Hvordan lage lavendelolje (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan lage lavendelolje (med bilder)
Hvordan lage lavendelolje (med bilder)

Video: Hvordan lage lavendelolje (med bilder)

Video: Hvordan lage lavendelolje (med bilder)
Video: P3-Silje kliner til med Katrine Moholt: – Heftig jentekyss! 2024, Kan
Anonim

Lavendelolje, som er godt elsket for sin aroma, kan også brukes til å berolige skadet eller kløende hud, hjelpe søvn eller som en beroligende massasjeolje. Lavendel-infisert olje eller balsam nedenfor er et godt valg for en hjemmeoppskrift, enkel å lage, og kan lages med hvilken som helst mengde lavendel du har, og det ferdige produktet er klart til bruk med en gang. Du kan velge å lage lavendel eterisk olje, men merk at prosessen med å lage eteriske oljer er vanskelig og produserer bare en liten mengde konsentrert olje som må blandes med andre oljer før bruk.

Steg

Metode 1 av 2: Lag lavendelinfisert olje

Lag lavendelolje Trinn 1
Lag lavendelolje Trinn 1

Trinn 1. Skjær stilkene av fersk lavendel eller kjøp tørket lavendel

Skjær lavendelstenglene sammen med blomstene til 15 cm eller flere lengder. Nye blader og stilker og lavendelblomster kan brukes til å lage lavendelolje, selv om tykke stengler nær foten av denne planten bør unngås. Du kan bruke blomsterknopper eller blomster som lukter veldig sterkt.

Du må kanskje velge mer lavendel enn du tror. Så hvis oljen du lager ikke er sterk nok for deg, trenger du ikke vente på at den andre lavendelen tørker

Lag lavendelolje Trinn 2
Lag lavendelolje Trinn 2

Trinn 2. La lavendelen tørke

Hvis du bruker fersk lavendel, tørk den først for å forsterke aromaen og redusere sjansen for at oljen du lager blir harsk. Knyt en lavendelstang med et gummibånd eller snor og heng den opp ned i et tørt, varmt område. Tørking av lavendel i solen vil øke hastigheten, men det kan skade noen av de aromatiske oljene. Frisk lavendel kan ta opptil to uker å tørke helt. Noen produsenter av infiserte oljer tørker dem i så lite som tre dager, bare til de er krympet, men ikke sprø; Dette reduserer sjansen for at oljen blir skadet, men ikke fjerner den helt.

Image
Image

Trinn 3. Mos lavendelen sakte og legg den i en beholder

Mos lavendelen med rene hender, eller trykk den ned med en tung gjenstand til duften kommer ut. Hvis du bruker blomsterknopper, må du åpne dem med en kniv eller finger først. Legg den deretter i en ren beholder.

Vask hendene og beholderne først hvis de blir skitne, og tørk dem grundig før du berører lavendelen. Det gjenværende vannet vil forstyrre oljeinfusjonsprosessen

Image
Image

Trinn 4. Hell vann over blomstene

Hell den luktfrie eller svakt luktende oljen i beholderen, til den dekker lavendelen helt, men gir fortsatt 1,25–2,5 cm (1,25–2,5 cm) plass for å tilpasse det ekstra volumet. Mandelolje, olivenolje eller saflorolje er mye brukte oljer for lavendelinfusjoner, selv om du kanskje vil lukte dem først og unngå sterkt luktende flasker som kan ødelegge lavendelduften.

Lag lavendelolje Trinn 5
Lag lavendelolje Trinn 5

Trinn 5. Bløtlegg lavendelen hvis du har tid og sollys

Lukk beholderen tett og la blandingen trekke på et solrikt sted. Vanligvis er tiden det tar før oljen din blir tilstrekkelig duftende 48 timer, og den er enda sterkere hvis oljen får stå i tre til seks uker. Hvis du bor på et sted der det ikke er nok sollys eller du ikke har mye tid til å gjøre dette trinnet, må du umiddelbart gå videre til neste trinn.

Lag lavendelolje Trinn 6
Lag lavendelolje Trinn 6

Trinn 6. Hvis du ikke har tid eller sollys, må du varme oljen sakte

En raskere måte å bruke solstrålene på er å varme olje og lavendel i en dobbeltpanne i 2 - 5 timer, og holde temperaturen mellom 38–49ºC. Denne metoden anbefales bare hvis du har et koketermometer, og varmekilden er lav, ettersom for varm temperatur kan ødelegge lavendelduften og oljens holdbarhet.

Image
Image

Trinn 7. Sil oljen

Legg en musselin eller osteklut over en bolle og hell lavendeloljen over. Kast lavendelblomster og stilker i kompost eller i hagen.

Image
Image

Trinn 8. Gjenta denne prosessen hvis du vil lage en sterkere olje

Den samme oljen kan settes tilbake i beholderen som inneholder den nye lavendelen. Som beskrevet ovenfor, la beholderen stå i solen eller varme den på lav for å få en sterkere infusjon. Denne metoden kan gjentas opptil åtte ganger hvis du vil lage en veldig sterk olje.

Image
Image

Trinn 9. Tilsett noen dråper vitamin E (valgfritt)

Vitamin E kan tilsettes på slutten av infusjonsprosessen for å forlenge oljens levetid. Vitamin E anbefales hvis du ikke har et kjølig, mørkt sted å lagre oljen, eller hvis du bruker en gammel olje med kort holdbarhet. Tilsett noen dråper vitamin E, eller åpne en vitamin E -kapsel og hell innholdet i oljen og bland godt.

Lag lavendelolje Trinn 10
Lag lavendelolje Trinn 10

Trinn 10. Oppbevar hjemmelaget olje i en mørk beholder eller flaske

Trykk på muslinen for å få så mye olje som mulig. Overfør oljen fra bollen til en mørk glassflaske eller beholder for å forhindre at oljen utsettes for sol og skader oljen. Holdbarheten til lavendelolje avhenger av typen og friskheten til oljen du bruker, men den kan vanligvis vare flere måneder hvis den lagres på et tørt, mørkt sted.

Metode 2 av 2: Lag en lavendelbalsam eller salve

Lag lavendelolje Trinn 11
Lag lavendelolje Trinn 11

Trinn 1. Følg instruksjonene for å lage den infiserte oljen først

Denne metoden vil da gjøre den lavendelinfiserte oljen til en salve som du kan smøre på huden din for å lindre betennelse og redusere smerter. Først av alt må du lage lavendelolje i henhold til trinnene i forrige seksjon, eller kjøpe den fra en urtebutikk.

Lag lavendelolje Trinn 12
Lag lavendelolje Trinn 12

Trinn 2. Skrap bivoksen med en kniv eller et rivjern

Du må kanskje bruke et billig, separat rivjern fra det du vanligvis bruker, da bivoks kan være vanskelig å rengjøre helt. Mål voksen før du riv den i små biter, du trenger omtrent 1 del voks for hver åtte deler olje. Bruk mer voks hvis du vil ha en tøffere balsam og mindre voks hvis du vil ha en mykere salve.

Hvis bivoksen din selges i vekt, kan du bruke følgende omtrentlige vekt-til-volum-konvertering: 1/8 kopp væske = 28 gram

Image
Image

Trinn 3. Varm bivoksen og oljen på svak varme

Legg bivoksbitene i pannen. Hell olje tilsatt lavendel. Varm opp på svak varme til det smelter sammen. Det tar vanligvis omtrent 15 minutter før all voksen smelter. Rør med en treskje eller annet varmebestandig materiale, spesielt en som ikke utgjør et problem hvis den er skadet av bivoks.

Image
Image

Trinn 4. Hell denne blandingen i en beholder

Hell den smeltede balsamen i en metallbeholder, og pass på at den er ren og tørr først. Dekk til det er lufttett.

Lag lavendelolje Trinn 15
Lag lavendelolje Trinn 15

Trinn 5. Avkjøl voksblandingen til den stivner

Etter 10 eller 15 minutter i kjøleskapet, sjekk hardheten til balsam eller salve du laget. Hvis det fortsatt er flytende eller vanskelig å ta opp med fingrene, må du kanskje smelte det på nytt. Tilsett mer voks for å stivne eller mer olje for å gjøre det mykt.

Lag lavendelolje Trinn 16
Lag lavendelolje Trinn 16

Trinn 6. Rengjør pannen og rører

Kok opp såpevannet i en kjele etter at balsamen er helt helt opp. Fjern og avkjøl i noen minutter, fjern deretter overflødig voks ved å pusse mens vannet fortsatt er varmt nok (bruk gummihansker for å beskytte hendene). Legg omrører i vannet etter at vannet er ferdig kokt for å unngå å skade det. Skrubbe redskaper og panner med en grov svamp eller rengjøringsbørste.

Tips

  • Du kan blande lavendel sammen med andre urter som trollhassel, peppermin eller appelsin- eller sitronskall.
  • Å lage lavendel eterisk olje som bare inneholder den aromatiske delen av planten og ikke bruker oljen som base, gjøres vanligvis med damp.
  • Du må kanskje legge et lag papir mellom beholderen og lokket før du lukker det for å forhindre at gummien eller andre materialer ødelegger oljen.

Anbefalt: