Hvordan avle hunder (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan avle hunder (med bilder)
Hvordan avle hunder (med bilder)

Video: Hvordan avle hunder (med bilder)

Video: Hvordan avle hunder (med bilder)
Video: Простой способ очистить инструмент от старого раствора. 2024, Kan
Anonim

Hundeavl er ikke en vanlig vedlikeholdsaktivitet. Dette kan være veldig tilfredsstillende og hyggelig hvis du forstår ditt ansvar. Før du bestemmer deg for å begynne å oppdra en valp, er det noen få beslutninger du må ta. Du må også vurdere ansvaret og forberedelsene.

Steg

Del 1 av 6: Beslutte å avle hunder

Rasehunder Trinn 1
Rasehunder Trinn 1

Trinn 1. Før du kan bestemme om du er klar til å avle hunden din, må du gjøre noen undersøkelser

Dette vil hjelpe deg å vite hva denne prosessen handler om og hva du skal gjøre med den. Les bøker skrevet av ekspertoppdrettere eller veterinærer. Snakk med veterinæren din om fordeler og ulemper. Og snakk med andre ekspertoppdrettere om avlsspørsmål.

Se etter bøker skrevet av veterinærer. Vurder titler som Canine Reproduction: A Breeder's Guide, tredje utgave av Dr. Phyllis A. Holst eller The Complete Book of Dog Breeding av Dr Dan Rice

Rasehunder Trinn 2
Rasehunder Trinn 2

Trinn 2. Ha en god grunn

Den eneste grunnen som er ansvarlig for avl av hunder er basert på tidligere erfaring og forskning. Hvis du har brukt to år eller mer på trening, stell og deltakelse i et løp, er du en god håperoppdretter. Å bringe en kvalitets, sunn valp til verden krever innsats og forskning.

  • Du bør ikke avle hunden din for å selge den som kjæledyr. Dette er ikke en lønnsom eller ansvarlig måte å avle dem på. Denne begrunnelsen kan skape et marked, som dessverre vil drive de mange hundeoppdrettene som finnes i hele USA. Vær mer ansvarlig og ikke vær noen som bidrar til problemet med overbefolkning av kjæledyr.
  • Riktig og ansvarlig avl tar mye tid og investering.
Rasehunder Trinn 3
Rasehunder Trinn 3

Trinn 3. Sjekk situasjonen din

Sørg for at du har en spesiell hunderase i din hunderase. Du gjør dette også ved hjelp av eksperter. Du vil forbedre avlsprosessen, så du må ha bevis på at hunden din har en fordel på 10% i forhold til en bestemt rase. Du vil at hunden din skal gi et positivt bidrag når det gjelder genetikk (arv).

  • Hunden din må være sunn og talentfull. Hunden din bør også ha et symmetrisk fysisk utseende som er i samsvar med avlsnormer. Hunden din bør også ha et ekstraordinært temperament.
  • Du må være forberedt på å leve med valpene i minst 8 uker før de forlater hjemmet ditt for et nytt hjem. Du må vite når som helst på året avl kan forekomme. Dette kan hjelpe deg å vite hvordan det vil påvirke deg og din familie.
  • Vær forberedt på å ta vare på alle valpene. Du er ansvarlig for deres helse og lykke. Hvis du av en eller annen grunn ikke får alle et nytt hjem, må du kanskje beholde dem alle.
Rasehunder Trinn 4
Rasehunder Trinn 4

Trinn 4. Lær hva slags hunder som er gode for avl

Det finnes flere typer hunder som er egnet for avl. Det er også arvelige egenskaper som kan overføres til nyfødte valper. Du kan avle arbeidshunder. Talentet deres er basert på deres evne til å finne og gjete husdyr eller spore byttedyr. Du kan også avle snøhunder, som blir bedømt på grunn av deres fysiske utseende og oppførsel.

  • Hos brukshunder kan hundens tendens til å gjøre en god jobb gå i arv. Både hann- og hannhunder må ha påvist erfaring innen feltet. Det er mange løp for å bevise at en hund kan fungere godt.
  • Hunden din som dukker opp må følge konformasjonen. Dette er standarden for fysisk utseende for hver hunderase. Hver rase har en rasestandard satt av American Kennel Club for USA. Hunder som er avlet for å oppfylle disse standardene, vurderes i utstillinger mot andre hunder for å avgjøre hvilke hunder som setter standarden for gode raser.
  • Andre land har sine egne avlsstandarder. Hvis du planlegger å opptre i et annet land, se etter konformasjonsstandarder i dette området.

Del 2 av 6: Velge hunder til rase

Rasehunder Trinn 5
Rasehunder Trinn 5

Trinn 1. Velg hunden din

Du må velge hunden din som du vil parre. Du må velge en hunnhund, som er en hunnhund som er i stand til å føde valper. Du trenger også en hannhund, som er en hannhund som du vil parre med en hunnhund. Du må sørge for at de har egenskapene som har blitt diskutert tidligere.

Du kan også få en hannhund fra en annen oppdretter hvis du ikke har en. Å leie en hannhund eller kjøpe hundesæd koster penger. Noen ganger tillater avtalen eieren av hannhunden å ta de fødte valpene. Sørg for at avtalen er skrevet og signert slik at det er en kontrakt mellom alle parter som er involvert i valpen

Rasehunder Trinn 6
Rasehunder Trinn 6

Trinn 2. Bestem hundenes arvelige natur

Du må se på bakgrunnen for hundens arvelige natur. Kontroller slekten til hunden din for å sikre at de har gode egenskaper for rasen sin. For renrasede hunder (som er moderne raser), kan du få rasen deres fra American Kennel Club eller annen registreringsmyndighet. Du bør også sørge for at hundene ikke er i slekt med blod for å forhindre genetiske defekter fra innavl.

Du bør ta hunden din og hunden du vil parre med hunden din for testing for å se genetiske problemer knyttet til avl. The Orthopedic Foundation of America (OFA) opprettholder en database med hunder og deres testresultater for genetiske problemer som hofte- og albodysplasi, øyesykdommer, patellar luksasjon og hjerteproblemer. Du vil definitivt ikke avle en hund med helseproblemer som kan videreføres til neste generasjon

Rasehunder Trinn 7
Rasehunder Trinn 7

Trinn 3. Observer deres holdning

Vær oppmerksom på oppførselen til hunden du vil avle. Dette bør også gjøres med andre hunder. Avlsvennlige og stabile hunder har en tendens til å øke sjansene for at valper har samme holdning. Aggressive og altfor engstelige hunder bør ikke avles. De er farlige.

Rasehunder Trinn 8
Rasehunder Trinn 8

Trinn 4. Kontroller hundens alder

Du må være sikker på at hunden din er i avlsalder. De fleste hunder trenger ca 2 år. Mange genetiske problemer vil oppstå når hunden når 24 måneder. Du kan ta dem for å bli sett i visse tester. For eksempel vil OFA ikke motta røntgen av hunden før han er 24 måneder for å evaluere for dysplasi og hoftehøyde. For vellykket avl må hunden din identifiseres permanent i form av en mikrochip eller tatovering for å kunne sende testdata for evaluering av OFA og andre enheter. De ønsket å sikre at det ikke ville være noen måte å forfalske testresultater.

Hunhunder begynner varmefasen, eller østrus -syklusen, mellom 6 og 9 måneder. De opplever en fase av begjær hver 5.-11. måned etter sin første syklus. De fleste oppdrettere avler ikke hunhundene før hundene er 2 år og har gått gjennom 3 eller 4 sykluser. Dette er punktet der hunhunden er fullt moden. Hunnhunder er også fysisk i stand til å tåle stresset med å bli gravid og føde valper

Del 3 av 6: Få sjekket hunden din

Rasehunder Trinn 9
Rasehunder Trinn 9

Trinn 1. Ta hunden din til veterinæren

Før du avler hunden din, bør du ta hunden din for en veterinærundersøkelse. Sørg for at hunden din er regelmessig vaksinert. Antistoffene fra morhunden vil bli gitt videre til valpene gjennom melken. Disse antistoffene beskytter valpene mot sykdom.

Rasehunder Trinn 10
Rasehunder Trinn 10

Trinn 2. Kjenn hundens medisinske historie

Hvis hunden din har et ukjent medisinsk problem, vil dette endre hundens avlsplaner. Små hunder har genetiske forhold som du vil vite om før avl. Valper har sannsynligvis det samme problemet, eller verre. Disse problemene kan inkludere tannproblemer som malokklusjon, en tilstand der over- og underkjeven ikke møtes riktig. De kan være utsatt for dislokasjon av kneskålen, hofte- eller albodysplasi og abnormiteter i ryggraden, for eksempel diskskade. De kan også ha allergier som forårsaker hud- og øreinfeksjoner, hjertesvikt, øyeproblemer eller atferdsproblemer.

Sørg for at hunden din er på et ormekursprogram. Rundorm, krokorm og hjerteorm kan overføres fra morhunder til valper

Rasehunder Trinn 11
Rasehunder Trinn 11

Trinn 3. Utfør en sunn avlstest

Du bør sjekke dyrene dine for å sikre at de er i stand til å avle. Dette kan inkludere en analyse av hannhundens sædceller. For eksempel kan denne testen finne genetiske problemer så vel som smittsomme sykdommer som brucellose. Før du parrer en hann- eller hunnhund, anbefales brucellosetesting for å sikre at hunden ikke bærer sykdommen og kan spre den til andre hunder.

Del 4 av 6: Start avlsprosessen

Rasehunder Trinn 12
Rasehunder Trinn 12

Trinn 1. Vent til hunhunden er i varmen

Hunhunden din må gjennom en varmefase før hun kan bli avlet. Tidspunktet er ukjent, så hold øye med hunhunden din for å finne ut når varmen skjer. Hunhundens kjønnsorganer begynner å hovne opp og kan blø. Hvis du har en hannhund i en kennel i nærheten, vil han bli vekket og tiltrukket av hunhunden.

  • En hunhund vil ikke ta imot en hannhund før han er avlsklar. Hunhunden kan til og med rope til hannhunden om å gå bort til han er klar. Ikke la hunden bli skadet. Hold øye med dem når de er sammen.
  • Vanligvis vil hunnen ha en 9-11 dagers varmesyklus og til slutt tillate hannen å montere og parre seg.
  • Hvis du har problemer med å finne hunhunden din klar til avl, kan veterinæren utføre en progesterontest. Dette hjelper deg å vite når hun er i østrus -syklusen og kroppen hennes er klar til å motta mannlige sædceller. Progesteronnivået vil stige 1-2 dager før eggløsning. Noen kvinner vil ha stille brunstsykluser som gjør det vanskelig å oppdage estrus -sykluser, og progesterontesting vil hjelpe til med å finne tidspunktet for eggløsning.
Rasehunder Trinn 13
Rasehunder Trinn 13

Trinn 2. Vurder kunstig befruktning

Kunstig befruktning kan hjelpe deg med å avle hunden din hvis du ikke har en pigg. Frossen hundesæd kan sendes over hele verden ved å lagres i flytende nitrogen. Spesifikke skritt er tatt for å tine og inseminere det hos hunhunder. Det kan være lurt å vurdere dette hvis din valgte hundekammerat ikke er i stand til å avle naturlig.

  • Dette kan være problematisk fordi det reiser spørsmål om potensielle problemer i neste generasjons avl.
  • I unntakstilfeller kan sæd bli implantert kirurgisk i hunnens livmor av en veterinær med hunnen under anestesi. Selvfølgelig øker denne tilleggsprosedyren kostnadene for hver graviditet og hver valp som blir født.
Rasehunder Trinn 14
Rasehunder Trinn 14

Trinn 3. Hold hunnhunden din frisk

Når du er sikker på at hunhunden har avlet, kan du skille henne fra hannen. Du må gi ham et balansert kosthold. Du kan også gi ham ekstra vitaminer, for eksempel kalsium. Dette er vanligvis anbefalt av veterinærer.

  • Dette bør gjøres under graviditet. Svangerskapstiden for hunder er 58-68 dager.
  • Hold hundehundens kennel fri for angrep som lopper. Rengjør buret regelmessig og gi rikelig med vann og rene tepper.
Rasehunder Trinn 15
Rasehunder Trinn 15

Trinn 4. Se etter endringer i hunhunden din

Brystvorter og brystkjertler gjennomgår endringer under graviditet. Mot slutten av svangerskapet vil brystkjertlene begynne å fylles med melk. I løpet av de tre siste ukene av svangerskapet trenger hunden ekstra næring. Diskuter riktig ernæring med veterinæren din.

Vanligvis spiser gravide hundehunder mat i løpet av de tre siste ukene av svangerskapet. Dette gir det tilstrekkelige kalorier og næringsstoffer for det voksende fosteret og hjelper til med å forberede det til amming

Del 5 av 6: Håndtering av fødsel

Rasehunder Trinn 16
Rasehunder Trinn 16

Trinn 1. Klargjør esken for levering

En fødekasse er noe som vil bli brukt til å føde valper. Denne boksen skal være omtrent 15,2 cm lengre enn hunhunden når hun er utsatt, og 30,48 cm eller bredere. Den skal ha plass til å forhindre hunnen i å ligge på valpene etter at de er født.

Legg et lag plastfolie og avis under esken. Dette hjelper til med å holde den ren når bunnen blir skitten. Du trenger bare å trekke ut et lag papir og et ark plast, og erstatte det med et rent der. Inkluderer rene håndklær eller annet sengetøy som enkelt kan vaskes

Rasehunder Trinn 17
Rasehunder Trinn 17

Trinn 2. Vær forsiktig

Du må innse når tiden for fødselen er nær. Utdann deg selv på dette nivået. Når hunnhvalpen begynner å føde valper, må du overvåke henne når selv etter kraftige sammentrekninger i mer enn 30-45 minutter ikke produseres valper. Dette kan indikere komplikasjoner under fødselen.

Ved å ta en røntgen ved 45 dagers graviditet vil veterinæren din kunne beregne hvor mange fosterskjeletter som dukker opp. Det viser også om det er unormalt store valper som kan forårsake problemer med å føde. Denne informasjonen vil forberede deg og din veterinær på en mulig c-seksjon og gi deg en ide om hvor mange valper som forventes å bli født

Rasehunder Trinn 18
Rasehunder Trinn 18

Trinn 3. Hold valpen varm

Når valper er født, må du holde dem varme. Du må også sørge for at de alle er i stand til å bli tatt vare på. Få dem sjekket for mulige fødselsskader som leppespalte. Taket på valpens munn skal være komplett, uten tegn på at det orale vevet er adskilt. Hunhunden vil rense valpen og hjelpe valpen til å komme i stellposisjon.

Hvis det er en kløft i ganen, vil melken passere fra munnen til nesen. Hvis situasjonen er alvorlig nok, bør valpene avlives (avlives) fordi de ikke vil overleve lenge

Rasehunder Trinn 19
Rasehunder Trinn 19

Trinn 4. Registrer hundens fødsel

Skriv ned fødselsdato, antall valper og antall kjønn. Hvis du planlegger å registrere valpen din hos en organisasjon som AKC, kan du gjøre det online. Du trenger registreringsnummerene til hunn- og hannhunder når du fyller ut skjemaet.

Del 6 av 6: Ta vare på valper

Rasehunder Trinn 20
Rasehunder Trinn 20

Trinn 1. Overvåk valpene

Se valpene nøye de første ukene, og sørg for at de holdes rene og varme. Sørg også for at de får i seg nok melk. Vei valper i gram hver dag for å sikre at de går opp i vekt. En sunn valp skal være helt ren, aktiv og ha en fylt mage. Valper bør få omtrent 10% av kroppsvekten per dag de første 2 ukene av livet.

Rundt 4 uker begynner de å være veldig aktive. Fødselsboksen vil ikke lenger passe. Gi dem en større eske, et trygt bur å utforske. Hunnhunder vil sannsynligvis la dem være i fred i betydelig tid. Du kan begynne å bade valpen din med en bøtte for valper på dette tidspunktet

Rasehunder Trinn 21
Rasehunder Trinn 21

Trinn 2. Ta dem med til veterinæren

Ta valper til veterinæren når de er 7 til 8 uker gamle. Veterinæren vil gi dem sin første vaksinasjon. Disse inkluderer vaksiner mot distemper, hepatitt, Parvo og Para eller DHPP. De får også behandling for ormproblemer. Forebygging av lus og hjerteorm bør diskuteres.

Ta kontakt med veterinæren din for å se om det er helseproblemer eller andre arvelige problemer. En ansvarlig oppdretter vil gi denne informasjonen til den nye eieren av valpene, slik at den nye familien kan fullføre valpevaksinasjonsserien i løpet av den anbefalte tidsrammen

Rasehunder Trinn 22
Rasehunder Trinn 22

Trinn 3. Skjerm de nye valpeeierne

Denne prosessen må utføres med forsiktighet. Du vil være sikker på at du sender valpen til et passende hjem. Den nye familien må være ansvarlig og klar til å bruke tid, energi og ressurser på denne nye hunden.

Vurder en hjemmekontroll. Vær forberedt på å avvise familien hvis de ikke passer godt for en av valpene dine

Rasehunder Trinn 23
Rasehunder Trinn 23

Trinn 4. Opprett en kontrakt

Når du finner den rette hundeeieren, må du inngå en kontrakt med dem. Sørg for å inkludere helsedekning du gir og eventuelle begrensninger for denne dekningen. Inkluder at familien må returnere valpen til deg hvis de ikke er i stand til å opprettholde omsorg til enhver tid i løpet av kjæledyrets liv.

Anbefalt: