Hvordan balansere familieliv og arbeid

Innholdsfortegnelse:

Hvordan balansere familieliv og arbeid
Hvordan balansere familieliv og arbeid

Video: Hvordan balansere familieliv og arbeid

Video: Hvordan balansere familieliv og arbeid
Video: Marcus & Martinus - Elektrisk (Official Music Video) ft. Katastrofe 2024, Kan
Anonim

Arbeid og familie er de to viktigste tingene i våre liv. Å finne en balanse mellom komplekse roller i arbeid og familieliv kan være stressende for mange mennesker, spesielt på grunn av de overlappende rollene og blandede interesser. Rollestablering oppstår når ansvar for visse roller gjør det vanskelig for deg å utføre andre roller i ditt daglige liv. Blandede interesser oppstår når forhold og relasjoner i visse aspekter av livet påvirker andre aspekter av ditt daglige liv. Å finne en balanse mellom jobb og hjemmeliv er ikke alltid lett, men innsatsen du legger ned nå kan gi deg lykke i fremtiden.

Steg

Del 1 av 5: Bestemme verdiene dine

Balanse mellom arbeid og familie Trinn 1
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 1

Trinn 1. Bestem hva som er hovedverdiene for deg og din familie

Dydsverdier er prinsipper, standarder eller kvaliteter som anses verdige eller ønskelige i det daglige livet som retningslinjer for atferd og utforming av våre liv.

  • Aspekter av livet som krever bruk av gode dydverdier, for eksempel når du gjør husholdningsoppgaver, tilbereder mat, spiser sammen, tar vare på barn, gjør bil og husvedlikehold, etablerer relasjoner med partnere, samhandler med foreldre og barn, i dette aspektet utdanning, finans, politikk, religion, etc.
  • Å bestemme verdien av spesifikke dyder er det viktigste for å møte kravene til arbeid og familie. Den viser hva du bør prioritere i livet og hva du anser som viktig. Ofte forstår vi ikke eller stiller spørsmål ved verdien av denne dyd før et problem oppstår.
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 2
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 2

Trinn 2. Tenk nøye og dypt

Mange av oss kjenner allerede verdien av hverandres dyder, men vanligvis er det fortsatt ikke veldig klart. Mange dyder er innebygd i underbevisstheten. Disse verdiene (som vi holder på ubevisst) er ofte stressende. Vi kan gjenkjenne og overvinne denne stresslidelsen hvis våre liv er i harmoni med våre kjerneverdier.

Balanse mellom arbeid og familie Trinn 3
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 3

Trinn 3. Prøv å finne ut de motstridende verdiene

For eksempel, hva hvis du tror at alle bør komme tidlig på jobb og du også tror at kjøkkenet skal være rent før du forlater huset? Hvordan bruker du disse to motstridende dyder? Konflikter som dette kan utløse stress, få deg til å gå tom for energi og alltid føle deg misfornøyd. Denne tilstanden kan overvinnes ved å bekrefte verdiene du har så langt og forstå hvordan de samhandler.

Du kan omgå problemet med overlappende roller og konflikter ved å justere og spesifisere verdiene du bør prioritere. Synes du for eksempel det er viktigere å komme på jobb tidlig enn å la huset være rent? Bestem deg for hvilken du synes er viktigere, og start deretter herfra

Del 2 av 5: Angi mål og mål

Balanse mellom arbeid og familie Trinn 4
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 4

Trinn 1. Definer mål

I hverdagen er mål svært viktige og kan hjelpe oss med å bestemme hvordan vi skal bruke tiden vår.

Mål kan være utsagn, for eksempel "Jeg vil ha min egen virksomhet innen jeg er 40 år." eller "Jeg vil først bli uteksaminert fra høyskolen, og deretter gifte meg." Innfødte verdier vil påvirke oss når vi skal sette mål og gi den oppmuntringen vi trenger for å nå dem. Verdiene som ligger til grunn for disse to målene er nært knyttet til initiativ, suksess og utdanning

Balanse mellom arbeid og familie Trinn 5
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 5

Trinn 2. Skill mellom konkrete og abstrakte mål

Det er konkrete og spesifikke mål som de to eksemplene ovenfor. Imidlertid er det også abstrakte mål som er sammenkoblet og i stand til å gjenspeile ditt velvære og nærvær i livet. For eksempel vil du kanskje bygge støttende forhold til venner, oppdra sunne og ansvarlige barn, eller utdype din egen åndelige forståelse.

Balanse mellom arbeid og familie Trinn 6
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 6

Trinn 3. Bestem vurderingen til destinasjonen

For å håndtere overlappende roller kan vi velge noen viktige mål vi ønsker å oppnå, avbryte andre eller endre dem etter behov. Når du rangerer mål, tenk nøye etter hva du vil ha mest i livet ditt.

Balanse mellom arbeid og familie Trinn 7
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 7

Trinn 4. Vurder sosiale og individuelle aspekter av forventninger, oppfatninger og holdninger

Alle har en ide om hvordan de "bør" gjøre ting og oppføre seg i visse situasjoner. Ofte dannes disse forventningene, oppfatningene og holdningene fra en kombinasjon av individuelle verdier og allment aksepterte sosiale normer.

Å vite hva "bør" være i hverdagen kan være vanskeligere enn å finne ut våre egne mål fordi dette vanligvis er innebygd i underbevisstheten. Men å holde på holdninger og forventninger som ikke er i tråd med dine nåværende behov, kan føre til konflikt og stress. Mange mennesker har høye forventninger til å "ha alt", være større enn andre og være "best" i alle aspekter av livet. Men når vi prøver å oppnå disse urealistiske forventningene, føler vi oss ofte slitne, lei og skuffet over våre liv. For å forhindre dette, ta deg tid til å reflektere over holdninger og forventninger, og juster deretter alt som er i strid med din vilje

Balanse mellom arbeid og familie Trinn 8
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 8

Trinn 5. Vær fleksibel og vær forberedt på å tilpasse deg

Tilgi deg selv i tilfelle feil og feil. I tillegg må du være forberedt på uventede ting som krever oppmerksomhet, slik at du må endre mål. Snakk om hva du vil med din partner, kjæreste, medarbeider eller sjef.

Vær åpen for å godta endringer. Ikke la deg rive med i komfort fordi alt når ting føles avgjort, kan alt forandre seg på et øyeblikk

Del 3 av 5: Administrere tid og prioritere

Balanse mellom arbeid og familie Trinn 9
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 9

Trinn 1. Angi prioriteringer

Prioritering er veldig viktig for effektiv tidsstyring. Det er ikke lett å bytte rolle på jobb og hjemme mens du prøver å få tid med venner, familie og deg selv. Du kan kanskje bruke tiden din effektivt, men ikke nødvendigvis effektivt. Med andre ord kan vi ha utført en bestemt aktivitet godt, men ikke nødvendigvis gjør vi en god aktivitet. Ofte hjelper planene og tidsplanene for aktiviteter vi lager oss ikke med å nå målene våre, spesielt de som ikke er konkrete. Arbeid med å prioritere mål ved å bestemme hvilke som er viktigst på kort, mellomlang og lang sikt.

Etter å ha bestemt målene du anser som de viktigste, prioriterer du å nå dem først. Ikke bli distrahert av andre mål, men prøv å fokusere på målene som krever mest oppmerksomhet

Balanse mellom arbeid og familie Trinn 10
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 10

Trinn 2. Sammenlign målene og tiden som er tilgjengelig

Spør deg selv hva du må gjøre i en bestemt periode for å nå målet ditt.

Se etter komparativ informasjon om målet ditt. Prøv å finne ut når du kan si at målet ditt er nådd

Balanse mellom arbeid og familie Trinn 11
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 11

Trinn 3. Definer grenser og gjenkjenn dine begrensninger

Bestem hvor mye tid og skjønn du kan gi for å holde kontakten og kontrollere dine følelser. Grenser tjener til å bestemme hvor mye ansvar, autoritet og autoritet du har, og å fortelle andre hva du vil gjøre og få.

  • Våg å si "nei". Vet at du har rett til å si "nei" hvis du blir tvunget til å ta mer ansvar. Dette er en utmerket måte å balansere arbeid og familieliv på. For eksempel, hvis sjefen din ber deg om å jobbe overtid, mens du har lovet å komme til barnets arrangement på skolen, kan du si at du har en avtale mens du gir en foreslått løsning slik at du kan holde forpliktelsene dine.
  • Sett en tidsbegrensning for deg selv. Organiser dine daglige aktiviteter ved å lage en tidsplan mens du finner ut hvor mye tid du kan og er villig til å bruke på bestemte oppgaver.

Del 4 av 5: Planlegge og kommunisere godt

Balanse mellom arbeid og familie Trinn 12
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 12

Trinn 1. Bli vant til å organisere daglige aktiviteter godt

Planlegg en daglig rutine og planlegg hver dag, i stedet for å bare svare på det du står overfor. Lag en plan slik at du kan forutse hva du trenger.

  • Du må lage en sikkerhetskopiplan i nødstilfeller, slik at du er klar om nødvendig.
  • Bygg et pålitelig støttenettverk. Få kontakt med venner, slektninger, naboer, kolleger og fagfolk. Be om hjelp om nødvendig.
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 13
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 13

Trinn 2. Definer hvileperioder i ditt daglige opplegg

Sett av tid til andre aktiviteter utenfor arbeidet, slik at livet ditt er balansert, hyggelig og tilfredsstillende.

Gjennomfør sunne levevaner, for eksempel ved å spise sunn mat, trene, meditere og øve på å roe deg selv på andre måter. Noen treningssentre tilbyr rabatterte medlemsavgifter for bedrifter for trening i lunsjpausen

Balanse mellom arbeid og familie Trinn 14
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 14

Trinn 3. Planlegg tid for arrangementer med familie og venner

Når du er vant til å sette tiden for møter på jobb, bruker du samme metode hjemme. Bestem en tidsplan for samling med familien, slik at du plutselig har problemer med å avbryte og det er en bestemt tid. Behandle familiemedlemmer på samme måte som du ville behandlet ditt viktigste forretningsforhold, og ikke glem "møtet du har planlagt" med dem.

  • Bli vant til å spise med familien. Forskning har vist at å spise sammen som familie gir åndelige, mentale og fysiske fordeler for hele familien. Barn i familier som spiser sammen er mindre sannsynlig å misbruke narkotika, oppleve graviditet i tenårene og bli deprimerte. I tillegg får de høye karakterer og er mer selvsikre. Når de spiser sammen, kan familiemedlemmer koble til og samhandle slik at det blir en morsom aktivitet for barn og deres foreldre også.
  • Ta deg tid til de store og små øyeblikkene i livet. Ta deg tid til å feire viktige mål, suksesser, eksamener, fødselsdager og familieferier. Selv om det bare er en gave å feire en liten suksess (for eksempel at barnet ditt vinner et spill) eller en spesiell samling, føler hvert medlem av familien seg spesiell og verdsatt.
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 15
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 15

Trinn 4. Ta deg tid til familien om kvelden

  • Gjør regelmessige aktiviteter med partneren din og/eller hele familien. Denne aktiviteten er ikke en spesiell begivenhet eller tar lang tid, men som et middel slik at du kan samles med familien din, for eksempel å be sammen, bytte på å vanne hagen, reise eller gå sammen, etc. Så lenge du kan føle deg mer avslappet og lytte, gir du dem allerede den oppmerksomheten de trenger.
  • Nyt vanlige aktiviteter ved sengetid hvis det er små barn hjemme, for eksempel bading, lesing av bøker og sovning. Disse øyeblikkene av samvær viser at du bryr deg og alltid er der for ham.
  • Ta deg tid om kvelden til å spørre om partnerens aktiviteter. Tenk på denne aktiviteten som en diskusjonsøkt ved å spørre hverandre om daglige aktiviteter, gi råd eller forslag, eller bare lytte. Å kjenne til daglige aktiviteter er svært viktig for å opprettholde et sunt og gjensidig fordelaktig kjærlighetsforhold gjennom kroppsspråk og hyggelig prat.
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 16
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 16

Trinn 5. Eliminer bortkastet tid

Vi kaster bort mye tid på å se på TV, bruke internett, spille videospill, etc. Eliminer distraksjoner som ikke tilfører verdi eller forbedrer livet ditt.

Angi bestemte tider, for eksempel for å slå opp informasjon på nettsteder, se på TV og spille videospill. Velg og bestem aktivitetene du skal gjøre og hvor lenge. For eksempel, hvis du hver torsdag kveld vil se favoritt -TV -programmet ditt i en time, sett av tid til denne aktiviteten, men gjør noe annet først, ikke bare fortsett å se på TV mens du venter. Gjør det å se på TV en planlagt aktivitet, ikke bare for å fylle fritiden. Når du er i tvil, spør deg selv "hva er det viktigste i livet ditt?" Å tenke tilbake og reflektere over verdien av dyd er den beste måten å unngå å kaste bort tid og fylle den med viktigere ting

Balanse mellom arbeid og familie Trinn 17
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 17

Trinn 6. Diskuter arbeidsmengden med familie og venner

Spør deres syn på balansen mellom familien og arbeidslivet. Å ha åpne kommunikasjonslinjer kan forhindre skuffelse i hjertet til de som er berørt av handlingene dine.

Forklar for familiemedlemmer og venner hvorfor du noen ganger ikke kan gjøre det de forventer av deg (for eksempel at du ikke kan komme til skolen fordi du må fullføre arbeidet). Åpenhet i å forklare den virkelige situasjonen får andre til å forstå og føle empati med situasjonen du står overfor

Del 5 av 5: Slipp

Balanse mellom arbeid og familie Trinn 18
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 18

Trinn 1. Vet hva det vil si å ha kontroll

Ofte føler vi mer kontroll hvis vi gjør alt alene. Imidlertid kan denne metoden hindre oppnåelse av mål fordi vi ikke alle er mennesker!

Balanse mellom arbeid og familie Trinn 19
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 19

Trinn 2. Delegere eller dele arbeid slik at du kan dekke dine prioriterte behov og ønsker

Mens mange nekter å dele oppgaver hjemme og på jobb av frykt for å miste kontrollen, har vi alltid godt av å delegere arbeid. Vi vil jobbe kortere timer og kunne utføre viktige oppgaver som ikke har blitt gjort bedre. Delegering er ikke en lett jobb fordi vi må stole på andre mennesker til å gjøre noe vi synes er viktig. Dette er imidlertid nøkkelen til å bestemme balansen mellom familieliv og arbeid.

Be for eksempel hushjelpen hjemme om å begynne å forberede middag eller rydde opp rett før du forlater arbeidet, slik at du fortsatt kan utføre husarbeidet som er ditt ansvar

Balanse mellom arbeid og familie Trinn 20
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 20

Trinn 3. Gjør et kompromiss

Se etter måter å forenkle livet ditt så mye som mulig for å skape visse forhold.

  • For eksempel, hvis du er for opptatt til å handle dagligvarer hver uke, kan du prøve å handle på nettet. Alt du trenger å gjøre er å velge varen, og den blir levert hjem til deg. De ekstra fraktkostnadene kan være verdt tiden du kan spare.
  • Finn en leder, organisasjon eller virksomhet som kan hjelpe deg med å spare tid, for eksempel en vaskeritjeneste som kan hente og levere klesvask eller en levering av melk.
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 21
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 21

Trinn 4. Slipp skyldfølelsen

Ikke bli belastet av skyld på grunn av daglige aktiviteter. Mange føler seg skyldige i å måtte jobbe og ikke bli hjemme, og omvendt. Denne følelsen er helt ubrukelig.

Godta at det å ha alt eller å klare alt er bare en myte. Innse at det viktigste er at du gjør ditt beste i henhold til din situasjon og begrensninger. I stedet for å fortsette å føle skyldfølelse, fokuserer du energien på å gjøre det beste hver dag innenfor dine midler og den tiden du har

Balanse mellom arbeid og familie Trinn 22
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 22

Trinn 5. Inkluder avslapnings- og hvileaktiviteter i timeplanen

  • Gjør aktiviteter alene som gir en følelse av avslapning. Tren, gå, lytt til musikk, les, lag mat eller tren yoga. Ta deg tid til å hvile. Dette er en del av selvgjenoppretting som er nødvendig for at du skal klare å takle hverdagslivets påkjenninger.
  • Angi en kveld i uken som en tid for å glede deg selv og ha det gøy med familien din, kanskje ved å se på en film, spille et spill eller reise sammen. Alle er fanget i daglige rutiner og tidsplaner. Så sett av en kveld i uken for å stoppe aktiviteter og få hele familien til å bli bedre kjent med hverandre.
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 23
Balanse mellom arbeid og familie Trinn 23

Trinn 6. Unngå negative mennesker rundt deg

Se etter mennesker som kan hjelpe deg med å øke energien din og få deg til å føle deg positiv, målrettet og rolig. Ikke bli venn med folk som sladrer, klager eller er vant til å være negative.

Anbefalt: