Hvordan håndtere mobbing og trakassering på arbeidsplassen

Innholdsfortegnelse:

Hvordan håndtere mobbing og trakassering på arbeidsplassen
Hvordan håndtere mobbing og trakassering på arbeidsplassen

Video: Hvordan håndtere mobbing og trakassering på arbeidsplassen

Video: Hvordan håndtere mobbing og trakassering på arbeidsplassen
Video: Йога для начинающих дома с Алиной Anandee #1. Здоровое и гибкое тело за 40 минут 2024, Kan
Anonim

Mobbing på arbeidsplassen refererer til forsettlig gjentakelse av direkte handlinger mot en ansatt med den hensikt å nedsette, ydmyke, skamme eller forringe ytelsen. Dette kan komme fra kolleger, veiledere eller ledelse, og det er et reelt problem for alle arbeidere på alle nivåer. Dette er ikke en spøk. Ved å lære å gjenkjenne og gjenkjenne mobbeatferd på arbeidsplassen, kan du bidra til å skape et sunnere og mer produktivt miljø for deg selv og dine medarbeidere. Fortsett å lese etter dette for å lære mer.

Steg

Del 1 av 4: Forstå mobbing på arbeidsplassen

Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 1
Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 1

Trinn 1. Lær hva mobbing er og hva det gjør

På samme måte som små umodne barn på skolens område, bruker mobbing på arbeidsplassen mobbing og manipulasjon for å få deg ned. Å lære å gjenkjenne atferden er det første trinnet i å stoppe den og gå tilbake til jobb i et komfortabelt miljø.

  • En undertrykkelse gir glede til den som gjør torturen. Du kommer kanskje ikke alltid overens med alle på jobben, men dette betyr ikke at du fortjener å bli mobbet eller mobbet selv. Skill mellom de to ved å gjenkjenne denne egenskapen - ser det ut til at denne personen gjør en spesiell innsats for å irritere deg, snuble deg opp eller bringe deg ned? Ser det ut til at de nyter det? Hvis svaret er ja, er dette sannsynligvis mobbing.
  • Mobbere har vanligvis dype psykologiske problemer med kontroll. Vet at mobbing har mindre å gjøre med ditt utseende og personlighet og har mer å gjøre med mobberens usikkerhet.
Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 2
Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 2

Trinn 2. Identifiser mobbingatferd

Se etter sikre tegn på mobbing som peker på mer enn en enkel misforståelse eller personlig konflikt. Mobbing på jobb kan omfatte:

  • Rop, enten personlig, foran kolleger eller foran kunder.
  • Kaller navn
  • Gjerning eller upassende kommentarer.
  • Overvåke, kritisere eller finne mindre feil i folks arbeid
  • Å bevisst belaste andre med arbeid
  • Ødelegger noens arbeid for å få dem til å mislykkes
  • Skjul bevisst informasjon som trengs for å gjøre arbeidet effektivt.
  • Å fjerne noen aktivt fra den vanlige samtalen på arbeidsplassen/ansattrommet og få noen til å føle seg uvelkomne.
Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 3
Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 3

Trinn 3. Se etter tegn utenfor arbeidet som indikerer at du er utsatt for mobbing

Du kan bli plaget av mobbing hvis du er hjemme og opplever noen av disse symptomene:

  • Du har problemer med å sove eller lider av kvalme og oppkast fordi du er redd for å gå på jobb.
  • Familien din blir frustrert over mengden prat og besettelse med arbeidsspørsmål.
  • Du bruker fri på å bekymre deg for når det er på tide å komme tilbake på jobb.
  • Legen din ser på helseproblemer som blodtrykk og andre stressproblemer.
  • Du føler deg skyldig etter å ha provosert problemer på jobben.
Håndter mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 4
Håndter mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 4

Trinn 4. Ikke ignorere dine følelser av undertrykkelse

Hvis du føler deg urettferdig utstøtt eller blir mobbet mye, kan dette skyldes mange årsaker. "Alle får denne behandlingen", eller "jeg fortjener det" er vanlige skyldfølelser som mobbere påfører deg. Ikke gå i fellen av selvhat hvis du føler at du blir mobbet. Lag en plan for å stoppe mobbing og få arbeidsmiljøet tilbake.

I motsetning til mobbing i en skoleinnstilling som foretrekker ofre som de vet er distansert eller svak, velger mobbing på arbeidsplassen vanligvis ansatte som de føler truer karrieren. Hvis din eksistens får andre til å se ille nok ut, vil de føle at det er et must å sette deg ned. Tenk på dette som et reprise på nytt. Du har en god prestasjon. Du vet det, ikke la dem plage deg

Del 2 av 4: Handling

Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 5
Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 5

Trinn 1. Fortell mobberen å stoppe den

Selvfølgelig er dette vanskeligere enn det høres ut, men du kan tenke deg noen bevegelser og utsagn når du føler at du blir mobbet.

  • Rekk opp hånden, og skap en grense mellom deg selv og mobberen, som en politimann som bruker et stoppskilt med hånden.
  • Si noe kort for å uttrykke din frustrasjon, for eksempel: "Vennligst stopp og la meg jobbe" eller "Vennligst slutt å snakke." Dette vil hjelpe deg med å håndtere oppførselen og gi deg ammunisjon til å rapportere den hvis den vedvarer.
  • Aldri utvide undertrykkelsen. Å rope ut fornærmelser eller rope tilbake kan få deg i trøbbel til slutt eller gjøre situasjonen verre. Bruk roen, saml stemmen din og be personen om å stoppe som om en hund tygger på en tøffel.
Håndter mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 6
Håndter mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 6

Trinn 2. Noter alle mobbing

Skriv ned navnet på torturisten og metoden som ble brukt for å undertrykke det. Registrer det spesifikke tidspunktet, datoen og stedet, samt navnene på vitner til hendelsen. Forbered og samle så mye informasjon som mulig. Å samle dokumenter er det viktigste og er den mest konkrete måten å få mobberen til å stoppe når du tar saken til sjefen din eller det juridiske teamet.

Selv om du ikke er sikker på at du blir mobbet, kan journalisering av følelsene dine i dagboken din hjelpe deg med å få følelsene dine ut og finne ut hva du sliter med selv. Som et resultat av å skrive ned dine følelser og frustrasjoner, kan du bestemme at du ikke blir mobbet eller at du definitivt blir mobbet og må handle

Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 7
Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 7

Trinn 3. Få vitner

Rådfør deg med noen kolleger når som helst, og sørg for at de vil støtte deg ved å bekrefte bevisene dine. Få dem til å skrive det ned for fremtidig referanse. Velg noen du jobber med eller noen med et skrivebord i nærheten av deg.

  • Hvis mobbing har en tendens til å forekomme på et bestemt tidspunkt eller sted, må du få vitnene til å bli i dette området hvis du mistenker at du vil bli torturert av mobberen. Ta med en kollega til et møte med en sjef du føler er mobbing. Du vil være forberedt hvis det går ille, og du vil ha bevis senere.
  • Hvis du føler at du blir mobbet, er sjansen stor for at andre mennesker er det også. Slå deg sammen og hjelp hverandre med å møte den samme fienden.
Håndter mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 8
Håndter mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 8

Trinn 4. Ro ned og vent litt

Sørg for at du har samlet alle bevisene dine og at du er rolig og profesjonell. Hvis du løper til sjefen din og tømmer alle følelsene dine, får du deg til å se sutret ut, eller at du virker som om du overreagerer når det er et større problem. Hvis du er rolig, vil du være mer artikulert, bringe et bedre tilfelle til deg selv og få en bedre sjanse til å endre arbeidsplassen din til det bedre.

Vent over natten mellom mobbesituasjonen og saksrapporten til sjefen din. Hvis du blir mobbet på det tidspunktet, eller hvis du må vente en stund før du forteller sjefen din, kan du prøve å unngå mobberen din. Hold deg rolig og fortsett din vei. Hvis du føler at mobbing kan skje, vil du være forberedt på det

Håndter mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 9
Håndter mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 9

Trinn 5. Hold et møte med din veileder eller HR -representant

Ta med skriftlige bevis, dine vitner og legg saken din så rolig som mulig. Øv på det du skal snakke om før du går inn der og må si det. Hold klagen kort og fyldig, og fyll ut skriftlig dokumentasjon som sjefen din har utarbeidet for deg.

  • Ikke foreslå noen handlemåte med mindre sjefen din ber om det. Med andre ord er det upassende å gå opp til sjefen din og si: "Bruce burde få sparken fordi han mobbet meg." Design saken din så sterkt som mulig og med så mye inkriminerende bevis som mulig, og si: "Jeg er frustrert over denne oppførselen, og jeg har ikke noe valg, så jeg tror du bør vite det." La sjefen din trekke sine egne konklusjoner om det neste handlingsforløpet.
  • Hvis sjefen din mobber deg, må du kontakte HR eller kontakte sjefen din. Dette er ikke en hær, og det er ingen "kommandokjede". Snakk med noen som kan gjøre en forskjell.
Håndter mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 10
Håndter mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 10

Trinn 6. Oppfølging

Hvis mobbing fortsetter og det fremdeles er uløst og ingenting blir gjort for å stoppe det, har du rett til å ta det videre eller høyere, ved å snakke med høyere ledelse, personell og til og med HR (Human Resources). Fortsett til klagen din blir tatt på alvor og situasjonen er utbedret slik at du kan jobbe i et vennlig miljø.

  • Det kan være nyttig å komme med ulike alternativer som vil gjøre situasjonen bedre for deg. Hvis sjefen til sjefen din ikke vil si opp sjefen din, men vet at mobbing skjer, vil du bli overført? Vil du jobbe hjemmefra? Hva er det som gjør situasjonen "god" for deg? Tenk seriøst på alternativer hvis du må argumentere for deg selv.
  • Hvis du har kommet med bevis og ingenting har endret seg eller situasjonen har blitt verre, kontakt en advokat og tenk på søksmål. Gi dem dokumentasjon og be om søksmål.

Del 3 av 4: Gjenoppretting etter mobbing

Håndter mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 11
Håndter mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 11

Trinn 1. Prioriter reparasjoner

Du vil ikke være god som ansatt og glad som person hvis du ikke tar deg tid til å komme deg etter din erfaring med mobbing. Ta deg fri til ferie og ignorer arbeidet en stund.

Hvis du har tatt opp en god sak for deg selv, bør du være en god kandidat for en betalt ferie. Benytt anledningen

Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 12
Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 12

Trinn 2. Delta i meningsfulle aktiviteter utenfor arbeidet

-Det kalles arbeid, åpen superglad tid av en grunn. Enhver jobb, selv det sunne arbeidsmiljøet du liker, kan irritere deg etter en stund og gi deg lyst til å ta en ferie og gjenopprette arbeidsmoralen og moralen. Hvis du har blitt mobbet og begynner å føle deg bedre, må du kanskje:

  • Ta deg tid til gamle hobbyer
  • Les mer
  • Start dating
  • Sosialiser med venner og familie
Håndter mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 13
Håndter mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 13

Trinn 3. Snakk med legen din eller psykiateren

Du trenger kanskje mer omfattende behandling enn du tror. Terapi eller medisinering kan være nødvendig hvis du har brukt betydelig tid på mobbing på jobben.

Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 14
Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 14

Trinn 4. Bytt jobb

Det kan være slik, selv om mobberen er blitt behandlet, kan det være mer behagelig å lete etter nye muligheter utenfor. Ta denne opplevelsen som en mulighet i stedet for et tilbakeslag. Hvis du ikke er fornøyd med stillingen din på jobben, vil det kanskje gi deg et nytt syn på liv og arbeid hvis du utvikler nye ferdigheter i et nytt yrke, flytter til en annen situasjon eller bare flytter til en ny gren.

Del 4 av 4: Forebygging av mobbing som arbeidsgiver

Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 15
Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 15

Trinn 1. Implementere en nulltoleranse-regel om mobbing i virksomheten din

Hver helse- og velferdsregel må inneholde protokoller mot mobbing. Sørg for at dette er involvert og støttet av ledelsen og tatt på alvor av alle nivåer i virksomheten.

Kombiner dette med åpen dør -regelen og hold regelmessige orienteringsmøter om mobbing på arbeidsplassen, og sørg for at alle ansatte på alle nivåer er klar over denne oppførselen

Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 16
Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 16

Trinn 2. Ta umiddelbart opp mobbeatferd

Det er lett å lene seg tilbake og håpe på det beste, og tenke på at dine ansatte vil gjøre det bra med hverandre. Dette er ikke mulig. Ikke la problemene forverres blant dine ansatte hvis du ønsker et produktivt, sunt og effektivt arbeidsmiljø.

Sjekk alle klager seriøst og seriøst. Selv om klagene kommer fra altfor sensitive ansatte og det viser seg å være en enkel misforståelse, fortjener de din oppmerksomhet

Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 17
Behandle mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 17

Trinn 3. Eliminer konkurransen

Vanligvis utvikler mobbing seg fra en følelse av konkurranse på arbeidsplassen, ledende ansatte føler seg truet av ferdighetene til andre ansatte som prøver å forringe dem og sabotere innsatsen ved å delta i psykologisk krigføring. Dette er en fare, og det er et dynamisk arbeidsplassproblem å la det bli verre.

Konkurranse på arbeidsplassen er basert på troen på at ansatte vil være best og vil jobbe hardere når de belønnes for suksess. Selv om det er sant at konkurranse på tvers av flere forretningsmodeller kan øke produktiviteten, øker det også ansattes omsetning og kan skape fiendtlighet og fiendtlighet

Håndter mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 18
Håndter mobbing og trakassering på arbeidsplassen Trinn 18

Trinn 4. Oppmuntre til interaksjon mellom ledelse og ansatte

Jo mer tvang arbeidsstyrken din er på alle nivåer, desto mindre sannsynlig er det at arbeidere på de laveste nivåene vil bli selvhjulpne. Tenk på det som djevelen -ikke la foreldrene være fraværende fra øya, og barna skal klare seg.

Tips

  • Ikke tro på mobbende myter som "Stokker og steiner kan knekke beinene mine, men ord vil aldri skade meg!" og andre som "Girls/Girls Won't Cry." Ord kan vondt og knivstukket til de dypeste og undertrykte kan gir tårer og sorg.
  • Fortsett å være deg selv og bli stolt av deg selv. Ikke tro det de sier, og ikke la dem stoppe deg fra å være den du er.
  • Ikke gjengjeld - Dette kan føre til at du mister kontrollen, og du kan ende opp med å bli klandret i stedet for å bli mobbet.
  • Aldri ta til deg det mobberen sier personlig; Hvis du gjør det, vil det bare skade selvfølelsen din.
  • Mobberen kan avhøre offeret med mange "politiavhør" eller "øvingsstil" -spørsmål. Introduksjoner kan gjøre ofre redde for å åpne seg og kan få dem til å føle seg skyldige i mobbing/trakassering, og dette kan få dem til å føle seg engstelige, defensive og mer ensomme.
  • For ondsinnede kommentarer som blir sagt til deg - det beste du kan gjøre er enten å si ingenting og gå bort eller bare bruke ett ord i retur for å vise at du ikke er interessert i mobberne.
  • Vær forsiktig med skadelig sladder og ugunstige kommentarer som presenteres som vitser eller vitser. Hvis det gjør vondt for følelsene dine, så gjør det vondt for følelsene dine.
  • Tenk på reaksjoner. Hvis det eskalerer, må du sørge for at du har et vitne for de neste trinnene du kan ta. De fleste bruker denne personen som en første melding om at du ikke vil bli truet på denne måten og ikke vil godta slik behandling uansett omstendigheter.
  • Registrer alle mobbingshendelser og behold bevis som e -post og arbeidsordre for å støtte uttalelsen din.
  • Fortsett. Husk at du ikke er alene.
  • Hvis det blir veldig ille, ikke vær redd for å gå til legen og bli syk eller ta fri.
  • Husk at du ikke forteller en historie når du rapporterer mobbing - du og alle andre har rett til å være trygge, glade for å bli behandlet rettferdig og være fri for mobbing. Fortsett å snakke om det til noen hører deg og tar det på alvor.
  • Vær forberedt på å gå ut av selskapets prosedyrer og HR -avdelinger og søke juridisk bistand.
  • Mennesker som blir mobbet kan også føle seg veldig ensomme, og effektene vil vare veldig lenge, til og med livet ut.
  • Du kan gi mobberen beskjed om at hvis hans eller hennes handlinger ikke blir stoppet, har du ingen annen måte å bringe det opp til ledelsen for løsning der trakasseringen holder jobben din tilbake.

*Hvis du er utsatt for et miljø med mobbing, spesielt hvis du alltid er offeret, hovedstadiet i latterkretsen, er det en god idé å vurdere deg selv fra tid til annen. Spør deg selv hvorfor de gjorde dette mot meg, hva var min feil. Å samle alle de onde ordene de sier til deg, vil bare plage tankene dine, bare ta ett ord som virkelig gjør deg vondt, forringer personligheten din, ett ord som mange mennesker kaster på deg. Kan det være at de føler at du er en ensom, noen som ikke kan komme overens med andre mennesker. Hvis de tar feil av aversjonen din for å være distansert, så er det på tide at du utvikler deg selv, er vennlig over tid, lærer å blande seg inn i samtalen sin. Men hvis du synes det er veldig vanskelig å være sammen med dem, finn en eller to personer som har de samme likes og interessene. Det er veldig viktig i arbeidslivet å ha venner, minst en. Fordi vanligvis er mennesker som liker å være alene og solofolk alltid ofre for undertrykkelse. Bare tro på deg selv og elsk alltid deg selv. Hvis du vil at folk skal glede seg over firmaet ditt, er den eneste personen som må elske firmaet ditt først, deg selv.

Anbefalt: