4 måter å skille eggehviter og eggeplommer

Innholdsfortegnelse:

4 måter å skille eggehviter og eggeplommer
4 måter å skille eggehviter og eggeplommer

Video: 4 måter å skille eggehviter og eggeplommer

Video: 4 måter å skille eggehviter og eggeplommer
Video: How Dr. Bronner’s Soap Is Made | The Making Of 2024, Kan
Anonim

Mange oppskrifter krever bare eggeplomme eller eggehvite. Det er også mennesker som lager mat med bare eggehvite for å senke kolesterolet. Uansett årsak, er det mange tips som kan hjelpe deg med å enkelt skille eggeplommene fra de hvite.

Steg

Metode 1 av 4: Skille for hånd

Skill et egg Trinn 1
Skill et egg Trinn 1

Trinn 1. Vask hendene grundig

Vask hendene med varmt rennende vann og uparfymert såpe, og skyll deretter. I tillegg til å bli kvitt skitt, fjerner olje fra huden ved å vaske hendene dine slik at det kan forhindre eggehviter i å klumpe seg sammen.

Skill et egg Trinn 2
Skill et egg Trinn 2

Trinn 2. Avkjøl eggene (valgfritt)

Kalde eggeplommer er mer stabile enn varme eggeplommer, så de er lettere å skille fra de hvite. Hvis du oppbevarer egg i kjøleskapet, må du skille eggeplommene og hvittene rett etter at du har tatt dem ut. Hvis du holder eggene dine i romtemperatur, må du sette dem i kjøleskapet en time før du tilbereder dem - men hvis du glemmer det, vil det ikke ha stor effekt.

De fleste oppskrifter krever eggeplommer og hvite ved romtemperatur. Du kan varme atskilte kalde egg ved å legge en bolle med eggeplommer eller hvite i en kjele med varmt (ikke varmt) vann i 5-10 minutter

Skill et egg Trinn 3
Skill et egg Trinn 3

Trinn 3. Forbered tre boller

Hvis du bare skiller noen få egg, trenger du bare to boller. Men hvis du skiller et stort antall egg, må du forberede en annen bolle for å holde hele eggene. På den måten, hvis eggeplommen går i stykker, mister du bare ett egg og ikke forstyrrer bollen som allerede inneholder eggehviten.

En raskere måte er å knekke alle eggene i en bolle, og løfte eggeplommene ut ett om gangen. Imidlertid er det best å ikke bruke denne metoden før du øver, for hvis en av eggeplommene går i stykker, blir alt det hvite inni deg ødelagt

Skill et egg Trinn 4
Skill et egg Trinn 4

Trinn 4. Sprekk egget

Knekk egget forsiktig og legg det i den første bollen, og prøv å ikke bryte eggeplommen. Hvis du kan, kan du knuse egget forsiktig og deretter legge det i hendene dine-eller knekke egget med bare en hånd.

  • For å forhindre at skallfragmenter kommer inn i eggene, prøv å knekke eggene på kjøkkenbenken, ikke på kanten av bollen.
  • Hvis du finner litt skallfragment som kommer inn i egget, ta det opp med fingrene uten å bryte eggeplommen. Det kan være lettere å plukke opp skallfragmenter med halve skallet intakt, men eggene dine risikerer å bli forurenset med salmonellabakterier.
Skill et egg Trinn 5
Skill et egg Trinn 5

Trinn 5. La eggehviten dryppe gjennom fingrene

Legg hendene i bollen og løft eggeplommene med hendene. Løft hånden over den andre bollen og åpne fingerklypet litt, slik at eggehviten kan renne ut. Bruk den andre hånden til å ta forsiktig i de tykke, vanskelig å drikke dråper eggehvite. Hvis det fortsatt er eggehvite igjen i eggeplommen, flytt eggeplommen flere ganger fra høyre til venstre til all gjenværende eggehvite er frigjort og inn i bollen nedenfor.

Skill et egg Trinn 6
Skill et egg Trinn 6

Trinn 6. Ha eggeplommene i den tredje bollen

Overfør eggeplommene til en tredje bolle og slipp dem forsiktig. Gjenta alle trinnene ovenfor på det andre egget.

Vanligvis vil en liten mengde eggehvite på eggeplommen ikke forårsake et problem. Så lenge bollen med eggehviter ikke får noen eggeplommer i dem, blir maten god

Metode 2 av 4: Splitting with the Shell

Skill et egg Trinn 7
Skill et egg Trinn 7

Trinn 1. Forstå risikoen

Mange helsepersonell i USA og Australia anbefaler å unngå denne metoden, fordi de skadelige bakteriene i skjellene utgjør en risiko for å forurense egg. Risikoen for forurensning er mye lavere i EU, som har et svært effektivt anti-salmonellaprogram. Hvis du er bekymret for denne risikoen, kan du bruke en av de andre separasjonsmetodene.

Å lage eggeplommene eller hvite grundig vil gjøre dem mye tryggere. Hvis du planlegger å steke eggene eller servere dem rå, kan du vurdere å bruke en annen separasjonsmetode

Skill et egg Trinn 8
Skill et egg Trinn 8

Trinn 2. Avkjøl eggene (valgfritt)

Eggehvitene ved romtemperatur vil bli mer rennende, så det vil være vanskelig og rotete å skille dem på denne måten. Separate egg som bare har blitt lagret i kjøleskapet.

Skill et egg Trinn 9
Skill et egg Trinn 9

Trinn 3. Tenk deg at det er en linje rundt den mest oppblåste delen av egget

Denne delen er hvor du bruker til å knekke egget jevnt. Nøkkelen til denne metoden er å knekke eggene jevnt, slik at du enkelt kan flytte eggeplommene mellom de to bitene.

Skill et egg Trinn 10
Skill et egg Trinn 10

Trinn 4. Begynn med å knekke eggene

Trykk på midten av skallet med en hard gjenstand, så eggeskallet vil bryte i midten. Du kan bruke kanten av bollen til å bryte egget i to like deler. Men når du knekker et egg på kanten av bollen, kan skjærene komme inn i det, så bruk en flat kjøkkenbenk hvis eggeskallene dine er tynne.

Skill et egg Trinn 11
Skill et egg Trinn 11

Trinn 5. Skill eggeskallene forsiktig

Hold egget over bollen med begge hender, og pek sprekken opp og den blussede siden ned. Trekk forsiktig de to halvdelene av skallet med tommelen, til de skilles i to halvdeler. Siden egget ditt ligger på siden, skal eggeplommen gå inn i den nedre delen av skallet.

Skill et egg Trinn 12
Skill et egg Trinn 12

Trinn 6. Overfør eggeplommene fra et skall til et annet

Hell hele eggeplommen fra det ene skallet til det andre. Gjenta dette trinnet omtrent tre ganger, mens eggehviten drypper ut av skallet og ned i bollen nedenfor.

Skill et egg Trinn 13
Skill et egg Trinn 13

Trinn 7. Ha eggeplommene i en annen bolle

Legg eggeplommene i en annen bolle når eggehvitene er litt av. Hvis det er flere egg du må skille, bør du vurdere å forberede en tredje bolle, slik at rotete skjær på eggeskallet ikke kommer inn i bollen med hvitt før du knekker neste egg.

Metode 3 av 4: Bruke plastflasker

Skill et egg Trinn 14
Skill et egg Trinn 14

Trinn 1. Bryt eggene forsiktig i en grunne bolle

Start en om gangen, slik at den ødelagte eggeplommen ikke ødelegger hele innholdet i bollen. Forbered en annen bolle ved siden av den for å holde eggeplommene.

Skill et egg Trinn 15
Skill et egg Trinn 15

Trinn 2. Fjern noe av luften i den rene plastflasken

Hold plastflasken i en presset posisjon som denne.

Skill et egg Trinn 16
Skill et egg Trinn 16

Trinn 3. Ta eggeplommen

Plasser munnen på flasken over eggeplommen, og slipp grepet sakte. Lufttrykket trekker eggeplommen inn i flasken. Du må kanskje øve, da slipp av flasketrykket for raskt eller for sakte vil tiltrekke eggehviten også.

Skill et egg Trinn 17
Skill et egg Trinn 17

Trinn 4. Overfør eggeplommene til en annen bolle

Prøv å opprettholde trykket på flasken slik at eggeplommen blir i den. Flytt flasken over til en annen bolle for å legge eggeplommene til den.

Det kan hjelpe å vippe flasken

Metode 4 av 4: Bruk av andre kjøkkenutstyr

Skill et egg Trinn 18
Skill et egg Trinn 18

Trinn 1. Sprekk egget og legg det i trakten

Legg trakten i munnen på flasken, eller be en venn om å holde trakten over en bolle. Knekk eggene og legg dem i trakten. Eggehviten skal kunne slippe ut gjennom trakten, mens eggeplommen sitter fast på toppen av trakten.

  • Hvis det er vanskelig å komme ut av de hvite fordi de er tette med eggeplommer, vipper du trakten slik at de hvite kan renne ut.
  • Denne metoden fungerer kanskje ikke med ferske egg der det hvite fortsatt er tykt.
Skill et egg Trinn 19
Skill et egg Trinn 19

Trinn 2. Bruk en kalkunfettdriverflaske

Åpne enden av flasken og fjern den fra håndtaket. Nå har du en suger i riktig størrelse for å plukke opp eggeplommen. Knekk egget og legg det i en tallerken, trykk deretter og slipp flasken for å trekke eggeplommen inn i den.

Skill et egg Trinn 20
Skill et egg Trinn 20

Trinn 3. Knekk eggene på en hullsleiv

Rist skjeen fra venstre til høyre, opp og ned, og eggehviten begynner å renne gjennom hullene.

Skill et egg Trinn 21
Skill et egg Trinn 21

Trinn 4. Kjøp et eggutskiller

Du kan kjøpe et spesielt verktøy for å skille egg i en nettbutikk eller kjøkkenutstyr. Eggeskilleren er tilgjengelig i to alternativer:

  • Liten perforert plastkopp. Knekk egget og legg det i koppen, snu deretter koppen slik at eggehvitene kommer ut av hullene.
  • Liten suger. Knekk egget og legg det i en tallerken, trykk på sugeenheten, legg det over eggeplommen og slipp det for å suge eggeplommen.
Skill en eggfinale
Skill en eggfinale

Trinn 5.

Tips

  • Hvis du slår eggehvitene, for eksempel for å lage marengs, må du passe på at det ikke kommer noen eggeplomme i dem. Selv en liten mengde eggeplomme kan forhindre at eggehviten stiger.
  • Hvis noen av skallfragmentene kommer inn i eggehviten, våt hendene med vann og berør skallet forsiktig.
  • Prøv å planlegge matlagingen slik at du kan bruke både eggeplommen og eggets hvite. Lag for eksempel majones av de resterende eggeplommene.
  • Bruk ferske egg hvis mulig. Membranen som omgir eggeplommen vil løsne over tid, så jo ferskere eggene du bruker, jo tettere blir eggeplommeskjeden. Friskere egg inneholder mer protein som fortsatt er tett brettet, så de piskede eggehvitene blir stivere.
  • Ferske egg har en tykk og litt klumpete hvit del, som kalles en chalaze. Du trenger ikke å skille denne delen fra resten av eggehviten, men hvis du vil bruke den i en tykk saus, må du kanskje sile den etter tilberedning.

Anbefalt: