Hvordan bli sunn hud (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan bli sunn hud (med bilder)
Hvordan bli sunn hud (med bilder)

Video: Hvordan bli sunn hud (med bilder)

Video: Hvordan bli sunn hud (med bilder)
Video: 10 ting jenter skulle ønske gutter visste 2024, Mars
Anonim

Huden er veldig viktig for helsen fordi den tjener til å beskytte kroppen mot bakterier og smittestoffer. Mange vil ha sunn hud fordi de vil se friske ut fra utsiden, men sunn hud er også en indikator på generell helse, og sunn hud starter med en sunn kropp. Hudpleie- og antiaging -produkter er store næringer, men hvordan vi behandler kroppen vår og hva vi spiser er like viktig som det vi legger på huden vår.

Steg

Del 1 av 4: Rensing og fuktighet

Få sunn hud Trinn 1
Få sunn hud Trinn 1

Trinn 1. Vask huden din regelmessig, men ikke for ofte

Huden er dekket av et lag død hud, olje og gode bakterier som hjelper til med å blokkere skadelige stoffer fra å komme inn i kroppen. Bading vil rengjøre belegget. Ren hud er viktig for en sunn kropp, men å bade og vaske huden for ofte er unødvendig og hindrer kroppens beskyttelse mot forurensninger og infeksjoner.

Generelt trenger mennesker ikke å bade mer enn en gang annenhver dag eller hver tredje dag. Det kan være lurt å vurdere å bade oftere hvis du jobber med det offentlige eller syke, bruker offentlig transport hver dag eller jobber i et fysisk krevende felt

Få sunn hud Trinn 2
Få sunn hud Trinn 2

Trinn 2. Ta et kaldt eller varmt bad

Å bade for lenge med varmt vann vil fjerne huden til oljene den trenger, og forverre visse hudforhold som rosacea og eksem.

Få sunn hud Trinn 3
Få sunn hud Trinn 3

Trinn 3. Bruk et mildt rengjøringsmiddel

På samme måte som varmt vann vil sterke såper også fjerne olje fra huden din og la huden føles stram og tørr. Når du bader, velg en mild såpe eller rensemiddel som ikke inneholder kunstig duft. Se etter såper som:

  • Inneholder beroligende og fuktighetsgivende ingredienser som aloe vera, trollhassel, vegetabilsk olje og urter eller botaniske stoffer som kamille, lavendel, rosmarin og peppermynte.
  • Inneholder ikke natriumlaurylsulfat eller alkohol som kan tørke ut huden.
  • Etter hudtype. For eksempel, hvis huden din er tørr, se etter en fuktighetsgivende såpe. For sensitiv hud, se etter duftfrie og allergivennlige såper.
  • Renser huden uten å fjerne hud og olje.
Få sunn hud Trinn 4
Få sunn hud Trinn 4

Trinn 4. Tørk huden tørr

Ikke gni huden med et håndkle etter dusjing, bare klapp huden med et håndkle og la den gjenværende fuktigheten tørke av seg selv. Dette sikrer at det fortsatt er et lag med olje på huden som vil bidra til å beholde fuktighet og forhindre tørr hud.

Få sunn hud Trinn 5
Få sunn hud Trinn 5

Trinn 5. Exfoliate en eller to ganger i uken

Eksfoliering vil fjerne det øverste laget av død hud og avsløre frisk, ny og ren hud under, slik at huden ser sunn og skinnende ut. Unngå å bruke sure eksfolieringsmidler på huden og spesielt i ansiktet, for eksempel sitron- eller tomatsaft. Syrer kan fjerne huden fra dens naturlige oljer og gjøre deg følsom for solen.

  • Rensing, eksfoliering og fuktighet av huden din regelmessig kan bidra til å forhindre akne og flekker, og holde huden din ung og sunn.
  • For tørr hud, se etter eksfolierende produkter som ikke inneholder tilsatte rensemidler (eller veldig skånsomme produkter) og fuktighetskremer. For fet hud, velg et balanserende eksfolierende produkt som også fungerer som en skrubbe.
Få sunn hud Trinn 6
Få sunn hud Trinn 6

Trinn 6. Fukt huden regelmessig

I tillegg til å holde huden fuktig slik at den ikke tørker ut, beskytter den også huden og forbedrer fargen og teksturen. Vurder å bruke en fuktighetskrem som inneholder SPF for ekstra solbeskyttelse.

  • Som en antiinflammatorisk antioksidant kan olivenolje også påføres huden som en naturlig fuktighetskrem. Mandel-, kokos- og jojobaoljer fungerer også som fuktighetskrem, det samme gjør sheasmør og kakaosmør. Du kan bruke dette produktet direkte eller se etter en fuktighetskrem som inneholder disse ingrediensene.
  • Se etter en lotion eller gel i stedet for en krem hvis huden din er fet, men velg en krem hvis huden din er tørr.
  • For hud som er utsatt for akne, se etter en fuktighetskrem som inneholder salisylsyre. Men hvis du har sensitiv hud, se etter beroligende ingredienser som grønn te, vitamin C og aloe vera.

Del 2 av 4: Vedta et sunt kosthold

Få sunn hud Trinn 7
Få sunn hud Trinn 7

Trinn 1. Spis frukt og grønnsaker

Forbruk av fargerike, naturlige matvarer sikrer at du får næringsstoffer, vitaminer og mineraler som er avgjørende for helsen. Frukt og grønnsaker bidrar til å oppnå sunn hud fordi de forbedrer kroppens helse. En diett rik på frukt og grønnsaker kan redusere risikoen for hjertesykdom, hjerneslag og høyt blodtrykk, samt regulere blodsukker og vekt, samt hjelpe fordøyelsen.

  • Spis mørkegrønne bladgrønnsaker.
  • Spis fargerike frukter som oransje, blå, gul, rød og lilla.
  • For eksempel er tomater bra for huden fordi de spises for å beskytte huden mot solskader, noe som gjør huden mykere og øker kollagenproduksjonen.
Få sunn hud Trinn 8
Få sunn hud Trinn 8

Trinn 2. Spis hudvennlig mat

Mat som er rik på antioksidanter, selen, koenzym Q10 og flavonoider støtter en sunn kropp og ren hud. Antioksidanter og selen forhindrer skader forårsaket av frie radikaler, som er kjent for å bidra til dannelse av rynker, vevsskader og tørr hud. Koenzym Q10 er en antioksidant som kroppen produserer. Flavonoider er sekundære produkter fra planter og inneholder begge antioksidanter og antiinflammatoriske egenskaper.

  • Mat som inneholder mye antioksidanter inkluderer fullkorn, bær, aprikoser, rødbeter, gresskar og søte poteter, appelsiner, nøtter og olivenolje.
  • Matvarer som inneholder selen inkluderer pasta av full hvete, paranøtter, sopp, biff og kalkun, muslinger, reker og krabber, snapper og torsk og flere andre typer fisk.
  • Koenzym Q10 finnes i fullkorn, fisk, organkjøtt, soyabønner, rapsolje og sesamolje.
  • Flavonoider finnes i matvarer som mørk sjokolade og grønn te.
Få sunn hud Trinn 9
Få sunn hud Trinn 9

Trinn 3. Spis mat som er rik på vitamin A, C og E

Disse vitaminene gir en rekke fordeler, men alle bidrar til sunn hud. Vitamin C kan øke produksjonen av kollagen og elastin i huden, og disse proteinene kan forhindre rynker, fine linjer og slapp hud. Vitamin A bidrar til å holde huden frisk og skinnende ved å forhindre tørrhet, redusere mørke flekker og glatte ut rynker. Vitamin E er en antioksidant som bekjemper frie radikaler.

  • Mat som er rik på vitamin C inkluderer chili, appelsiner, grønne bladgrønnsaker, papaya og kiwi. Du kan også prøve jordbær, gresskar og granateple, for en høy dose rynkebekjempende vitaminer.
  • Mat som er rik på vitamin A inkluderer grønne grønnsaker, appelsiner, gulrøtter, cantaloupe og egg.
  • Vitamin E finnes i nøtter og frø, oliven, grønne bladgrønnsaker og vegetabilske oljer.
Få sunn hud Trinn 10
Få sunn hud Trinn 10

Trinn 4. Spis omega

Fett er også viktig for sunn hud, spesielt omega-3 og omega-6 fettsyrer. Disse typer fettsyrer opprettholder hudens lysstyrke og fuktighet, og forhindrer tørrhet og flekker. Kilder til omega-3 og omega-6 fettsyrer inkluderer:

  • Valnøtter
  • Olivenolje og rapsolje
  • Linfrø
  • Sardiner, makrell og laks
Få sunn hud Trinn 11
Få sunn hud Trinn 11

Trinn 5. Drikk vann

Som alle andre deler av kroppen trenger huden også tilstrekkelig hydrering for å fungere normalt. Tilstrekkelig hydrering kan forhindre tørr og flassende hud som igjen vil forhindre rynker og redusere fine linjer.

Den tradisjonelle veiledningen for vannforbruk er åtte glass (ett glass tilsvarer 235 ml) per dag. Imidlertid inneholder frukt og grønnsaker også vann, så forbruket inkluderer også innsats for å møte daglig hydrering. Regelen er å lytte til kroppstegn, så hvis du er tørst, drikk

Få sunn hud Trinn 12
Få sunn hud Trinn 12

Trinn 6. Unngå tilsatt sukker

Sukker i maten kan utløse rynker og slapp hud. Sukkermolekyler binder seg til proteinmolekyler, og når det skjer, brytes kollagen og elastin ned. Selv om mange matvarer som er gode for helsen din-som frukt-inneholder sukker, må du være oppmerksom på tilsatt sukker i bearbeidede og ferdige matvarer.

Del 3 av 4: Ta vare på kroppen

Få sunn hud Trinn 13
Få sunn hud Trinn 13

Trinn 1. Tren regelmessig

Regelmessig mosjon er viktig for helsen til lungene, det kardiovaskulære systemet og kroppen som helhet, inkludert huden. Trening hjelper huden fordi den forbedrer sirkulasjonen, øker strømmen av næringsstoffer til huden og fjerner smuss fra hudens overflate. I tillegg kan trening også bremse aldringsprosessen.

Sørg for å rehydrere kroppen din etter trening

Få sunn hud Trinn 14
Få sunn hud Trinn 14

Trinn 2. Slapp av og slapp av

Stress kan ta en belastning på huden og kroppen og sinnet, og hormonene kroppen din frigjør som reaksjon på stress kan gjøre hudproblemer som akne, psoriasis, rosacea og eksem verre. I tillegg kan stress øke utvinningstiden i kroppen, så akne vil ta lengre tid å forsvinne.

Yoga og meditasjon er gunstig for huden fordi de begge er stressavlastende aktiviteter

Få sunn hud Trinn 15
Få sunn hud Trinn 15

Trinn 3. Ikke røyk

Som stress har røyking en negativ innvirkning på helse, hud og utseende. Røyking reduserer blodstrømmen, noe som er viktig for sunn hud. Røyking skader også kollagen og elastin, mens bevegelsene i røyking forårsaker rynker rundt munnen og øynene.

Få sunn hud Trinn 16
Få sunn hud Trinn 16

Trinn 4. Få nok søvn

Det er mange grunner til at søvn er viktig, og en av dem er sunn hud. Når vi sover, utskiller kroppen visse veksthormoner som deretter fører til produksjon av kollagen.

Få sunn hud Trinn 17
Få sunn hud Trinn 17

Trinn 5. Beskytt huden mot solen

Minimal eksponering for UV -lys er viktig for vitamin D -produksjon (20 minutter er nok for de fleste), men overdreven eksponering kan skade huden og forårsake hudkreft. I tillegg forårsaker solskader også tegn på for tidlig aldring, for eksempel flekker, flekker og rynker, og skader kollagen og elastin.

  • Unngå solen når den er på sitt beste, som vanligvis er mellom 10:00 og 16:00. Finn et skyggefullt sted hvis du må være ute.
  • Bruk et bredspektret solkrem med en SPF på mellom 30 og 50 hver dag i året. Velg kosmetikk og fuktighetskremer som også inneholder SPF.
  • Bruk vernetøy som har et UPF -nivå (ultrafiolett beskyttelsesfaktor). Bruk lange ermer med høy krage, lange bukser og en brett lue.
Få sunn hud Trinn 18
Få sunn hud Trinn 18

Trinn 6. Se etter tegn på hudkreft

Hudkreft er unormal vekst av hudceller forårsaket av DNA -mutasjoner, og hovedårsaken til disse mutasjonene er eksponering for UV -lys. Hvis du merker uregelmessige endringer i huden din eller merker en føflekk som ikke var der før, snakk med legen din med en gang. De vanligste tegnene som indikerer kreft eller precancerøse celler er:

  • Føflekker med uregelmessige kanter eller asymmetriske trekk, ikke bare en farge eller endring over tid.
  • Smerter og klumper som ikke er forårsaket av bitt, friksjon, riper eller slag
  • Flekker, flekker eller endringer i hudens utseende eller tekstur.
Få sunn hud Trinn 19
Få sunn hud Trinn 19

Trinn 7. Søk profesjonell hjelp for uvanlige hudproblemer

Det er viktig å vite hva hudirritasjoner, allergiutløsere og andre følsomheter er, slik at du kan skille mellom en normal reaksjon og en hudendring eller tilstand som krever oppmerksomhet fra lege eller hudlege. Det er mange problemer som irriterer huden, og du bør oppsøke lege hvis du merker noen av følgende symptomer:

  • Uforklarlige elveblest, blemmer, utslett eller skjell
  • Sår eller knuter som oser av væske
  • Kronisk betennelse, rødhet, kløe eller misfarging
  • Føflekker, klumper eller sprø svulster (vorter) som ikke forsvinner

Del 4 av 4: Omsorg for aldrende hud

Få sunn hud Trinn 20
Få sunn hud Trinn 20

Trinn 1. Fokuser på å ta opp de viktigste hudproblemene først, ikke alle samtidig

Bruk av for mange anti-aging produkter kan faktisk stresse huden slik at den ser eldre ut. Ingen produkter kan bekjempe rynker, mørke flekker og tørrhet i en flaske, så ikke prøv å takle dem alle samtidig. Velg problemet du vil løse mest og fokuser tid og penger på det problemet, du får de beste resultatene.

  • Hvis noe produkt irriterer huden din, må du slutte å bruke den.
  • Huden eldes naturlig, og du kan ikke stoppe prosessen med alle kremer og teknikker i verden. I stedet fokuserer du på å holde huden sunn, resultatet er en ungdommelig hud.
Få sunn hud Trinn 21
Få sunn hud Trinn 21

Trinn 2. Kjøp en fuktighetskrem som passer din hudtype og bruk den hver dag

Å fukte huden hver dag er en av nøklene til sunn hud i alle aldre, men det blir enda viktigere i alderdommen. Huden din vil naturligvis bli tørrere, men du kan holde den sunn ved å bruke en fuktighetskrem som har en god formel hver dag for å holde huden ung og smidig. Ingen produkter har samme effekt på alle, så velg produktet som fungerer best for deg.

  • For best resultat, bruk en fuktighetskrem med SPF 15–30 for å beskytte huden mot UV -stråler.
  • Det er fuktighetskremer som er spesielt formulert for tørre, fete, følsomme, rynkete hudtyper. Valget av en passende fuktighetskrem på huden vil bidra til å gi de beste resultatene raskere.
Få sunn hud Trinn 22
Få sunn hud Trinn 22

Trinn 3. Spis mat som er sunn for huden din og rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter

Jo flere vitaminer og mineraler du får fra mat, jo bedre. Et sunt kosthold blir stadig viktigere når du blir eldre. Imidlertid bør du også vurdere kosttilskudd hvis du er bekymret for at du ikke vil få næringsstoffene du trenger for sunn hud. Mat som er god for huden inkluderer:

  • Grønne bladgrønnsaker, som spinat og salat
  • Fisk, spesielt de som inneholder mye omega-3 (laks, hvitfisket brasme, etc.)
  • Bær inneholder generelt mye antioksidanter.
Få sunn hud Trinn 23
Få sunn hud Trinn 23

Trinn 4. Påfør en antioksidantkrem for å bekjempe solskader, rynker og mørke flekker

Antioksidanter bidrar til å forhindre hud -DNA -skade av "frie radikaler". Heldigvis er antioksidanter laget av naturlig forekommende vitaminer og mineraler som er rikelig i naturen. Selv om en diett med mye antioksidanter er viktig, kan du også bruke den direkte på huden din. For sunn hud, prøv:

  • acai olje
  • Ekstrakt av grønn te
  • Retinol
Få sunn hud Trinn 24
Få sunn hud Trinn 24

Trinn 5. Bruk en krem som inneholder alfa-hydroksysyre (AHA) for å bekjempe hudskader på grunn av alderdom

Dette produktet anses som godt og trygt for å eksfoliere huden, fjerne svarte flekker, død hud og hjelpe huden til å holde seg ung. Se etter en krem som inneholder en 5-10% konsentrasjon av følgende produkter, bruk en gang om dagen og øk frekvensen gradvis hvis du føler deg komfortabel:

  • Alfa-hydroksysyre
  • Salisylsyre
  • Hyaluronsyre
Få sunn hud Trinn 25
Få sunn hud Trinn 25

Trinn 6. Unngå "magisk krem" eller grandiose resultater

Mange hudpleieprodukter hevder å "fjerne rynker helt" eller gjenopprette hudens ungdommelighet til det den var for 20 år siden. Hvis produktet faktisk leverer de lovede resultatene, vil du aldri se rynker igjen. Ikke forvent store resultater, målet ditt er sunn og frisk hud, ikke huden din da du var 30 år gammel.

Faktisk er påstander som "klinisk bevist" faktisk ubegrunnede. Hvis et produkt sies å være "klinisk bevist", betyr det at forbrukere er velkommen til å prøve produktet før det selges på markedet

Få sunn hud Trinn 26
Få sunn hud Trinn 26

Trinn 7. Fortsett å ta vare på huden din ved å bruke solkrem, få i deg nok væske og sjekke hudkreft regelmessig

Uansett alder er hudpleie fortsatt viktig. Hudpleievaner endres ikke drastisk når du blir eldre. Hold deg frisk ved å bruke solkrem, drikke rikelig med vann hver dag, spise sunn mat og få nok søvn. Hvis du opprettholder denne vanen for livet, forblir huden din skinnende og ungdommelig.

Anbefalt: