Hvordan overvinne en ganglion: 13 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan overvinne en ganglion: 13 trinn (med bilder)
Hvordan overvinne en ganglion: 13 trinn (med bilder)

Video: Hvordan overvinne en ganglion: 13 trinn (med bilder)

Video: Hvordan overvinne en ganglion: 13 trinn (med bilder)
Video: 7 Steps to Effective Wound Care Management 2024, Kan
Anonim

Ganglioncyster er runde, myke klumper som vanligvis dannes i sener eller ledd, og er mest vanlige på håndleddet. Formen er noen ganger veldig liten, men kan nå en diameter på 2 cm. Selv om det vanligvis er smertefritt, kan ganglioncyster forstyrre leddbevegelser eller skade når en nerve i nærheten komprimeres. I de fleste tilfeller vil ganglioncyster forsvinne av seg selv, men det er trinn du kan ta for å behandle dem.

Steg

Metode 1 av 2: Håndtering av ganglioncyster

Bekjemp å ha en ganglion Trinn 1
Bekjemp å ha en ganglion Trinn 1

Trinn 1. Vær tålmodig

Omtrent 25% av ganglioncyster er smertefrie; det eneste problemet er at det er skjemmende. Heldigvis kan 38–58% av tilfellene forsvinne uten behandling. Hvis ganglion ikke forårsaker noen reelle problemer, kan du la den være i fred og se om tilstanden vil forbedre seg selv.

Ta tak i å ha en ganglion Trinn 2
Ta tak i å ha en ganglion Trinn 2

Trinn 2. Ta en antiinflammatorisk smertestillende medisin

Det er mange reseptfrie medisiner som bidrar til å redusere hevelse. Hvis hevelsen avtar, vil smerten bli mildere en stund til effekten av medisinen forsvinner og hevelsen kommer tilbake. Siden de fleste ganglioncyster blir bedre alene, kan du imidlertid lindre smerten mens du venter på bedring. De tre typene antiinflammatoriske legemidler som vanligvis er tilgjengelige på apotek er:

  • Ibuprofen (Advil, Motrin)
  • Naproxennatrium (Aleve)
  • Aspirin (Ascriptin, Bayer, Ecotrin)
Ta tak i å ha en ganglion Trinn 3
Ta tak i å ha en ganglion Trinn 3

Trinn 3. Påfør is på ganglion

Hvis ganglioncysten er smertefull, kan du prøve å påføre is. Du kan kjøpe gelposer fra apoteket eller pakke isbiter i et håndkle. Påfør direkte på det berørte området i 20 minutter om gangen. Gjør det hver dag, hver tredje time.

Bekjemp å ha en ganglion Trinn 4
Bekjemp å ha en ganglion Trinn 4

Trinn 4. Ikke bruk for mye leddet

Selv om den eksakte årsaken er ukjent, er den ledende teorien at ganglioncyster er et resultat av traumer i leddet (for eksempel banket eller knust). En annen teori argumenterer for at årsaken er overforbruk av leddene. Uansett årsak kan begrensende leddbevegelser lindre smerter og fremskynde restitusjonsprosessen. Hvil den ømme hånden eller foten.

Bekjemp å ha en ganglion Trinn 5
Bekjemp å ha en ganglion Trinn 5

Trinn 5. Stabiliser skjøten med en skinne om nødvendig

Du kan glemme å hvile leddet, spesielt hvis cysten er på håndleddet. Selv om det er lettere å huske å ikke bevege bena, er det vanskeligere å huske å ikke snakke mens du beveger hendene. Hvis det er tilfelle, bør du vurdere å splitte skjøten. Skinnen fungerer som en fysisk påminnelse om å hvile leddet og begrenser også leddbevegelse når du bruker hender eller føtter.

  • Pakk leddet som skal stabiliseres med en stiv gjenstand (for eksempel et lite brett). Du kan også pakke leddene med blader eller tykke ruller med håndklær eller skjorter.
  • Skinnen skal strekke seg utover leddet i begge ender. Så bevegelsen kan begrenses til et minimum. For eksempel bør en håndleddskinne strekke seg fra underarmen, forbi håndleddet og helt til hånden.
  • Knyt skinnen med det som er tilgjengelig, for eksempel slips, tape, belte, etc.
  • Pass på at slipset ikke er for stramt. Ikke stopp blodstrømmen. Hvis hånden eller foten begynner å krible, løsner du skinnen.
Bekjemp å ha en ganglion Trinn 6
Bekjemp å ha en ganglion Trinn 6

Trinn 6. Masser cysten

I utgangspunktet er en ganglion en klump fylt med væske, og når den presses mot en nerve, er det smertefullt. For at væsken i cysten kan komme ut av seg selv, anbefaler leger vanligvis å massere området. Du trenger imidlertid ingen spesifikke teknikker eller oppsøke en profesjonell massasjeterapeut. Gni ganglion forsiktig, men ofte, og gjør det gjentatte ganger i løpet av dagen. Over tid vil du se symptomene dine begynne å bli bedre.

Bekjemp å ha en ganglion Trinn 7
Bekjemp å ha en ganglion Trinn 7

Trinn 7. Ikke slå ganglion med boken

Det er mange mennesker som prøver å fjerne ganglion ved å slå den med en tung bok. Et slag vil midlertidig fjerne ganglion, men det er 22–64% sjanse for at cysten kommer tilbake. Dessuten vil vevet rundt ganglion som allerede er skadet bli mer skadet, eller risikere brudd hvis slaget er for hardt.

Metode 2 av 2: Undergår profesjonell handling

Bekjemp å ha en ganglion Trinn 8
Bekjemp å ha en ganglion Trinn 8

Trinn 1. Be legen om å fjerne cystevæsken

Hvis ganglion er veldig smertefullt eller forstyrrer den naturlige bevegelsen av håndleddet, kan du trenge profesjonell behandling for å behandle problemet. Medisinske fagfolk kan fjerne væske fra innsiden av cysten, fjerne klumper under huden og stoppe friksjonen mellom cysten og nervevevet.

Legen kan undersøke cysten ved å skinne et lys på klumpen. Hvis lyset er gjennomskinnelig, betyr det at klumpen er fylt med væske og faktisk er en ganglioncyste

Bekjemp å ha en ganglion Trinn 9
Bekjemp å ha en ganglion Trinn 9

Trinn 2. Forbered deg

Selv om suging ikke er en kompleks prosedyre, bør du vite hvordan det fungerer. Denne kunnskapen vil hjelpe deg med å holde deg rolig og avslappet under prosedyren.

  • Legen vil bruke en lokalbedøvelse for å bedøve området rundt ganglion.
  • Cysten injiseres med et enzym for å gjøre væsken som har en geléaktig tekstur lettere å fjerne.
  • Cysten vil bli gjennomboret med en nål som suger væsken ut. Væsken er et biologisk avfall som må avhendes av medisinsk personale på en sikker måte og i henhold til forskriftene.
Bekjemp å ha en ganglion Trinn 10
Bekjemp å ha en ganglion Trinn 10

Trinn 3. Spør om legen din anbefaler steroidinjeksjoner

Vanligvis er suging alene ikke en permanent prosedyre. En studie viste at 59% av cyster behandlet med sug alene returnerte innen tre måneder. Steroidinjeksjoner i det aspirerte området av cysten har imidlertid vist seg å være mye mer effektive, med 95% av cystene som forsvinner helt 6 måneder etter inngrepet.

Bekjemp å ha en ganglion Trinn 11
Bekjemp å ha en ganglion Trinn 11

Trinn 4. Diskuter alternativer for kirurgi med legen din

Ganglion kommer så sannsynlig tilbake at du kan føle at hjemmebehandlinger og til og med aspirasjon av væske ikke er en langsiktig løsning. Hvis ganglion tilfeller oppstår igjen, spør legen din om muligheten for kirurgisk fjerning av cysten.

  • Denne operasjonen er vanligvis en poliklinisk prosedyre. Legen vil gi anestesi gjennom intravenøs.
  • Operasjonen fjerner ikke bare væske fra cysten, men fjerner cysten som helhet, den fjerner også stilken som fester cysten til en sene eller ledd. Med denne komplette prosedyren reduseres sjansene for cystevekst.
Ta tak i å ha en ganglion Trinn 12
Ta tak i å ha en ganglion Trinn 12

Trinn 5. Kjenn risikoen ved kirurgisk fjerning av en ganglioncyste

Som alle andre typer operasjoner er det mulig at det oppstår feil under operasjonen. I sjeldne tilfeller kan kirurgi skade nervevev, blodårer eller sener i området rundt cysten. I tillegg er det fare for infeksjon eller overdreven blødning.

Bekjemp å ha en ganglion Trinn 13
Bekjemp å ha en ganglion Trinn 13

Trinn 6. Ta vare på deg selv etter operasjonen

Området rundt cysten kan være smertefullt under gjenopprettingsprosessen. Spør legen din om reseptbelagte smertestillende midler, for eksempel Vicodin, for å lindre smerten. Hvil hendene eller føttene i minst et par dager. For eksempel, hvis en cyste vokser på håndleddet, bør du unngå aktiviteter som å skrive eller lage mat en stund. Spør legen din om en gjenopprettingsplan som inkluderer:

  • Estimert restitusjonstid.
  • Spesifikke aktiviteter som bør unngås under gjenopprettingsprosessen.
  • Hvilke symptomer kan indikere et problem på grunn av prosedyren.

Anbefalt: