Slik unngår du virus på datamaskiner (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Slik unngår du virus på datamaskiner (med bilder)
Slik unngår du virus på datamaskiner (med bilder)
Anonim

Internett er en viktig del av våre liv, og mange av oss bruker det ofte gjennom dagen. Men slik bruk har økt risikoen for virus- og skadelig programvareinfeksjon, noe som kan føre til tap av viktige data og identitetstyveri. Alle internettbrukere bør vite hvordan de skal unngå virus og hva de skal se etter. Her er en guide for internettbrukere, utstyrt med kunnskap om hvordan du kan unngå og spre internettvirus, den kan beskytte ikke bare deg selv, men også andre brukere du kommer i kontakt med på internett.

Steg

Del 1 av 4: Surfe trygt

Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 1
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 1

Trinn 1. Unngå tilfeldige klikk

Det er tusenvis av annonser i form av bannere og popup -vinduer på internett som er designet for å fange oppmerksomheten din og få deg til å klikke på dem. Det er bare noen få muligheter som gjorde at du ble infisert med et virus på nettet, med mindre du klikket på det selv. Dette betyr at du så mye som mulig ikke skal klikke på bannere eller attraktive tilbud som dukker opp.

Sørg for at nettleseren din er konfigurert til alltid å spørre før du åpner data og laster ned automatisk. Du må selv bekrefte, så det er mindre utsatt for virus

Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 2
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 2

Trinn 2. Vær forsiktig med popup-vinduer

Noen popup-vinduer på internett er designet for å ligne pålitelig antivirusprogramvare. Disse popup-vinduene lurer vanligvis brukere ved å si at antivirusprogramvaren deres har funnet et virus. Når du klikker på popup -vinduet, er adware faktisk installert.

  • I stedet for å klikke på advarselen som vises, er det bedre å bare lukke popup -vinduet og åpne antivirusprogrammet på datamaskinen. Du vil ikke se lignende advarsler igjen. Hvis du fortsatt er bekymret, må du gjøre en gjennomgang på datamaskinen med programvaren du har.
  • Ikke klikk "X" for å lukke popup -vinduet, da dette vanligvis fører deg til en annen popup. I stedet bruker du Oppgavebehandling for å lukke den.
  • Andre popup-vinduer kan si at viruset de finner bare kan fjernes med programvaren de har. Ingen antivirusfirma vil annonsere sine produkter slik, så unngå å klikke på denne typen popup-vinduer.
  • Kontroller at nettleseren din er konfigurert til å blokkere forgrunnsvinduer.
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 3
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 3

Trinn 3. Tøm bufferen

Popup-vinduer kan lagre informasjon i nettleserens buffer, og resultere i en høyere forekomst. For å unngå dette, tøm nettleserbufferen regelmessig.

Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 4
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 4

Trinn 4. Vurder å ha en annen nettleser

Hvis du bruker Internet Explorer eller en eldre nettleser som Netscape eller Safari for Windows, er du mer utsatt for risiko. Nettlesere som Firefox, Chrome og Opera er mye sikrere enn eldre nettlesere, og mye lettere å tilpasse. Firefox, for eksempel, har et bredere utvalg av personlige innstillinger og sikkerhetsinnstillinger som kan beskytte deg online.

Hvis du ikke vil endre nettlesere, må du kontrollere at nettleseren din er oppdatert for å unngå virus

Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 5
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 5

Trinn 5. Ikke åpne sider som du ikke burde

Virus er veldig ulovlige, og de er også på ulovlige nettsteder. Unngå nettsteder som får deg til å laste ned opphavsrettsbeskyttet innhold og andre ulovlige lokalsamfunn. Datadeling er den raskeste måten for datainfeksjon. Du vil oppdage at datamaskinen din har en tendens til å være vanskeligere å infisere hvis du unngår å gjøre det.

Bortsett fra virus som kommer fra dataene du laster ned, inneholder mange nettsteder mange irriterende popup-vinduer og fangende annonser. Alt dette kan føre til virus- og spionprograminfeksjoner

Del 2 av 4: Administrere nedlastede data

Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 6
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 6

Trinn 1. Du må være selektiv med dataene som skal lastes ned

Det er programmer tilgjengelig for nesten alt du kan tenke deg, men spør deg selv om du virkelig trenger å laste dem ned. Gjør litt research; Du vil finne ut om du allerede har andre programmer som kan gjøre det samme. Nedlasting av flere programmer i hver oppgave du utfører kan øke sjansene for å laste ned noe skadelig.

Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 7
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 7

Trinn 2. Last ned bare fra klarerte steder

Hvis du laster ned et program eller en programvare, anbefales det på det sterkeste å laste det ned fra skapernes nettsted. Mange tjenester tilbyr sine egne nedlastingsbehandlere, som kan infisere nettleseren din med adware.

Nedlasting av ulovlige data gir alltid muligheten for et virus. Hvis mulig, last den ned fra en pålitelig kilde for å redusere sjansene for å få et virus

Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 8
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 8

Trinn 3. Se datatilkoblingen

De problematiske dataene har tilkoblinger som kan lure deg, for eksempel ".txt.vb" eller ".jpg.exe". Windows maskerer ofte datatilkoblinger for å bla gjennom dataene og programmene dine. Flere tilkoblinger drar fordel av dette ved å skjule den andre, den farlige. Hvis du normalt ikke ser tilkoblingen på datamaskinen din, og det plutselig ser ut som om den er lastet ned, kan det hende du har lastet ned ondsinnede data gjemt et annet sted.

For å gjøre datatilkoblingen synlig, åpne Windows Utforsker, klikk på kategorien Vis/meny og velg Alternativer. Klikk på kategorien Vis i mappealternativer, og fjern merket for "Skjul utvidelser for kjente filtyper"

Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 9
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 9

Trinn 4. Kontroller dataene du har lastet ned

Hvis du har et antivirusprogram, må du sette det til å alltid kontrollere alle dataene du laster ned fra ukjente steder.

  • Kontroller alltid ZIP -dataene, da det vanligvis er flere filer i ett arkiv.
  • E -postprogrammer sjekker ofte e -postdata automatisk, men du bør også fortsette å sjekke dataene du laster ned med et antivirusprogram.
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 10
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 10

Trinn 5. Ikke åpne noe du ikke stoler på

Trinn 6. Les lisensavtalen

Vet du noen juridiske dokumenter som du vanligvis godtar umiddelbart før du installerer et program? Noen upålitelige selskaper bruker det fordi mange hopper over dette trinnet og installerer spionprogrammer og ondsinnet programvare med en gang. Sørg for å lese dem, spesielt fra selskaper du aldri har hørt om før.

Del 3 av 4: Konfigurere e -post

Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 12
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 12

Trinn 1. Ikke last ned vedlegg fra kilder du ikke kjenner

E -postvedlegg er den viktigste måten å spre virus og skadelig programvare. Klikk aldri på vedlegg eller lenker i e -post fra personer du ikke kjenner hvis du er usikker på avsenderen, få bekreftelse fra dem om at vedlegget kan stole på.

Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 13
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 13

Trinn 2. Ikke last ned vedlegg bortsett fra kilder du virkelig stoler på, med mindre du virkelig vil ha dataene selv

Mange mennesker får virus fra e -postene de får. Dette betyr at du kan motta e -post fra pålitelige kilder, selv om meldingsinnholdet er upålitelig. Hvis det er skrevet på en merkelig måte eller vedlegget ikke er klart, ikke klikk på det. Bekreft med personen som sendte vedlegget.

Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 14
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 14

Trinn 3. Deaktiver forhåndsvisningen av bilder

Mange e -postprogrammer viser automatisk bilder, men det kan være farlig fordi bilder kan inneholde skadelig kode. Last ned bilder fra pålitelige e -postkilder.

Merk: Noen tjenester har begynt å endre bildeskjermsystemet, slik at det kan vise bilder sikrere. For eksempel viser Gmail ikke lenger bilder. Ta kontakt med din e -postleverandør for å se deres tjenester angående bildevisning

Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 15
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 15

Trinn 4. Vær forsiktig med merkelige e -poster fra selskaper du gjør forretninger med

Den mest populære svindelteknikken er å etterligne stilen til en bedrifts -e -post og inkludere en lenke som ser ut som en vanlig URL, men vanligvis fører deg til et falskt nettsted (f.eks. Å skrive "povver" i stedet for "power"). Dette nettstedet kan samle inn personlige data selv om du er på en pålitelig server.

Et pålitelig selskap vil aldri be om passord eller personlig informasjon via e -post

Del 4 av 4: Beskytt deg selv

Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 16
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 16

Trinn 1. Installer et antivirusprogram

Et antivirusprogram vil aktivt beskytte datamaskinen din mot virus ved å se etter aktive programmer og kjøre dype systemdekkende kontroller med jevne mellomrom. Det er noen gratis antivirusprogrammer, vanligvis med grunnleggende beskyttelse, for eksempel AVG, Bitdefender og Avast, og noen betalte som kommer med internettbeskyttelse som brannmurer og anti-phishing. Betalte programmer som Norton, Kaspersky, for eksempel.

  • Installer bare ett antivirusprogram for å unngå konflikter mellom to programmer.
  • Sørg for at antivirusprogrammet alltid oppdateres minst en gang i uken.
  • Sjekk datamaskinen din minst en gang i uken, eller gjør det oftere hvis du bruker internett mer.
  • Et antivirusprogram er ikke et system som helt holder deg borte fra virus, så hold deg til gode nettvaner.
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 17
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 17

Trinn 2. Installer et antispionprogram

Ikke bare virus, datamaskinen din kan også bli utsatt for spionprogrammer og adware. Disse programmene er vanskelige å ødelegge og kaprer ofte nettleseropplevelsen din. De gjør også datamaskinen din mer utsatt for infeksjon. De fleste antivirusprogrammer søker ikke etter eller fjerner spyware og adware.

  • Populære programmer inkluderer Malwarebytes Spybot S&D, HitmanPro og Adw Cleaner.
  • Du kan ha flere antispionprogrammer samtidig. Flere programmer betyr at jo mer sannsynlig du blir avskrekket fra spionprogrammer.
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 18
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 18

Trinn 3. Aktiver brannmuren

Brannmurprogramvare beskytter nettverket ditt, som er inngangsporten til internett som gjør at data kan sendes og mottas. Windows som er utstyrt og har brannmuren slått på, er mer robust og motstandsdyktig mot virus.

  • Brannmurer er også tilgjengelige i maskinvare.
  • Du kan bare aktivere én brannmur om gangen. Hvis du har en programvare eller hard brannmur installert, må du slå av Windows -brannmuren.
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 19
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 19

Trinn 4. Mange virus og ondsinnede programmer angriper Windows -programvare

Dette kan raskt treffe Microsoft, og oppdateringer er bare tilgjengelige for ekte Windows. Hvis du ikke oppdaterer Windows, blir systemet lettere avslørt. For å sikre at du holder deg våken, må du sørge for at Windows alltid oppdateres automatisk.

Hvis du bruker Windows XP, må du oppdatere den umiddelbart. Windows XP -fornyelsen utløper 8. april 2014. Dette betyr at eventuelle skader som oppstår etter denne datoen ikke kan repareres, og Windows XP blir veldig usikker. For mer informasjon, se artikkelen om oppdatering til Windows 7 og oppdatering til Windows 8

Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 20
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 20

Trinn 5. Vær forsiktig med USB

USB -er er notorisk utsatt for å overføre virus, vanligvis uten ytterligere oppmerksomhet fra eieren. Du kan få et virus bare ved å sette inn en USB i stasjonen, eller du kan få et virus ved å koble en USB til en offentlig datamaskin. Bruk andre metoder for å dele data, for eksempel å bruke online eller bare sende dataene på e -post.

Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 21
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 21

Trinn 6. Vær oppmerksom på utenlandsk tilgang

Utenlandsk tilgang blir mer populær. Selv om denne typen tilgang er bra for produktiviteten, utsetter den også maskinen for fare. Spør deg selv om du virkelig trenger den utenlandske forbindelsen, og sørg for at beskyttelsesprogramvaren din også er oppdatert.

Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 22
Unngå å få et datavirus eller orm Trinn 22

Trinn 7. Behold sikkerhetskopidata

Hvis noe går galt, vil du ikke miste viktige data, gjør du? Oppdater alltid sikkerhetskopidata regelmessig for å forhindre ytterligere skade fra virus, og det kan også hjelpe datamaskinen til å kjøre raskere. Det er mange måter du kan gjøre for å lagre sikkerhetskopidata enten lokalt fra datamaskinen eller ved å bruke annen tilgang.

Tips

  • Behold de siste sikkerhetskopidataene. Dette vil være nyttig hvis du har et virus som sletter dataene dine, eller forhindrer deg i å få tilgang til dem.
  • Husk: Hvis dataene ser ondsinnede ut, kan det faktisk være ondsinnet.
  • Slett midlertidige nettleserdata hver dag.
  • Hvis du vil fikse en enkel feil som en blå skjerm/ny skjerm, slår du av datamaskinen og slår den på igjen etter 10 sekunder.

Anbefalt: