynlig at foreldrene dine ser gjennom ditt synspunkt.

For eksempel, hvis foreldrene dine er bekymret for å ha en mobiltelefon, kan du si noe sånt som “Mamma, sir, jeg vet at du ikke vil at jeg skal ha en mobiltelefon. Jeg forstår at disse elementene er ganske dyre, bør brukes på en ansvarlig måte og ikke veldig viktige for et barn på min alder. Jeg vet at du ser at barn på min alder bare bruker telefonene sine til å spille spill og Instagram. Hva om jeg kutter lommepenger for å kjøpe en mobiltelefon? Du kan også sjekke spillene og appene jeg lastet ned fordi jeg bare vil bruke dem til å kommunisere uten å plage deg.”

Snakk med foreldrene dine Trinn 14
Snakk med foreldrene dine Trinn 14

Trinn 4. Ikke argumenter eller klag

Vær respektfull og moden i en positiv tone. Ikke vær sarkastisk eller opprørsk når du hører noe du ikke er enig i. Hvis du snakker med foreldrene dine på en høflig måte, er det mer sannsynlig at de tar ordene dine alvorlig.

Snakk med foreldrene dine Trinn 15
Snakk med foreldrene dine Trinn 15

Trinn 5. Vurder å snakke med mamma eller pappa

Noen typer samtaler gjøres best med en av foreldrene dine. Kanskje du er bedre egnet til å snakke om skoleaktiviteter til faren din og kjærlighetsproblemer til moren din. Sørg for at du tar de riktige samtalene med de riktige personene.

Snakk med foreldrene dine Trinn 16
Snakk med foreldrene dine Trinn 16

Trinn 6. Finn riktig tid og sted

Sørg for at foreldrene dine har full oppmerksomhet når du snakker med dem. Unngå offentlige steder der de bare kan snakke kort. La dem fordøye alt du sier, og ikke overraske dem over at du prøver å komme inn i en viktig samtale til feil tid.

Snakk med foreldrene dine Trinn 17
Snakk med foreldrene dine Trinn 17

Trinn 7. Lytt til foreldrene mens de snakker

Ikke bekymre deg for hva du skal si videre. Nyt foreldrenes ord og svar godt på dem. Det er lett å bli distrahert når du ikke får svaret du ønsker med en gang.

Du kan gjenta det foreldrene dine sier for å være sikker på at du forstår hva de sier og la dem vite at du lytter nøye

Snakk med foreldrene dine Trinn 18
Snakk med foreldrene dine Trinn 18

Trinn 8. Ha en aktiv og flytende diskusjon

Du vil absolutt ikke at samtalen skal gå enveis. Så spør og del din mening hvis de ikke ser ut til å forstå. Ikke avbryt eller løft stemmen din. Men hvis foreldrene dine virker sure, kan du si noe sånt som “Jeg forstår at dere er lei dere. Jeg vil ikke løpe vekk fra samtalen, men jeg vil at denne samtalen skal være mer konstruktiv hvis vi skal fortsette den."

Metode 4 av 5: Snakke om følsomme emner

Snakk med foreldrene dine Trinn 19
Snakk med foreldrene dine Trinn 19

Trinn 1. Vær forberedt på sluttresultatet

Du vil kanskje at samtalen skal utføre ett eller flere av følgende:

  • Få foreldrene dine til å lytte og forstå hva du har å si uten å dømme eller kommentere.
  • Få foreldrene dine til å støtte eller la deg gjøre noe.
  • Gi deg råd eller hjelp.
  • Gi deg veiledning, spesielt når du står overfor et problem.
  • Rettferdig og ikke ta deg ned.
Snakk med foreldrene dine Trinn 20
Snakk med foreldrene dine Trinn 20

Trinn 2. Kjenn igjen følelsene dine

Dette kan være vanskelig å uttrykke, spesielt hvis du trenger å snakke om sex eller åpne deg på en måte du aldri har gjort før. Det er naturlig å føle seg vanskelig eller redd når du diskuterer vanskelige ting med foreldrene dine. Gjenkjenne dine egne følelser og gi beskjed til foreldrene dine slik at du føler deg mer lettet.

  • For eksempel, hvis du er bekymret for at foreldrene dine vil bli skuffet, snakk om det så snart som mulig. Si noe som "Mamma, jeg vet at du har snakket om dette før, og du vil bli skuffet over det jeg sa, men jeg vet at du alltid vil lytte og gi meg det jeg ser etter."
  • Hvis foreldrene dine er veldig emosjonelle og du vet at reaksjonen deres vil være veldig dårlig og ikke støtter, la dem få vite at du har tenkt gjennom det og fått mye mot til å si det. Vær proaktiv og defuser situasjonen med en positiv holdning. "Pappa, jeg vet at dette kommer til å gjøre deg sint, men det er viktig å si dette fordi jeg vet at du elsker og respekterer meg, og jeg er sint fordi du vil det beste for meg."
Snakk med foreldrene dine Trinn 21
Snakk med foreldrene dine Trinn 21

Trinn 3. Bestem riktig tidspunkt for å snakke med dem

Hvis foreldrene dine har en dårlig dag, vil de sannsynligvis reagere negativt. I tillegg til en nødssituasjon, vent på riktig tidspunkt for å komme til foreldrene dine. Vent til du føler at de er i godt humør og dagene deres ikke er fylt med stress.

  • Spør for eksempel "Kan vi snakke nå, eller er dette ikke en god tid?" Når du går en lang kjøretur eller tar en tur, kan det være en flott tid. Imidlertid, hvis du ikke finner riktig tidspunkt, ta din egen tid.
  • Sørg for at du vet hva du vil på forhånd, eller skriv ned viktige punkter for å sikre at du ikke går glipp av noe. Du vil ikke la vaktene dine gå ned og la foreldrene starte en samtale du ikke er forberedt på.

Metode 5 av 5: Finne mellomveien

Snakk med foreldrene dine Trinn 22
Snakk med foreldrene dine Trinn 22

Trinn 1. Ikke vær sta

Du får ikke alltid det du vil. Så ikke vær sta hvis foreldrene dine sier noe du ikke vil høre. Hvis du har uttrykt din mening respektfullt og lyttet til hva de har å si, vil foreldrene dine lytte til deg mer åpent i neste samtale.

Snakk med foreldrene dine Trinn 23
Snakk med foreldrene dine Trinn 23

Trinn 2. Snakk med en annen pålitelig voksen

Noen ganger er foreldre opptatt av å håndtere sine egne problemer. Hvis en av foreldrene dine har et avhengighets- eller psykisk problem, snakk med en annen pålitelig voksen. Enten det er en lærer, søsken eller rådgiver, det er mange mennesker du kan snakke med.

Før du snakker med noen du ikke kjenner, gjør grundige undersøkelser og be vennene dine om hjelp

Snakk med foreldrene dine Trinn 24
Snakk med foreldrene dine Trinn 24

Trinn 3. Vær moden

Hvis du velger å ikke snakke med foreldrene dine, må du behandle saken på en voksen måte. Ikke vekk fra noe problem, spesielt hvis det gjelder din helse eller sikkerhet. Hvis du vil snakke med foreldrene dine om andre mennesker, snakk med dem tydelig og respektfullt.

Tips

  • Morgener er en dårlig tid da foreldre kan være opptatt av å unngå trafikk eller tenke på jobb. Prøv å snakke om lette emner hvis du vil snakke med dem om morgenen.
  • Enkle ord gjør en stor forskjell. Si "takk" eller noe så enkelt som "hei, hvordan har du det i dag?" kan ha stor innvirkning.
  • Det er greit å være uenig i noe så lenge du respekterer det de har å si.
  • Å forberede middag er en god tid å chatte fordi alle sannsynligvis har noe å gjøre. Dette kan få alle samlet på ett sted uten å fokusere all oppmerksomheten på deg.
  • Vær trygg og ikke vær redd.
  • Prøv å lese bøker, blogger eller forum som snakker mer åpent om hvordan du kommuniserer med foreldre.
  • Hvis du ikke er enig i deres synspunkt, berolig deg selv før du reagerer negativt og involverer sinne. Ta noen dype åndedrag. Etter at du har roet deg ned i noen sekunder, begynner du å forklare synspunktet ditt.
  • Sørg for at foreldrene dine ikke har det travelt, travelt, frustrert eller sliten på forhånd. Prøv å snakke med dem til rett tid. Sørg for at du føler deg klar til å starte en samtale.

Advarsel

  • Jo lenger du venter med å snakke om et sensitivt tema, jo mer stress vil det være i livet ditt. Hvis foreldrene dine finner ut at noe blir skjult for dem, kan det være vanskelig å starte ønsket samtale.
  • Vær tålmodig når du snakker med foreldre, spesielt om sensitive temaer. Du vil ikke at følelser skal løpe høyt og skynøytrale vurderinger.
  • Hvis du og foreldrene dine ikke har kommunisert godt tidligere, kan det hende de trenger litt mer tid for å føle seg komfortable i å kommunisere med deg.

Anbefalt: