Hvordan sjekke lymfeknuter: 12 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan sjekke lymfeknuter: 12 trinn (med bilder)
Hvordan sjekke lymfeknuter: 12 trinn (med bilder)

Video: Hvordan sjekke lymfeknuter: 12 trinn (med bilder)

Video: Hvordan sjekke lymfeknuter: 12 trinn (med bilder)
Video: Всего 3 фрукта на ночь восстановят позвоночник УПРАЖНЕНИЕ ЗОЛОТАЯ РЫБКА 2024, Kan
Anonim

Lymfeknuter er små, rundformede vev som ligner klumper som er en del av lymfesystemet. Lymfeknuter spiller en viktig rolle i kroppens immunsystem. Disse kjertlene vil vanligvis hovne opp hvis det er en infeksjon eller et annet problem. Lymfeknuter kan til og med hovne opp i flere uker etter at infeksjonen forsvinner. Å sjekke lymfeknuter selv kan hjelpe deg med å oppdage helseproblemer tidlig. Hvis lymfeknuter er hovne i mer enn en uke, se legen din for en sjekk. Kontakt lege umiddelbart hvis lymfeknuter er smertefulle og hovne og ledsaget av andre symptomer.

Steg

Del 1 av 2: Følelse av hovne lymfeknuter

Sjekk lymfeknuter Trinn 1
Sjekk lymfeknuter Trinn 1

Trinn 1. Finn stedet

Lymfeknuter finnes i nakke, kragebein, armhule og lyske. Når du har funnet den, kan du se etter smerter eller hevelse der.

Lymfeknuter finnes også i andre deler av kroppen, for eksempel innsiden av albuer og knær. Hovne lymfeknuter i dette området blir imidlertid sjelden undersøkt

Sjekk lymfeknuter Trinn 2
Sjekk lymfeknuter Trinn 2

Trinn 2. Trykk på en del av kroppen som ikke har en lymfeknute for sammenligning

Trykk 3 fingre på underarmen. Føl laget under huden, og vær nøye med teksturen i vevet under. På den måten kan du finne ut hvordan teksturen til en normal, ikke-oppblåst kroppsdel ser ut.

Lymfeknuter som ikke er hovne, vil føles tettere enn det omkringliggende vevet. Disse kjertlene kan bare kjennes lett hvis de er irritert eller hovent

Sjekk lymfeknuter Trinn 3
Sjekk lymfeknuter Trinn 3

Trinn 3. Kontroller lymfeknuter i nakke og kragebein

Bruk 3 fingre på begge hender samtidig for å føle bak ørene, ned på begge sider av nakken, ned til kjeven. Hvis du kan føle en klump med mild smerte, kan lymfeknuter være hovne.

  • Hvis du ikke kan føle lymfeknuter, ikke bekymre deg. Dette er normalt.
  • Trykk forsiktig på fingeren og skyv den sakte til du kan føle et tett bånd av vev under hudlaget. Lymfeknuter er vanligvis gruppert og omtrent på størrelse med en ert. En sunn lymfeknute vil føles mer smidig og elastisk enn vevet rundt, men ikke så hardt som en stein.
  • Hvis du ikke kan føle lymfeknuter i nakken, kan du prøve å vippe hodet i en retning som er vanskelig å kontrollere. Denne stillingen vil slappe av nakkemuskulaturen og la deg lettere føle lymfeknuter.
Kontroller lymfeknuter Trinn 4
Kontroller lymfeknuter Trinn 4

Trinn 4. Føl lymfeknuter i armhulen

Plasser 3 fingre i midten av armhulen. Etter det, skyv de tre sakte mot ribbeina til det er noen få cm på oversiden av brystet. Lymfeknuter i dette området ligger under armhulen, nær ribbeina.

Skyv fingrene rundt dette området mens du trykker forsiktig. Skyv fingrene mot forsiden og baksiden av kroppen din, og noen få centimeter opp og ned

Sjekk lymfeknuter Trinn 5
Sjekk lymfeknuter Trinn 5

Trinn 5. Føl etter inguinal lymfeknuter i lysken

Skyv 3 fingre inn i sporet der låret og bekkenet møtes. Trykk denne innrykkingen litt hardere, så skal du kunne kjenne muskel-, bein- og fettlaget under. Hvis du kan føle en karakteristisk klump i dette området, er det sannsynligvis en hovent lymfeknute.

  • Lymfeknuter i dette området er vanligvis plassert under de store leddbåndene. Så du blir hardt presset for å finne den med mindre den er oppblåst.
  • Sørg for å føle begge sider av lysken. På den måten kan du sammenligne teksturer og se hvilken side av kjertelen som er hoven.
Kontroller lymfeknuter Trinn 6
Kontroller lymfeknuter Trinn 6

Trinn 6. Bestem om lymfeknuter er hovne

Føler du forskjellen i tekstur sammenlignet med å trykke på underarmen? Du skal kunne kjenne bein og muskler under huden, men hovne lymfeknuter vil føles annerledes og litt merkelige. Hvis du kan føle en klump som er ledsaget av smerte, kan lymfeknuter være hovne.

Del 2 av 2: Kontrollere lymfeknuter med doktorhjelp

Sjekk lymfeknuter Trinn 7
Sjekk lymfeknuter Trinn 7

Trinn 1. Observer hovne lymfeknuter

Noen ganger svulmer lymfeknuter som reaksjon på en allergi eller en kortvarig infeksjon fra et virus eller en bakterie. I så fall vil størrelsen på disse kjertlene vanligvis gå tilbake til det normale innen få dager. Men hvis lymfeknuter fortsetter å hovne opp, føle seg harde eller smertefulle i mer enn en uke, er det en god idé å oppsøke lege for å finne årsaken.

  • Selv om du ikke opplever andre symptomer, er det best å oppsøke lege hvis hevelse i lymfeknuter vedvarer.
  • Hvis du finner en lymfeknute som føles hard, ikke er fleksibel og ikke er smertefull som er mer enn 2,5 cm i størrelse, må du oppsøke lege umiddelbart.
Kontroller lymfeknuter Trinn 8
Kontroller lymfeknuter Trinn 8

Trinn 2. Se lege umiddelbart hvis du opplever visse symptomer

Hovne lymfeknuter kan også indikere at immunsystemet kjemper mot en alvorlig sykdom. Se lege umiddelbart hvis lymfeknuter er hovne med noen av følgende symptomer:

  • Vekttap uten åpenbar grunn
  • Svette om natten
  • Feber som ikke blir bedre
  • Pustevansker eller svelging
Sjekk lymfeknuter Trinn 9
Sjekk lymfeknuter Trinn 9

Trinn 3. Fortell legen din dersom du opplever andre symptomer

Selv om ikke alle er tegn på en alvorlig sykdom, vil det hjelpe ham å diagnostisere deg ved å fortelle legen din om symptomene dine. Noen av symptomene som ofte følger med hovne lymfeknuter inkluderer:

  • Kald
  • Feber
  • Sår hals
  • Hovne lymfeknuter på flere områder samtidig.
Sjekk lymfeknuter Trinn 10
Sjekk lymfeknuter Trinn 10

Trinn 4. Kontroller om hevelsen er forårsaket av en infeksjon

Når du besøker legen din for å se etter hovne lymfeknuter, vil legen kjenne på nodene for å være sikker. Etter det vil legen sjekke om årsaken er en bakteriell eller virusinfeksjon, enten ved å ta en blodprøve eller ta en bakteriekultur fra en del av kroppen, for eksempel halsen.

Sjansen er stor for at du vil bli testet for sykdommer som vanligvis forårsaker hovne lymfeknuter, for eksempel et virus eller Streptococcus -bakterier

Kontroller lymfeknuter Trinn 11
Kontroller lymfeknuter Trinn 11

Trinn 5. Bli testet for sykdommer i immunsystemet

Legen din vil sannsynligvis også kontrollere immunsystemet ditt. Du kan bli bedt om å gjennomgå forskjellige tester, for eksempel en fullstendig blodprøve, som vil måle aktiviteten til kroppens immunsystem. Denne testen vil hjelpe legen din med å avgjøre om du har en immunsystemsykdom som lupus eller leddgikt som forårsaker hovne lymfeknuter.

Diagnostiske tester vil hjelpe legen din med å bestemme tilstanden til immunsystemet ditt, for eksempel om blodtallet ditt er lavt, og om det er noe unormalt i lymfeknuter i seg selv

Kontroller lymfeknuter Trinn 12
Kontroller lymfeknuter Trinn 12

Trinn 6. Bli testet for kreft

Selv om det er svært sjeldne, kan hovne lymfeknuter også være et symptom på kreft i lymfeknuter eller andre deler av kroppen. Foreløpige tester som brukes til å identifisere kreft inkluderer blodpaneler, røntgen, mammografi, ultralyd og CT-skanning. Hvis det er mistanke om at årsaken er kreft, vil legen anbefale at du gjennomgår en biopsi av lymfeknuter for å finne kreftceller.

  • En lymfeknute biopsi er vanligvis en poliklinisk prosedyre. For å ta en prøve av lymfeknuten krever det vanligvis ikke et dypt snitt eller en nålpunksjon.
  • Hvilke tester legen anbefaler vil bli bestemt av hvilke lymfeknuter som undersøkes og hvilket problem som mistenkes å forårsake dem.

Tips

Hovne lymfeknuter er vanlige og forsvinner vanligvis av seg selv i løpet av få dager

Anbefalt: