Hvordan takle en kjemisk ubalanse: 9 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan takle en kjemisk ubalanse: 9 trinn (med bilder)
Hvordan takle en kjemisk ubalanse: 9 trinn (med bilder)

Video: Hvordan takle en kjemisk ubalanse: 9 trinn (med bilder)

Video: Hvordan takle en kjemisk ubalanse: 9 trinn (med bilder)
Video: Красивая история о настоящей любви! Мелодрама НЕЛЮБОВЬ (Домашний). 2024, April
Anonim

Kroppene våre inneholder mange kjemikalier, for eksempel hormoner, enzymer og nevrotransmittere. Kjemiske ubalanser oppstår på grunn av sykdom, skade, aldring, kronisk stress og underernæring. Men når folk snakker om kjemiske ubalanser - spesielt leger og forskere - refererer de til en ubalanse mellom nevrotransmittere eller kjemiske budbringere i hjernen. Det er en vanlig medisinsk teori om at depresjon, schizofreni og mange stemnings-/atferdsforstyrrelser er forårsaket av en ubalanse mellom nevrotransmittere, for eksempel serotonin, dopamin og noradrenalin. Leger anbefaler generelt psykotrope medisiner for å prøve å balansere nevrotransmittere og forbedre humøret, selv om det er mange naturlige metoder for å etablere og opprettholde sunn hjernekjemi som ikke forårsaker alvorlige bivirkninger.

Steg

Del 1 av 2: Balancing Brain Chemistry Naturally

Handle når du har en kjemisk balanse Trinn 1
Handle når du har en kjemisk balanse Trinn 1

Trinn 1. Få mye mosjon

Når du er engstelig eller deprimert, har trening kanskje ikke høyeste prioritet, men forskning viser at trening kan ha stor innvirkning på humøret ditt ved å stimulere og/eller balansere de mange kjemiske elementene og nevrotransmitterne i kroppen. I teorien bidrar regelmessig mosjon til å lindre depresjon og angst på en rekke måter, inkludert frigjøring av god-hjernekjemikalier (nevrotransmittere, endorfiner og endocannabinoider), reduserer immunsystemets kjemikalier knyttet til forverret depresjon og økende kroppstemperatur, som vanligvis ser ut til å har en positiv effekt. beroligende effekt.

  • Forskning publisert i 2005 fant at rask gange i omtrent 35 minutter om dagen fem ganger i uken eller 60 minutter daglig tre ganger i uken hadde en betydelig innvirkning på mild til moderat depresjon.
  • Andre typer kardiovaskulær trening som kan gi lignende fordeler inkluderer svømming, sykling, jogging og dans.
Handle når du har en kjemisk ubalanse Trinn 2
Handle når du har en kjemisk ubalanse Trinn 2

Trinn 2. Spis mer omega-3 fettsyrer

Omega-3 fettsyrer aksepteres som essensielle fettstoffer, noe som betyr at de er nødvendige av kroppen (spesielt hjernen) for å fungere normalt, men kan ikke produseres av kroppen. Derfor må du få det fra mat eller kosttilskudd. Omega-3 fett er konsentrert i hjernen og er viktig for kognisjon (minne og hjernens ytelse) og oppførsel. Ifølge noen studier kan supplerende omega-3 fettsyrer (mellom 1000 og 2000 mg daglig) bidra til å lindre symptomer på depresjon, bipolar lidelse, schizofreni og oppmerksomhetsunderskudd og hyperaktivitetsforstyrrelse (GPPH).

  • Omega-3 fettsyrer finnes i fet fisk (laks, makrell, tunfisk, kveite), sjømat som reker, alger og noen nøtter og frø (valnøtter, linfrø).
  • For kosttilskudd, vurder fiskeolje, krillolje og/eller linfrøolje.
  • Symptomer på omega-3 fettsyremangel inkluderer dårlig hukommelse, humørsvingninger og depresjon.
  • Ifølge studier kan 10 gram fiskeolje om dagen hjelpe på symptomene hos bipolare pasienter.
Handle når du har en kjemisk balanse Trinn 3
Handle når du har en kjemisk balanse Trinn 3

Trinn 3. Sørg for at du ikke mangler vitamin D

Vitamin D er viktig for en rekke kroppsfunksjoner, inkludert kalsiumabsorpsjon, immunrespons og normale humørsvingninger. Faktisk fungerer vitamin D mer som et hormon enn noe annet vitamin og vitamin D -mangel er forbundet med depresjon og andre psykiske lidelser. Dessverre mangler mange mennesker D -vitamin, og dette er årsaken til nesten 15 millioner tilfeller av depresjon blant voksne i Amerika. Vitamin D produseres av huden som respons på sollys og finnes i flere matvarer.

  • Denne tendensen til å unngå sol kan forklare hvorfor mange mennesker mangler vitamin D. Be legen din om en blodprøve for å se om du mangler vitamin D.
  • Vitamin D lagres i kroppen, så for mennesker i et firesesongland kan solskinnet de får om sommeren vare gjennom vintermånedene.
  • For kosttilskudd, ta form av vitamin D3 og ta mellom 1000 og 4000 IE per dag (denne maksimale dosen på 4000 har vist seg å være trygg).
  • Matvarer som inneholder vitamin D inkluderer fet fisk (laks, tunfisk, makrell), fiskeleverolje, storfelever og eggeplommer.
  • Husk at vitamin D er fettløselig, noe som betyr at overskudd lagres i kroppen (i motsetning til vannløselige vitaminer som skilles ut i urinen) og åpner muligheten for overdosering. Institute of Medicine bestemmer at øvre grense for vitamin D -inntak er 100 mcg eller 4000 IE om dagen hos friske voksne.
Handle når du har en kjemisk balanse Trinn 4
Handle når du har en kjemisk balanse Trinn 4

Trinn 4. Vurder å ta plantebaserte medisiner

Hvis du føler deg deprimert eller engstelig og merker at tankene og oppførselen din er usunn, bør du vurdere plantebaserte terapier for å balansere hjernekjemi. Det viser seg at flere enn av amerikanere som lider av panikkanfall eller alvorlig depresjon bruker noen form for urteterapi. Valerianrot, pasjonsblomst, kava kava, ashwagandha rot, St. Johannesurt, L-teanin, 5-HTP, ginseng og kamille brukes som naturlige beroligende midler eller antidepressiva på grunn av deres evne til å påvirke hjernen og redusere stress og angst.

  • Valerianrot inneholder en fytokjemikalie som samhandler med hjernekjemikaliet, GABA, som er involvert i regulering av angst, depresjon og relaterte følelser (medisiner som Valium og Xanax virker på lignende måte), regnes som et beroligende middel og hjelper søvn.
  • St. Johannesurt reduserer symptomene på mild til moderat depresjon, men ikke alvorlig. Ifølge forskning fungerer det som Prozac og Zoloft.
  • L-theanin (finnes i grønn te og andre planter) øker dopamin- og GABA-nivået i hjernen og forårsaker psykoaktive endringer, inkludert angst, forbedring av kognisjon og balansering av humør.
  • 5-hydroksytryptofan (5-HTP) er en aminosyre som omdannes i hjernen til serotonin (som forårsaker følelser av nytelse).
Handle når du har en kjemisk balanse Trinn 5
Handle når du har en kjemisk balanse Trinn 5

Trinn 5. Prøv akupunkturbehandlinger

Akupunktur utføres ved å sette inn veldig tynne nåler i bestemte energipunkter i huden/muskelen for å redusere smerte, bekjempe betennelser, stimulere helbredelse og balansere kroppsprosesser. Nyere forskning har vist at akupunktur er like effektivt som antidepressiva til behandling av depresjon og andre stemningsrelaterte problemer, men uten bivirkninger. Basert på prinsippene for tradisjonell kinesisk medisin, virker akupunktur ved å frigjøre forskjellige stoffer som endorfiner og serotonin som fungerer for å redusere smerte og forbedre humøret.

  • Det sies også at akupunktur stimulerer strømmen av energi, eller chi, som også er involvert i å balansere hjernekjemi.
  • Akupunkturpunkter som kan behandle kjemiske ubalanser er spredt over hele kroppen, inkludert hode, hender og føtter.
  • Akupunktur utføres av en rekke helsepersonell, inkludert leger, naturopater og psykologer. Akupunktøren du velger må være lisensiert.

Del 2 av 2: Få hjelp fra en lege

Handle når du har en kjemisk balanse Trinn 6
Handle når du har en kjemisk balanse Trinn 6

Trinn 1. Rådfør deg med en psykolog

Hvis stress, angst og/eller depresjon påvirker livet ditt negativt, snakk med en psykolog. En psykiater, psykolog eller rådgiver kan gi informasjon om problemet ditt og prøve å løse årsaken til ubalansen. Psykisk helsepersonell bruker noen ganger ikke-medikamentelle teknikker og terapier, for eksempel psykoterapi og kognitiv atferdsterapi. Det er ikke klart om psykoterapi eller kognitiv atferdsterapi kan balansere hjernekjemi, men begge har en god oversikt over suksess i behandling av depresjon og angst, selv om det vanligvis tar uker eller måneder.

  • Psykoterapi er en type rådgivning som retter seg mot den emosjonelle responsen på psykiske lidelser. Pasienter oppfordres til å snakke gjennom strategier for å forstå og takle lidelsen sin.
  • Kognitiv atferdsterapi krever at pasientene lærer å gjenkjenne og endre tankemønstre og atferd som forårsaker plagsomme følelser.
  • Dessverre er det ingen blodprøve som direkte kan måle nivåene av nevrotransmittere i hjernen. Imidlertid kan hormonelle ubalanser (for eksempel insulin eller skjoldbruskkjertelhormon) påvises ved blodprøver og kan være assosiert med humørsvingninger. Andre komponenter som kan måles i blodet og er forbundet med depresjon er svært høye nivåer av kobber, for mye bly og lave nivåer av folat.
Handle når du har en kjemisk balanse Trinn 7
Handle når du har en kjemisk balanse Trinn 7

Trinn 2. Spør legen din om SSRI

Nevrotransmitterne serotonin, dopamin og noradrenalin er sterkt forbundet med depresjon og angst, så de fleste antidepressiva er designet for å påvirke disse kjemikaliene. For depresjon begynner leger vanligvis med å foreskrive selektive serotoninopptakshemmere (SSRI) fordi disse stoffene er relativt tryggere og forårsaker færre alvorlige bivirkninger enn andre typer antidepressiva. SSRI lindrer symptomer ved å blokkere reabsorpsjonen av serotonin i visse nerveceller, slik at det er mer serotonin for å forbedre humøret.

  • SSRI inkluderer fluoksetin (Prozac, Selfemra), paroksetin (Paxil, Pexeva), sertralin (Zoloft), citalopram (Celexa) og escitalopram (Lexapro).
  • SSRI anses som relativt effektive for behandling av alle angstlidelser, inkludert depresjon og obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD).
  • Vanlige bivirkninger av SSRI er søvnløshet (manglende evne til å sove), sosial dysfunksjon og vektøkning.
  • Selv om SSRI vanligvis gis til pasienter som antas å ha en kjemisk ubalanse mellom serotonin, kan bruken av dem noen ganger utløse Serotonins syndrom, en tilstand der serotoninnivået er veldig høyt.
  • Symptomer på Serotonins syndrom er rødmet hud, økt hjertefrekvens, økt kroppstemperatur, økt blodtrykk, oppkast og diaré. Kontakt lege umiddelbart hvis du bruker SSRI og opplever noen av disse symptomene.
  • Hvis du har problemer med SSRI -bivirkninger, snakk med legen din eller psykiater. Det er forskjellige profiler i hvert legemiddel, og hvert legemiddel har sine egne fordeler og ulemper. Legen din vil vite hvilken medisin som er best for deg å foreskrive.
Handle når du har en kjemisk balanse Trinn 8
Handle når du har en kjemisk balanse Trinn 8

Trinn 3. Vurder SNRI som et alternativ

Serotonin-noradrenalin gjenopptakshemmere (SNRI) ligner på SSRI, men har en dobbel virkningsmekanisme, nemlig å øke serotonin og noradrenalin ved å hemme absorpsjonen i hjernens nevroner. SNRI -legemidler anses å være like effektive som SSRI, så de er også den første behandlingen som leger generelt foreskriver, spesielt for behandling av generalisert angstlidelse.

  • SNRI inkluderer duloksetin (Cymbalta), venlafaksin (Effexor XR), desvenlafaksin (Pristiq, Khedezla) og levomilnacipran (Fetzima).
  • Vanlige bivirkninger av SNRI inkluderer søvnløshet, magesmerter, overdreven svette, hodepine, sosial dysfunksjon og hypertensjon (høyt blodtrykk).
  • Flere typer SNRIer som Cymbalta er godkjent for behandling av depresjon hos mennesker med kroniske smerter. Medisiner som Effexor kan brukes hos personer med generalisert angstlidelse så vel som depresjon.
  • Bruk av SNRI kan også utløse en ubalanse av serotoninnivåer i hjernen, kalt Serotonin Syndrome.
Handle når du har en kjemisk balanse Trinn 9
Handle når du har en kjemisk balanse Trinn 9

Trinn 4. Vær forsiktig når du bruker benzodiazepiner og trisykliske antidepressiva

Benzodiazepiner er en eldre klasse medisiner som fremdeles brukes til kortsiktig behandling av angst. Dette stoffet er veldig effektivt for avslapning, reduksjon av muskelspenninger og andre fysiske symptomer forbundet med angst gjennom å øke effekten av nevrotransmitteren GABA. Benzodiazepiner kan ikke brukes langsiktig fordi de har alvorlige bivirkninger, som aggresjon, kognitiv svekkelse, avhengighet og forverret depresjon. Bekymringer for langvarig bruk av benzodiazepiner førte til at mange psykiatere og leger foretrakk trisykliske antidepressiva før SSRI og SNRI dukket opp. Tricykliske er relativt effektive for å håndtere angst fordi de kan øke serotoninnivået i hjernen, men de er også problematiske ved langvarig bruk. Av denne grunn er trisykliske antidepressiva vanligvis ikke foreskrevet med mindre du har brukt SSRI, og det virker ikke.

  • Benzodiazepiner inkluderer alprazolam (Xanax, Niravam), klonazepam (Klonopin), diazepam (Valium, Diastat) og lorazepam (Ativan).
  • Trisykliske antidepressiva inkluderer imipramin (Tofranil), nortriptylin (Pamelor), amitriptylin, doxepin, trimipramin (Surmontil), desipramin (Norpramin) og protriptylin (Vivactil).
  • Trisykliske antidepressiva har kardiotoksisk potensial og bør brukes med forsiktighet hos pasienter med hjertesykdom.

Tips

  • Serotonin hjelper til med å regulere humør, søvn og appetitt, og hemmer smerter. Svært lave nivåer av serotonin i hjernen er forbundet med høy risiko for selvmord.
  • Dopamin er viktig for bevegelse, påvirker motivasjon og spiller en rolle i oppfatningen av virkeligheten. Lave nivåer av dopamin er forbundet med psykose (en forstyrrelse i sinnet preget av hallusinasjoner og vrangforestillinger).
  • Noradrenalin begrenser arterier og øker blodtrykket, og hjelper til med å bestemme motivasjonen. Svært høye nivåer kan utløse angst og føre til depresjon.
  • Å få nok søvn (både i varighet og kvalitet) og redusere stress (fra arbeid og relasjoner) vil ha en positiv innvirkning på nevrotransmittere og bidra til å balansere hjernekjemi.

Anbefalt: