Hvordan ikke være redd for mørket (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan ikke være redd for mørket (med bilder)
Hvordan ikke være redd for mørket (med bilder)

Video: Hvordan ikke være redd for mørket (med bilder)

Video: Hvordan ikke være redd for mørket (med bilder)
Video: Økosorg og klimaangst: Hvordan snu følelser og ord til handling? | Demokratidagene 2024, April
Anonim

Frykt for mørket kan gjøre det som burde være den mest avslappende og forfriskende delen av livet til et mareritt. Frykten for mørket angriper ikke bare barn; Mange voksne er også redde for mørket, så det er ingen grunn til å være flau over dette, uansett hvor gammel du er. Måten å overvinne frykten for mørket på er å justere perspektivet ditt og prøve å få soverommet ditt til å føle seg trygt og komfortabelt - selv når lysene er slukket.

Steg

Del 1 av 3: Gjør deg klar for søvn

Ikke vær redd for det mørke trinn 1
Ikke vær redd for det mørke trinn 1

Trinn 1. Ro ned før sengetid

En måte å overvinne frykten for mørket på er å sørge for at du har gitt deg selv nok tid til å kjøle deg ned før sengetid. Slå av halvparten av alle elektroniske enheter minst en halv time før sengetid, unngå koffein etter middag, og gjør det som er behagelig og avslappende, enten det er en rask lesing eller litt myk musikk. Uansett, ta deg selv inn i den mest rolige og avslappede sinnstilstanden for å lette angsten når lysene er slukket.

  • Prøv å meditere i 10 minutter. Sitt avslappet og fokuser tankene dine bare på trekkaktiviteten mens du puster ut og slapper av et lem om gangen. Fokuser bare på kroppen og pusten. Fjern all angst fra tankene dine.
  • Finn passende aktiviteter. For eksempel å drikke kamille -te, lytte til klassisk musikk eller klemme en kjæledyrskatt.
  • Unngå å gjøre noen aktiviteter som vil gjøre deg mer redd eller engstelig, for eksempel å se kveldsnyhetene eller voldelige TV -programmer. Unngå også alt som kan stresse deg og gjøre deg mer engstelig om natten, for eksempel lekser i siste øyeblikk eller seriøse samtaler.
Ikke vær redd for det mørke trinn 2
Ikke vær redd for det mørke trinn 2

Trinn 2. Akklimatisere gradvis til mørke forhold

Du trenger ikke å slå av alle lysene samtidig for å overvinne frykten for mørket. Først og fremst bør du vite at det å sove i mørket får deg til å sove mer lydfullt og fullstendig enn med lysene på. Bruk dette faktum som et utgangspunkt for å tørre å sove i mørket. Hvis du er vant til å sove med alle lysene på av frykt, kan du lære å sakte dempe lysene før du legger deg, eller til og med slå av noen lys hvis du våkner midt på natten. Dette kan hjelpe langsomt å bli vant til å sove i mørket.

Sett deg mål, for eksempel ved å bestemme at du ikke har noe imot å sove med bare et svakt lys på, eller ved å tenne et lys i et annet rom

Ikke vær redd for det mørke trinn 3
Ikke vær redd for det mørke trinn 3

Trinn 3. Utfordre frykten din

Når du skal sove om natten, spør deg selv hva du egentlig er redd for. Hvis du tror at noen gjemmer seg i skapet, under sengen eller til og med bak en stol i hjørnet av rommet, er det en god idé å sjekke alle disse stedene selv. Bevis for deg selv at det absolutt ikke er noe der og ingenting å bekymre deg for. Hvis du gjør dette, vil du være stolt av deg selv for å ha trosset frykten din og vil utvilsomt kunne sove mer godt.

Hvis du plutselig våkner redd midt på natten, kan du være trygg på at jo før alle disse stedene blir sjekket, jo raskere vil du føle deg roligere. Ikke kast bort natten på å bekymre deg for det ukjente

Ikke vær redd for det mørke trinn 4
Ikke vær redd for det mørke trinn 4

Trinn 4. La noen lamper være på hvis du trenger det

Du trenger ikke å skamme deg over å bruke svake lys eller myke lys i hjørnet av rommet. Hvis dette virkelig er i stand til å lette frykten din og gjøre deg mer modig, er det ikke nødvendig å føle at du må slå av alle lysene for fryktavlastningsterapi. Tross alt vil det å gjøre et svakt lys i korridoren eller et sterkt lys i et annet rom gjøre det lettere for deg å bevege deg rundt hvis du plutselig våkner og må gå på do.

Mange sover med lite lys på, så du trenger ikke å føle at du må sove i fullstendig mørke for å komme seg etter frykten

Ikke vær redd for det mørke trinn 5
Ikke vær redd for det mørke trinn 5

Trinn 5. Gjør rommet ditt mer attraktivt

En annen måte å håndtere frykt på er å overbevise deg selv om at rommet ditt er behagelig og behagelig å sove i. Hold det pent og ryddig for å redusere angst for at noe gjemmer seg under en haug med klær eller i et rotete skap. Prøv å dekorere rommet med varme og lyse farger for å få det til å føles mer fredelig og gi positiv energi. Ikke overbelast rommet med møbler eller uklare ting, da dette vil få deg til å føle deg kvalt. Hvis du prøver å skape en positiv atmosfære på soverommet ditt, vil du naturligvis føle deg tryggere der.

  • Heng bilder og/eller bilder som får deg til å føle deg trygg og kul. Bilder som er mørke, mystiske, skremmende eller til og med truende vil faktisk gjøre deg enda mer skummel uten å innse det.
  • Å gjøre soverommet så attraktivt vil også få stedet til å føle seg hjemme lenge. Målet er å få deg til å føle deg trygg og glad, ikke redd.
Ikke vær redd for det mørke trinn 6
Ikke vær redd for det mørke trinn 6

Trinn 6. Lær å sove alene

Hvis du er redd for mørket, foretrekker du kanskje å sove med foreldrene dine, søsken eller til og med kjæledyrhunden din. Men hvis du virkelig har tenkt å bli kvitt den frykten, må du lære å se din egen seng som et trygt sted du kan sove alene. Hvis du er vant til å sove med foreldrene eller søsknene dine, kan du prøve å tilbringe bare halve natten med dem og redusere søvnmengden med søsken, litt etter litt.

Hvis du har en hund eller katt, kan de være en stor kilde til trøst, og å sove med dem er kraftig nok til å redusere frykt. Men ikke stol for mye på at de skal sove hos deg for alltid. La sove på tærne eller i rommet være nok

Del 2 av 3: Juster perspektiv

Ikke vær redd for det mørke trinn 7
Ikke vær redd for det mørke trinn 7

Trinn 1. Endre perspektiv på mørket

En av grunnene til at du er redd for mørket er fordi du føler at mørket er ondt, ubehagelig, mystisk, kaotisk eller noe annet med en negativ konnotasjon. Men hvis du vil godta mørket, begynn med å danne positive assosiasjoner. Tenk på mørket som beroligende, rensende eller til og med trøstende, som et tykt fløyelsteppe. Prøv å endre din oppfatning av mørket, og du vil snart kunne godta det.

Skriv ned alt du forbinder med mørket. Så latterlig som det kan være, klø eller riv papiret. Gå deretter tilbake til å skrive og erstatt med mer positive assosiasjoner. Hvis det føles latterlig, bare si det høyt

Ikke vær redd for det mørke trinn 8
Ikke vær redd for det mørke trinn 8

Trinn 2. Tenk deg og tenk på sengen din som et trygt sted

Folk som er redde for mørket er vanligvis også redde for sin egen seng, fordi de ser det som et sted som gjør dem sårbare for skade. Hvis du vil endre perspektivet på mørket, må du tenke på sengen din som en kilde til komfort og beskyttelse. Som et sted hvor du vil være, ikke fryktet. Ta på et komfortabelt teppe og slapp av i sengen og gjør ting som gir deg lyst til å sove godt med en gang.

Bruk mer tid på å lese og bli komfortabel i sengen din. Dette vil hjelpe deg å føle deg glad for å være der om natten

Ikke vær redd for det mørke trinn 9
Ikke vær redd for det mørke trinn 9

Trinn 3. Ikke vær sjenert med å innrømme frykten din

Mange voksne hevder å være redde for mørket. Uansett alder er det ikke nødvendig å skamme seg over frykten din; alle har frykt for noe, og du bør være stolt over å være ærlig og åpen om det. Vær stolt av deg selv for å innrømme at du har viss frykt og ønsker å jobbe med å overvinne dem. Faktisk er det en studie som viser at 40% av voksne innrømmer å ha frykt for mørket.

Jo mer åpen du er om frykten din, jo raskere vil du kunne overvinne dem

Ikke vær redd for det mørke trinn 10
Ikke vær redd for det mørke trinn 10

Trinn 4. Fortell den andre personen

Å snakke åpent til andre om frykten din kan hjelpe deg til å føle deg mer støttet og komfortabel når du prøver å overvinne denne frykten. Også, ved å snakke om dette kan du kanskje møte andre mennesker å dele frykten din med og få noen gode råd i prosessen. Videre, ved å åpne opp om frykten for mørket, vil det få deg til å føle deg lettet i stedet for å holde den for deg selv.

Venner vil definitivt støtte problemet ditt med frykt for mørket, og du trenger ikke bekymre deg for at de vil dømme negativt om de er ekte venner

Ikke vær redd for det mørke trinn 11
Ikke vær redd for det mørke trinn 11

Trinn 5. Søk hjelp om nødvendig

Det er faktisk ikke alltid mulig å overvinne frykten helt, uansett hvor hardt du prøver å avlaste den. Men hvis frykten du føler er så uutholdelig at du mangler søvn og lever et ubehagelig liv, kan det være på tide å søke profesjonell hjelp for å diskutere bekymringen din, med alle dens bredere implikasjoner. Du må aldri skamme deg over å be andre om hjelp.

Du kan snakke med legen din om frykten din og se om effektene virkelig er uutholdelige; han eller hun kan foreslå visse medisiner eller det beste tiltaket. Du vil også kunne avdekke den virkelige grunnårsaken til angsten som fører til frykten for mørket

Del 3 av 3: Hjelp barnet ditt med å overvinne frykten for mørket

Ikke vær redd for det mørke trinn 12
Ikke vær redd for det mørke trinn 12

Trinn 1. Ikke gjør narr av følelsen av frykt

Hvis du vil hjelpe barnet ditt med å overvinne frykten for mørket, må du vise ham at det virkelig ikke er monstre under sengen eller skumle mennesker i skapet. Ikke la deg lure av å si: "Jeg skal sørge for at det ikke er noen monstre i skapet ditt i kveld!" Påpek og forklar at det er umulig for noen monstre å gjemme seg i skapet. Dette kan hjelpe barnet ditt med å overbevise seg selv om at frykten hans er irrasjonell.

  • Hvis du tuller med den frykten, vil barnet ditt tro at det en dag vil være et monster eller en dårlig person i mørket. Ikke misforstå at vitsene dine vil hjelpe barnet på kort sikt. Det som eksisterer vil til og med bekrefte frykten hans.
  • Du vil ikke alltid være rundt barnet for å "sjekke under sengen"; så lær at det ikke er noen vits å sjekke under sengen i det hele tatt.
Ikke vær redd for det mørke trinn 13
Ikke vær redd for det mørke trinn 13

Trinn 2. Sørg for at barnet ditt har en avslappende sengetid

En annen måte å hjelpe barnet ditt med å håndtere frykt, er å sørge for at sengetid er veldig beroligende og behagelig. Sørg for å lese dem en godnatthistorie, unngå å gi dem glitrende vann eller sukkerholdig mat før sengetid, og hjelp dem med å unngå å se noe skummelt på nyheter eller TV-programmer sent på kvelden som sender fantasien vill i feil retning. Jo mer avslappet barnet ditt er før sengetid, desto mindre engstelig blir det for mørket.

  • Hjelp barnet ditt til å ta et varmt bad eller chatte tilfeldig, i stedet for ting som gjør ham nervøs.
  • Hvis du har kattunger, bruk litt tid på å klappe dem med barnet ditt for å roe dem ned.
  • Prøv å dempe stemmen din og dempe den med empati. Gjør alt sakte slik at barnet er klart til å sove. Begynn å dempe lysene.
Ikke vær redd for det mørke trinn 14
Ikke vær redd for det mørke trinn 14

Trinn 3. Snakk med barnet om frykten

Sørg for at du virkelig lytter til det han snakker om, slik at du kan utlede hva som virkelig skremmer ham; det kan ganske enkelt være en generell frykt for mørket, eller en frykt for en tyv, for eksempel. Jo mer du vet om hva barnet er redd for, jo lettere blir det å håndtere problemet. Tross alt vil barnet ditt føle seg mer komfortabelt etter å ha diskutert problemet med deg.

Sørg for at barnet ditt ikke er sjenert for å snakke om frykten sin. Når barnet ditt snakker, gjør det klart at han ikke har noe å skamme seg over, og at alle har frykt

Ikke vær redd for det mørke trinn 15
Ikke vær redd for det mørke trinn 15

Trinn 4. Styrke barnets sikkerhet og komfort

Sørg for at barnet ditt føler seg trygg og komfortabel, ikke bare ved sengetid, men hele dagen. Til tross for at du ikke vil kunne passe barnet ditt 100% av tiden, kan du likevel prøve å få det til å føle seg trygg og komfortabel. Berolig dem alltid og fortell dem hvor mye du elsker dem, vil alltid være der for dem, og gjør det klart at hjemmet ditt er trygt for skade. Dette vil hjelpe barnet ditt til å slippe frykten for mørket.

Presenter trygge ting på barnets rom og seng. Hvis barnet ditt vil ha et favorittteppe eller et nattlys, så vær det. Tro aldri at barn må tørre å sove i totalt mørke uten et teppe for å overvinne frykten

Ikke vær redd for det mørke trinn 16
Ikke vær redd for det mørke trinn 16

Trinn 5. Få barnet til å tro at sengen er trygg å sove i

Barnet ditt må tro at sengen er et komfortabelt og trygt sted, ikke et rastløst sted. Les bøker for barnet ditt i sengen, slik at det har så mye positiv tilknytning til stedet som mulig. Prøv å ikke bruke for mye tid på sengen selv, slik at barnet føler seg komfortabel og trygg. Selv om det er normalt at du vil beskytte barnet ditt alene, er det enda viktigere at du gir barnet verktøyet de trenger for å føle seg trygg uten hjelp fra andre, i det lange løp.

Ikke bli vant til å sove sammen. Selv om du tror at det er behagelig å la barnet sove sammen på sengen din, er det bare midlertidig. Oppmuntre ham til å sove i sin egen seng fordi han til slutt må venne seg til å sove alene der

Ikke vær redd for det mørke trinn 17
Ikke vær redd for det mørke trinn 17

Trinn 6. Søk om nødvendig hjelp

Noen ganger er det virkelig begrenset hva vi kan gjøre for å hjelpe barn med å overvinne frykten for mørket. Hvis barnet ditt legger seg ofte, våkner og skriker midt i mareritt eller viser større angst og frykt for andre aspekter av dagliglivet, vil det å ta ham til legen hjelpe deg med å finne og behandle kilden til barnet ditt frykt og angst. Ikke bare anta at barnet ditt blir frisk igjen. Gjør en innsats for å faktisk gi den hjelpen du trenger.

Hvis du tror at problemet er alvorlig, jo lengre du forsinker, desto vanskeligere blir det for barnet ditt å håndtere det

Tips

  • Kjøp en t-skjorte som lyser i mørket. Så dumt det kan virke, lyser denne t-skjorten før du sover, sakte dimmer og dør. I tillegg er det kult, vet du.
  • Å sove med kjæledyret til familien er nok for å sikre at du er trygg. Kjæledyret ditt vil gi deg beskjed når det hører eller føler noe, spesielt dårlige ting.
  • Hvis du er redd, kan du prøve å snakke med en venn eller et familiemedlem før sengetid eller når du føler deg engstelig. Noen ganger er det nyttig å snakke om frykten din med andre mennesker.
  • Les videre. Les til du er veldig trøtt og hjernen din er for trøtt til å være redd for mørket.
  • Hvis du er redd, kan du prøve å tenke på morsomme ting som skjedde i løpet av dagen eller denne uken.
  • Slå på et musikkinstrument eller klimaanlegg, så du ikke hører rare lyder.
  • Du kan sove midt i en haug med utstoppede dyr.
  • Tenk hvordan andre mennesker ville reagert i din situasjon. Hvis handlingene deres er mer nyttige for å overvinne frykten, ta dem.
  • Husk at noen ganger er angst nyttig og nødvendig for å overleve. Frykten din kan være det eneste som advarer deg og holder deg utenfor fare.
  • Hold en daglig journal over frykten din. Hvis du vil, la familien lese den også, slik at de kan hjelpe og gi støtte.
  • Hvis du hører lyder, må du sjekke umiddelbart. Eller hvis du virkelig er redd, inviter en venn til å komme og se.
  • Husker du maskene du brukte på spaet? Prøv å kjøpe en og sov med den. Det kan føles ubehagelig først, men etter en stund blir du vant til det. Masken hjelper til med at øyet ikke vandrer rundt i rommet og ser skygger og andre ting.
  • Før du legger deg, må du smile og snakke med familien din om dagens aktiviteter. Noen ganger er det dagens opplevelse som skremmer deg.
  • Når du er redd, kan du prøve å huske morsomme ting som skjedde i livet ditt eller noe du har sett eller lest, for eksempel en person som løper gjennom en glassdør og deretter våkner og ser seg rundt og krasjer igjen før du endelig åpner døren.
  • Husk: rommet du sover i i mørket er nøyaktig samme tilstand når lysene er på, så det er ingenting å være redd for. Bare fantasien din!
  • Spill litt musikk en stund; dette vil hjelpe deg med å roe deg ned og gi deg noe annet å tenke på.
  • Hvis sengen din presses mot veggen, snu kroppen mot veggen. Denne posisjonen sikrer at du ikke ser skygger av møbler som kan skremme deg.
  • Hvis du hører stemmer, kan du prøve å tenke deg en hyggelig årsak til lydkilden. For eksempel, hvis du hører en raslende lyd, tenk på det som lyden av et kjæledyr som går frem og tilbake og leter etter middag.
  • Lytt til myk musikk om natten.
  • Tenk og tenk at det var greit når du var redd for at noe skulle skje.
  • Hvis du er redd for mørket og ikke kan sove, ikke la øynene vandre rundt i frykt for å forestille deg at noe er i ferd med å treffe deg, men prøv å fokusere på pusten din med lukkede øyne.
  • Hvis sengen din er mot veggen, må du trykke ryggen mot veggen for å føle deg tryggere.
  • Ha alltid en lommelykt i nærheten av sengen din, så det er lettere å sjekke om du føler deg redd.
  • Sørg for at det ikke er noen skumle plakater eller noe annet i rommet som kan utløse frykt. Legg kjæledyr i seng, om nødvendig.
  • Tenk på noe for å ha en dialog med deg selv i tankene dine om natten. Prøv å tenke positivt. Kanskje jeg hele dagen hadde sett morsomme tegneserier. Tenk deg det.

Advarsel

  • Hvis du velger å slå på en lavalampe om natten, må du huske på at disse lysene ofte kaster rare skygger på veggene.
  • Hvis du vil ha litt ekstra lys, ikke slå på alle lysene i huset samtidig. Det er sløsing og strømkostnadene er dyre.

Anbefalt: