Hvordan oppnå selvaktualisering: 12 trinn

Innholdsfortegnelse:

Hvordan oppnå selvaktualisering: 12 trinn
Hvordan oppnå selvaktualisering: 12 trinn

Video: Hvordan oppnå selvaktualisering: 12 trinn

Video: Hvordan oppnå selvaktualisering: 12 trinn
Video: Как стать Успешным Парикмахером! Как достичь Успеха в Любом бизнесе! Ева Лорман! 2024, April
Anonim

Selvrealisering er et konsept utviklet av en amerikansk psykolog ved navn Abraham Maslow. Dette konseptet forklarer at mennesker har behov og prøver å oppnå dem i en bestemt rekkefølge, med utgangspunkt i fysiologiske behov, behovet for sikkerhet, behovet for kjærlighet og tilhørighet, behovet for aktelse, og det høyeste er behovet for selvrealisering. Forutsatt at du er i stand til å dekke dine grunnleggende behov, nemlig mat, vann, oksygen, søvn, ly og sosial stabilitet, kan du innse ditt høyeste livsmål, som er selvrealisering.

Steg

Del 1 av 3: Føl forbindelsen til deg selv som du vil

Oppnå selvaktualisering Trinn 1
Oppnå selvaktualisering Trinn 1

Trinn 1. Definer målene dine

Den eneste måten å oppnå selvrealisering på er å forestille seg hvordan du ville ha vært hvis du allerede var aktualisert. For å nå dine personlige mål, prøv å føle forbindelsen til deg selv som du ønsker på to måter:

  • Lag et visjonstavle. Lag en collage på datamaskinen din eller bruk papir og lim inn de selvbeskrevne bildene du vil ha for dagen fremover. Velg et bilde eller en setning i et magasin eller internett fotogalleri som gjenspeiler personen du vil være. Kombiner disse bildene og setningene for å danne et stort maleri som representerer drømmelivet ditt for dagen fremover.
  • Skrive et brev. En annen måte å få frem den følelsen av forbindelse med deg selv som du drømmer om, er ved å skrive et brev. Skriv ned alle tingene som får deg til å føle deg stolt eller inspirert av å oppnå dine mål mentalt. Fortsett dette brevet ved å fortelle så nøyaktig som mulig "hvordan" og "hvorfor" du har oppnådd denne suksessen.
Oppnå selvaktualisering Trinn 2
Oppnå selvaktualisering Trinn 2

Trinn 2. Identifiser verdien av din tro

Når du har det store bildet av hva du vil, kan du ta en ny titt på visjonstavlen og bildene og tenke på hvordan du kommer dit. Bestem verdien av tro som lar deg se hva som har drevet dine beslutninger, tro og ideer. Tenk på disse verdiene som et kart som veileder deg til å nå dine mål. Gjør følgende for å identifisere verdien av din tro:

  • Tenk på to mennesker du beundrer. Hvilke egenskaper kan beskrive hvem de er?
  • Hva ville du forandret hvis du kunne gjøre en endring i lokalsamfunnet eller i verden for øvrig?
  • Hvis huset ditt tok fyr (forhåpentligvis ikke), hvilke tre ting ville du tatt med deg?
  • Når var siste gangen du følte deg veldig vellykket? Beskriv øyeblikket og hvorfor.
  • Hvilket tema vil du diskutere eller begeistre deg? Hvorfor påvirket temaet deg?
  • Etter at du har tenkt over spørsmålene/utsagnene ovenfor, finner du et tema for svaret ditt. Gjentagende temaer kan betraktes som verdien av din tro.
Oppnå selvaktualisering Trinn 3
Oppnå selvaktualisering Trinn 3

Trinn 3. Sjekk om det er noen motsetninger

Etter å ha analysert verdien av en tro, må du sammenligne den med ønsket selv. Er din nåværende oppfatning i tråd med livet du vil leve i fremtiden? Tenk nå over om din daglige atferd, tro og prinsipper er i harmoni med dine verdier og personligheten du ønsker?

Hvis livet ditt ikke er i tråd med verdiene du mener er viktige eller kan hjelpe deg med å nå målene dine, gjøre endringer og sette nye mål

Del 2 av 3: Lev et liv basert på trosverdier

Oppnå selvaktualisering Trinn 4
Oppnå selvaktualisering Trinn 4

Trinn 1. Sett deg mål som er i tråd med visjonen din

Mål som ikke er i tråd med troens verdi er som en vogn trukket av to hester, men hver går i motsatt retning. Målene dine kan være veldig inspirerende, men hvis disse målene ikke stemmer overens med verdiene dine, vil prestasjonene ikke føles som suksess.

  • For eksempel, for Joni, er de viktigste trosverdiene trossamfunnsengasjement, integritet og ledelse. For tiden er Joni veileder for en ideell organisasjon som tilbyr stipend og opplæring for studenter i vanskeligstilte områder. Han visste at de tilgjengelige midlene ikke helt ble gitt til studentene slik han trodde. Selv om Joni var i stand til å arbeide i harmoni med sine verdier, nemlig samfunnsengasjement og ledelse, var han skuffet over at denne organisasjonen manglet integritet. Joni må bestemme et nytt mål som er i tråd med verdiene i hennes tro for å finne balanse og lykke i livet.
  • Sett mål basert på SMART kriterier: S fra spesifikke midler spesifikke, M fra målbar mening målbar, A fra oppnåelig mening det kan oppnås, R fra realistisk mening realistisk, og T fra rettidig mening å ha en frist. Sørg for at målene dine oppfyller disse kriteriene, slik at de kan realiseres og hjelpe deg med å oppnå selvrealisering.
Oppnå selvaktualisering Trinn 5
Oppnå selvaktualisering Trinn 5

Trinn 2. Gjør regelmessige evalueringer av fremdriften

Selvrealisering krever en balanse mellom måloppnåelse og verditro. Hvis det er uoverensstemmelse, bør du vurdere verdiene og målene dine. For eksempel, hvis troen din endres fordi du er gift, må du sette nye mål som stemmer overens med din nye tro.

Oppnå selvaktualisering Trinn 6
Oppnå selvaktualisering Trinn 6

Trinn 3. Fortsett å lære

Å forplikte seg til å være en livslang elev er det viktigste trinnet mot å oppnå selvrealisering. En livslang elev er noen som bruker informasjonen og erfaringene sine til å utvide horisonten og utvikle livet godt. Bli en livslang elev av:

  • Spørsmål om dine antagelser. Tenk igjen om tvilsomme oppfatninger eller fordommer. Spør deg selv: "Er det andre forutsetninger?" eller "Hvilke bevis kan jeg bruke mot denne antagelsen?"
  • Lær andre lærbare ferdigheter. Del informasjon du får fra arbeid eller kunnskap du får fra hobbyaktiviteter. Å lære det du vet for andre, avslører deg, ser ut som en ekspert og øker din kunnskap om emnet som blir undervist. Gjør noen av følgende for å forbedre ferdighetene dine, slik at du kan lære dem andre:
  • Les en bok
  • Bygg relasjoner med intellektuelle
  • Journalskriving
  • meditere
  • Bli involvert for å løse problemer
  • Bli med i organisasjonen
  • Ta workshops
  • Delta i prosjektet
Oppnå selvaktualisering Trinn 7
Oppnå selvaktualisering Trinn 7

Trinn 4. Finn ut hva som begeistrer livet ditt

Aktiviteter som utløser en lidenskap for livet gjør deg villig til å investere tid og krefter fordi det føles så bra. Å gjøre aktiviteter du liker kan lindre negative følelser og forbedre psykologisk velvære, for eksempel å skrive, løpe eller samle frimerker. I tillegg er disse aktivitetene vanligvis i harmoni med verdiene til din tro.

Hvis du har problemer med å finne en aktivitet du liker, husk det siste arrangementet du deltok på. Du må kjøpe billetter, avtale en timeplan med venner eller en partner og forberede klær du skal ha på deg. Du har lagt mye arbeid i arrangementet. Tenk nå på et annet arrangement du deltok på for et år siden. Ser du temaer som går igjen?

Del 3 av 3: Økning av mental styrke

Oppnå selvaktualisering Trinn 8
Oppnå selvaktualisering Trinn 8

Trinn 1. Få en vane med positiv tenkning

Evnen til å se den positive siden av alt er nøkkelen til personlig suksess og lykke i livet. Folk som er i stand til å tenke positivt har en tendens til å være sunnere, ha et bedre immunsystem og er mer motstandsdyktige mot livets motgang. Du kan bli en mer positiv person ved å eliminere negative tanker om deg selv.

  • Sett av noen minutter om dagen til å ta hensyn til den indre samtalen eller talen du tar opp selv. Hva forteller du deg selv om din daglige rutine? Får du denne tanken til å føle deg stolt eller nedsatt?
  • Hvis din indre samtale er selvkritisk, kan du prøve å erstatte negative tanker med positive og nyttige utsagn. For eksempel, hvis du er klar over at du tenker: “Dette er så vanskelig. Jeg vet ikke hvordan jeg skal gjøre det "endre denne uttalelsen til," Denne oppgaven er vanskelig. Jeg trenger hjelp slik at denne oppgaven kan fullføres.”
Oppnå selvaktualisering Trinn 9
Oppnå selvaktualisering Trinn 9

Trinn 2. Dyrk en følelse av verdi i deg

Personer som har oppnådd selvaktualisering, vil føle seg verdsatt og i stand til å respektere seg selv og andre. Å respektere deg selv og anerkjenne din verdi er en måte å utvikle et sunt tankesett på. To praktiske løsninger for å øke selvfølelsen er å eliminere perfeksjonisme og tendensen til å sammenligne deg selv med andre.

  • Vi vil alltid føle oss som en fiasko hvis vi bruker urealistisk høye standarder for oss selv (perfeksjonisme). Å forvente realistiske prestasjoner fra deg selv er en måte å motivere deg selv til å jobbe hardt og ha det bra med deg selv. Ved å glemme perfeksjonisme er feil ikke permanente feil og små suksesser er verdt å feire.
  • Å anta at andre mennesker har et bedre liv enn deg, er en katastrofe. Alle har feil og å sammenligne seg selv med andre basert på det du ser på utsiden, er ikke en rettferdig måte for deg. Sammenligningen du må gjøre er mellom deg selv i dag mot i går.
Oppnå selvaktualisering Trinn 10
Oppnå selvaktualisering Trinn 10

Trinn 3. Vær en åpen person

Folk som har oppnådd selvaktualisering, er i stand til å vurdere forskjellige meninger, synspunkter og metoder. Noen som er åpensinnet betyr ikke noen som ikke har standpunkt, men noen som er i stand til å vurdere ulike muligheter før de trekker konklusjoner, noen som er villige til å få nye erfaringer og er i stand til å gi en positiv respons. Slik at du kan åpne øynene, gjør følgende to øvelser:

  • Tenk på to emner som har en tendens til å være imot (f.eks. Abort, krig, kunstig intelligens, etc.) og deretter komme med et argument mot dine egne. Finn fem utsagn som støtter argumentet ditt.
  • Husk en tid da du ble forrådt eller såret av noen andre. Finn tre mulige årsaker til at denne personen såret deg, med vilje eller utilsiktet.
Oppnå selvaktualisering Trinn 11
Oppnå selvaktualisering Trinn 11

Trinn 4. Stå opp for din beslutning

Selv om selvaktualiserte mennesker er villige til å være åpne for ulike meninger og synspunkter, er de også i stand til å stole på seg selv. Å stole på deg selv følelsesmessig får deg til å føle deg trygg på å ta avgjørelser uten å stole på andre og være i stand til å forsvare dine beslutninger. For å bli en person som kan stole følelsesmessig på deg selv, gjør du følgende tre måter:

  • Ikke vent på godkjenning fra andre. Når du må ta en viktig beslutning, har du kanskje en tendens til å forsinke eller kjøpe tid fordi du fortsatt venter på en avgjørelse eller tillatelse fra noen andre som er hovedpersonen. Å stole på deg selv betyr å stole på din intuisjon og ta de riktige avgjørelsene uten å vente på andres godkjennelse.
  • Ikke nøl. Å revurdere beslutningene du har tatt er å tvile på deg selv. Etter å ha tatt en beslutning, implementer den. Slutt å veie fordeler og ulemper eller tvile på dine egne beslutninger.
  • Fortsett å prøve. En avgjørelse som gir mindre resultater betyr ikke at du har gjort en feil. Hvis du virkelig vil ha noe, ikke bare prøv å gi opp på grunn av motstand. Fortsett livet du vil.
Oppnå selvaktualisering Trinn 12
Oppnå selvaktualisering Trinn 12

Trinn 5. Få kontakt med mennesker som har en positiv innflytelse

En følelse av tilhørighet og hengivenhet er nødvendig for å oppnå selvrealisering. Men å tro at du er i et positivt forhold gjør deg enda mer spent. Å omgås positive mennesker får oss til å føle oss mer selvsikker, i stand til å ta de riktige avgjørelsene og lindre stress.

Anbefalt: