Hvordan sove med karpaltunnelsyndrom under graviditet (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan sove med karpaltunnelsyndrom under graviditet (med bilder)
Hvordan sove med karpaltunnelsyndrom under graviditet (med bilder)

Video: Hvordan sove med karpaltunnelsyndrom under graviditet (med bilder)

Video: Hvordan sove med karpaltunnelsyndrom under graviditet (med bilder)
Video: LOSE WEIGHT with an All Meat Diet (How Carnivore Works) 2023 2024, April
Anonim

Karpaltunnelen er en kanal i håndleddet som inneholder bindevev, muskelsener og mediannerven. Medianerven gir sensasjon og motorisk bevegelse for de fleste fingre og en del av hånden. En komprimert eller klemt median nerve vil forårsake smerte, prikking og problemer med å kontrollere musklene. Symptomene forverres om natten og kan føre til søvnvansker. Væskeoppbygging og hevelse forbundet med graviditet kan føre til at mediannerven blir komprimert eller klemt. Denne tilstanden forårsaker alle symptomene knyttet til karpaltunnelsyndrom og gjør søvnproblemene dine verre.

Steg

Del 1 av 3: Få en god natts søvn

Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 1
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 1

Trinn 1. Sov på siden

Å sove på siden gir god blodsirkulasjon for deg og babyen din, og bidrar til å forhindre uønskede problemer. Å sove på venstre side er anbefalt posisjon, men det er greit hvis du vil snu til den andre siden.

  • Bøy knærne og legg en pute mellom beina.
  • Etter hvert som graviditeten din skrider frem, kan det være mer behagelig å legge en pute bak ryggen.
  • Prøv å bruke en ekstra pute for å støtte hodet ditt hvis du har fordøyelsesproblemer eller halsbrann om natten.
  • I tillegg til en pute mellom knærne, kan du prøve å stikke en liten pute under magen hvis du har vondt i ryggen.
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 2
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 2

Trinn 2. La hendene slappe av

Plasser hendene i en nøytral posisjon når du får en behagelig posisjon til å sove. Hold hendene avslappet og pass på at håndleddene ikke bøyes i det hele tatt. Hvis det er mulig, legg hendene og håndleddene på en pute litt høyere enn brystet. Sørg for at denne stillingen er behagelig for deg.

  • En forhøyet håndleddsposisjon vil bidra til å redusere mengden væske og hevelse som presser på nervene.
  • Noen kvinner synes det er nyttig å legge hendene på en liten pute og putte den i putetrekket. Dette trekket bidrar til å opprettholde en nøytral håndstilling hele natten.
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 3
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 3

Trinn 3. Du bør ikke sove på ryggen eller magen

Etter hvert som graviditeten din skrider frem, vil du oppleve vektøkning og endringer i kroppen og soveposisjonen kan føre til utvikling av uønskede symptomer. I tillegg kan du utvikle nye problemer som kan gjøre det vanskelig for deg å sove på siden.

  • Komplikasjoner som kan oppstå ved å sove på ryggen inkluderer ryggsmerter, hemorroider, pusteproblemer, halsbrann og fordøyelsesproblemer, endringer i blodtrykk og redusert blodsirkulasjon for hjerte og baby.
  • Å sove på ryggen får magen til å oppleve langvarig press. Denne posisjonen kan legge press på de store blodårene og arteriene og derved forstyrre blodtilførselen. I tillegg er denne stillingen veldig ubehagelig når magen blir større.
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 4
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 4

Trinn 4. Unngå å sove på hendene

Det er best å ikke sove med hendene under kinnene eller nakken, eller andre deler av kroppen din. Denne handlingen legger press på området på håndleddet som allerede er under stress. I tillegg øker muligheten for håndleddsbøyning når du sover.

  • Unngå soveposisjoner som presser håndleddet eller får håndleddet til å bøye seg i alle retninger.
  • Når du endrer soveposisjoner om natten, må du passe på at håndleddene ikke havner under kroppen din. Tydeligvis kan du ikke ligge på siden og heve begge håndleddene på puten, samtidig.
  • Hvis du har symptomer i begge håndleddene, bør du vurdere å plassere en liten, tykk pute på hver side av kroppen din. Når du bytter posisjon til den andre siden, er den ekstra puten innen rekkevidde for å plassere det andre håndleddet i en nøytral posisjon.
  • Finn en behagelig, men nøytral posisjon for hendene som er nede. Du kan fortsatt stikke hånden og håndleddet under en liten pute uten å forårsake ekstra press og uten å bøye håndleddet.
Forhindre karpaltunnelsyndrom Trinn 14
Forhindre karpaltunnelsyndrom Trinn 14

Trinn 5. Ice håndleddet før du legger deg

Chill fra en ispose, frossen gelpose eller til og med en pose med frosne grønnsaker kan bidra til å redusere hevelse og redusere smerte. Pakk en ispose i et tynt håndkle og legg den på håndleddet i 10-15 minutter. Smerten vil bare forsvinne midlertidig, men det bør være nok til at du sovner.

Påfør aldri is eller noe frosset direkte på huden. Det er best å pakke isen først, for eksempel med et håndkle eller en t-skjorte. Ellers risikerer du å få frostskader

Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 5
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 5

Trinn 6. Bruk en håndleddskinne eller seler

Bruk en skinne eller skinne mens du sover. Denne metoden er ganske effektiv for å forhindre at håndflatene bøyer seg mot håndleddene mens du sover. Å bøye håndleddet i hvilken som helst retning begrenser blodstrømmen og øker trykket på nerver som allerede er klemt eller komprimert.

  • Mange kvinner opplever at de fleste symptomene avtar etter at de har lagt en skinne på håndleddet mens de sover.
  • Skinner og skinner kan bidra til å holde håndleddet og hånden i en nøytral posisjon, slik at du kan unngå smerter om natten og forhindre mer press på nervene.
  • Du kan kjøpe skinner og skinner på ditt nærmeste apotek.
  • Du kan også bandasje håndleddet. For å finne ut hvordan du bandasjerer et håndledd med karpaltunnelsyndrom, les denne artikkelen. Vær forsiktig så verktøyet eller skinnen du bruker ikke er for stramt.

Del 2 av 3: Redusere ubehag

Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 6
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 6

Trinn 1. Gjør håndtaket litt avslappet

Trening er en viktig del av å opprettholde god helse under graviditet, men noen øvelser kan forverre symptomer på karpaltunnelen.

  • Øvelser det er snakk om inkluderer grep i håndtaket på en tredemølle, trappeklatrer eller elliptisk maskin.
  • Vurder å erstatte øvelsen ovenfor med sykling på liggende sykkel eller annen aktivitet som ikke oppmuntrer deg til å gripe godt.
  • Sørg for at muskelbyggende øvelser involverer bruk av utstyr for styrketrening som ikke belaster håndleddene dine.
  • Du kan velge mellom å unngå visse øvelser eller å løsne grepet. Hvis du velger å fortsette øvelsen ved å løsne grepet, må du sørge for at øvelsen kan utføres trygt.
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 7
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 7

Trinn 2. Gjør øvelsene for hendene

Fokuser på å arbeide sener og leddbånd i hendene, håndleddene og armene. Målet med denne øvelsen er å øke styrken, redusere hevelse i håndområdet og prøve å øke bevegelsesområdet.

  • Forleng og forleng håndleddet. Rekk en hånd fremover med håndleddet bøyd, fingrene pekende opp og håndflaten vendt fremover. Bruk fingrene på den andre hånden til å skyve fingrene som peker oppover, mot brystet, til du føler spenning, men ingen smerter.

    Hold denne stillingen i 20 sekunder, og gjenta deretter to ganger for hver hånd. Gjør denne øvelsen tre ganger om dagen

  • Bøy håndleddet. Rekk en hånd fremover med håndflaten vendt mot brystet. Bruk fingrene på den andre hånden til å skyve fingrene utstrakt. Skyv fingrene mot brystet, slik at håndleddene kan bøyes. Stopp når du føler spenning, men ikke smerte, og hold posisjonen.

    Hold denne stillingen i 20 sekunder og gjenta denne strekningen to ganger for hver hånd. Gjør denne øvelsen tre ganger om dagen

  • Vri håndleddet. Plasser overarmene på sidene og bøy albuene slik at hendene strekker seg fremover, håndflatene vendt mot hverandre. Roter hendene mens du fokuserer på å bøye håndleddene mens du holder albuene eller skuldrene statiske. Roter hånden opp 15 ganger, deretter ned 15 ganger. Gjenta denne øvelsen tre ganger om dagen.
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 8
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 8

Trinn 3. Skjem bort hendene

I tillegg til strekkøvelser, bør du vurdere å massere hendene. Kontakt en fysioterapeut for å finne ut de beste massasje teknikkene som kan lindre press på nervene.

  • I tillegg til en håndmassasje, bør du vurdere å få regelmessig massasje av øvre rygg og nakke. Denne massasjen kan bidra til å lindre spenninger i området og bidra til å forbedre overkroppsholdningen.
  • Nakkekramper og trukkede skuldermuskler kan spille en rolle i å forårsake stress og press fra overkroppsmuskulaturen, som stråler oppover armene og nedover håndleddene og hendene.
  • Bli med i en prenatal yogaklasse eller et strekkprogram som er designet for å styrke og balansere leddene i armer, håndledd, hender og overkroppsledd som skuldrene.
  • Sørg for at hendene dine er varme for å øke blodstrømmen og redusere smerter i håndleddet.
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 9
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 9

Trinn 4. Bruk akupressursteknikker

Trykk på bestemte punkter kan hjelpe til med å lindre ubehag. Hvis du ikke kan legge nok press på deg selv, for eksempel fordi begge hendene har smerter i karpaltunnelen, kan du be noen om å hjelpe deg med å gjøre det. Påfør trykk på et punkt kjent som perikardpunktet 6.

  • For å finne dette punktet, la armen og hånden slappe av, og legg håndleddet med håndflaten opp. Mål tre fingerbredder fra punktet der håndleddet bøyer seg naturlig, og målingen tas mot albuen eller skulderen.
  • Dette punktet ligger i en liten fordypning i huden, i midten av armen som ligger flatt, og innenfor sener, bein og leddbånd i området. Dette området kan være rundt klokkens lås eller spenne normalt.
  • Påfør fast press på det punktet. Du vil føle at stedet er blåst.
  • Hold dette trykket i ti sekunder og gjenta tre ganger. Gjør det samme på det andre håndleddet. Gjenta denne prosedyren flere ganger om dagen.
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 10
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 10

Trinn 5. Prøv soneterapi

Selv om vitenskapelig forskning innen refleksologi er noe begrenset, tyder forskning på at refleksologi kan være nyttig. Å lindre smerter er et mål som kan ha et positivt utfall. Denne teknikken kan være nyttig hvis du opplever smerter fra karpaltunnelsyndrom om natten.

  • For å lindre smerter og ubehag fra karpaltunnelsymptomer, er massasje rettet mot punkter på føttene. Masser foten på samme side som den berørte ankelen.
  • Finn det punktet ved å finne bunnen av den fjerde tåen. Tenk deg en rett linje trukket fra fingeren til ankelen. Du kan trenge noens hjelp til å gjøre dette.
  • Det mykeste punktet er funnet omtrent 2 cm fra bunnen av den fjerde tåen langs en rett linje trukket til ankelen.
  • Trykk midten av det mykeste punktet så hardt du kan med tommelen. Prøv å påføre jevnt trykk til ømheten avtar.
  • Gjenta ved å trykke fire til fem ganger. Det pressede punktet skal begynne å myke. Smerten i ankelen skal avta når reflekspunktet på foten er trykket.
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 11
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 11

Trinn 6. Vurder kortisoninjeksjoner

Hvis symptomene vedvarer, blir verre og ikke viser tegn til bedring etter at du har tatt andre behandlingstrinn, kan en steroidinjeksjon i håndleddet være nyttig. Vurder dette trinnet bare for ekstreme tilfeller.

  • Kortisoninjeksjoner bruker teknologi for å dirigere medisinlevering til karpaltunnelområdet.
  • Fordelene med injeksjoner kan ofte vare i flere måneder.
  • I ekstreme tilfeller kan mindre kirurgiske inngrep utføres. Du bør prøve alle andre behandlingsmetoder før du vurderer en kirurgisk prosedyre under graviditet.

Del 3 av 3: Utvikle sunne søvnvaner

Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 12
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 12

Trinn 1. Forbedre søvnvanene dine

Under graviditet kan du ha problemer med å sove av årsaker du ikke kan kontrollere. Dine søvnvaner og rutiner kan trenge oppmerksomhet i løpet av denne graviditeten for å hjelpe deg med å sove uforstyrret i en lengre periode.

  • Bør ikke spise snacks eller tunge måltider før sengetid, og redusere væskeinntaket om ettermiddagen og kvelden. Hold deg unna koffeinholdige drikker i løpet av dagen og natten, og hele dagen, med mindre legen din tillater en viss mengde koffein som anses som trygt.
  • Begrens lurene. Du trenger bare å ta en liten lur og ikke sove fire timer før sengetid.
  • Sørg for at søvnplanen din er vanlig. Gå til sengs på samme tid hver kveld, og våkne opp til samme tid hver morgen.
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 13
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 13

Trinn 2. Ta kontroll over miljøet ditt

Prøv å gjøre rommet og sengen så behagelig som mulig. Ta skritt for å legge til puter, gardiner eller justere temperaturen slik at du lettere kan sovne og sove så lenge som mulig.

  • Gjør rommet så mørkt som mulig. En mørk atmosfære vil fortelle hjernen at det er på tide å sove.
  • Senk temperaturen slik at rommet føles kult.
  • Hvis du opplever nesetetthet eller bihuleproblemer om natten, er det ingenting galt med å legge til en luftfukter på rommet ditt.
  • Ikke se på TV, spill videospill, bruk bærbare datamaskiner eller enheter med skjermer, på soverommet eller ved sengetid. Gjør rommet til et sted å sove og bare ha sex.
  • Slutt å kaste og slå på sengen. Hvis du ikke kan sove, gå ut av sengen, gå til et annet rom og slapp av til søvnigheten setter inn.
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 14
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 14

Trinn 3. Vurder urtete

Rådfør deg med lege hver gang du vil prøve noe nytt, inkludert urtete -produkter.

  • Urtete som kan hjelpe inkluderer kamille, kattemynte og havremel.
  • Drikk te mens den fortsatt er varm og omtrent en time før sengetid.
  • Du kan få et par sunne snacks med te. Velg en matbit som inneholder mye proteiner, for eksempel en rekke nøtter eller kalkun.
  • Unngå eller begrens koffeininntaket. American College of Obstetricians and Gynecologists anbefaler 2 kopper kaffe per dag (ca. 200 mg per dag).
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 15
Sov med karpaltunnelsyndrom mens du er gravid Trinn 15

Trinn 4. Ta kosttilskudd for å hjelpe deg med å sove

Ta kontakt med legen din før du prøver noe nytt, inkludert reseptfrie sovepiller eller kosttilskudd, før du begynner å ta dem.

  • Snakk med legen din om muligheten for å ta lave doser magnesium. Magnesium er kjent for å hjelpe mot muskelsmerter som noen ganger gjør det vanskelig å sove.
  • Melatonin er et supplement som virker for å indusere døsighet, men det er noen kontroverser om bruken av melatonin under graviditet.
  • Rådfør deg med legen din før du legger til melatonin, eller endrer noe om medisiner, urteprodukter eller kosttilskudd du tar.

Anbefalt: