Hvordan dampe en madrass: 11 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan dampe en madrass: 11 trinn (med bilder)
Hvordan dampe en madrass: 11 trinn (med bilder)

Video: Hvordan dampe en madrass: 11 trinn (med bilder)

Video: Hvordan dampe en madrass: 11 trinn (med bilder)
Video: Почему тесто на закваске липкое? Разбираем причины и делаем тесто на закваске упругим и эластичным! 2024, Kan
Anonim

Rengjøring av dampmadrasser er en miljøvennlig metode for å fjerne støv, lukt, midd, døde hudceller, veggedyr og bakterier fra madrassen. Å dampe madrassen din vil hjelpe deg med å sove bedre fordi tingene som utløser allergiske reaksjoner blir fjernet, slik at du kan hvile mer fredelig på en ren madrass. Du kan dampe din egen madrass med en slangetilkoblet støvsuger og alle typer kommersielle fordampere.

Steg

Metode 1 av 2: Deodorisering og rengjøring av madrassen med en støvsuger

Damprens en madrass Trinn 1
Damprens en madrass Trinn 1

Trinn 1. Fjern tepper, laken og puter fra toppen av madrassen

Du må bli kvitt alt på madrassen før du begynner. Hvis du bruker en madrassunderlag, må du også fjerne gjenstanden slik at madrassen kan bli helt synlig.

Puter og madrassunderlag absorberer mye svette og døde hudceller når du sover. Så objektet bør vaskes noen få uker, avhengig av behovene til hver enkelt

Damprens en madrass Trinn 2
Damprens en madrass Trinn 2

Trinn 2. Vask og tørk alt på madrassen på høy varme for å holde den ren og fri for bakterier

Vask av laken, puter, putetrekk og madrassunderlag i varmt vann i vaskemaskinen før du tørker dem på høy varme, fjerner ubehagelig lukt og bakterier til de er helt rene.

  • Avhengig av størrelsen og materialet på elementene, må du kanskje ta dem med til en renseri. Vær oppmerksom på produktpleieetiketten som er oppført i tilfelle.
  • De fleste putene kan vaskes i maskin. Sjekk etiketten på puten for rengjøringsinstruksjoner.
Damprens en madrass Trinn 3
Damprens en madrass Trinn 3

Trinn 3. Deodoriser madrassen ved å strø natron på den

Natron er flott for å fjerne lukt fra tekstiler. For en dobbel størrelse madrass, dryss minst 240 ml natron jevnt på den. Hvis madrassen er større eller mindre, kan du justere størrelsen etter behov.

  • En konge- eller dronningstørr madrass krever vanligvis en hel pakke natron.
  • Du kan kjøpe kommersielt deodoriserende pulver, men natron kan fungere like bra selv om det ikke inneholder noen kjemiske tilsetningsstoffer.
  • Bland noen dråper eterisk olje med natron før du drysser den hvis du vil at madrassen skal lukte litt mer. Bruk peppermynte, lavendel eller eukalyptus for å fjerne lukt og bli kvitt midd.
  • Bland litt hvit eddik eller vaskemiddel med natron for å hjelpe den til å trenge inn og fjerne flekker fra madrassen.
Damprens en madrass Trinn 4
Damprens en madrass Trinn 4

Trinn 4. La natronen stå i minst 1 time

Baking soda igjen på vil absorbere olje og lukt. Hvis madrassen din lukter sterkt, for eksempel urin, må du la natronen sitte lenger for å sikre at lukten absorberes fullstendig.

Hvis du kan, la natron stå i 24 timer for å bli kvitt den sterke lukten

Damprens en madrass Trinn 5
Damprens en madrass Trinn 5

Trinn 5. Rengjør madrassen sakte og grundig med en støvsuger med håndfestet

Etter at natron har fått absorbere lukten, gni forsiktig støvsugeren med det håndholdte utstyret over madrassen. Hold apparatet lenger i områder på madrassen som ofte kommer i kontakt med huden, for eksempel områder der du plasserer hodet og føttene. Denne metoden suger alle døde hudceller og midd på madrassen.

  • Du kan bruke det håndholdte festet som følger med i støvsugerens salgspakke for å rengjøre madrassen. Imidlertid er en slangeforbindelse med en bred munnform og en roterende børste det kraftigste verktøyet.
  • Rengjøring av madrassen med en støvsuger før damping er svært viktig fordi du må fjerne så mye støv og lo som mulig, slik at fordamperen kan trenge inn i madrassforet.

Metode 2 av 2: Bruke Steam

Damprens en madrass Trinn 6
Damprens en madrass Trinn 6

Trinn 1. Velg en fordamper som passer budsjettet og behovene dine

Enhver maskin som kan varme opp vann til 100 ° C er akseptabel. Du kan bruke et strykejern med dampfunksjon, en klesdamper, en husholdningsdamper eller en stor kommersiell damper til leie.

De fleste husholdnings tepperensere kan ikke varme opp vann til høye temperaturer for å drepe bakterier, midd og veggedyr. Sjekk spesifikasjonene til fordamperen for å sikre at den er varm nok

Damprens en madrass Trinn 7
Damprens en madrass Trinn 7

Trinn 2. Fyll og varm opp fordamperen i henhold til produsentens instruksjoner

De fleste fordampere er utstyrt med en vanntank, en motor som genererer varme og en stang for sprøyting av damp. Fyll vanntanken til den kapasiteten anbefalt av produsenten, og start motoren for å varme den opp.

Sørg for å lese brukerhåndboken nøye for å finne ut hvordan du bruker den riktig og trygt

Damprens en madrass Trinn 8
Damprens en madrass Trinn 8

Trinn 3. Damp toppen av madrassen i lange, sakte bevegelser

Hold dampene nær madrassens overflate uten å berøre dem. Begynn å dampe madrassen fra øverste venstre hjørne med en rett bevegelse langs 30 cm. Arbeid sakte til høyre og ned på rad til hele madrassens overflate er utsatt for varm damp.

Madrassen skal føles fuktig, men ikke fuktet i damp, så det tar ikke for lang tid å tørke. Hvis du tror at dampen får madrassen til å se for våt ut, senk dampkontrollen hvis den er tilgjengelig, eller flytt sprøyten bort fra madrassens overflate

Damprens en madrass Trinn 9
Damprens en madrass Trinn 9

Trinn 4. Damp madrasserester for grundig rengjøring

Flytt fordamperen langs sidene av madrassen, fra toppen til bunnen, slik at dampen kan trenge gjennom madrassen. Denne metoden vil drepe alle bakterier, midd eller lopper på madrassen.

De fleste madrasser som produseres i dag, brukes bare på den ene siden og vendes aldri. På den måten trenger du ikke dampe bunnen. Hvis madrassen er tosidig og bunnen er skitten, vent til toppen er helt tørr før du snur den og gjentar rengjøringsprosessen

Damprens en madrass Trinn 10
Damprens en madrass Trinn 10

Trinn 5. Vent i 2 til 4 timer til madrassen tørker helt

Avhengig av mengden damp som brukes til å rengjøre madrassen, tar tørkeprosessen vanligvis omtrent 2 til 4 timer. For å fremskynde prosessen, slå på en vifte, åpne et vindu og flytt madrassen til et område med naturlig sollys, hvis du kan.

  • Hvis du har en våt/tørr støvsuger eller teppetamper, kan du suge opp overflødig væske som er igjen på madrassen etter fordampningsprosessen.
  • Hvis det er et rent område rundt huset, kan du også plassere madrassen i direkte sollys for å la den tørke.
Damprens en madrass Trinn 11
Damprens en madrass Trinn 11

Trinn 6. Dekk madrassen med en ren klut når den er helt tørr

Før du legger madrassen tilbake på sengen, dobbeltsjekk madrassen ved å trykke den ned med hendene eller et tørt håndkle for å sikre at det ikke blir igjen væske. Å ligge på en fuktig madrass kan fremme vekst av bakterier og sopp. Så det er veldig viktig å sørge for at madrassen er helt tørr før du dekker den til og sover på den.

Hvis du starter rengjøringsprosessen om morgenen, kan du vanligvis bruke madrassen til å sove samme natt

Tips

  • Å installere en maskinvaskbar madrassbeskytter er en fin måte å holde madrassen ren på, slik at du ikke trenger å rengjøre den for ofte.
  • Hvis du kan, kan du ta madrassen ut når det er varmt noen få måneder for å bli kvitt mugg eller tørke væske som har festet seg til madrassen.
  • Hold soverommet så kjølig som mulig, slik at du ikke overopphetes og svetter på madrassen. Dermed blir madrassen ikke skitten raskt.

Advarsel

  • Ikke bli vant til å legge våte håndklær på madrassen fordi dette kan skade madrassen.
  • Damprensing kan fjerne eller falme fargen på madrasspolstringen.
  • De fleste typer madrasser kan dampes, fra minneskum til pilow-top. Noen produsenter av spesielle justerbare madrasser advarer imidlertid om at damprengjøring kan gjøre produktgarantien ugyldig. Så det er best å sjekke med produsenten eller besøke deres offisielle nettsted før du damper madrassen.
  • Damp har en temperatur på omtrent 100 ° C. Vær forsiktig når du bruker fordamperen og oppbevar den utilgjengelig for barn.

Anbefalt: