Hvordan heve ender (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan heve ender (med bilder)
Hvordan heve ender (med bilder)

Video: Hvordan heve ender (med bilder)

Video: Hvordan heve ender (med bilder)
Video: История спасение дикого кабанчика. Кабанчик нуждался в помощи. 2024, April
Anonim

And (eller and) husdyr kan produsere egg som er store og svært næringsrike, samt kjøtt som smaker deilig. I tillegg kan ender også hjelpe til med å holde hagen din fra snegler og er ganske enkle å ta vare på. Enten det bare er en hobby eller en bedrift, må du få informasjon om ender hvis du vil prøve å oppdra ender. Selv om omsorgen er lettere å gjøre i forhold til andre typer fjærfeomsorg, er det noen grunnleggende ting som må oppfylles for å produsere sunne husdyr når det gjelder oppdrett av ender.

Steg

Del 1 av 4: Forberedelse til avl av ender

Breed Ducks Trinn 1
Breed Ducks Trinn 1

Trinn 1. Bestem årsakene til å heve ender

Du kan holde ender som kjæledyr eller rovdyr for å bekjempe skadedyr i hagen din, eller også for kjøtt- og eggproduksjon. Det er fire typer ender du kan velge mellom: tamme (lokale), dabbling (Anatinae -arter), dykking (dykkender) og sjøender. Tamand er den mest populære rasen og dens varianter (unntatt Moskusand) stammer fra stokkand.

Villender eller villfugler tilbringer mesteparten av tiden i vannet og har en tendens til å være vanskelige å temme. Når de er unge, må du kanskje holde eller klype vingene for å unngå at de flyr rundt. Hvis du har tenkt å beholde denne typen and, må du sørge for at du har en stor dam eller innsjø

Breed Ducks Trinn 2
Breed Ducks Trinn 2

Trinn 2. Hvis du vil beholde ender som kjæledyr, kan raser som Call, Cayuga, Pekin, Rouen eller Muscovy være gode valg på grunn av deres attraktive utseende og karakter som gjør dem egnet som kjæledyr

  • Duck Call er kjent for sin høye stemme. Du må kanskje revurdere valget ditt om å beholde Call -ender hvis du ikke vil forstyrre naboene dine med de høye lydene. Kallender er små og har grå eller hvit pels. Mange velger denne typen and på grunn av den lille størrelsen. Imidlertid flyr de ofte frem og tilbake, så du må kanskje klype vingene ofte nok til at de ikke rømmer.
  • Cayuga -ender har grønnaktig pels og er veldig rolige. Imidlertid er denne typen and ganske vanskelig å få.
  • Pekinand er en av de mest populære rasene. Denne anda er stor og har hvit pels. De pleier å være rolige og tempererte.
  • Rouen -anda har samme farge som stokkand (håret på hodet og halsen er grønt og pelsen på kroppen har en fargegradering). Denne anda er veldig rolig og kan samhandle godt med mennesker.
  • Moskusender har en veldig rolig karakter, og denne rasen har en rekke pelsfarger. Moskusender stammer fra fugler. Du må knipe vingene med jevne mellomrom for å unngå at de flyr og rømmer.
Breed Ducks Trinn 3
Breed Ducks Trinn 3

Trinn 3. Hvis du vil oppdra ender til kjøttproduksjon, kan ender fra Pekin, Muscovy, Rouen eller Aylesbury være gode valg

Selvfølgelig vil du velge en type som vokser raskt og produserer stort, velsmakende kjøtt. Hvite fjærender er i stor etterspørsel av mange mennesker fordi kjøttet kan høstes lettere og mer effektivt.

  • Pekinender er en av de mest populære rasene som er oppdratt som slaktekyllinger fordi de på syv uker er klare til å bli slaktet. Pekinender har hvit pels og produserer mye kjøtt. I tillegg produserer Pekin -ender også ganske mange egg i løpet av et år, selv om antall produserte egg varierer avhengig av beliggenhet (for eksempel i England legger Pekin -ender ikke mange egg). Dette får Pekinand til å gi mange fordeler for forskjellige bruksområder. Pekinender kan krysses med Aylesburys ender for å produsere slagtekyllinger som har kjøtt av høy kvalitet.
  • Moskusender produserer mørkt, mindre fet kjøtt fordi oljekjertlene i disse andene ikke fungerer godt nok. Selv om de kanskje ikke produserer egg godt nok på grunn av lengden på klekketid (35 klekkedager sammenlignet med andre raser som legger egg på 28 dager), er Moskusender en god avler og inkubatorer, slik at du ikke trenger å sette opp en inkubator. Disse endene kan krysses med Pekin -ender for å produsere gode slagtekyllinger, selv om avkommet blir sterilt, så de ikke kan avle. Det anbefales å kutte Muscovy -anda etter at den har fylt 16 uker, slik at kjøttet som oppnås ikke blir seigt.
  • Rouen -ender er gode slagtekyllinger. De må imidlertid nå 12 til 15 ukers alder for å bli kuttet. Denne typen and produserer også ganske mange egg (ca. 100 egg per sesong), men fjærkjertlene har farge, og når det slaktes, har kjøttet en tendens til å være vanskeligere å fjerne fra beinene, noe som gjør kjøtthøstingen mindre effektiv.
  • Aylesbury ender er store og hvite i håret og gjør et godt valg for slagtekyllinger. Du kan ha vanskelig for å finne de opprinnelige raser av Aylesbury ender fordi de fleste er et resultat av en blanding av Aylesbury ender og Pekin ender. Likevel kan det blandede avkommet fremdeles produsere kjøtt av høy kvalitet. Blandede raser av Aylesbury og Pekin ender kan ha en hvit kam. Selv om Aylesbury -ender er et passende valg som slagtekyllingender, er denne rasen ikke egnet for dyrking som leggende ender.
Raseender Trinn 4
Raseender Trinn 4

Trinn 4. Hvis du vil beholde ender for å legge ender, kan Khaki Campbell ender eller Indian Runner ender være et godt valg

Disse typer ender kan noen ganger ha eggproduksjonshastigheter som overstiger produksjonsnivåene for kyllingegg og kan produsere egg som er større og mer næringsrike enn kyllingegg.

  • Khaki Campbell -ender har en sterk fysisk tilstand, kan finne sin egen mat og kan produsere mer enn 300 egg hvert år og krever ikke spesiell omsorg eller belysning for å produsere mange egg. Eggene som produseres av denne arten er hvite som perler. Khaki Campbell and er en rase som ofte brukes i kommersiell eggproduksjon. Kjøttet produsert av denne rasen har imidlertid en usikker smak (noen ganger deilig og noen ganger ikke) og blir sjelden konsumert.
  • Den indiske løperanden har en oppreist holdning og går som om den løp. Noen raser av denne rasen kan produsere mer enn 300 blåaktige egg hvert år. Selv om de har en tendens til å være små, har Indian Runner -ender en sterk kroppsbygning og er i stand til å finne sin egen mat godt.
  • Den walisiske harlekinand er en art som er ganske sjelden. Denne anda er en god and og har en rolig karakter.
Raseender Trinn 5
Raseender Trinn 5

Trinn 5. Hvis du vil oppdra ender for naturlig å utrydde hagedyr, kan du velge Indian Runner, Khaki Campbell eller Call ender

Generelt vil ender spise snegler, snegler og skadedyr i hagen din, men noen ender er flinkere til å jakte etter mat og har et større jaktområde.

  • Indian Runner ender er aktive og er gode matjegere som til og med kan fange og spise flygende fluer. Denne typen and har et stort jaktområde og kan brukes som skadedyrbekjempelse i feltet. I Asia dyrkes den indiske Runner -anda vanligvis som skadedyrbekjempelse i rismarker og i Sør -Afrika ble denne anda en gang dyrket som skadedyrbekjempelse i en organisk vingård.
  • Khaki Campbell -ender er også gode jegere. Denne typen and kan bekjempe skadedyr både på land og i vann, og kan spise et stort antall snegler, snegler, insekter, alger og mygg.
  • Call ender er også gode jegere. Men på grunn av deres mindre størrelse sammenlignet med andre typer, har de en tendens til å spise byttedyr som er små i størrelse.
Raseender Trinn 6
Raseender Trinn 6

Trinn 6. Sørg for at endene dine har tilgang til vannkilden

Indenlandske ender trenger ikke store dammer eller innsjøer, men de trenger minst en liten dam, slik at de kan putte hodet i vannet. Fordi ender ikke har tårekjertler, bruker de vann for å fukte og rense øynene. Bruk et oppblåsbart svømmebasseng for barn eller et plastkar for å holde vann til kjæledyrene dine.

  • Plastkar er egnet som dammer for endene dine, fordi du enkelt kan bytte vann slik at vannkilden til endene dine blir ren for gjørme og fjær.
  • Av og til flytter du plastkaret ditt slik at området rundt karet ikke blir vanntett og gjørmete.
Breed Ducks Trinn 7
Breed Ducks Trinn 7

Trinn 7. Feed ender godt

Ender som ikke får god ernæring, kan ikke vokse godt. Dette er viktig å huske, spesielt hvis du oppdrar slaktekyllinger eller legger ender. Selv om noen typer ender er pålitelige matjegere, trenger de fortsatt ekstra ernæring. Du kan mate endene dine med øyeblikkelige pellets som kan kjøpes i butikker.

  • Ikke tilsett medisin i kli hvis du bruker fjærfekli som andefôr fordi det kan skade ender.
  • Gi næring med høyere protein i slagtekylling eller ender. Proteininnholdet i andefôret ditt er omtrent 16% og kan komme fra rå havre. Proteininnholdet i andefôr bør imidlertid ikke overstige en fjerdedel av næringsinnholdet i dietten.
  • Å legge ender trenger høyere kalsiumernæring for å produsere egg effektivt. Du kan legge til flere kalsiumtilskudd i fôret til dine ender.
  • Gi en drikkevannskilde i nærheten av fôringsområdet for endene, og ikke plasser den direkte på bakken, slik at vannet for å drikke ender ikke blandes med gjørma.
Raseender Trinn 8
Raseender Trinn 8

Trinn 8. Lås ender i et bur om natten for å beskytte dem mot rovdyr

Buret for endene dine trenger ikke å plasseres på et høyt sted, men i det minste gjøre inngangen bred nok til at enden kan komme inn i buret sammen. Sørg for at andehuset ditt har gode luftåpninger.

  • Andeburet bør ha et mellomrom på omtrent 3700 kvadratcentimeter for hver and med en vegghøyde på omtrent 1 meter.
  • Om natten kan lyset skremme endene. Sørg derfor for at luftåpningen eller andedøren ikke vender mot en lyskilde, for eksempel månen eller en lampe.
  • Om natten plasserer du buret med døren blokkert av en vegg eller et gjerde slik at endene ikke kan komme seg ut og bli i buret.
  • Bruk en ren haug med høy som sengetøy for endene dine og bytt høyet regelmessig for å holde andens sengetøy rent.
  • Forbered en redekasse hvis du vil ta egg for å gjøre det lettere når du leter etter egg.
Breed Ducks Trinn 9
Breed Ducks Trinn 9

Trinn 9. Sørg for at endene dine blir i hagen din

And -rovdyr kan angripe endene dine, så det er viktig at du bygger en beskyttende barriere for endene dine ved å bygge et gjerde rundt dem. Dette gjerdet kan holde endene unna rovdyr. Noen av de større slagtekyllingendene kan ikke hoppe høyt, men noen mindre og lettere ender (for eksempel Call -and) kan hoppe så høyt som 1,8 meter.

Du kan holde ender med kyllingene i samme bur. Ulike typer ender kan leve sammen i samme bur, men du må være forsiktig fordi hannender av den større rasen kan skade ender av den mindre rasen

Del 2 av 4: Velge rase av ender

Breed Ducks Trinn 10
Breed Ducks Trinn 10

Trinn 1. Finn informasjon om ulike typer ender

Ulike typer ender vil selvfølgelig ha forskjellige fysiske aspekter, for eksempel størrelse, fysisk form, eggproduksjonshastighet, fruktbarhet, klekkbarhet, nødvendig mengde fôr og produktive perioder. Ved å lete etter informasjon som denne, kan du finne ender med karakteren du forventer.

Breed Ducks Trinn 11
Breed Ducks Trinn 11

Trinn 2. Utvikle et identifikasjonssystem for ender

Med dette identifikasjonssystemet kan du fortsatt holde øye med endene dine. Du kan identifisere ender i en liten flokk individuelt, men hvis du har problemer med å identifisere dem individuelt, kan du prøve å binde dem rundt føttene med et bånd slik at du kan merke dem.

Raseender Trinn 12
Raseender Trinn 12

Trinn 3. Bruk fellereden for å se om det er klekket egg

Reirfellene er spesialdesignet slik at ender kan komme inn i reiret, men ikke komme seg ut igjen før døren er åpnet utenfra. På denne måten kan du se hvilke ender som legger egg.

Breed Ducks Trinn 13
Breed Ducks Trinn 13

Trinn 4. Få informasjon om individuelle ender

Registrer antall egg som er klekket av en and, antall andungen klekket fra en enslig mor, antall andungen som skal selges eller skal slaktes, og andens alder når de nådde riktig vekt for slakting.

Informasjonen du får kan hjelpe deg med å velge hvilke ender som er de mest effektive og produktive for avl som slaktekyllinger eller ender

Breed Ducks Trinn 14
Breed Ducks Trinn 14

Trinn 5. Med henvisning til informasjonen knyttet til rasen, velg en and med god fysisk form

En god and må ha sterke bein, rette ben og sterke skalaer på beina. En god and skal heller ikke ha bøyd brystbein og ødelagte vinger.

Breed Ducks Trinn 15
Breed Ducks Trinn 15

Trinn 6. Velg en and som fremdeles er ung og sterk

Unge ender har fargerike ben og nebb, et sterkt og fleksibelt brystbein og en glatt og fleksibel nakke. Gamle ender har bein og nebb med en matt farge og herdet hudoverflate, og hard brystben og nakke.

Kjæledyrender må være i en sunn tilstand, ha tykk og myk pels, klare øyne, ingen våte nesebor og tykke halefjær (avhengig av rasen)

Breed Ducks Trinn 16
Breed Ducks Trinn 16

Trinn 7. Generelt velger du ender etter vekt

Andenes vekt er hovedfaktoren ved valg av ender fordi denne faktoren kan overføres til neste generasjon. Ikke par ender med ender som viser tegn på feil, unormal størrelse eller andre fysiske defekter.

Antall produserte egg og klekkene er de neste faktorene du må vurdere

Del 3 av 4: Paringsand

Breed Ducks Trinn 17
Breed Ducks Trinn 17

Trinn 1. Behold det riktige forholdet mellom antall hannender og antall hunnender

Du må finne ut om forholdet mellom hann- og hunnender fordi hver rase vil ha et annet forhold. Store arter som Muscovy ender og andre broiler ender har et forhold på en hann til (maksimum) fem hunnender.

  • Hvis antallet hannender er mye høyere enn hunnendene, kan hunnandene bli skadet fordi hanene ofte vil parre seg med dem.
  • Du må ta hensyn til størrelsesforskjellen mellom hann- og hunnender hvis du har tenkt å krysse ender fordi disse forskjellene har potensial til å skade mindre hunnender.
  • Hvis du har et stort antall drake, kan du holde dem i separate merder i hekketiden.
  • Du kan parre endene dine i par, men dette blir vanskelig når det er flere hanner enn hunner og det ikke er nok plass.
Breed Ducks Trinn 18
Breed Ducks Trinn 18

Trinn 2. Minimer gapet mellom generasjoner

Avl kjæledyrene dine når de er unge for å minimere gapet mellom generasjoner og få den beste genetiske utviklingen. Det anbefales å parre ender når de fyller ett år, og ikke parre ender under seks måneder.

Breed Ducks Trinn 19
Breed Ducks Trinn 19

Trinn 3. Vet når hekkesesongen finner sted

Selv om noen tamender kan parre seg hele året, varer hekkesesongen fra sen vinter til vår eller tidlig på sommeren. I paringsperioden vil endene vise mer uttalt paringsatferd og legge egg.

Paringsatferd inkluderer nikkende hode, hakk, nakkebitt og, i tilfelle drakes, prøver å klatre oppå kompisen

Raseender Trinn 20
Raseender Trinn 20

Trinn 4. Se etter forskjellige arter i samme bur

Vanligvis vil ender parre seg med andre ender, inkludert ender av en annen rase. Hvis du vil produsere en bestemt enderase, må du skille andre enderaser slik at avl av ender ikke utføres av hvilken som helst rase. Hold ender av forskjellige raser adskilt i forskjellige bur i hekketiden hvis du ikke vil at de skal krysse.

Moskusender som parrer seg med tamender vil produsere sterile avkom. Likevel kan disse rasene lage gode slagtekyllinger. Blanding mellom typer ender vil ikke produsere sterile avkom

Breed Ducks Trinn 21
Breed Ducks Trinn 21

Trinn 5. Tell antall ender du vil parre, avhengig av hvor mange ender du vil produsere

I nesten alle artene kan en and -hunn produsere 100 andungen per sesong.

Du vil få andungen i bedre stand hvis du har færre ender avlet og holdt sammen i samme bur. Men i kommersiell produksjon vil vanligvis selskaper avle ender i massevis av økonomiske årsaker

Del 4 av 4: Inkubasjon og klekking av ender

Breed Ducks Trinn 22
Breed Ducks Trinn 22

Trinn 1. Tillat enden til to uker før du henter egg

Gitt to ukers tid, vil endene dine ha nok tid til å forberede seg på parring, og dette kan ha en effekt på gode fruktbarhetsrater.

Breed Ducks Trinn 23
Breed Ducks Trinn 23

Trinn 2. Ta et egg hver dag for å sikre at eggene du får er rene

Oppbevar eggene et kjølig (men ikke for kaldt) sted og snu eggene en gang om dagen for å forhindre at membranene fester seg til skallene. Disse eggene kan lagres i 7 til 10 dager før de inkuberes. Det er en god idé å ruge alle eggene samtidig, slik at alle egg når samme utviklingstrinn.

Raseender Trinn 24
Raseender Trinn 24

Trinn 3. Klargjør inkubatoren for eggene du har tatt

Følg instruksjonene på inkubatoren (hvis du ikke har en inkubator, kan du slå den opp på nettet). Still inkubatortemperaturen slik at den når 37,5 grader Celsius med et fuktighetsnivå på 86%.

  • Slå på inkubatoren i en eller to dager før eggene legges i den. Dette kan holde lufttemperaturen inne i inkubatoren stabil.
  • Fuktigheten kan opprettholdes ved å fylle vann i vannbeholderen i inkubatoren og følge instruksjonene nedenfor. Du kan også sprute vann på eggene dine hver gang du snur eggene.
  • Siden ender av moskus er gode avlere og avlere, trenger ikke eggene å ruges. Dette kan gjøre det lettere for deg å ta vare på og avle ender.
Raseender Trinn 25
Raseender Trinn 25

Trinn 4. Snu eggene minst tre ganger om dagen

Inkubert egg må snus. Noen inkubatorer har en funksjon som automatisk kan rotere egg, men hvis den funksjonen ikke er tilgjengelig, må du snu eggene et oddetall ganger på en dag (f.eks. 3 eller 5 ganger).

I den første uken med inkubasjon er det veldig viktig å snu eggene, så snu eggene så ofte som mulig

Breed Ducks Trinn 26
Breed Ducks Trinn 26

Trinn 5. Kontroller eggets fruktbarhet etter den første inkubasjonsuken

Bruk stearinlysmetoden for å avgjøre om eggene er fruktbare og kast de som ikke viser tegn på fruktbarhet. Forbered et veldig mørkt rom og en liten lommelykt. Løft egget og rett lyset mot egget. Hvis du tydelig kan se blodårene, er det en sjanse for at egget lever.

Gjenta denne lysprosessen en gang i uken og fjern eventuelle døde egg

Breed Ducks Trinn 27
Breed Ducks Trinn 27

Trinn 6. Inkuber i omtrent 28 dager

Ulike typer ender har forskjellige tidsperioder for inkubasjon. Stokkand tar cirka 26,5 til 27 dager med inkubasjon. Løperender krever 28,5 dagers inkubasjon og Moskusender krever lengre inkubasjonstid, som er omtrent 35 dager. I mellomtiden tar andre typer omtrent 28 dager.

Raseender Trinn 28
Raseender Trinn 28

Trinn 7. La eggelekingsprosessen gå sin gang

Denne prosessen kan ta så lenge som 3 til 5 dager og kan til og med ta lengre tid. Du må være tålmodig og ikke bekymre deg, ettersom andungene kan bli i eggeskallene i en dag eller to for å absorbere de gjenværende eggeplommene.

Call ender er beryktet for sin manglende evne til å bryte eggeskall fra innsiden. Hvis andungen ser ut til å ha det vanskelig å bryte skallet og trenger hjelp, må du være veldig forsiktig med en gang og prøve å bruke et lite tang til å lage et hull i skallet. Hvis du ser blødning, må du stoppe umiddelbart

Raseender Trinn 29
Raseender Trinn 29

Trinn 8. La andungen ligge i inkubatoren i tolv timer etter klekking

Dette kan hjelpe kroppen til å tørke og gi ekstra tid for andre egg til å klekkes. Nyklekkede andungen kan snuble eller vakle mens de beveger seg, men du trenger ikke bekymre deg, da dette er normalt for nylig klekkede andungen.

Raseender Trinn 30
Raseender Trinn 30

Trinn 9. Overfør andungene til et spesielt bur

Du kan bruke en plastboks med et lite lokk som bur for ender. Bruk en 250-watts lyspære som kilde til lys og varme for dine andungen i løpet av de første ukene. Etter tre uker trenger ikke andungene dine lenger en varmelampe.

  • Hvis du ser at andungen din ligger sammenkledd under lyset, kan de føle seg kalde. Flytt lampen på riktig sted slik at varmen den gir kan nå alle deler av buret.
  • Hvis andungen beveger seg bort fra lampen, kan de føle at den er for varm, så det er en god idé å løfte lampen høyere.
  • Ta en lampe hvis andungene dine ikke lenger sover under lampen.
Raseender Trinn 31
Raseender Trinn 31

Trinn 10. La så mye som mulig andungen bli alene de tre første dagene

Ikke la andungen følge noen de første tre dagene, for de vil fortsette å følge deg og kan forårsake problemer senere.

Breed Ducks Trinn 32
Breed Ducks Trinn 32

Trinn 11. Gi mat og vann til andungene dine

Sørg for at drikkeglasset til endene er dypt nok til at andungene kan komme inn i neseborene for å rense det. Vær imidlertid forsiktig så du ikke lar dybden på drikkefartøyet få dem til å drukne. I de første 24 timene etter klekking trenger de ikke mat, men etter det gir du brødsmuler eller kli som mat til dine andungen. Du kan få kli i dyrefôrbutikker. Etter ti dager med kli -fôring, bytt kli ut med vekstpellets.

  • Hvis det er andunger som virker svake eller ikke vil spise, kan du prøve å mate dem med kokte eggeplommer som er moset. Dette kan hjelpe andungen til å begynne å spise kli som fôr.
  • Du kan gi dem vanlige pellets som du ville gitt til voksne ender etter 16 uker.
  • Se på andungene dine slik at de ikke drukner hvis du lar dem svømme. I motsetning til voksne ender, produserer andungen ennå ikke olje i pelsen som kan beskytte dem mot kalde temperaturer, så vannet til andesvømmebassengene bør være varmt. Generelt vil andemoren smøre fjærene til andungen med oljen.
Breed Ducks Trinn 33
Breed Ducks Trinn 33

Trinn 12. Løft ender i henhold til formålet du ønsker

Du kan begynne å oppdra endene dine som kjæledyr, slagtekyllinger, leggende ender eller biologiske skadedyrbekjempere. Ender kan flyttes utendørs når de fyller 6 til 8 uker.

  • Ender skulle ha fjernet dunet hår før de ble flyttet utendørs.
  • Vær forsiktig når du tar andungen utendørs, da rovdyr lett kan fange og bære andungen.

Tips

  • Når de er veldig unge, trenger andungen en grov overflate for å kunne stå. Ikke bruk glatt papir som sengetøy, men bruk trebiter eller andre gjenstander med grov overflate.
  • Finn ut mer om rasen av and du velger, slik at du kan lære mer om detaljene i stell og avl av typen and du velger.
  • Før andungen hadde tykke fjær, trengte de fremdeles et bur for å beskytte dem mot regnet.

Advarsel

  • Du må være oppmerksom på tegn på sykdom hos ender, fordi hele enden flokk kan fange sykdommen raskt hvis syke ender ikke blir behandlet umiddelbart.
  • Ender og annet fjærfe kan noen ganger bære de skadelige Salmonella -bakteriene. Sørg for at du vasker hendene godt etter at du har håndtert endene dine.

Anbefalt: