Hvordan sammenligne brøker: 4 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan sammenligne brøker: 4 trinn (med bilder)
Hvordan sammenligne brøker: 4 trinn (med bilder)

Video: Hvordan sammenligne brøker: 4 trinn (med bilder)

Video: Hvordan sammenligne brøker: 4 trinn (med bilder)
Video: Ting alle jenter gjør 2024, April
Anonim

Å sammenligne brøk betyr å se på to brøk og bestemme hvilken som er større. For å sammenligne brøker er alt du trenger å gjøre å få de to brøkene til å ha samme nevner, og deretter se hvilken brøk som har den større telleren - den lar deg vite hvilken brøkdel som er større. Den vanskelige delen er å endre brøkene til å ha samme nevner; men ikke veldig vanskelig. Hvis du vil vite hvordan du sammenligner brøk, følger du bare disse trinnene.

Steg

Sammenlign brøk trinn 01
Sammenlign brøk trinn 01

Trinn 1. Se om begge brøkene har samme nevner eller ikke

Det er det første trinnet i å sammenligne brøk. Nevneren er tallet nederst i brøkdelen, mens telleren er tallet øverst. For eksempel har brøkene 5/7 og 9/13 ikke samme nevner, fordi 7 ikke er det samme som 13. Så du må ta flere trinn for å sammenligne de to brøkene.

Hvis nevnerne til begge brøkene er like, er det bare å se på telleren for å se hvilken brøkdel som er større. For eksempel, når vi sammenligner brøkene 5/12 og 7/12, ser det ut til at 7/12 er større enn 5/12, fordi 7 er større enn 5

Sammenlign brøk trinn 2
Sammenlign brøk trinn 2

Trinn 2. Finn fellesnevneren

For å kunne sammenligne brøker må du finne en fellesnevner, slik at du vet hvilken brøkdel som er større. Hvis du legger til og trekker fraksjoner med forskjellige nevnere, er det best å finne den minste fellesnevneren. Men siden den bare sammenligner brøk, kan du ta en snarvei og multiplisere nevnerne til begge brøkene for å finne en fellesnevner.

7 x 13 = 91. Så, den nye nevneren er 91

Sammenlign brøk Trinn 03
Sammenlign brøk Trinn 03

Trinn 3. Endre telleren for begge brøkene

Nå som nevneren er endret, må telleren også endres, slik at verdien av brøkdelen forblir den samme. For å gjøre dette må du multiplisere telleren for hver brøk med det samme tallet som du brukte til å multiplisere nevneren som resulterer i tallet 91. Slik gjør du:

  • I den opprinnelige 5/7 multipliserer du 7 med 13 for å få den nye nevneren, som er 91. Så du må multiplisere 5 med 13 for å få den nye telleren. I utgangspunktet multipliserer du både teller og nevner med brøkdelen 13/13 (som tilsvarer 1). 5/7 x 13/13 = 65/91.
  • I den opprinnelige 9/13 multipliserer du 13 med 7 for å få den nye nevneren, som er 91. Så du må multiplisere 9 med 7 for å få den nye telleren. 9 x 7 = 63. Så, den nye brøkdelen er 63/91.
Sammenlign brøk Trinn 04
Sammenlign brøk Trinn 04

Trinn 4. Sammenlign tellerne til de to brøkene

Brøken som har den større telleren er den større brøkdelen. Så, brøkdelen 65/91 er større enn 63/91 fordi 65 er større enn 63. Det betyr at den opprinnelige fraksjonen er 5/7 større enn 9/13.

Anbefalt: