Hvordan forhindre selvmord (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan forhindre selvmord (med bilder)
Hvordan forhindre selvmord (med bilder)

Video: Hvordan forhindre selvmord (med bilder)

Video: Hvordan forhindre selvmord (med bilder)
Video: 3 Most Important Gymnastics Skills to Learn 2024, Kan
Anonim

Hvis du har følelser eller tanker som driver deg til å begå selvmord, bør du søke hjelp umiddelbart, og helst fra en psykolog. Uansett kilde til dine følelser, kan de håndteres på riktig måte, og situasjonen kan bli bedre. Du har tatt det første skrittet mot gjenoppretting ved å søke hjelp fra å lese denne artikkelen. Det neste trinnet er å finne folk som kan hjelpe deg.

  • Hvis du er i Indonesia, kan du ringe 112 fra mobiltelefonen for nødhjelp, eller ringe spesialnumrene for selvmordsforebyggende hjelp, nemlig 021-500454, 021-7256526, 021-7257826 og 021-7221810.
  • Hvis du er i et annet land, kan du finne nødhjelpstelefonnummeret på følgende lenke:

Steg

Del 1 av 4: Håndtering av en selvmordskrise

Unngå å begå selvmord Trinn 1
Unngå å begå selvmord Trinn 1

Trinn 1. Søk profesjonell hjelp umiddelbart

Hvis du vurderer selvmord, må du umiddelbart søke hjelp fra en psykolog. Hjelp er tilgjengelig for deg 24 timer i døgnet, 7 dager i uken. Selv om instinktene dine forteller deg at du ikke vil tiltrekke deg for mye oppmerksomhet, er selvmordstanker en veldig alvorlig sak, og aldri utsett å søke hjelp. Du kan ringe og be om hjelp uten å bruke ID.

  • Hvis du er i Indonesia, kan du ringe 112 fra mobiltelefonen din for nødhjelp, eller ringe spesialnummerene for selvmordsforebyggende hjelp, nemlig 021-7256526, 021-7257826 og 021-7221810, eller besøke nødetatsseksjonen på nærmeste sykehus.
  • Du finner kontaktinformasjon for selvmordsforebyggende sentre på nettstedet International Association for Suicide Prevention.
Unngå å begå selvmord Trinn 2
Unngå å begå selvmord Trinn 2

Trinn 2. Ring eller gå til sykehuset

Hvis du har slått kontaktnummeret for selvmordsforebygging, og du fortsatt har lyst til å dø, må du fortelle personen som betjente deg på telefonen at du trenger å gå til sykehuset. Hvis du ikke har ringt en selvmordsforebyggende kontakt, kan du ringe nødnummeret eller en person du stoler på umiddelbart, og gi beskjed om at du vil drepe deg selv. Be dem kjøre deg til sykehuset, eller gå rett til sykehuset. Et bedre alternativ er å la noen andre kjøre og slippe deg, ettersom det er veldig vanskelig å kjøre trygt i denne situasjonen.

Unngå å begå selvmord Trinn 3
Unngå å begå selvmord Trinn 3

Trinn 3. Del tankene dine umiddelbart med noen du stoler på

Selv om trinn 1 er passende i enhver situasjon der du tenker på selvmord, kan noen føle seg ukomfortabel med det. Hvis du er en av dem, bør du umiddelbart fortelle noen du stoler på at du har selvmordstanker. Hvis du er alene, ring en venn, familie, nabo, lege, chat online med noen, det viktige er å gjøre alt du kan for å unngå at du er alene i disse tider. Snakk med noen på telefonen og be noen komme og bli hjemme hos deg, så du er ikke alene.

Unngå å begå selvmord Trinn 4
Unngå å begå selvmord Trinn 4

Trinn 4. Vent på at hjelpen kommer

Hvis du må vente på at personen som besøker deg kommer eller må vente mens du er på sykehuset, kan du sette deg ned og puste sakte. Kontroller pusten din ved å ta den til 20 inhalasjoner og utpust i minuttet. Gjør det som ellers distraherer deg, mens du venter på hjelp.

  • Ikke ta narkotika eller alkoholholdige drikker i løpet av denne tiden, da de kan lamme tankekraften din. I tillegg vil disse to stoffene ikke få deg til å føle deg bedre, men kan faktisk få deg til å føle deg verre.
  • Hvis du føler trang til å skade deg selv, hold en isbit i hånden i ett minutt uten å gi slipp (dette er en teknikk som brukes i fødselstreningstimer for å hjelpe mødre med å håndtere smerter under graviditet og fødsel). Dette er et helt ufarlig uttak.
  • Lytt til sanger fra favorittmusikerne dine. Se komedieprogrammer på TV. Selv om de ikke får deg til å føle deg bedre, kan de distrahere deg fra følelsene dine mens de venter på hjelp.

Del 2 av 4: Forebygging av neste selvmordskrise

Unngå å begå selvmord Trinn 5
Unngå å begå selvmord Trinn 5

Trinn 1. Søk hjelp fra en psykolog

Personer som prøver selvmord er mer sannsynlig å lide av alvorlige psykiske problemer, for eksempel depresjon, og kan bli hjulpet av denne tjenesten. Disse trinnene kan hjelpe deg med å finne årsaken til din selvmordstanke. Hvis disse selvmordstanker utløses av en viss traumatisk hendelse, for eksempel sorg over tap av jobb, tap av jobb eller fysisk funksjonshemming, husk at denne situasjonsdepresjonen fortsatt kan hjelpe med riktig behandling.

  • Sørg for at du tar medisinene som foreskrevet av legen din. Aldri slutte å ta medisiner uten å konsultere legen din først.
  • Sørg for at du deltar på alle rådgivningsøktene. Spør om nødvendig noen du kan stole på for å kjøre deg regelmessig til sesjonsstedet, slik at du føler deg mer ansvarlig og deltar på økten.
Unngå å begå selvmord Trinn 6
Unngå å begå selvmord Trinn 6

Trinn 2. Snakk med den religiøse lederen

Hvis du tilhører en bestemt religion (eller hvis du ikke gjør det) og kan kontakte en religiøs leder, kan du prøve å snakke med ham. Noen mennesker, inkludert de som er desperate og suicidale, foretrekker å snakke med troende enn med mennesker som er spesialutdannet/utdannet i psykologi. Religiøse ledere kan hjelpe deg med å arbeide gjennom smerten din og gi et annet perspektiv, samt oppmuntre deg til å revurdere ting.

  • Selv om det er så mange religioner og oppfatninger med alle deres forskjeller, er hver stor religion enig i at selvmord er en dårlig handling.
  • Ikke alle religiøse prinsipper er knyttet til eller basert på prinsipper for psykisk helse.
  • Ateister og mennesker som har hatt dårlige erfaringer med en religion eller alle religioner generelt kan synes det er vanskelig å følge dette rådet.
Unngå å begå selvmord Trinn 7
Unngå å begå selvmord Trinn 7

Trinn 3. Finn en støttegruppe

Det kan være støttegrupper som møtes online eller fysisk i nabolaget ditt, hvor du føler deg komfortabel med å snakke med andre som også har selvmordstanker eller har forsøkt selvmord tidligere, og bygger et sosialt nettverk av mennesker som forstår hverandre, så at dere kan hjelpe hverandre i vanskelige tider.

  • I Indonesia er det ikke noe eget nettsted for selvmordsforebyggende tjenester. Du kan imidlertid ringe tjenesten på telefon (021-500454, 021-7256526, 021-7257826 og 021-7221810) og be om hjelp slik at du kan få kontakt med en støttegruppe som kan passe på deg. Du kan også fortelle dine spesifikke behov om disse støttegruppene, for eksempel spesielle ungdomsstøttegrupper.
  • Hvis du ikke har en støttegruppe for depresjon eller selvmord i ditt område, snakk med en terapeut eller et lokalt sykehus og spør om støttegruppene de organiserer, eller be om råd om hvordan du finner en støttegruppe. Du kan også besøke nettsteder (på engelsk) som tilbyr online rådgivningstjenester via video.
Unngå å begå selvmord Trinn 8
Unngå å begå selvmord Trinn 8

Trinn 4. Fjern alle midler til selvmord

Hvis du nylig har hatt selvmordstanker, må du kvitte deg med alle gjenstander du kan bruke for å drepe deg selv, inkludert alkohol, ulovlige rusmidler, skarpe gjenstander, tau eller andre gjenstander du noen gang har tenkt på å bruke. Hvis du har en pistol, må du sørge for at den er utenfor rekkevidde så snart som mulig. Dette kan høres ekstremt ut, men hvis du blir kvitt alt du enkelt kan bruke som et selvmordsverktøy, reduseres også sjansene for å begå selvmord.

Unngå å begå selvmord Trinn 9
Unngå å begå selvmord Trinn 9

Trinn 5. Unngå å være alene

Hvis du føler deg suicidal, må du sørge for at venner og familie ikke slutter å se på deg. Hvis du ikke har noen til å passe på deg, kan du bo på legevakten på et sykehus for å være sikker på at du ikke er alene. Hvis du er i en støttegruppe, kan du stole på andre gruppemedlemmer for ekstra støtte, spesielt medlemmer som virkelig forstår hva du går gjennom.

Unngå å begå selvmord Trinn 10
Unngå å begå selvmord Trinn 10

Trinn 6. Utvikle en sikkerhetsplan

Hvis du er utsatt for selvmordstanker, er det veldig viktig at du har en sikkerhetsplan på plass for å holde deg unna skade. Du kan lage denne planen alene eller sammen med venner eller familie. Ting å inkludere i planen din er å bli kvitt ting som kan brukes til selvmord, møte venner eller familie umiddelbart (eller andre mennesker, så du er ikke alene), ringe noen eller vente 48 timer før du tenker på beslutningen.. Å gi deg tid til å bremse ned og tenke nytt kan være en stor hjelp.

Del 3 av 4: Formulering av langsiktige mål

Unngå å begå selvmord Trinn 11
Unngå å begå selvmord Trinn 11

Trinn 1. Finn ut årsaken til dine selvmordstanker

Det er mange ting som kan få mennesker til å ønske å begå selvmord, fra uutholdelige situasjoner i hjemmet til psykiske lidelser. Hvis du har en psykisk lidelse, for eksempel depresjon, bipolar syndrom eller schizofreni, må du oppsøke lege og få behandling med en gang. Behandlingen kan få deg til å føle deg mer avslappet og kontrollere sjelen og kroppen din. Selv om det kanskje ikke forbedrer din problemsituasjon, kan medisinering peke deg mot et lykkeligere liv.

  • Hvis din hjemlige situasjon er uutholdelig, finn en måte å komme deg ut av huset så snart som mulig. Det er ikke tilrådelig å ta utslett beslutninger som du vil angre senere, men hvis det er en måte du kan leve på et bedre sted, ikke utsett å gjøre det lenger. Vurder å spørre venner, familie, terapeuter eller din personlige lege om hjelp hvis du ikke vet hvordan du skal komme i gang.
  • Kliniske psykologer, rådgivere og sosialarbeidere er opplært til å hjelpe deg gjennom vanskelige situasjoner og kan ha erfaring med å hjelpe andre gjennom situasjoner som ligner på din.
  • Disse fagpersonene kan også hjelpe med langtidsbehandling, så du vil ha det bra når du har klart å føle deg bedre denne gangen.
Unngå å begå selvmord Trinn 12
Unngå å begå selvmord Trinn 12

Trinn 2. Kjenn de vanlige årsakene til selvmord

Å kjenne til faktorene som kan sette deg i fare for selvmord kan hjelpe deg med å identifisere risikoen din og finne årsakene til atferden din. De vanligste medvirkende faktorene til selvmord inkluderte å ha opplevd eller hatt ett av følgende:

  • Stressende hendelser i livet
  • Ekskommunisert
  • Psykiske lidelser, inkludert avhengighet av visse stoffer
  • Familiehistorie med psykisk sykdom, selvmord eller rusmisbruk
  • Kronisk sykdom eller sykdom knyttet til selvmord, for eksempel en dødelig sykdom
  • Ikke -støttende familiemiljø (f.eks. Relatert til seksuell identitet, alvorlig familiedysfunksjon, psykiske lidelser hos familiemedlemmer, etc.)
  • Tidligere selvmordsforsøk
  • Mobbing (mobbing)
  • Konflikthistorie med ektefelle (gift eller ugift) eller familiemedlemmer.
Unngå å begå selvmord Trinn 13
Unngå å begå selvmord Trinn 13

Trinn 3. Finn fysisk smerte du føler fysisk

Personer med kroniske sykdommer har ofte selvmordstanker. Noen ganger kan fysisk smerte maskeres av andre ting, for eksempel følelsesmessig stress. Fysisk smerte er stress på kroppene våre, og noen ganger kan det svekke mental helse også. Å finne roten til kroniske smerter kan hjelpe deg til å føle deg bedre mentalt.

  • Stress kan forstyrre sykdommer knyttet til det autoimmune systemet, for eksempel fibromyalgi, og du skjønner kanskje ikke engang at dette skyldes fysisk smerte, fordi det emosjonelle stresset er så uutholdelig.
  • Migrene forårsaker også ekstrem smerte og kan utløse selvmordstanker.
  • Løsningen på disse medisinske problemene er å gå til en smertebehandlingsklinikk og få behandling for smerten, om nødvendig på lang sikt. Dessverre får mennesker med kroniske smerter noen ganger ikke skikkelig smertebehandling og oppmerksomhet fra legene sine, og smertebehandlingsklinikker er spesialtrente til å fokusere på pasientens smerter, som ofte blir oversett av andre medisinske fagfolk.
  • Gå til legevakten hvis smerten er uutholdelig og til og med gir deg lyst til å ta livet av deg. Dette er en nødssituasjon som krever medisinsk inngrep, ikke en der du må være modig og tåle det. Dette er noe du ikke bør være ansvarlig for selv!
Unngå å begå selvmord Trinn 14
Unngå å begå selvmord Trinn 14

Trinn 4. Unngå å ta narkotika og alkoholholdige drikker

Selv om narkotika og alkohol lenge har vært brukt som en måte å lindre smerter på, må du bli kvitt dem hvis du har selvmordstanker, så de ikke etterlater seg spor. Disse stoffene kan forårsake eller øke depresjonsnivået og oppmuntre til impulsiv oppførsel og tanker som til syvende og sist gjør deg mer sannsynlig å begå selvmord.

Unngå å begå selvmord Trinn 15
Unngå å begå selvmord Trinn 15

Trinn 5. Få litt søvn

Hvis du har selvmordstanker, kan du virkelig ikke bare legge deg som om ingenting hadde hendt, og du kan føle deg krenket av å lese dette rådet. Imidlertid er det en sammenheng mellom søvnforstyrrelser og selvmord.

  • Mangel på søvn kan ødelegge dine beslutningsevner, og å gi kroppen og sinnet et øyeblikk til å komme seg kan føre til klarere tenkning.
  • Selv om søvn ikke vil kurere depresjon eller selvmordstanker, vil søvnmangel sikkert gjøre det verre.
Unngå å begå selvmord Trinn 16
Unngå å begå selvmord Trinn 16

Trinn 6. Gi det litt ekstra tid

Husk at selvmord "ikke krever aktiv handling". Raske og enkle metoder for selvmord er vanligvis svært dødelige, noe som betyr at du ikke har håp om en ny sjanse hvis du velger disse metodene.

  • Fortell deg selv at du ikke kommer til å gjøre noe på 24 timer. Etter 24 timer, endre tiden til 48 timer. Etter det, gjør det til en uke. Søk selvfølgelig hjelp i løpet av denne tidsbegrensningen. Imidlertid vil det noen ganger å innse at du kan tåle korte perioder, en dag av gangen, hjelpe deg å innse at du kan tåle alt.
  • Mens du gir deg selv mer tid til å revurdere ting, kan du finne andre måter å gå forbi de negative følelsene du opplever om å avslutte livet ditt, for eksempel å søke hjelp fra en venn eller helsepersonell.
  • Å bli kvitt tanken på at livet ditt må ta slutt er halve kampen du er i.

Del 4 av 4: Ser etter andre alternativer

Unngå å begå selvmord Trinn 17
Unngå å begå selvmord Trinn 17

Trinn 1. Innse at dette er normalt og at andre mennesker opplever det også

Mange mennesker som tenker på selvmord, er i stand til å bevege seg forbi følelsene sine og forbedre livssynet sitt, når helsepersonell hjelper dem med å utvikle selvledelsesmekanismer og andre former for støtte.

Det er greit å ha selvmordstanker, men du bør ikke, for det er andre måter å håndtere smerten på

Unngå å begå selvmord Trinn 18
Unngå å begå selvmord Trinn 18

Trinn 2. Innse at du kan gjøre nye valg og endringer hver dag

Vær modig og endre situasjonen som gjør deg ulykkelig. Overgang til ny skole. La alle vennene dine ligge igjen en stund. Flytt til et nytt bosted. Avslutt usunne forhold. Godta foreldrenes misbilligelse av dine personlige livsstilsvalg, og finn ut de følelsesmessige problemene som oppstår fra disse situasjonene.

  • En terapeut kan hjelpe deg med å håndtere disse følelsesmessige problemene, slik at de har minimal innvirkning på deg, og slik at du kan bli støttet for å løse negative påvirkninger i livet ditt.
  • Selvmord er et drastisk tiltak, men det er andre, mer drastiske tiltak som ikke kan angres.
Unngå å begå selvmord Trinn 19
Unngå å begå selvmord Trinn 19

Trinn 3. Ikke tro at selvmord er en strategi for hevn

Noen ganger er selvmordstanker knyttet til sinne og hat du føler overfor andre mennesker. Ikke la det sinne koke tilbake i deg.

  • Det beste du kan gjøre er å leve livet ditt slik du vil, og lykkes med de tingene du vil lykkes.
  • Å skade deg selv har absolutt ingen nytte av å få deg til å ta hevn på andre, og det er absolutt ikke verdt det. Tenk heller på hva du kan gjøre neste gang du ser den personen.
Unngå å begå selvmord Trinn 20
Unngå å begå selvmord Trinn 20

Trinn 4. Fortsett å ta godt vare på deg selv, selv etter at de negative følelsene har forsvunnet

Faktum er at hvis du har hatt selvmordstanker på en gang, er det mer sannsynlig at du har disse tankene og følelsene i fremtiden. Dette betyr at selv om du har det bra av forskjellige årsaker, bør du være årvåken og alltid ta vare på deg selv så godt du kan. Hvil nok, få nok mosjon, prøv å opprettholde verdifulle relasjoner med andre mennesker, og ikke forsøm å ta vare på sinnet og kroppen din. Å holde seg frisk og glad bør være topp prioritet.

  • Selv om du føler deg bedre, er det viktig at du har et sterkt støttesystem rundt deg og fortsetter med behandlingene som har hjulpet deg til å føle deg bedre. Hvis du ikke har et støttesystem, kan en terapeut hjelpe deg med å bygge et for deg, slik at du kan be flere om hjelp. Gjenoppretting betyr imidlertid ikke at du ignorerer smerten som ble kjent før, eller som kan føles på et senere tidspunkt.
  • Det er viktig at du er ærlig og åpen om dine følelser og ser etter andre måter enn selvmord for å fordøye følelsene dine.
  • Lag en handlingsplan for hva du trenger å gjøre hvis selvmordsfølelser kommer tilbake. For eksempel er trinn 1 å ringe nødetatens telefonnummer, trinn 2 er å ringe en bestemt, avtalt person fra støttegruppenettverket, og så videre. Tenk på hva som har vist seg å være mest effektivt for å hjelpe deg med å komme forbi selvmordstanker og innlemme det i handlingsplanen din, slik at du har konkrete handlingsretningslinjer du kan ta hvis du støter på en lignende krisesituasjon i fremtiden.

Tips

  • En ting du må vurdere er dette: Hvis du dreper deg selv, må noen rydde opp i selvmordsstedet du etterlot deg. Vanlige profesjonelle renholdere og politi tilbyr ikke denne tjenesten. Du tvinger familien til å rense de fysiske sporene etter selvmordet: lik, blod, oppkast, avføring og andre kroppsvæsker. Vil du virkelig gjøre dette mot noen? Viser ikke dette at selvmord ikke er en klassisk handling og faktisk er avskyelig?
  • Så ille situasjonen din kan virke, hold på håpet om at ting vil bli bedre. Og husk, selvmord er en permanent løsning på et midlertidig problem.
  • Husk at det alltid er noen der ute som elsker deg selv om du ikke skjønner det.
  • Stol på mennesker du kan stole på.
  • Ignorer religiøse mennesker hvis de prøver å gjøre deg flau eller få deg til å føle deg enda mer selvmord.

Anbefalt: