Hvordan bruke en kald komprimering: 12 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan bruke en kald komprimering: 12 trinn (med bilder)
Hvordan bruke en kald komprimering: 12 trinn (med bilder)

Video: Hvordan bruke en kald komprimering: 12 trinn (med bilder)

Video: Hvordan bruke en kald komprimering: 12 trinn (med bilder)
Video: Kollektivet: Mens - Episode 1 2024, Kan
Anonim

Kalde kompresser, som kan være i form av en klut dyppet i kaldt vann eller ferdiglagde pads som avkjøles ved frysing eller kjemiske reaksjoner, brukes til å redusere hevelse og smerter i den skadede kroppsdelen. Disse kompressene er viktige for behandling av mindre seneskader, og å vite hvordan du bruker dem er avgjørende for førstehjelp.

Steg

Metode 1 av 2: Kontroll av skader

Påfør en kald komprimering Trinn 1
Påfør en kald komprimering Trinn 1

Trinn 1. Undersøk skaden før du bestemmer deg for et handlingsforløp

Kalde kompresser kan brukes til å lindre en rekke mindre skader, som vanligvis ikke krever ytterligere legehjelp. Noen typer skader, som brudd, forstuinger og hjernerystelse, bør imidlertid behandles av lege så snart som mulig. Hvis du er usikker, kan du gå til legevakten for riktig diagnose og behandling.

Påfør en kald komprimering Trinn 2
Påfør en kald komprimering Trinn 2

Trinn 2. Se etter brudd

Brudd er en medisinsk nødsituasjon som må behandles umiddelbart. Du kan bruke en kald kompress på et ødelagt bein for å redusere hevelse og smerte, men sørg for at du bare bruker den mens du venter på legehjelp, ikke for å erstatte prosedyren. Hvis du opplever noen av følgende symptomer, ring 112 eller nærmeste ER:

  • Deformerte kroppsdeler. For eksempel indikerer en uttalt krumning av underarmen et brudd i hånden.
  • Alvorlig smerte som blir verre når den berørte kroppsdelen beveges eller er under press.
  • Vanskeligheter med å flytte den skadede kroppsdelen. Vanligvis vil området under det ødelagte beinet være vanskelig eller ubevegelig. Et beinbrudd vil være vanskelig å bevege seg.
  • Ben som stikker ut fra huden ved alvorlige brudd.
Påfør en kald komprimering Trinn 3
Påfør en kald komprimering Trinn 3

Trinn 3. Kontroller om det er dislokasjoner

Dislokasjon er forskyvning av ett eller begge bein som er sammenkoblet. I likhet med et brukket bein er en forflytning også en medisinsk tilstand som må behandles med en gang, og du kan bruke en kald kompress for å lindre smerten. Hvis du opplever noen av følgende symptomer, må du ikke bevege den skadede lemmen, bruke en kald kompress og oppsøke lege:

  • Ledd som ser skadet/bøyd ut.
  • Hevelse/blåmerker nær leddet.
  • Smerte
  • Vanskeligheter med å flytte lemmen under den skadede leddet.
Påfør en kald komprimering Trinn 4
Påfør en kald komprimering Trinn 4

Trinn 4. Sjekk om hodet er hjernerystelse

Selv om kalde kompresser ofte brukes for å lindre smerter fra klumper og hodeskader, må du passe på at du ikke får hjernerystelse. En hjernerystelse er en alvorlig tilstand som må behandles medisinsk. Du har vanskelig for å sjekke for hjernerystelse symptomer selv, så be noen andre om å se etter følgende symptomer. Ring legen din hvis du eller noen andre merker symptomer på hjernerystelse.

  • Tap av bevissthet. Uansett hvor kort hendelsen er, kan bevissthetstap være et tegn på at skaden din er alvorlig. Hvis du mister bevisstheten, søk medisinsk hjelp.
  • Alvorlig hodepine.
  • Følelse av forvirring og svimmelhet.
  • Kvalme eller oppkast.
  • Ringer i ørene.
  • Vanskelighetsgrad.
Påfør en kald komprimering Trinn 5
Påfør en kald komprimering Trinn 5

Trinn 5. Velg mellom kalde og varme kompresser

Etter å ha kjent typen skade og sørget for at det ikke er nødvendig med medisinsk behandling, velg type kompress. Ved mindre skader har mange problemer med å velge mellom kalde og varme kompresser. De to kompressene kan brukes i forskjellige situasjoner.

  • Påfør is direkte etter skade. Vanligvis, i opptil 48 timer etter hendelsen, er is den beste skadebehandlingen fordi den vil redusere hevelse, smerte og blåmerker.
  • Bruk en varm kompress for å behandle muskelsmerter som ikke er forårsaket av en skade, eller varme opp musklene dine før anstrengende aktivitet og trening.

Metode 2 av 2: Bruke en kald kompress

Påfør en kald komprimering Trinn 6
Påfør en kald komprimering Trinn 6

Trinn 1. Velg en kald kompress fra flere tilgjengelige alternativer

Du kan lage din egen kalde kompress, eller kjøpe en på apoteket. Selv om hver type kompress har fordeler og ulemper, fungerer i prinsippet alle kompresser ved å avkjøle skaden og forhindre hevelse.

  • Den gelbaserte kalde kompressen forblir kjølig når den plasseres i fryseren. Vanligvis vil gelpakker være kjøligere enn andre kompresser fordi de er plassert i fryseren, og kan brukes om og om igjen. Derfor er denne kompressen egnet for deg som er sparsommelig. Gelpakker kan imidlertid ikke brukes utendørs, da de blir varme når de fjernes fra kjøleren.
  • Umiddelbare kalde kompresser inneholder to typer kjemikalier atskilt med plast. Når den trykkes, vil plasten brytes, så kjemikaliene vil reagere og kompressen avkjøles. I motsetning til gelkompresser kan øyeblikkelige kompresser brukes hvor som helst, så lenge kjemikaliene ikke har reagert, så de er egnet for bruk under trening. Dessverre kan øyeblikkelige kompresser bare brukes en gang.
  • Hjemmelagde kalde kompresser lages ved å legge en isblokk i en stor plastpose, tilsette vann til isen er dekket, deretter fjerne luften i plasten og forsegle den. Disse kompressene er flotte når du ikke har en pakke som er klar til å kjøpe, men de varer ikke lenge og kan fukte huden på grunn av kondenseringseffekten.
  • Håndklekompresser, som lages ved å dyppe et håndkle i vann, vri det ut, legge det i plast og legge det i fryseren i 15 minutter, kan også prøves som et alternativ. Dessverre varer ikke håndklekomprimene veldig lenge heller, så du må sette dem tilbake i fryseren ofte.
Påfør en kald komprimering Trinn 7
Påfør en kald komprimering Trinn 7

Trinn 2. Løft den skadde lemmen for å forbedre blodstrømmen og forhindre hevelse

I stedet løfter du lemmen over hjertet. For eksempel, hvis du skadet håndleddet, legg deg ned og løft armene så høyt du kan.

Påfør en kald komprimering Trinn 8
Påfør en kald komprimering Trinn 8

Trinn 3. Dekk til kompressen med et håndkle

Hvis kompressen treffer huden direkte, vil du utvikle frostskader (frostskader). Sørg for at kompressen alltid er i håndkleet så lenge du bruker den.

Påfør en kald komprimering Trinn 9
Påfør en kald komprimering Trinn 9

Trinn 4. Plasser kompressen på det skadede området, og trykk for å sikre at kompressen dekker hele det skadde området

Fest eventuelt kompressen med en avtagbar tape, eller bind kompressen løst. Pass på at bindingen ikke er for tett for å unngå blokkering av sirkulasjon. Hvis det skadede området blir blått/lilla, er slipset for sterkt og må fjernes. Husk at prikking ikke alltid betyr at komprimeringen er for sterk. Prikken kan skyldes en skade du har opplevd

Påfør en kald komprimering Trinn 10
Påfør en kald komprimering Trinn 10

Trinn 5. Etter 15-20 minutter fjerner du kompressen for å forhindre frostskader

Bekjemp døsighet når du bruker en kompress, for hvis du sovner mens du bruker kompressen og lar den stå på i flere timer, kan huden din bli skadet. Sett en alarm, eller få noen til å minne deg på å fjerne kompressen etter 20 minutter.

  • Hvis du bruker en kjemisk kompress, må du kaste den etter hver bruk. Sjekk om kompressen bare kan kastes, eller må kastes på en eller annen måte.
  • Hvis du bruker et håndkle eller en gelpakke, legg kompressen i fryseren for å kjøle den ned igjen.
Påfør en kald komprimering Trinn 11
Påfør en kald komprimering Trinn 11

Trinn 6. Gjenta behandlingen etter to timer

Sørg for at det komprimerte området ikke lenger er nummen. Hvis området fortsatt er nummen, må du vente en stund før du setter kompressen på igjen. Gjenta syklusen på 20 minutter med kompresser - 2 timer av i 3 dager, eller til hevelsen er borte.

Påfør en kald komprimering Trinn 12
Påfør en kald komprimering Trinn 12

Trinn 7. Hvis tilstanden din ikke blir bedre etter at den skadede kroppsdelen er komprimert i 3 dager, må du kontakte legen din

Du kan ha brudd eller skjult forflytning. Besøk en lege for en sjekk og finn eventuelle ukjente skader.

Tips

Selv om hodepine ikke forårsaker hevelse, kan en kald komprimering på pannen, i nærheten av bihulene eller nakken lindre smerten

Advarsel

  • Ikke avkjøl den kjemiske kompressen før du aktiverer den, da kompressen kan bli for kald til bruk.
  • Søk medisinsk hjelp for alvorlige medisinske tilstander før selvmedisinering. Kontakt legen din hvis du mistenker et brukket bein eller forflytning.

Anbefalt: