Slik rengjør du mugg på taket i hjemmet (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Slik rengjør du mugg på taket i hjemmet (med bilder)
Slik rengjør du mugg på taket i hjemmet (med bilder)

Video: Slik rengjør du mugg på taket i hjemmet (med bilder)

Video: Slik rengjør du mugg på taket i hjemmet (med bilder)
Video: AQUARIUM CO2 AND AQUATIC PLANT FERTILIZING GUIDE + WATER PARAMETERS 2024, Kan
Anonim

Mugg i taket i huset er skjemmende, usunt og litt vanskelig å rengjøre. Denne soppen kan også forårsake permanent skade på hjemmet og må behandles umiddelbart. Å følge disse få enkle trinnene kan hjelpe deg med å holde taket rent og sunt.

Steg

Del 1 av 2: Eliminering av soppkilden

Fjern takform Trinn 1
Fjern takform Trinn 1

Trinn 1. Se etter lekkasjer på taket på huset

De fleste hus taksopp kommer fra vann som drypper gjennom et lekkende tak. Hvis vannet kommer fra taket, må du fikse det før du rengjør formen. Hvis du ikke fikser taket, kommer formen tilbake.

Fjern takform Trinn 2
Fjern takform Trinn 2

Trinn 2. Sørg for riktig ventilasjon og luftsirkulasjon

Ofte er det mugg i taket på badet og kjøkkenet fordi det ikke er nok ventilasjon. Du kan legge til en vifte eller avtrekksvifte i rommet for å slippe ut fuktig luft.

Noen avtrekksvifter kan installeres selv, og noen må installeres av en profesjonell. Rådfør deg med personalet i din lokale butikk for hjemmeforsyning for å finne ut hvilken avtrekksvifte som passer for ditt rom

Fjern takform Trinn 3
Fjern takform Trinn 3

Trinn 3. Prøv å slippe naturlig lys inn i huset

Mugg foretrekker å vokse under mørke forhold, så å la vinduene stå åpne for å tillate sollys bidrar til å forhindre at muggkolonier vokser i taket ditt. Hvis du ikke får naturlig lys, kan du prøve å legge til ekstra lys som også kan tilføre varme og redusere muggvekst.

Fjern takformen Trinn 4
Fjern takformen Trinn 4

Trinn 4. Forbedre isolasjonen av huset

Hvis hjemmet ditt har dårlig isolasjon, kan dette utløse muggvekst, inkludert i taket. Effekten av kald luft utenfor veggene og varm luft inne i veggene kan forårsake kondens. Når det er varmere, forblir mer fuktig luft på de kalde veggene, og kondens dannes, noe som fører til muggproblemer.

  • Isolasjonen gir en barriere mellom den kalde luften ute og den varme luften inne, og reduserer derved forholdene som forårsaker muggvekst.
  • Isolasjon må festes på vegger og rundt varme-, ventilasjons- og klimaanlegg.
Fjern takform Trinn 5
Fjern takform Trinn 5

Trinn 5. Kontroller om det finnes store muggkolonier på den ene siden av taket, og fjern dem hvis det er noen

Små områder som har muggvekst på takets underside kan tyde på store kolonier på den andre siden av taket. Hvis du fjerner et lite muggområde på takets overflate, men det fortsatt er store muggkolonier på den andre siden, vil soppen vokse tilbake.

Fjern takform Trinn 6
Fjern takform Trinn 6

Trinn 6. Bruk en avfukter

Sopp liker fuktige og varme forhold. Avfukteren fjerner fuktighet fra luften, noe som reduserer muggens evne til å vokse og trives.

Fjern takform Steg 7
Fjern takform Steg 7

Trinn 7. La baderomsdøren stå åpen og slå på viften i 15 minutter etter dusjing

Etter dusjing, la døren til badet stå åpen og kjør viften i minst 15 minutter for å slippe ut dampen. Dette kan fjerne fuktigheten som soppen liker å vokse.

Fjern takform Trinn 8
Fjern takform Trinn 8

Trinn 8. Heng håndklærne i et annet rom

Våte håndklær kan gi fuktighet i rommet. Sørg for å henge håndkleet for å tørke helt, gjerne i et annet rom. Gjør dette for å minimere fuktigheten, og dermed redusere muggvekstbetingelsene.

Unngå å tørke klær på stativer eller stoler innendørs hvis du har problemer med mugg. Overdreven fuktighet fra tørre klær kan oppmuntre til muggvekst

Del 2 av 2: Bli kvitt sopp

Fjern takform Trinn 9
Fjern takform Trinn 9

Trinn 1. Gjenkjenne tegn på et muggproblem

Vanligvis kan du se mugg på taket i huset. Disse soppene kan være svarte, grønne, brune eller oransje. Andre indikatorer på et muggproblem er sprukket eller avskallende maling, falmede farger, utseendet på svarte striper, en sterk og/eller muggen og fuktig lukt.

Fjern takform Trinn 10
Fjern takform Trinn 10

Trinn 2. Fjern sopp så snart de er funnet

Hvis du fjerner mugg umiddelbart og tar tak i årsaken til muggsopp, vil det forhindre at det oppstår helseeffekter eller permanent skade i hjemmet. Dette vil også gjøre det lettere å fjerne mugg og forhindre at soppen vokser tilbake.

Fjern takform Trinn 11
Fjern takform Trinn 11

Trinn 3. Finn en trygg måte å nå soppstedet på

Bruk en stige, krakk eller annen solid gjenstand for å stå opp. Det er enda bedre hvis objektet har gummi eller sklisikre føtter for å forhindre at det sklir. Hvis du ikke har noe med sklisikre føtter, kan du kjøpe en sklisikker matte å plassere under den, spesielt hvis gulvet er glatt (som fliser).

Fjern takform Trinn 12
Fjern takform Trinn 12

Trinn 4. Kontroller materialene som ble brukt for å lage taket

Hvis alle porøse takmaterialer (popcorn / teksturerte tak, tre, gipstak osv.) Har blitt brukt på taket i huset, vil du ikke kunne rengjøre skikkelig. Sopp kommer raskt tilbake senere. Du må fjerne den delen av taket som er påvirket av soppen og erstatte den.

Porøse tak, inkludert popcorn -tak, må fjernes og skiftes ut for å bekjempe muggvekst

Fjern takform Trinn 13
Fjern takform Trinn 13

Trinn 5. Installer stigen i riktig posisjon

Plasser en benk eller stige under den muggne delen av taket. Stå der og nå taket. Sjekk om du kan nå det muggne taket og er på et trygt sted.

  • Rengjøring av sopp med hevede armer krever god fysisk styrke og fleksibilitet.
  • Hvis du har problemer med armer, nakke eller håndledd, kan det være smertefullt å rengjøre noe oppover i lengre perioder. Hvis dette er tilfellet, kan du rengjøre det periodisk med pauser, eller finne noen sterkere til å gjøre rengjøringsprosessen.
Fjern takform Trinn 14
Fjern takform Trinn 14

Trinn 6. Fjern malingen ved å bruke verktøyet for malingskreller

Hvis taket er malt og malingen skreller av, må du bruke en malingsstripper for å fjerne flakende maling som fortsatt er der. Dette vil hjelpe til med å fjerne formen ved å sørge for at det ikke er noen annen sopp under avskallende maling.

Fjern takform Trinn 15
Fjern takform Trinn 15

Trinn 7. Bruk hansker for å beskytte hendene og ha på deg gamle klær

Bruk hansker for å beskytte hendene mot rengjøringsmidler og mugg. Bruk gamle klær som er enkle å rengjøre i veldig varmt vann for å fjerne sporer som faller på deg eller sprer seg i luften.

Fjern takform Trinn 16
Fjern takform Trinn 16

Trinn 8. Lag en sopprensende løsning

Det er flere alternativer for å lage en muggrenseløsning. Den vanligste løsningen er en blanding av 2 ss boraks, 62,5 ml eddik og 500 ml varmt vann som vil drepe mugg, friske luften og redusere sjansen for at mugg vokser tilbake.

  • Borax, som er et naturlig rengjøringsmiddel og ikke avgir skadelige røyk, er en naturlig luftfrisker og mugg avskrekkende. Borax er også et mineralprodukt med lav toksisitet og er vanligvis billig.
  • Eddik er en mild syre som dreper 82 prosent av soppartene, noe som er naturlig og trygt. Eddik er giftfri, avgir ikke skadelige røyk og er en luftfrisker og finnes billig i supermarkeder. Eddik kan sprøytes direkte på takflaten og får stå.
  • Blekemiddel er et effektivt muggavvisende middel og fjerner flekker forårsaket av mugg, men det produserer en sterk damp, kan skade materialet som brukes i taket og kan ikke trenge gjennom porøse takmaterialer. Kloret i blekemiddel fester seg til overflaten av det porøse takmaterialet mens vann absorberes i interiøret, noe som skaper mer fuktige forhold for muggsopp. Bruk blekemiddel i en blanding av 1 del blekemiddel til 10 deler vann.
  • Hydrogenperoksid er et godt alternativ til blekemiddel fordi det er trygt å bruke og ikke skader miljøet. Dette stoffet er soppdrepende, antiviralt, antibakterielt og kan fjerne flekker forårsaket av sopp. Spray 3 prosent hydrogenperoksid direkte på soppen.
  • Ammoniakk kan brukes på harde overflater, men kan ikke brukes på porøse overflater. I tillegg er ammoniakk et hardt og giftig stoff som aldri bør blandes med blekemiddel; Denne blandingen kan produsere giftige gasser. Du kan blande ammoniakk og vann i et en-til-ett-forhold for bruk som rengjøringsmiddel.
  • Natron kan drepe mugg, er trygt og frisker luften. Natron kan absorbere fuktighet for å behandle mugg. Fordi natron dreper forskjellige typer mugg enn eddik gjør. Så disse to ingrediensene brukes ofte sammen som en løsning for å drepe mugg. Bruk 1 ts natron og 250 ml vann.
  • Tea tree olje er et naturlig og effektivt sopprensemiddel. De er dyre, men ufarlige for mennesker og kjæledyr, er soppdrepende og antibakterielle. Sørg for at tea tree -oljen kommer fra Melaleuca alternifolia -planten og bland 1 teskje av denne oljen med 250 ml vann for å lage en muggrenseløsning.
Fjern takformen Trinn 17
Fjern takformen Trinn 17

Trinn 9. Bruk vernebriller og maske eller åndedrettsvern

Disse elementene beskytter øynene dine hvis dråper rengjøringsmiddel faller ned fra taket når du rengjør dem. Siden noen muggrensere er litt harde, er det viktig å beskytte øynene dine. I tillegg spres døde muggsporer lett i luften, så det er viktig å bruke maske eller respirator under rengjøringsprosessen for å forhindre innånding av disse usunne sporer.

  • Sørg for tilstrekkelig ventilasjon når du rengjør taket i huset for å forhindre innånding av luftbårne sporer.
  • Du kan dekke resten av huset med plastark for å forhindre spredning av sporer. Dekk inngangsdøren med et plastark og pek viften mot et åpent vindu slik at sporer kan bæres utenfor.
Fjern takform Trinn 18
Fjern takform Trinn 18

Trinn 10. Spray rengjøringsløsningen på synlig mugg i taket

Ha rengjøringsløsningen i en sprayflaske og spray den direkte på taksoppen. Vær forsiktig så du ikke sprayer for mye, så det ikke treffer deg.

Fjern takform Trinn 19
Fjern takform Trinn 19

Trinn 11. Skrubbe soppen med den grove siden av rengjøringssvampen

Gni frem og tilbake for å fjerne mugg. Ta en liten pause om nødvendig, spesielt hvis området er muggent. Du må kanskje også komme deg ned og flytte avføringen for å nå alle deler av muggveksten.

Fjern takform Trinn 20
Fjern takform Trinn 20

Trinn 12. Rengjør svampen ofte for å forhindre spredning av mugg

Når du bruker en rengjøringsklut, bytt den ut med en ny, eller rengjør den når du bruker den. Hvis du ikke rengjør det, er det fare for at mugg beveger seg rundt i taket og ikke rengjør det.

Fjern takform Trinn 21
Fjern takform Trinn 21

Trinn 13. Spray løsningen igjen

Etter å ha fjernet en synlig mugg, spray taket igjen for å belegge det med muggoppløsningen. Dette vil redusere sjansen for at soppen dukker opp igjen etter noen dager.

Fjern takform Trinn 22
Fjern takform Trinn 22

Trinn 14. La taket tørke

Hvis det er en vifte, slå den på. Også, hvis været er varmt, åpner du vinduene og slipper brisen inn. Dette vil hjelpe til med å tørke taket og fjerne sporer.

Fjern takform Trinn 23
Fjern takform Trinn 23

Trinn 15. Slip taket

Hvis taket har falmet eller du planlegger å male taket på nytt, må du slipe det. Slip de mugne områdene for å fjerne spor og gi en god base for den nye malingen.

Hvis du trenger å male hele taket på nytt, for eksempel fordi malingsfargen ikke stemmer overens eller viser områder som er slipt på nytt, må du slipe hele taket

Fjern takform Trinn 24
Fjern takform Trinn 24

Trinn 16. Mal taket på nytt med en spesialformulert maling

Mal taket med vanntett maling. Vannbestandig maling forhindrer mugg i å vokse tilbake, spesielt hvis kondens er årsaken til soppen. Spør malingsmerket som passer for dine behov når du er i boligforbedringsbutikken, og følg bruksanvisningen.

Tips

  • Rens sopp så snart de er funnet. Dette forhindrer situasjonen i å være farlig og/eller forårsake permanent skade på hjemmet.
  • Prøv rengjøringsløsningen på et lite område av taket først for å sikre at det ikke skader taket.
  • Sørg for å finne kilden til soppen og fikse problemet før du begynner å rengjøre den, ellers vokser den tilbake.

Anbefalt: