3 måter å gjenkjenne posttraumatisk stresslidelse

Innholdsfortegnelse:

3 måter å gjenkjenne posttraumatisk stresslidelse
3 måter å gjenkjenne posttraumatisk stresslidelse

Video: 3 måter å gjenkjenne posttraumatisk stresslidelse

Video: 3 måter å gjenkjenne posttraumatisk stresslidelse
Video: 15 Uhyggelige Ting Skjult I Billeder! 2024, Kan
Anonim

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er en psykologisk tilstand som oppstår når du opplever fare eller en forferdelig hendelse. Under arrangementet kan du være under automatisk kontroll eller "slåss eller fly" -modus for å forsvare deg selv. For mennesker med PTSD forsvinner imidlertid ikke "kamp eller flukt" -reaksjonen, selv om det er lenge siden, vil de fortsette å føle effekten av å oppleve fare. For å finne ut om du eller en du er glad i har PTSD, kan du lære om noen av tegnene på PTSD som vil bli forklart nærmere i denne artikkelen.

Steg

Metode 1 av 3: Bestemmelse av risikoen for PTSD

Fortell om du har PTSD Trinn 1
Fortell om du har PTSD Trinn 1

Trinn 1. Vet hva PTSD betyr

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er en psykisk lidelse som oppstår når du opplever en skremmende eller katastrofal hendelse. Etter å ha opplevd traumer, er det naturlig å føle negative følelser, som forvirring, tristhet, irritasjon, håpløshet, tristhet og så videre. Psykologiske reaksjoner som dette er vanlige hos mennesker som møter traumatiske situasjoner og vil forsvinne av seg selv. Imidlertid blir disse følelsesmessige reaksjonene for mennesker med PTSD faktisk verre enn å forsvinne.

PTSD har en tendens til å oppstå hvis du opplever en skremmende eller livstruende hendelse. Jo lenger du er utsatt for traumer, jo mer sannsynlig er det at du utvikler PTSD

Fortell om du har PTSD Trinn 2
Fortell om du har PTSD Trinn 2

Trinn 2. Ikke nekt PTSD -symptomer bare fordi du ikke er i militæret

Fordi PTSD lenge har vært assosiert med krigsveteraner, klarer mange mennesker som ikke er involvert i kamp å gjenkjenne symptomene på PTSD de opplever. Hvis du nylig har opplevd en traumatisk, fryktelig eller sårende hendelse, kan du ha PTSD. I tillegg forekommer PTSD ikke bare hos mennesker som er utsatt for å ha opplevd livstruende hendelser selv. Noen ganger, når du er vitne til en skremmende hendelse eller må ta konsekvensene, kan du også oppleve PTSD.

  • Generelt er hendelser som utløser PTSD voldtekt, våpentrusler, naturkatastrofer, plutselig tap av nærmeste, bil- eller flyulykker, overfall, krig eller vitne til drap.
  • Vær oppmerksom på at mange mennesker med PTSD utvikler denne lidelsen på grunn av andres handlinger, i stedet for naturkatastrofer.
Fortell om du har PTSD Trinn 3
Fortell om du har PTSD Trinn 3

Trinn 3. Bestem hvor lenge du har opplevd den stressende hendelsen

Som forklart ovenfor er det normalt å oppleve negative følelser etter å ha opplevd en skremmende hendelse. I flere uker etterpå kalles tilstanden akutt stresslidelse. Imidlertid forsvinner disse negative følelsene vanligvis av seg selv etter noen uker. PTSD blir et problem når de negative følelsene bare blir verre etter at en måned har gått.

Fortell om du har PTSD Trinn 4
Fortell om du har PTSD Trinn 4

Trinn 4. Vær oppmerksom på risikofaktorene som gjør deg utsatt for PTSD

To mennesker opplevde akkurat det samme, men den ene hadde PTSD og den andre ikke. Det er flere faktorer som gjør en person mer sannsynlig å utvikle PTSD etter å ha opplevd en traumatisk hendelse. Husk at ikke alle vil utvikle PTSD, selv om de har følgende faktorer:

  • En historie med psykiske problemer i familien. Risikoen for å utvikle PTSD er høyere hvis et familiemedlem har en angstlidelse eller depresjon.
  • Hvordan du reagerer på stress. Stress er normalt, men det er mennesker hvis kropper produserer flere kjemikalier og hormoner som forårsaker unormale reaksjoner på stress.
  • En annen opplevelse. Hvis du har opplevd andre traumer, for eksempel overgrep i barndommen eller føler deg neglisjert, vil det nye traumet øke frykten du har opplevd, noe som fører til PTSD.

Metode 2 av 3: Bestemme tilstedeværelsen av PTSD -symptomer

Fortell om du har PTSD Trinn 5
Fortell om du har PTSD Trinn 5

Trinn 1. Innse om du vil unngå

Når du opplever en traumatisk hendelse, kan det være lurt å unngå alt som bringer tilbake minner fra den traumatiske opplevelsen. Den beste måten å håndtere traumer er imidlertid å utsette deg selv for minnene som oppstår. Personer med PTSD vil vanligvis prøve å unngå alt som vil bringe tilbake minnene om den traumatiske opplevelsen, for eksempel ved:

  • Prøv å ikke tenke på situasjonen lenger.
  • Hold deg unna mennesker, steder eller gjenstander som minner deg om den traumatiske hendelsen.
  • Nekter å snakke om det som skjedde med dem.
  • Prøv å finne en distraksjon slik at du blir besatt av aktiviteten, i stedet for å dvele ved tidligere hendelser.
Fortell om du har PTSD Trinn 6
Fortell om du har PTSD Trinn 6

Trinn 2. Se etter at smertefulle minner dukker opp

Smertefulle minner er minner du ikke kan kontrollere fordi de plutselig oppstår uten at du har fortalt dem det. Dette gjør at du føler deg hjelpeløs og ikke klarer å stoppe det. Smertefulle minner dukker vanligvis opp i form av::

  • Plutselig husker den traumatiske hendelsen levende igjen.
  • Mareritt som fokuserer på det som skjedde.
  • Tenk deg igjen hver traumatisk hendelse som å se på bilder som vises i rekkefølge, og du kan ikke stoppe.
Fortell om du har PTSD Trinn 7
Fortell om du har PTSD Trinn 7

Trinn 3. Spør deg selv om du vil benekte det som skjedde

Personer med PTSD reagerer på traumatiske opplevelser ved å benekte at hendelsen noen gang har skjedd. De vil opptre tilfeldig som om det aldri har vært et stort problem i livet. Dette er en måte å håndtere alvorlige sjokk og beskytte seg selv fordi sinnet vil undertrykke smertefulle minner og prøve å forstå hva som skjedde for å beskytte kroppen mot lidelse.

For eksempel vil en mor som nekter for at babyen hennes er død, fortsette å snakke med barnet sitt som om hun sov og ikke kan godta det faktum at hun er død

Fortell om du har PTSD Trinn 8
Fortell om du har PTSD Trinn 8

Trinn 4. Overvåk eventuelle endringer i tankegangen

Det er normalt å endre perspektiv, men mennesker med PTSD vil se mennesker, steder og ting annerledes enn de gjorde før traumet. Noen endringer i måten de tror de opplever, for eksempel:

  • Tenk negativt om andre mennesker, steder, situasjoner og deg selv.
  • Føler seg likegyldig eller håpløs når de tenker på fremtiden deres.
  • Manglende evne til å føle lykke eller glede; oppleve nummenhet.
  • Manglende evne eller svært vanskeligheter med å etablere og vedlikeholde relasjoner med andre.
  • Vanskeligheter med å huske, alt fra å glemme de små tingene til å ikke kunne huske viktige ting om en traumatisk opplevelse som har skjedd.
Fortell om du har PTSD Trinn 9
Fortell om du har PTSD Trinn 9

Trinn 5. Legg merke til om det har vært noen emosjonelle eller fysiske endringer siden du opplevde den traumatiske hendelsen

Som med endringer i tankesett, observer om det har vært emosjonelle og fysiske endringer siden du opplevde den traumatiske hendelsen. Disse endringene er vanlige, men vær oppmerksom på endringer som stadig skjer, for eksempel:

  • Søvnløshet (kan ikke sove om natten).
  • Tap av Appetit.
  • Lett sint eller irritert og aggressiv.
  • Tap av interesse for aktiviteter du pleide å like.
  • Veldig deprimert på grunn av overdreven skyldfølelse eller skam.
  • Utviser selvskadende oppførsel, for eksempel å kjøre i svært høye hastigheter, ta medisiner, ta hensynsløse eller høyrisikobeslutninger.
Fortell om du har PTSD Trinn 10
Fortell om du har PTSD Trinn 10

Trinn 6. Se opp for overvåking

Etter å ha opplevd en fryktelig eller traumatisk hendelse, vil du sannsynligvis føle deg veldig engstelig eller opphisset. Ting som normalt ikke får deg til å frykte, får deg nå til å få panikk. Traumatiske opplevelser gjør at kroppen din alltid er i et høyt varsel som egentlig ikke er nødvendig, men denne tilstanden føles nødvendig på grunn av traumer du har opplevd.

For eksempel gir opplevelsen av å være på stedet for en bombeeksplosjon lyst til å løpe eller få panikk hvis du hører lyden av noen som slipper en nøkkel eller slår en dør

Fortell om du har PTSD Trinn 11
Fortell om du har PTSD Trinn 11

Trinn 7. Rådfør deg med en psykolog som har erfaring med å hjelpe traumeofre

En psykolog eller terapeut vil kunne avgjøre om du reagerer riktig på en traumatisk hendelse eller opplever PTSD. I tillegg kan de hjelpe deg med å bestemme den mest passende behandlingen for din tilstand, for eksempel ved å velge følgende behandlinger for PTSD:

  • Terapi ved å fortelle en traumatisk opplevelse har vist seg å være effektiv for å håndtere PTSD -symptomer eller hjelpe PTSD -pasienter til å takle problemer i familien eller arbeidet forårsaket av denne lidelsen.
  • Psykoterapi som innebærer å snakke om den traumatiske hendelsen, besøke steder og/eller personer du unngikk, eller delta på inokulasjonstrening, gjør at du kan takle hendelser som utløser stress eller angst.
  • En psykiater kan foreskrive medisiner for å lindre symptomer på depresjon, angst eller behandle søvnforstyrrelser.

Metode 3 av 3: Å kjenne forholdene knyttet til PTSD

Fortell om du har PTSD Trinn 12
Fortell om du har PTSD Trinn 12

Trinn 1. Se etter tegn på depresjon

Å leve etter en traumatisk hendelse har en tendens til å føre til depresjon. Personer som opplever PTSD opplever vanligvis også depresjon som er indikert av følgende symptomer:

  • Konsentrasjonsvansker.
  • Følelse av skyld, hjelpeløs og underlegen.
  • Redusert energi og tap av interesse for de tingene som vanligvis gjør deg glad.
  • Føler meg veldig trist som er vanskelig å overvinne og mister meningen med livet.
Fortell om du har PTSD Trinn 13
Fortell om du har PTSD Trinn 13

Trinn 2. Legg merke til om du føler deg engstelig

Folk som opplever forferdelige eller skremmende hendelser, føler seg vanligvis engstelige. Angst er mer alvorlig enn stresset eller bekymringen som ofte dukker opp i hverdagen. Tegn på angst er:

  • Alltid bekymret eller besatt av ethvert problem eller problem, både viktig og uviktig.
  • Følelse av rastløshet eller ikke i stand til å slappe av.
  • Lett forskrekket eller alltid spent og nervøs.
  • Har problemer med å sove og føle at du kveles.
Fortell om du har PTSD Trinn 14
Fortell om du har PTSD Trinn 14

Trinn 3. Se etter tendenser til tvangstanker

Etter å ha opplevd en hendelse som forstyrrer fred i livet, vil folk vanligvis prøve å få livene tilbake til det normale. Imidlertid er det de som ønsker å bøte på situasjonen ved å kontrollere miljøet for mye. Obsessiv-kompulsiv oppførsel kan vises på en rekke forskjellige måter, men for å avgjøre om du oppfører deg tvangsmessig, må du observere følgende:

  • Vask hendene mange ganger av frykt for at hendene dine fortsatt er skitne eller blir forurenset.
  • Sjekket flere ganger for å kontrollere at alt var ok. For eksempel, sjekke ovnen ti ganger for å se om den er slått av eller sjekke døren for å se om den er låst.
  • Veldig besatt av orden. Du blir veldig glad i å telle og rydde opp i ting slik at det ser symmetrisk og pent ut.
  • Lagre ting av frykt for at noe ille skal skje hvis du kaster dem.
Fortell om du har PTSD Trinn 15
Fortell om du har PTSD Trinn 15

Trinn 4. Fortell noen om du hallusinerer

Hallusinasjoner er hendelser du opplever gjennom dine fem sanser, men som ikke faktisk skjer. For eksempel å høre en lyd som ikke har noen kilde, se noe som ikke er ekte, smake eller lukte på noe som bare er fantasien din, føle deg berørt, men ingen som berører deg. En person som opplever hallusinasjoner vil ha problemer med å skille mellom fantasi og virkelighet.

  • En måte å avgjøre om du hallusinerer eller ikke er å spørre menneskene rundt deg om de opplever det samme.
  • Vær oppmerksom på at hallusinasjoner kan være et tegn på en udiagnostisert psykotisk lidelse, for eksempel PTSD-utløst schizofreni. Forskere har funnet ut at de to psykiske lidelsene overlapper hverandre. Søk hjelp så snart som mulig hvis du ser eller hører noe som får deg til å tvile på din eksistens.
Fortell om du har PTSD Trinn 16
Fortell om du har PTSD Trinn 16

Trinn 5. Få profesjonell hjelp hvis du tror du kan ha hukommelsestap

Når vi opplever en traumatisk hendelse, vil kroppen vår slette minnet om hendelsen for å beskytte seg mot lidelse. Amnesi kan oppstå fordi du prøver å undertrykke og nekte en traumatisk hendelse som har skjedd. Hvis du plutselig begynner å glemme detaljer i livet ditt eller føler at tiden flyr, men ikke husker å ha gjort noe, snakk med en terapeut eller snakk med noen du stoler på.

Tips

Del en fryktelig opplevelse du hadde med noen du stoler på. Dette vil hjelpe deg å slippe alle smertefulle følelser eller negative følelser forårsaket av opplevelsen

Anbefalt: