Hvordan rengjøre et betonggulv (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan rengjøre et betonggulv (med bilder)
Hvordan rengjøre et betonggulv (med bilder)

Video: Hvordan rengjøre et betonggulv (med bilder)

Video: Hvordan rengjøre et betonggulv (med bilder)
Video: Rens af dunjakke 2024, Kan
Anonim

Betong er allsidig og slitesterk, noe som gjør det til et populært gulvmateriale for både innendørs og utendørs rom. Årsaken er at betong er motstandsdyktig mot flekker og kan gjøres ren eller stemplet/dekorert med et unikt design. Betong gir også stor fleksibilitet når det gjelder funksjon og dekorasjon for ulike typer rom. Siden betong er absorberende, er regelmessig rengjøring nødvendig for å forhindre at det dannes mugg og smuss. Rengjøringsmetodene varierer litt avhengig av betongtypen du rengjør. Imidlertid vil riktig vedlikehold holde betonggulv i boliger, garasjer eller arbeidsområder holdt rene og ser nye ut og øke holdbarheten.

Steg

Del 1 av 4: Klargjøring av betongoverflaten

Rengjør betonggulv Trinn 1
Rengjør betonggulv Trinn 1

Trinn 1. Forbered rengjøringsutstyr

For å utføre grunnleggende rengjøring av alle typer betonggulv og for å fjerne flekker, trenger du de viktigste rengjøringsverktøyene, inkludert:

  • Kost og støvsuger/søppelbøtte (eller støvsuger)
  • Nylonbørste for å skrubbe flekker
  • Oppvask såpe og vann for å rengjøre flekker
  • Trinatriumfosfat (rengjøringsmiddel), blekemiddel og vaskemiddel for fjerning av mugg/mose
  • Kattesand (for eksempel krystallinsk silikasand, etc.) eller maisstivelse for å rengjøre oljete/fettete flekker
  • Avfettingsmiddel (rengjøringsmiddel av høy kvalitet som kan fjerne fett, olje og andre tunge flekker) for å rengjøre dekkmerker
  • Blekemiddel, ammoniakk eller hydrogenperoksid for å rense sta flekker
Rengjør betonggulv Trinn 2
Rengjør betonggulv Trinn 2

Trinn 2. Fjern rommet

Fjern alle møbler, dekorasjoner, tepper eller matter, sko og alt annet på gulvet. Flytt alle disse elementene ut av rommet, slik at du ikke rengjør møblene eller trenger å flytte møblene hver gang du vil rengjøre området rundt.

Rengjør betonggulv Trinn 3
Rengjør betonggulv Trinn 3

Trinn 3. Sveip og rengjør gulvet

Fjern alt smuss og stort rusk ved hjelp av en kost, og returner deretter til den samme overflaten med en støvsuger for å fjerne støv og fine partikler. Rengjøring bør gjøres daglig, mens feiing eller støvsuging kan planlegges ukentlig.

Hvis du har en, bruk en støvsuger for å øke hastigheten og gjøre rengjøringen mer effektiv. Bruken av en støvsuger forhindrer også støv og jordpartikler i å fly rundt i rommet

Rengjør betonggulv Trinn 4
Rengjør betonggulv Trinn 4

Trinn 4. Fjern flekken umiddelbart

For vanlig mat og drikke flekker, skrubbe betonggulvet med såpe som er oppløst i varmt vann. Ta en til to spiseskjeer (15-30 ml) flytende oppvaskmiddel eller Castilla såpe (såpe laget av ren vegetabilsk olje, ikke animalsk olje), oppløs den i ± 1,9 liter vann. Ved olje eller oljeflekker, fukt det flekkete området med vann og dekk til med oppvaskmiddel. Dypp børsten i varmt vann og bruk den til å skrubbe området til det skummer. Tørk og tørk skummet med en gammel klut eller et håndkle, og skyll deretter med rent vann.

  • For å fjerne mugg/mugg, bland 28,3 gram vaskemiddel og trinatriumfosfat hver med 946,4 ml blekemiddel og 2,8 liter vann. Bruk blandingen til å skrubbe det mugne/mosete gulvet med en myk børste, og skyll deretter med rent vann.
  • For å fjerne dekkmerker (i garasjen), spray gulvet med vann og hell deretter avfettingsmiddelet over flekken. La rengjøringsmiddelet stå i tre til fire timer, skrubb deretter med en børste og skyll grundig.
  • For å fjerne fett, fett og lignende, dryss kattesand eller maisstivelse på det fargede gulvet og la det sitte i tre dager. Etter tre dager, bruk en støvsuger eller kost for å fjerne og fjerne kattesand eller mel. Kast den i henhold til typen smøremiddel/olje (f.eks. I søpla eller gjennom et egnet resirkuleringsanlegg).
Rengjør betonggulv Trinn 5
Rengjør betonggulv Trinn 5

Trinn 5. Bruk et sterkere rengjøringsmiddel for sta flekker eller for typer armert betong

Hvis gulvet ditt er laget av ikke-armert betong og du ikke er bekymret for å skade stoffet, kan du bruke hardere rengjøringsmidler, som blekemiddel, ammoniakk og hydrogenperoksid for å fjerne gjenstridige flekker. Oppløs en del rengjøringsmiddel i tre deler vann og spray på det flekkete området. La stå i ca 20 minutter, og skrubb deretter med en pensel. Til slutt, skyll gulvet med rent vann.

Når du bruker farlige rengjøringsmidler, må du alltid bruke riktige hansker og verneutstyr, og sørge for at rommet har god luftsirkulasjon

Del 2 av 4: Rengjøring av stemplet eller polert betong

Rengjør betonggulv Trinn 6
Rengjør betonggulv Trinn 6

Trinn 1. Forbered rengjøringsverktøy

Du trenger en moppestav og en stor bøtte, varmt vann og et mildt, pH-nøytralt rengjøringsmiddel. Ikke bruk ammoniakk, blekemiddel eller rengjøringsmidler med høyt syre/alkalisk innhold, da disse kan skade betongbelegget. Noen gode nøytrale pH -rengjøringsmidler inkluderer:

  • Skånsom oppvaskmiddel
  • Castilla såpe
  • Rengjøringsmidlet er nøytralt for materialer av naturstein
  • Vaskemiddel eller gulvrensemiddel med nøytral pH
Rengjør betonggulv Trinn 7
Rengjør betonggulv Trinn 7

Trinn 2. Fyll en stor bøtte med vann

Bruk ± 3,8 liter varmt vann. Tilsett omtrent 30-60 ml (eller i mengden anbefalt av produsenten) vaskesåpe eller rengjøringsmiddel med nøytral pH. Rør deretter.

Rengjør betonggulv Trinn 8
Rengjør betonggulv Trinn 8

Trinn 3. Dypp en ren mopp i rengjøringsløsningen

Når moppen er mettet, vri den grundig ut. For å rengjøre gulv er det lurt å holde moppen litt fuktig: du må tørke gulvet raskt og ikke la restvann bli igjen på betonggulvet.

Rengjør betonggulv Trinn 9
Rengjør betonggulv Trinn 9

Trinn 4. Mopp gulvet i små seksjoner

Start med hjørnet lengst fra døren og beveg deg (bakover) mot døren, rengjør små deler om gangen. Mens du mopper, dypp moppen på nytt i vann ofte og vri den grundig ut. Vurder å installere en vifte som kan svinge for å blåse luft inn i rommet, slik at gulvet tørker raskere.

Rengjør betonggulv Trinn 10
Rengjør betonggulv Trinn 10

Trinn 5. Fjern eventuell såpe eller rengjøringsmiddel

Etter rengjøring av hele gulvet, kast vannet i bøtta. Skyll moppen og bøtten, og fyll deretter opp igjen med rent varmt vann. Gjenta mopping gulvet på samme måte med varmt vann. Dypp og vri moppen grundig ut.

Begynn å moppe fra det lengste hjørnet og arbeid deg mot døren. Gjør mopping i små deler

Del 3 av 4: Rengjøring av betonggulv i garasjer og utendørs

Rengjør betonggulv Trinn 11
Rengjør betonggulv Trinn 11

Trinn 1. Forbered rengjøringsutstyr

Du trenger en sprøyte under trykk, en børste med stive nylonbørster og et rengjøringsprodukt, for eksempel trinatriumfosfat eller et annet betongrensemiddel. Hvis du ikke har trykksprøyte, kan du bruke en vanlig hageslange. Bruk en fulldrevet vannslange med en kraftig sprinkler.

  • Bruk av sprøyte under trykk anbefales for rengjøring av betonggulv i garasjer og uteområder, da de vil rengjøre bedre. Sjansen er stor for at det finnes en butikk for bygninger eller hagearbeid i byen din som leier ut disse verktøyene.
  • Hvis du ikke har en børste med lang håndtak, bruk en vanlig rengjøringsbørste med nylonbørste.
Rengjør betonggulv Trinn 12
Rengjør betonggulv Trinn 12

Trinn 2. Fjern mose eller røtter som vokser på det utvendige betonggulvet

Fjern mosen for hånd, og bruk deretter en kost, vannslange eller sprøyte under trykk for å fjerne støv og gjenværende smuss fra betonggulvoverflaten.

Rengjør betonggulv Trinn 13
Rengjør betonggulv Trinn 13

Trinn 3. Spray betonggulvet

Hvis mulig, åpne garasjeporten. Start ved kanten nærmest interiøret og arbeid deg opp til garasjen eller plendøren. Bruk en trykksprøyte eller vannslange, og spray gulvet grundig for å fjerne smuss og rusk. Sørg for å spraye alle kroker, sprekker og sprekker i gulvet.

Rengjør betonggulv Trinn 14
Rengjør betonggulv Trinn 14

Trinn 4. Dekk gulvoverflaten med et støvrensemiddel

Plasser kosten i den ene enden av garasjen eller terrassen, og begynn å spraye rengjøringsmiddelet på gulvet fra den andre kanten og arbeid deg opp til kostposisjonen. Sørg for at gulvet fortsatt er vått mens du gjør dette.

Rengjør betonggulv Trinn 15
Rengjør betonggulv Trinn 15

Trinn 5. Skrubbe gulvet

Bruk en kost og børste for å rengjøre smuss, støv som fester seg, og også smuss fra alle gulvflater.

Rengjør betonggulv Trinn 16
Rengjør betonggulv Trinn 16

Trinn 6. Skyll betonggulvet med rent vann

Start på innsiden og arbeid deg opp til en åpen dør eller plen. Sprøyt gulvet med trykk for å fjerne rester av rengjøringsmiddel og smuss. La døren stå åpen og la gulvet tørke.

Del 4 av 4: Beskyttelse av betonggulvet

Rengjør betonggulv Trinn 17
Rengjør betonggulv Trinn 17

Trinn 1. Rens opp søl umiddelbart

Dette forhindrer at noen sklir og forhindrer at gulvet blir skittent. Tørk av søl med et rent håndkle eller en fille så snart som mulig.

Rengjør betonggulv Trinn 18
Rengjør betonggulv Trinn 18

Trinn 2. Belegg gulvet med fugemasse

Tetningsmasse er et lim som fyller hull samt belegg som beskytter gulvet slik at vann, støv eller smuss ikke siver inn. Et tetningsmasse av høy kvalitet vil vare i flere år, så du trenger bare å gjøre om gulvet hvert tredje til fjerde år. Å gi et lag med fugemasse vil beskytte betonggulvet mot slitasje / riper eller flekker.

  • Velg riktig fugemasse for betonggulvoverflaten i hjemmet ditt.
  • Bruk et vannbasert tetningsmiddel for innendørs gulv.
Rengjør betonggulv Trinn 19
Rengjør betonggulv Trinn 19

Trinn 3. Belegg gulvet med voks

Voks (voksbasert finish) beskytter ikke bare betonggulvet mot støv, flekker og slitasje, det vil også beskytte tetningsmassen under slik at det holder lenger.

Anbefalt: