Hvordan identifisere og behandle ringorm (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan identifisere og behandle ringorm (med bilder)
Hvordan identifisere og behandle ringorm (med bilder)

Video: Hvordan identifisere og behandle ringorm (med bilder)

Video: Hvordan identifisere og behandle ringorm (med bilder)
Video: - Det kjennes ut som at det bor noen der nede 2024, Kan
Anonim

Ringorm eller tinea corporis er en soppinfeksjon i huden. Denne sykdommen er også kjent som ringorm, selv om den ikke er forårsaket av en orm. I begynnelsen vises ringorm ofte som et rødt sirkulært utslett som føles kløende og kan angripe alle deler av kroppen. Heldigvis kan milde ringorminfeksjoner behandles hjemme ved hjelp av soppdrepende lotioner eller kremer. I mellomtiden, for mer alvorlige tilfeller, må du kanskje besøke lege og bruke reseptbelagte legemidler. Ved å gjenkjenne symptomene på ringorm tidlig og behandle infeksjonen hjemme, trenger du kanskje ikke mer intensiv medisinsk behandling.

Steg

Del 1 av 4: Gjenkjenne symptomene på ringorm

Identifiser og behandle ringorm Trinn 1
Identifiser og behandle ringorm Trinn 1

Trinn 1. Forstå risikoen din

Selv om alle kan få ringorm, er noen mennesker mer utsatt for det. Du er mer sannsynlig å bli infisert med ringorm hvis:

  • Mindre enn 15 år gammel
  • Bor på fuktige, våte eller overfylte steder
  • Kontakt med mennesker eller dyr infisert med ringorm
  • Dele klær, sengetøy eller håndklær med mennesker som er infisert med ringorm
  • Delta i sport som involverer direkte hudkontakt, for eksempel bryting
  • Bruk tette klær
  • Har et svakt immunsystem.
Ringorm 1
Ringorm 1

Trinn 2. Se opp for skjellete flekker

I de fleste tilfeller vil ringorm i utgangspunktet vises som flate, skjellende flekker på huden. Etter hvert som infeksjonen utvikler seg, vil størrelsen på disse flassende flekkene øke.

  • Vær oppmerksom på at ringorm i hodebunnen ofte ser ut som små, kvise-lignende sår først. Vær nøye med punktet for å se hvordan det utvikler seg.
  • Legg merke til om flekken er skjellende ved å bevege fingeren over overflaten. Flekkene på huden din kan også være litt kjedelige i fargen på grunn av vekten. Vær oppmerksom på om flekkene blir større eller kløende fordi disse to symptomene er tegn på ringorm.
  • Sørg for å vaske hendene grundig med såpe og vann etter å ha berørt et område som mistenkes for å være infisert med ringorm. På den måten kan du forhindre ringorm i å spre seg til andre deler av kroppen.
Identifiser og behandle ringorm Trinn 3
Identifiser og behandle ringorm Trinn 3

Trinn 3. Observer kanten av flekken

Skalende hud kan gjøre at kantene på lappene ser ut til å stikke ut når infeksjonen sprer seg til huden. Disse lappene vil danne en sirkulær ring, og derfor er denne infeksjonen også kjent som ringorm.

  • Vær oppmerksom på at den grunnleggende konturen til en skjellete lapp eller lapp på grunn av ringorminfeksjon er sirkulær, men den kan også virke bølget som formen til en orm eller slange. Du kan også finne flere former for sammenlåsende ringer.
  • Se etter flekker eller kløende områder rundt lysken eller bena som ikke er sirkulære. Slike områder kan indikere en soppinfeksjon kjent som tinea cruris eller jock itch og fotsopp.
  • Observer fargen og kantene på flekken og se om den ser rødere ut enn innsiden. Denne fargen er ofte et tegn på en ringorminfeksjon.
Identifiser og behandle ringorm Trinn 4
Identifiser og behandle ringorm Trinn 4

Trinn 4. Kontroller innsiden av flekken

De indre og ytre områdene av lappen har i de fleste tilfeller av ringorminfeksjon et annet utseende og en annen tekstur. Se etter følgende tegn på ringorm på innsiden av lappen:

  • Blemmer
  • Væsken renner ut
  • Røde humper som sprer seg
  • Skallete hud
  • Lys fargedisplay
  • Skallete flekker eller håravfall i hodebunnen
Identifiser og behandle ringorm Trinn 5
Identifiser og behandle ringorm Trinn 5

Trinn 5. Se etter kløe og ubehag

Et av de vanlige symptomene på ringorm er alvorlig kløe og ubehag på huden, spesielt i nærheten av flekker eller sår. Hvis du opplever kløe og/eller ubehag sammen med andre symptomer, kan du ha ringorminfeksjon, og du bør sjekke deg ut.

Identifiser og behandle ringorm Trinn 6
Identifiser og behandle ringorm Trinn 6

Trinn 6. Kontroller spikerområdet

Negler og tånegler kan også oppleve soppinfeksjoner som ringorm. Denne sykdommen kalles onykomykose. Noen av de vanlige symptomene på en spikerinfeksjon inkluderer:

  • Tykke negler
  • Neglene er hvite eller gule
  • Sprø negler

Del 2 av 4: Bruke hjemmepleie

Identifiser og behandle ringorm Trinn 7
Identifiser og behandle ringorm Trinn 7

Trinn 1. Bruk en antifungal lotion eller krem

Milde tilfeller av ringorm reagerer ofte på soppdrepende lotioner. Dette preparatet kan lindre symptomer som kløe og drepe årsaken til infeksjon.

  • Kjøp soppdrepende medisiner som clotrimazol eller terbinafin på ditt lokale apotek eller apotek. Følg bruksanvisningen på emballasjen eller legens anbefalinger for behandling av ringorminfeksjon.
  • Dette stoffet virker ved å gjøre soppens cellevegg ustabil og utløse lekkasje av membranen. Denne effekten vil i utgangspunktet "drepe" infeksjonen.
Identifiser og behandle ringorm Trinn 8
Identifiser og behandle ringorm Trinn 8

Trinn 2. Behandle ringorm med honning

Påføring av honning på ringormoverflaten kan behandle eller forhindre at denne infeksjonen gjentar seg. Honning kan også lindre betennelse forårsaket av ringorm. Bare påfør en liten mengde varm honning direkte på ringormen, eller fordel honningen på et bandasje og påfør det på det infiserte området.

Bytt bandasje eller påfør honning igjen 2 ganger om dagen til ringorminfeksjonen forsvinner

Identifiser og behandle ringorm Trinn 9
Identifiser og behandle ringorm Trinn 9

Trinn 3. Bruk en hvitløksbandasje

Legg noen skiver hvitløk rett på overflaten av ringormen og dekk den med et bandasje. Hvitløk har soppdrepende egenskaper som kan drepe infeksjoner.

Skrell hvitløken og skjær den i tynne skiver. Legg den skivede hvitløken på den infiserte overflaten og dekk den med et bandasje. La hvitløken stå over natten og gjenta denne behandlingen hver kveld til ringorminfeksjonen forsvinner

Identifiser og behandle ringorm Trinn 10
Identifiser og behandle ringorm Trinn 10

Trinn 4. Bruk eplecidereddik

Akkurat som hvitløk, har eplecidereddik også helbredende egenskaper. Gni eplecidereddik direkte på ringormoverflaten i noen dager kan drepe infeksjonen.

Fukt en bomullspute med eplecidereddik og tørk den over ringormen. Gjenta denne behandlingen 3-5 ganger om dagen i 1-3 dager

Identifiser og behandle ringorm Trinn 11
Identifiser og behandle ringorm Trinn 11

Trinn 5. Tørk infeksjonen med pastaen

Salt og eddikpasta kan drepe ringorm. Bruk denne blandingen i 1 uke og se om hudinfeksjonen din forbedres.

Bland salt og eddik for å danne en pasta og påfør den deretter direkte på den infiserte overflaten. La pastaen ligge på huden i 5 minutter og skyll deretter med varmt vann. Denne blandingen kan ta omtrent en uke å drepe ringorm

Identifiser og behandle ringorm Trinn 12
Identifiser og behandle ringorm Trinn 12

Trinn 6. Prøv eteriske oljer

Essensielle oljer av tea tree og lavendel har sterke soppdrepende egenskaper. Bruk en av disse oljene for å forhindre at ringorminfeksjonen sprer seg og dreper den.

  • Bland en løsning av tea tree olje og vann, med like store mengder vann og olje. Deretter bruker du denne løsningen i maksimalt 1 uke på det infiserte området.
  • Gni litt lavendelolje på det infiserte området hver dag. Imidlertid kan behandling med lavendelolje ta lengre tid, opptil 1 måned for å drepe ringorm.

Del 3 av 4: Søke medisinsk hjelp

Identifiser og behandle ringorm Trinn 13
Identifiser og behandle ringorm Trinn 13

Trinn 1. Avtal time med legen

Hvis hjemmemedisiner ikke hjelper til med å redusere eller kurere ringorm, eller hvis infeksjonen blir verre, må du avtale time med legen din. Dette er den eneste måten å vite diagnosen på sykdommen, samt få den riktige behandlingen for å behandle og forhindre ringorm.

  • Ta en fysisk undersøkelse som hjelper legen din med å finne symptomene på ringorm. Legen din kan også spørre deg om din medisinske historie og andre faktorer som eksponering for ringorm.
  • Spør legen din om ringorm du har eller hvordan den overføres.
  • Husk at direkte kontakt med hud, sengetøy eller dyr og en infisert person kan overføre denne infeksjonen. Så sørg for at andre mennesker/dyr som også er infisert med ringorm får den samme behandlingen for å unngå ny infeksjon etter at du er frisk.
Identifiser og behandle ringorm Trinn 14
Identifiser og behandle ringorm Trinn 14

Trinn 2. Kjenn diagnosen av sykdommen

I de fleste tilfeller kan en lege diagnostisere ringorm bare ved å undersøke den. Du kan imidlertid også måtte ha laboratorietester for å bekrefte dette. Denne testen kan også hjelpe legen din med å finne den beste behandlingen for deg.

  • Legen din kan fjerne noe av den flassende huden for å undersøke den under et mikroskop. Legen vil deretter identifisere soppen og diagnostisere ringorm, spesielt hvis den er medikamentresistent.
  • Hvis standardbehandling ikke virker for ringorm, vil legen be deg om å ta andre tester for å bekrefte et immunmangelproblem.
Identifiser og behandle ringorm Trinn 15
Identifiser og behandle ringorm Trinn 15

Trinn 3. Kjøp en reseptkrem eller krem

Legen din kan foreskrive en soppdrepende krem eller lotion hvis infeksjonen er alvorlig. Reseptbelagte soppdrepende medisiner er sterkere enn reseptfrie medisiner, så de er mer effektive til behandling av ringorm.

Følg doseringsinstruksjonene gitt av legen din hvis du er foreskrevet en soppdrepende medisin

Identifiser og behandle ringorm Trinn 16
Identifiser og behandle ringorm Trinn 16

Trinn 4. Bruk orale antifungale midler

Legen din kan også foreskrive oral medisin for å behandle ringorm. Antifungal tabletter brukes ofte til å behandle alvorlige tilfeller av infeksjon og kombineres med lotioner eller kremer.

  • Ta oral soppdrepende medisin i 8-10 uker med anbefalt dose. Vanlige foreskrevne legemidler inkluderer terbinafin, itrakonazol, griseofulvin og flukonazol.
  • Vær oppmerksom på at orale antifungale legemidler har følgende bivirkninger: diaré, fordøyelsesbesvær, kvalme og hodepine.
Identifiser og behandle ringorm Trinn 17
Identifiser og behandle ringorm Trinn 17

Trinn 5. Bruk en soppdrepende sjampo

For å behandle ringorm i hodebunnen må du kanskje også bruke en soppdrepende sjampo i tillegg til en oral soppdrepende. Denne behandlingen vil være enklere og også effektiv for å kurere ringorm i hodebunnen enn hjemmebehandlinger.

  • Vurder å bruke en sjampo som inneholder tea tree olje hvis du ikke finner en soppdrepende sjampo. Tea tree olje er også soppdrepende og kan bidra til å bekjempe infeksjoner.
  • Vurder å bruke Selsun Blue sjampo på huden din. Denne sjampoen kan forebygge og behandle soppinfeksjoner. Bare bruk denne sjampoen 3 ganger i uken og bruk vanlig såpe andre dager. Etter at ringorminfeksjonen er blitt bedre, bruk denne sjampoen to ganger i uken en stund.

    Ikke la denne sjampoen komme inn i øynene, og hold sjampoen borte fra ansiktsområdet

Del 4 av 4: Forebygging av ringorm

Identifiser og behandle ringorm Trinn 18
Identifiser og behandle ringorm Trinn 18

Trinn 1. Hold kroppen ren

God kroppshygiene er en viktig del av forebygging og behandling av ringorm. Enkle trinn, for eksempel å vaske hendene til å bare bruke personlige ting for deg selv, kan forhindre ringorm i å spre seg til andre mennesker, samt forhindre at den gjentar seg.

Identifiser og behandle ringorm Trinn 19
Identifiser og behandle ringorm Trinn 19

Trinn 2. Rengjør huden

Ringorm er forårsaket av en parasitt som lever av hudceller. Å vaske hendene ofte og bade hver dag kan bidra til å forhindre at ringorm gjentar seg eller gjentar seg.

  • Bruk såpe og vann for å rengjøre huden etter at du har brukt toalettet eller berørt overflaten av gjenstander som deles.
  • Bruk flip-flops eller dusjsko når du bruker det offentlige badet på treningsstudioet eller garderoben.
Identifiser og behandle ringorm Trinn 20
Identifiser og behandle ringorm Trinn 20

Trinn 3. Tørk huden helt

Et fuktig miljø vil fremme veksten av ringorm. Sørg derfor for å tørke huden grundig med et håndkle eller luft etter å ha svømt eller dusjet. Dette vil redusere fuktighetsområdet som favoriserer muggvekst.

  • Dryss talkum eller maisstivelse for å holde huden tørr for vann eller svette.
  • Bruk deodorant eller antiperspirant på underarmene for å holde dem tørre og forhindre ringorm.
Identifiser og behandle ringorm Trinn 21
Identifiser og behandle ringorm Trinn 21

Trinn 4. Unngå kontakt med ringorm

Fordi denne sykdommen er svært smittsom, unngå å dele personlige ting. Dette trinnet er nyttig for å forhindre at ringorm oppstår eller gjentar seg.

Hold håndklær, sengetøy og klær til en ringorminfisert person atskilt fra dine personlige eiendeler. Kammer og hårbørster kan også overføre ringorm

Identifiser og behandle ringorm Trinn 22
Identifiser og behandle ringorm Trinn 22

Trinn 5. Bruk løse, kule klær

Bruk klær i henhold til værforholdene og gå ut når temperaturen endres. Å kle seg slik kan forhindre at kroppen svetter, og dermed unngå forhold som favoriserer veksten av ringorm.

  • Bruk myke og lette klær i tørketiden. Velg stoffer som bomull som gjør at huden din kan puste.
  • Bruk utendørs når lufttemperaturen er kjøligere eller det regner. Hvis du bruker klær i lag, kan du ta av en når den blir for varm. På den måten vil kroppen ikke svette så mye og skape et miljø som støtter veksten av ringorm. For å holde deg varm og tørr, velg et stoff som merinoull.

Tips

  • Ikke klø på ringormen, da dette kan få det til å klø enda mer og føre til at infeksjonen sprer seg.
  • Sørg for å vaske hendene med såpe og vann hver gang du berører ringorm eller et antatt ringormområde.
  • Se etter og behandle kjæledyr infisert med ringorm.
  • Du kan prøve å skjule ringorm i områder som er lette å se, for eksempel ansiktet ditt.

Anbefalt: