Hvordan leve med noen med schizofreni

Innholdsfortegnelse:

Hvordan leve med noen med schizofreni
Hvordan leve med noen med schizofreni

Video: Hvordan leve med noen med schizofreni

Video: Hvordan leve med noen med schizofreni
Video: 10 tegn på at noen liker deg 2024, Kan
Anonim

Å leve med noen som har schizofreni kan være veldig utfordrende. Det er imidlertid viktig å huske at han faktisk trenger deg, selv når han ikke viser det. Rull ned til trinn én for å finne ut hvordan du kan gjøre livet ditt (og ditt) så behagelig som mulig.

Steg

Del 1 av 4: Få informasjon

Noe av det beste som kan gjøres for ham, er å lære mer om hva han går gjennom. Ved å vite forskjellige ting om schizofreni, kan du skape et bedre hjemmemiljø eller atmosfære (for deg og dine slektninger / slektninger som har schizofreni).

Lev med noen med schizofreni Trinn 1
Lev med noen med schizofreni Trinn 1

Trinn 1. Lær grunnleggende informasjon om schizofreni

Schizofreni er en alvorlig hjernesykdom som må behandles med medisiner og terapi. Schizofreni endrer måten pasienter tenker, føler ting og (generelt) ser verden på. Derfor er det ikke uvanlig at pasienter opplever hallusinasjoner og vrangforestillinger.

Lev med noen med schizofreni Trinn 2
Lev med noen med schizofreni Trinn 2

Trinn 2. Forstå begrepene hallusinasjoner og vrangforestillinger

Hallusinasjoner får den lidende til å se eller høre ting som andre ikke kan se eller høre. I mellomtiden fører vrangforestillinger til at de som lider aksepterer falsk/falsk informasjon som sannhet.

Et eksempel på en hallusinasjon er når en person hører stemmer som andre ikke kan høre. I mellomtiden er et eksempel på vrangforestillinger når mennesker med schizofreni føler at noen leser tankene deres

Lev med noen med schizofreni Trinn 3
Lev med noen med schizofreni Trinn 3

Trinn 3. Kjenne igjen noen av bivirkningene av schizofreni

Selv om tap av kontakt med virkeligheten (psykose) er et vanlig tegn på schizofreni, er det ikke den eneste bivirkningen av lidelsen. Personer som har schizofreni kan også vise tap av interesse og entusiasme, ha taleproblemer, depresjon, vanskeligheter med å huske og humørsvingninger.

Lev med noen med schizofreni Trinn 4
Lev med noen med schizofreni Trinn 4

Trinn 4. Forstå ting som kan forverre problemer knyttet til schizofreni

Symptomer som forverres, vises vanligvis når den som lider avbryter behandlingen. Disse symptomene kan også være forårsaket av stoffmisbruk, andre sykdommer, psykososialt stress og de negative effektene av forbrukte medisiner.

Lev med noen med schizofreni Trinn 5
Lev med noen med schizofreni Trinn 5

Trinn 5. Lær hvordan du håndterer schizofreni

Selv om det ikke kan kureres, kan symptomene vanligvis lindres med riktig pleie eller medisinering. Omtrent 50% av pasientene som mottok medisinsk behandling opplevde betydelig forbedring. I tillegg er det viktig å huske at behandling for personer med schizofreni krever mer enn bare medisinering. Når behandling kombineres med psykologisk eller psykososial terapi, kan pasientene komme seg raskere.

Lev med noen med schizofreni Trinn 6
Lev med noen med schizofreni Trinn 6

Trinn 6. Pass på at du holder forventningene dine realistiske

Faktisk, selv om 20-25% av mennesker med schizofreni vil komme seg etter sykdommen, vil de andre 50% av personene med schizofreni fortsette å oppleve tilbakevendende og periodiske symptomer (med normale forhold). Mange mennesker føler at deres kjærlighet og støtte kan helbrede sine nærmeste (i dette tilfellet en slektning som lider av schizofreni). Selv om kjærlighet og støtte spiller en stor rolle, er det viktig å huske at du fortsatt må gå gjennom forventningene og sørge for at de gjenspeiler virkeligheten av lidelsen.

Del 2 av 4: Å ta en aktiv rolle

Lev med noen med schizofreni Trinn 7
Lev med noen med schizofreni Trinn 7

Trinn 1. Lær og gjenkjenn de tidlige tegnene på en gjentakelse av schizofreni symptomer

Ved å oppdage tilbakefall av psykose og gi behandling tidlig, kan du vanligvis forhindre tilbakefall av de mer alvorlige symptomene på schizofreni. Du må imidlertid være oppmerksom på at tilbakefall av disse symptomene er ganske vanlig og ikke kan forhindres helt, selv når pasienten får den beste behandlingen. Selv om disse symptomene noen ganger er vanskelige å identifisere (fordi de vanligvis ikke bare gjelder personer med schizofreni), kan du prøve å ta hensyn til noen ting, for eksempel:

Mindre endringer i atferd, avhengig av appetitt og søvnforstyrrelser, irritabilitet, tap av interesse for daglige aktiviteter og stressende stemninger

Lev med noen med schizofreni Trinn 8
Lev med noen med schizofreni Trinn 8

Trinn 2. Sørg for at dine pårørende / slektninger fortsetter å motta omsorg etter å ha blitt innlagt på sykehuset

En person kan slutte å følge opp behandling eller medisinering, slik at han ofte kommer tilbake for å vise symptomer på schizofreni. Uten behandling kan noen schizofrene leve kaotiske liv som ikke klarer å dekke sine egne behov, inkludert behovet for mat, husly og klær. Noen av måtene du kan følge for å sikre at han fortsatt får det han trenger, inkluderer:

  • Vær oppmerksom på bruk av narkotika. Hvis du merker at han ikke tar medisinen sin, med vilje eller utilsiktet, må du sørge for at han fortsetter å ta den.
  • Registrer typen medisin, dose og effekt. Fordi schizofreni forårsaker uorganisering eller kaos i ditt daglige liv, har du myndighet (i hvert fall til medisinen du tar begynner å tre i kraft) for å overvåke dosene av legemidler som søsken/slektningen din med schizofreni må ta.
Lev med noen med schizofreni Trinn 9
Lev med noen med schizofreni Trinn 9

Trinn 3. Sørg for at han lever en sunn livsstil

Av grunner som ikke er veldig klare, er det mer sannsynlig at mennesker med schizofreni misbruker narkotika og alkohol. I tillegg har de også en større risiko for fedme, diabetes og kardiovaskulære lidelser. For å hjelpe ham med å håndtere disse problemene, kan du oppmuntre ham til å leve en sunn livsstil, inkludert å spise sunt kosthold og trene regelmessig. Som et eksempel:

  • Ta ham en tur hver dag. Eller ta ham til treningsstudioet og sett opp en daglig treningsrutine for ham.
  • Fyll kjøleskapet med sunne matvalg. Inviter ham til å lage middag noen få dager og gi ham et balansert kosthold. Et balansert kosthold inkluderer frukt, grønnsaker, proteinkilder, fettfattige meieriprodukter og fullkorn som en kilde til karbohydrater.
  • Unngå å drikke alkoholholdige drikker som overskrider minimumsgrensen og forhindre bruk av ulovlige rusmidler. Det er bedre hvis han fortsetter å gjennomgå den eksisterende behandlingen.
Lev med noen med schizofreni Trinn 10
Lev med noen med schizofreni Trinn 10

Trinn 4. Kommuniser med ham på en måte han kan forstå

Fordi schizofreni påvirker hjernen, har mange mennesker med schizofreni problemer med å forstå andre og kommunisere effektivt. Slik at han kan forstå deg, snakk sakte og med en klar, lys tone. Avlast spenningen før den topper seg fordi spenning kan gjøre tilstanden verre.

Du må også gjenspeile empati og medfølelse i stemmen din. Personer med schizofreni reagerer dårlig på harde eller negative stemmetoner, så den kjærlige refleksjonen i stemmetonen din kan spille en stor faktor for effektiv kommunikasjon

Lev med noen med schizofreni Trinn 11
Lev med noen med schizofreni Trinn 11

Trinn 5. Unngå lange diskusjoner om vrangforestillinger

En slik samtale utløser nesten alltid spenning. Du kan snakke om det, men ikke prøv å gå for langt med vrangforestillingene han har. Lær å bruke konstruktiv frakobling. I dette tilfellet bør en lang diskusjon om vrangforestillinger han opplever unngås.

Lev med noen med schizofreni Trinn 12
Lev med noen med schizofreni Trinn 12

Trinn 6. Vis tålmodighet

Noen ganger høres det ut som om han med vilje gjør eller sier noe for å irritere eller irritere deg. Når noe slikt skjer, behold tålmodigheten. Det er veldig viktig at du ikke blir lett deprimert eller sint når du står overfor handlingene hans. En atmosfære fylt med spenning kan utløse en gjentakelse av symptomene på schizofreni. I stedet utvikle teknikker for å holde deg rolig, for eksempel:

  • Prøv å telle til ti eller telle bakover fra 10.
  • Øv på pusteteknikker.
  • Gå bort fra situasjonen i stedet for å møte den.
Lev med noen med schizofreni Trinn 13
Lev med noen med schizofreni Trinn 13

Trinn 7. Vis medfølelse og empati

Det er viktig for deg å vise at du er villig til å følge ham i hans kamp for å gjenvinne sin identitet gjennom dine handlinger og ord. Din aksept av ham og hans situasjon oppmuntrer ham til å akseptere seg selv og situasjonen ved hånden. Dette er nøkkelen for ham til å delta i behandlingen han gjennomgår.

Lev med noen med schizofreni Trinn 14
Lev med noen med schizofreni Trinn 14

Trinn 8. Hold omgivelsene eller situasjonen rolig

Mange schizofrene liker ikke å være rundt mennesker. Sørg derfor for at gjestene som besøker møter ham i små grupper eller individuelt. Ikke tving ham til å gjøre ting han ikke vil gjøre. La ham vise et ønske om å gjøre noe og gjøre det på egen hånd.

Del 3 av 4: Svar på psykotiske øyeblikk

Psykotiske øyeblikk refererer til utseendet på hallusinasjoner eller vrangforestillinger. Slike øyeblikk kan oppstå når en slektning som lider av schizofreni ikke tar medisinen, eller det er andre ytre aspekter som forverrer symptomene hans.

Lev med noen med schizofreni Trinn 15
Lev med noen med schizofreni Trinn 15

Trinn 1. Vær forberedt på å håndtere aggresjon

I motsetning til det som vises i filmene, er mennesker med schizofreni generelt ikke frekk. Noen mennesker kan imidlertid opptre aggressivt som følge av hallusinasjoner eller vrangforestillinger de opplever. Derfor kan de skade seg selv eller andre.

For eksempel har personer med schizofreni en 5% risiko for å begå selvmord i løpet av livet. Denne prosentandelen er betydelig større enn prosentandelen av risiko i befolkningen generelt

Lev med noen med schizofreni Trinn 16
Lev med noen med schizofreni Trinn 16

Trinn 2. Ikke krangel med henne når et psykotisk øyeblikk pågår

Når du står overfor dette øyeblikket, er det viktig at du ikke bestrider hans mening, selv når du vet at hans mening ikke stemmer overens med virkeligheten. For mennesker med schizofreni er ikke hallusinasjoner og merkelige tanker et produkt av fantasi; de er ganske virkelige ting. Folk som opplever slike hallusinasjoner eller vrangforestillinger tror faktisk på ting du ikke gjør. Prøv derfor å ikke krangle om vrangforestillinger eller feil syn.

Lev med noen med schizofreni Trinn 17
Lev med noen med schizofreni Trinn 17

Trinn 3. Hold deg rolig og forklar dine synspunkter/meninger

Når du møter deres urealistiske meninger/synspunkter, er det viktig at du gjør det klart at du ikke deler dem. Sørg for at han vet at noen ting kan virke annerledes for ham. På denne måten kan han huske at han har en lidelse. Imidlertid, ikke la deg krangle med ham om disse synspunktene/meningene.

Hvis han føler at du tilbakeviser eller fornekter synspunktet hans, kan du prøve å endre emnet eller avlede oppmerksomheten til noe annet som ikke vil skape debatt eller uenighet

Lev med noen med schizofreni Trinn 18
Lev med noen med schizofreni Trinn 18

Trinn 4. Vis stor empati

Når han er i et psykotisk øyeblikk, er det viktig at du fortsetter å vise medfølelse, vennlighet og empati. Si fine ting til ham og minne ham på de vakre øyeblikkene som har gått. Imidlertid, hvis han er aggressiv, må du holde avstand til ham mens du fortsatt viser kjærlighet og støtte.

Lev med noen med schizofreni Trinn 19
Lev med noen med schizofreni Trinn 19

Trinn 5. Søk hjelp om nødvendig

Selv om det ikke skjer ofte, kan personer med schizofreni være farlige. I dette tilfellet kan politiet hjelpe deg med å få en nødvurdering fra en psykiater. Du må også vurdere muligheten for at en slektning som har schizofreni kan bli innlagt på sykehus i noen dager til symptomene hans er kontrollert.

I USA (og noen andre land) må du være forsiktig når du arbeider med politiet, spesielt hvis din slektning/slektning er mann og/eller ikke-hvit. Politiet kan prøve å håndtere det med makt eller bruk av farlige våpen. Så langt har prestasjonshistorien hans for mennesker med psykiske lidelser eller begrensninger ikke vært veldig positiv

Del 4 av 4: Ta vare på deg selv

Omsorg for noen med en psykisk lidelse kan være utfordrende og ha stor innvirkning på ditt eget liv. Du må kanskje møte mange praktiske og følelsesmessige problemer i ditt daglige liv. Derfor er det viktig at du tar vare på deg selv.

Lev med noen med schizofreni Trinn 20
Lev med noen med schizofreni Trinn 20

Trinn 1. Ta deg tid til å nyte livet

Du må planlegge ditt daglige liv slik at du ikke glemmer å dra nytte av fritiden. Det er viktig at du tar deg tid til deg selv, da dette kan hjelpe deg med å håndtere situasjonen bedre. Ta deg tid til å gjøre aktiviteter alene eller møte venner.

Se en film med venner, planlegg en spesiell tid for å kose deg, eller få en og annen massasje

Lev med noen med schizofreni Trinn 21
Lev med noen med schizofreni Trinn 21

Trinn 2. Administrer ditt sosiale liv

Selv om du trenger å ta vare på andre, må du også leve et aktivt sosialt liv. Sørg for å holde kontakten med venner, opprettholde romantikk og besøke familie når du har sjansen. Å ha et godt nettverk av venner og slektninger kan hjelpe deg gjennom de vanskelige tider som kommer.

Lev med noen med schizofreni Trinn 22
Lev med noen med schizofreni Trinn 22

Trinn 3. Prøv å trene ofte og spis godt

Fysisk og psykisk helse henger sammen. Når kroppen din er frisk, er sinnet og følelsene dine også sunne. Tren regelmessig og spis et balansert kosthold. Trening kan også være en fin måte å redusere stress og ta avstand fra stressende situasjoner. Hvis du har problemer med å holde humøret, kan du prøve å løpe eller gå lange avstander.

Yoga kan være en flott aktivitet for å trene sinn og kropp. Ta en yogaklasse i byen din og øv deg på å finne sjelefred

Lev med noen med schizofreni Trinn 23
Lev med noen med schizofreni Trinn 23

Trinn 4. Bli med i en støttegruppe

En støttegruppe er et sted hvor du kan møte mange mennesker som (på en eller annen måte) er knyttet til mennesker med schizofreni. Disse gruppene er steder hvor du kan bli akseptert som du er og få større ubetinget støtte. I tillegg kan gruppemedlemmer forstå situasjonen du er i uten noen stigmatisering.

Oppfordre dine slektninger/slektninger til å bli med i en støttegruppe. I tillegg til å gi hjelp til familiemedlemmer, kan disse gruppene også hjelpe mennesker med schizofreni med å utvikle den selvstyrken og følelsesmessige motstandskraften som trengs for å bekjempe sykdommen

Tips

  • Sett av tid hver dag til å være alene eller gjøre aktiviteter med andre mennesker, slik at du kan tømme tankene og omgruppere tålmodigheten og empatien.
  • Sørg for at du holder deg rolig når han viser tegn på en oppblussing av symptomer på schizofreni. Spenning og stress kan faktisk forverre situasjonen eller forstyrrelsen han opplever.

Anbefalt: