Hvordan fikse deigen som ikke stiger: 12 trinn

Innholdsfortegnelse:

Hvordan fikse deigen som ikke stiger: 12 trinn
Hvordan fikse deigen som ikke stiger: 12 trinn

Video: Hvordan fikse deigen som ikke stiger: 12 trinn

Video: Hvordan fikse deigen som ikke stiger: 12 trinn
Video: @arcitcgardener viser deg hvordan du blir kvitt bananfluer og hærmygg 🌱 2024, Kan
Anonim

Du har alt planlagt: middag, vin, nybakt brød, med fantastiske grillribber, rett fra hønsegården. Alt går greit til du merker at brøddeigen din ikke vil heve. Dette er et vanlig problem for mange hjemmebrennere: Du sliter med å lage vakre biter, men det ser ut som gjæren din er på ferie. Heldigvis er dette et ganske enkelt problem å oppdage og omgå. Fortsett å lese for å finne ut hvordan du lager gjærfesten din igjen.

Steg

Metode 1 av 2: Fiksering av deigen

Fix deigen som ikke vil stige Trinn 1
Fix deigen som ikke vil stige Trinn 1

Trinn 1. Hev temperaturen

Det er ingenting gjær foretrekker mer enn et varmt, fuktig klima for å nyte livet til det fulle. Hvis du vil at deigen skal heve, må du gi gjæren det den vil ha.

  • Fyll et stekebrett med kokende vann og legg det på nederste rille i ovnen. Legg deigbollen på midtre rille, lukk ovnsdøren og la deigen heve.
  • I stedet kan du også koke en kopp vann i mikrobølgeovnen, deretter legge deigbollen i mikrobølgeovnen med vannet og lukke døren. (Ikke mikrobølge deigen!)
  • Noen slår på ovnen, og legger deretter deigen på komfyren, dekket med en våt serviett. Ovnen holder ovnens overflate varm og de våte servietter gir fuktighet.
Fix deigen som ikke vil stige Trinn 2
Fix deigen som ikke vil stige Trinn 2

Trinn 2. Tilsett gjær

Hvis varmen og fuktigheten ikke aktiverer gjæren (du kan fortelle det på mindre enn en time), kan du prøve å legge til mer gjær.

  • Åpne en ny gjærpakke, og bland 1 ts gjær med en kopp (240 ml) varmt vann (ca. 43 ° C) og 1 ss sukker. La blandingen heve i ca. 10 minutter, til det dannes 1,25-2,5 cm skum. Hvis dette ikke fungerer, må du finne en ny gjær og prøve igjen.
  • Når du utvikler denne gjærblandingen, varm flat deig til 38 ° C ved å plassere bollen på et varmt sted.
Fix deigen som ikke vil stige Trinn 3
Fix deigen som ikke vil stige Trinn 3

Trinn 3. Bland forrettsblandingen

Tilsett mel etter behov: et forhold på 60% mel til 40% væske er vanligvis et godt forhold for brøddeig, så tilsett nok mel til å balansere. Elt den aktive gjærblandingen i deigen, og la den heve på et fuktig, varmt sted.

  • Dette kan også være en indikator for å se om gjæren er inaktiv. Denne metoden gjør gjæren så aktiv at når den tilsettes deigen, skal den heve helt. Hvis deigen fortsatt ikke hever, betyr det at den ikke er forårsaket av gjær: det er et annet problem.
  • Du kan også gjøre dette i begynnelsen av oppskriften neste gang du lager en annen gjærdeig.
Image
Image

Trinn 4. Elt mer mel

Se om deigen er klissete ved berøring. I så fall er sjansen stor for at deigen ikke er blitt eltet nok. Elt med ekstra mel til det er mykt og glatt ved berøring og deigen ikke lenger fester seg til hendene. Sett til side og la heve i varme og fuktige forhold. Gjenta om nødvendig. Du må kanskje la deigen sitte over natten før du former den og steker den.

Image
Image

Trinn 5. Elt deigen ordentlig

Det er en kunst å elte deig. Gjør det for lite, så vil ikke gjæren spre seg i deigen. Deigen blir da for svak til å heve. Elting for mye vil gjøre deigen hard så den ikke kan heve. Deigen skal føles glatt og elastisk, ikke stram som en gummikule, eller myk som kjeksdeig.

Metode 2 av 2: Feilsøking av deigen

Fix deigen som ikke vil stige Trinn 6
Fix deigen som ikke vil stige Trinn 6

Trinn 1. Finn problemstedet

Vurder følgende punkter for å stille en første diagnose. Det er mulig at en enkel forbedring av forholdene rundt deigen kan løse problemet uten ytterligere innsats.

  • Sjekk type deig og gjær. Noen surdeigskulturer ekspanderer veldig sakte og kan ta flere timer å stige.
  • Sørg for at gjæren er under utløpsdatoen. Pulverisert gjær i pakker varer lenge, det samme gjør gjær i lagringsglass som er lagret i fryseren. Imidlertid har både fersk og tørr gjær en aldersgrense, og utover det vil gjæren enten ikke fungere godt, eller ikke fungere i det hele tatt.
Fix deigen som ikke vil stige Trinn 7
Fix deigen som ikke vil stige Trinn 7

Trinn 2. Sjekk omgivelsene

Den ideelle temperaturen er rundt 38 ° C og luftfuktigheten er høy. For langt utenfor det området, og gjæren din blir ikke glad.

Fix deigen som ikke vil stige Trinn 8
Fix deigen som ikke vil stige Trinn 8

Trinn 3. Kontroller melet

Brød laget av kakemel eller allsidig mel inneholder lite gluten og proteiner, så deigen din kan heve-og deretter tømmes.

  • Dette kan også skje hvis deigen din har for mye vann til mel -forhold.
  • Noen mel inneholder soppdrepende ingredienser for å bevare holdbarheten. Siden gjær er en del av soppekongeriket, er det nesten sikkert at dette vil hemme veksten.
  • Helt naturlig organisk hvitt brødmel som er fritt for tilsetningsstoffer, fungerer best til et godt hvitt brød.
  • Tyngre mel som hel hvete, rug og andre typer fullkornsmel vil produsere tunge klumper som ikke hever seg så store som mykt hvitt brødmel.
Image
Image

Trinn 4. La deigen stå

Ikke tukle med deigen når den hever, spesielt hvis det er en våt deig.

Fix deigen som ikke vil stige Trinn 10
Fix deigen som ikke vil stige Trinn 10

Trinn 5. Bruk riktig beholder

Bakeplaten, bannetonet eller brettet du bruker, vil gjøre en forskjell. Den er for stor, så det er ingenting å holde deigen i når den hever, så den ikke hever seg til toppen. Ellers vil deigen spre seg og eventuelt smuldre.

Små boller fungerer godt når de plasseres nær hverandre

Fix deigen som ikke vil stige Trinn 11
Fix deigen som ikke vil stige Trinn 11

Trinn 6. Sjekk ingrediensene

Noen krydder, som kanel, er naturlig soppdrepende.

  • For søtbrød eller kanelruller må du vanligvis få dem til å heve raskt, da kanel sakte kan drepe gjæren.
  • Noen tørkede frukter er også belagt med soppdrepende midler som konserveringsmidler. Økologisk tørket frukt pleier å være dyrt, men er bedre for baking. Det mange roasters gjør er å bruke vanlig tørket frukt, men ikke tilsett det før det endelig har hevet deigen.
Fix deigen som ikke vil stige Trinn 12
Fix deigen som ikke vil stige Trinn 12

Trinn 7. Reduser salt

Salt er nødvendig for å utvikle glutenproteinet som gjør deigen elastisk, men for mye av den kan drepe gjær. Tilsett bare så mye som nødvendig, og tilsett først mel, ikke vann.

Tips

  • Sjekk forholdet mellom mel og vann. Forholdet mellom 60:40 mel og vann er det beste. En deig som er for våt kan virke, men det er mer sannsynlig at den bare vil spre seg, eller heve godt og deretter smuldre.
  • Mislykket brøddeig kan resirkuleres til kakedeig, bakverk og andre bakevarer uten å måtte kaste alt. I dette tilfellet må du stole på produkter som ikke er gjærmetning, som bakepulver, natriumbikarbonat og sitronsyre, øl, sitronade, musserende vann eller smørbrød.
  • Test vannet og melet med jevne mellomrom. PH -nivået kan være et problem: hvis det er for høyt eller for lavt, vil det drepe gjæren. Test en vannprøve selv, og en vannprøve blandet med mel, og en liten mengde mel blandet med vann. Test deretter med natron (for surhet) og eddik (for alkalisk). Hvis væsken er litt skummende, betyr det at pH ikke er balansert. Hvis det ikke er skum, er pH -verdien fin. Merk: Du kan også kjøpe et pH -testsett i din lokale bassengbutikk.
  • Sørg for at ovnen er forvarmet, minst 5 minutter før du trenger den. Bruk av en pizzastein kan også hjelpe til med å overføre varme til brettet eller formen der deigklumpene er, eller du kan også plassere klumpene på de varme steinene. Mange brød mislykkes i en ovn som ennå ikke er varm når de begynner å bake.
  • Det store problemet med langsom utvikling av brød er at deigen eltes for å aktivere gluten og protein for å danne en glatt elastisk deig. Over tid løsner dette, så deigen blir svak og boblene inni kollapser. Det er et timing -triks å utvide og se om deigen svekkes før gjæren er klar. Du kan forbedre deigen ved å tilsette gluten eller et brødforbedringsmiddel, men for glutenfritt brød er dette ikke en enkel løsning og er bare en del av brødet du bør forvente. Hvis du vil ha en fin deig, for eksempel søtt brød eller gjærdeig, er langsom heving ideell, for ikke å ha veldig store bobler - dette kan noen ganger til og med gjøres i kjøleskapet over natten.

Advarsel

  • Hvis alle reparasjonsforsøk mislykkes, må du kanskje bytte ut grunnmaterialet helt og begynne på nytt.
  • Å fikse gjærdeig kan i noen tilfeller være veldig vanskelig, spesielt når det er belagt med smør, for eksempel butterdeig til gjærcroissanter. Hvis du vil kna på nytt, lager du en ganske god deig i brioche-stil-men hvis du vil ha de karakteristiske lagene, må du begynne på nytt.

Anbefalt: