Hvordan beregne arbeidskapital: 6 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan beregne arbeidskapital: 6 trinn (med bilder)
Hvordan beregne arbeidskapital: 6 trinn (med bilder)

Video: Hvordan beregne arbeidskapital: 6 trinn (med bilder)

Video: Hvordan beregne arbeidskapital: 6 trinn (med bilder)
Video: Finansieringsanalyse 2024, Kan
Anonim

Arbeidskapital er kontanter og eiendeler som lett kan innløses for å finansiere selskapets daglige drift. Med informasjon om arbeidskapital kan du styre virksomheten din godt og ta de riktige investeringsbeslutningene. Ved å beregne arbeidskapital kan du også avgjøre om et selskap kan betale sine kortsiktige forpliktelser og hvor lenge. Bedrifter som mangler eller ikke har arbeidskapital, vil få problemer i fremtiden. Beregning av arbeidskapital er veldig nyttig for å vurdere om forretningsaktiviteter er effektive nok til å utnytte selskapets ressurser. Formelen for beregning av arbeidskapital er:

Arbeidskapital = omløpsmidler - kortsiktig gjeld.

Steg

Del 1 av 2: Beregning av arbeidskapital

Beregn arbeidskapital Trinn 1
Beregn arbeidskapital Trinn 1

Trinn 1. Beregn mengden omløpsmidler

Omløpsmidler er selskapsmidler som kan konverteres til kontanter innen ett år. Disse eiendelene består av kontanter og andre kortsiktige kontoer. Konti inkludert i omløpsmidler inkluderer kundefordringer, forhåndsbetalte utgifter og varelager.

  • Denne informasjonen presenteres vanligvis i selskapets balanse med beskrivelsen "omløpsmidler".
  • Hvis balansen ikke inkluderer mengden omløpsmidler, les den linje for linje. Legg sammen alle kontoene som passer definisjonen av omløpsmidler for å finne figuren. Du kan legge til "kundefordringer", "beholdning", "kontanter" og andre kontoer som faller inn i kontantkategorien.
Beregn arbeidskapital Trinn 2
Beregn arbeidskapital Trinn 2

Trinn 2. Beregn mengden av gjeld

Kortsiktig gjeld er forpliktelser som forfaller innen ett år. Krediter som er inkludert i kortsiktig gjeld inkluderer leverandørgjeld, påløpte gjeld og gjeld.

Balansen skal presentere mengden av gjeld. Hvis det ikke er noen, kan du legge til gjeldsbetalingen i balansen, for eksempel "leverandørgjeld", "skyldig skatt" og "kortsiktig gjeld"

Beregn arbeidskapital Trinn 3
Beregn arbeidskapital Trinn 3

Trinn 3. Beregn mengden arbeidskapital

Denne beregningen utføres med den vanlige subtraksjonen. Trekk omløpsmidler fra kortsiktig gjeld.

  • For eksempel har et selskap omløpsmidler på $ 50.000 og kortsiktig gjeld på $ 24.000.000. I henhold til formelen ovenfor har dette selskapet en arbeidskapital på Rp. 26 000 000 som kan brukes til å betale ned gjeld, og det er fortsatt flere midler enn omløpsmidler til å betale for andre behov. De overskytende midlene kan brukes til å finansiere operasjonelle aktiviteter, betale langsiktig gjeld eller distribueres til aksjonærer.
  • Hvis kortsiktig gjeld er større enn omløpsmidler, betyr det at det er underskudd på arbeidskapital. Et underskudd på arbeidskapital kan være en indikasjon på at selskapet er insolvent og kan overvinnes ved å øke langsiktig gjeld. Denne tilstanden indikerer et problem i selskapet og er ikke det riktige valget å investere.
  • For eksempel har et selskap omløpsmidler på Rp. 100.000.000 og kortsiktig gjeld på Rp. 120.000.000, noe som resulterer i et underskudd på arbeidskapital på Rp. 20.000.000. Med andre ord, vil selskapet ikke kunne betale ned sin kortsiktige gjeld og må selge sine anleggsmidler for Rp. 20.000.000 eller lete etter andre finansieringskilder.
  • For å fortsette driften mens du betaler ned gjeld, kan selskapet søke om restrukturering av gjeld hvis det trues med insolvens.

Del 2 av 2: Forståelse og håndtering av arbeidskapital

Beregn arbeidskapital Trinn 4
Beregn arbeidskapital Trinn 4

Trinn 1. Beregn gjeldende forhold

For å finne ut mer om selskapets tilstand, bruker analytikere en indikator på økonomisk helse kalt "nåværende forhold". Nåværende forhold beregnes ved hjelp av de samme tallene i arbeidskapitalberegningen beskrevet tidligere, men resultatet er et forhold, ikke i rupiah.

  • Et forhold er en sammenligning mellom to tall. Beregning av forholdet gjøres ved vanlig divisjon.
  • For å beregne nåværende forhold deler du omløpsmidler med kortsiktig gjeld. Kredittforhold = omløpsmidler: kortsiktig gjeld.
  • Ved å bruke det samme eksemplet er selskapets nåværende forhold 50 000 000: 24 000 000 = 2,08. Et forhold på 2,08 indikerer at selskapets omløpsmidler er 2,08 ganger større enn kortsiktig gjeld.
Beregn arbeidskapital Trinn 5
Beregn arbeidskapital Trinn 5

Trinn 2. Vet hva forholdet betyr

Gjeldsgraden brukes til å evaluere selskapets evne til å betale av gjeld. Kort sagt beskriver dette forholdet hvor mye selskapets evne til å betale regningene. Gjeldende forhold brukes vanligvis til å sammenligne selskapets økonomiske tilstand med andre selskaper eller med industrien.

  • Det mest ideelle strømforholdet er 2,0. Selskaper med et lite strømforhold eller under 2,0 kan stå overfor høy insolvensrisiko. På den annen side indikerer et nåværende forhold på mer enn 2,0 at ledelsen er for forsiktig og mindre enn optimal for å utnytte forretningsmuligheter.
  • Med det samme eksemplet indikerer et nåværende forhold på 2,08 en sunn økonomisk tilstand i selskapet. Med andre ord kan omløpsmidler finansiere kortsiktig gjeld i to år, forutsatt at gjeldsbeløpet forblir det samme.
  • Det nåværende forholdet som anses som godt, varierer etter bransje. Noen kapitalkrevende næringer krever mer lånte midler for å finansiere virksomheten. Produksjonsselskaper har vanligvis høye strømforhold.
Beregn arbeidskapital Trinn 6
Beregn arbeidskapital Trinn 6

Trinn 3. Utfør arbeidskapitalstyring

En bedriftsleder må kjenne alle aspekter som påvirker arbeidskapitalen, slik at han kan administrere den på riktig måte, for eksempel beholdning, kundefordringer og leverandørgjeld. Han må også kunne vurdere lønnsomheten og risikoen som skyldes mangel eller overskytende arbeidskapital.

  • For eksempel vil et selskap som mangler arbeidskapital ikke kunne betale ned kortsiktig gjeld, mens for mye arbeidskapital også kan være et problem. Bedrifter som har mye arbeidskapital kan investere for å forbedre produktiviteten på lang sikt. For eksempel kan overskudd av arbeidskapital investeres i nye produksjonsanlegg eller for å utvide markedsføringsnettverk ved å åpne nye butikker. Denne investeringen kan øke inntekten din i fremtiden.
  • Hvis arbeidskapitalandelen er for høy eller for lav, bør du vurdere følgende forslag for å forbedre den.

Tips

  • Prøv å administrere regninger godt, slik at alle kunder betaler i tide. Hvis det er et problem med restanser, tilbyr du rabatt for de som betaler tidlig.
  • Betal ned kortsiktig gjeld på forfallsdatoen.
  • Ikke kjøp anleggsmidler (f.eks. En ny fabrikk eller ny bygning) med kortsiktig gjeld fordi det vil være veldig vanskelig å konvertere anleggsmidler til kontanter slik at det påvirker arbeidskapitalen.
  • Oppretthold den ideelle mengden beholdning, så det ikke er mangel eller overflødig. Mange produsenter administrerer beholdningen basert på "just in time" (JIT) -metoden fordi den er mer effektiv. Med denne metoden produseres varer på bestilling og distribueres direkte til distributører/kunder for å redusere lagringsplass og risiko for skade.

Anbefalt: