3 måter å lage en plan

Innholdsfortegnelse:

3 måter å lage en plan
3 måter å lage en plan

Video: 3 måter å lage en plan

Video: 3 måter å lage en plan
Video: How to get rid of sunburn fast on face and hands 2024, Kan
Anonim

Når du står overfor et problem, prøver å se på alt i livet ditt eller bare organiserer dagens aktiviteter, trenger du en plan. Å lage en plan kan virke skremmende, men med utholdenhet, de riktige verktøyene og litt kreativitet vil du kunne lage en plan og begynne å nå målene dine.

Steg

Metode 1 av 3: Planlegging av daglige aktiviteter

Lag en plan Trinn 01
Lag en plan Trinn 01

Trinn 1. Sett deg ned med et stykke papir

Det kan være en journal, en spiralblokk eller et tomt dokument på datamaskinen din - alt som passer deg. Lag en liste over hva du trenger for å fullføre dagens aktiviteter, inkludert avtaler eller møter du har. Hva er målet ditt for den dagen? Vil du inkludere trenings- eller avslapningsøkter i den? Hvilke oppgaver må du utføre?

Lag en plan Trinn 02
Lag en plan Trinn 02

Trinn 2. Lag en tidsplan for deg selv

Når bør du avslutte med dagens første oppgave, prosjekt eller aktivitet. List opp hver aktivitet, begynn med den tidligste aktiviteten, og arbeid deg opp til neste time på dagen. Sørg for å delta på avtaler eller møter du har. Selvfølgelig har alle forskjellige dager, så alles planer er forskjellige. Grunnplanen vil se slik ut:

  • 9.00-10.00: Gå til kontoret, sjekk e-post, send svar
  • 10: 00-11: 30: Møte med Rudi og Susi
  • 11.30–14.30: Prosjekt nr. 1
  • 12: 30-1: 15: Lunsj (sunt måltid!)
  • 1: 15-2: 30 pm: Gjennomgå prosjekt #1, møt Andi og diskuter prosjekt #1
  • 14.30–16.00: Prosjekt nr. 2
  • 16.00-17.00: Start prosjekt nr. 3, forbered deg på neste dag
  • 17.00–18.30: Gå ut av kontoret, gå til treningsstudioet
  • 18.30-19.00: Kjøp dagligvarer og dra hjem
  • 19.00 til 20.30: Lag middag, slapp av
  • 20:30: Gå på kino med Rangga
Lag en plan Trinn 03
Lag en plan Trinn 03

Trinn 3. Gjenopprett fokus omtrent en gang i timen

Det er viktig å ta et øyeblikk etter hver avsatt tid for å vurdere hvor produktiv du er til å gjøre det. Gjorde du alt du trengte for å få det gjort? Ta deretter en pause en stund - lukk øynene og hvile. Denne metoden hjelper deg med å utføre den neste aktiviteten mer effektivt.

Noen ganger må du gå bort fra jobben og komme tilbake til det senere. Husk å notere det siste stykket du jobbet med. På den måten blir det lettere for deg å fortsette igjen

Lag en plan Trinn 04
Lag en plan Trinn 04

Trinn 4. Gjennomgå aktivitetene dine i løpet av dagen

Når du har fullført de fleste dagens aktiviteter, kan du ta et øyeblikk for å se hvor vellykket du følger planen din. Er du i stand til å fullføre alt du vil? Hvor klarer du ikke å fullføre? Hva gikk bra og hva gjorde det ikke? Hva er distraksjoner og hvordan kan du komme forbi hver i fremtiden?

Husk at noen oppgaver kan ta dager eller uker å fullføre, og det er greit. Prøv å huske prestasjonene og fremdriften i oppgaven i stedet for å se på den som en helhet. Lær om nødvendig å planlegge aktiviteter for uken for å hjelpe deg med å fullføre oppgaver i tide

Metode 2 av 3: Lag en livsplan

Del en: Vurdere rollen din

Lag en plan Trinn 05
Lag en plan Trinn 05

Trinn 1. Bestem hvilken rolle du spiller for øyeblikket

Hver dag utfører vi forskjellige roller (fra student til barn, fra artist til rytter). Det du må gjøre er å tenke på hvilken rolle du spiller i ditt daglige liv.

Disse rollene kan inkludere (blant andre): reisende, student, datter, forfatter, tegner, arbeider, designer, klatrer, barnebarn, tenker, etc

Lag en plan Trinn 06
Lag en plan Trinn 06

Trinn 2. Vurder rollen du vil spille i fremtiden

Mange roller i fremtiden som kan utfylle rollen du har nå. Rollen er substantivet du vil bruke til å beskrive deg selv i alderdommen. Tenk på rollen du spiller for øyeblikket. Er det roller som ikke er viktige og stresser deg? I så fall er det sannsynligvis ikke en rolle du bør fortsette i livet. Prioriter roller fra det viktigste til det minst viktige. Denne øvelsen vil hjelpe deg med å finne ut hva du virkelig verdsetter i livet, og hva som er viktigst for deg. Vær imidlertid oppmerksom på at denne listen kan endres helt - slik du fortsetter å endre.

Rollelisten din kan se ut som: mor, datter, kone, reisende, designer, rådgiver, frivillig, klatrer, etc

Lag en plan Trinn 07
Lag en plan Trinn 07

Trinn 3. Bestem årsakene bak rollen du vil spille

En rolle er en fin måte å hevde deg på, men grunnen til at du vil spille rollen er bunnlinjen. Kanskje du vil være frivillig fordi du ser problemer i verden og vil være en del av å fikse dem. Eller kanskje du vil være far fordi du vil gi barna en fantastisk barndom.

En måte å hjelpe deg med å bestemme formålet med rollen er å forestille deg når du er begravet (ja dette kan være litt skummelt, men det fungerer). Hvem vil delta? Hva vil du høre om deg selv? Hvordan vil du bli husket?

Del to: Sette mål og lage planer

Lag en plan Trinn 08
Lag en plan Trinn 08

Trinn 1. Lag et bredt mål du vil oppnå i livet

Hvordan vil du gå videre? Hva vil du oppnå i dette livet? Tenk på dette som en ønskeliste - noe du vil gjøre før du dør. Dette målet bør virkelig være noe du ønsker å oppnå - ikke noe du tror du burde ha. Noen ganger hjelper dette deg med å lage kategorier knyttet til mål. Så det blir lettere for deg å forestille deg det. Dette er noen av kategoriene du kan bruke (men absolutt ikke begrenset til disse):

  • Karriere/jobb; reise; sosial (familie/venner); Helse; finansiere; kunnskap/intellektuell; åndelighet
  • Noen eksempler på mål (i henhold til kategoriene ovenfor) inkluderer: å gi ut en bok; reiser til alle kontinenter; gifte seg og stifte familie; gå ned i vekt med 10 kg; tjene nok penger til å sende et barn til høyskolen; fullført en mastergrad i kreativ skriving; lære mer om buddhisme, etc.
Lag en plan Trinn 09
Lag en plan Trinn 09

Trinn 2. Sett spesifikke mål med spesifikke datoer for å nå dem

Du har nå noen vage mål du vil oppnå i dette livet, og deretter sette deg et mål som er løst. Dette betyr at du angir en dato for å oppnå det. Dette er noen eksempler som er tydeligere enn listen i forrige trinn.

  • Send bokmanuskripter til 30 forlag innen juni 2024
  • Reise til Sør -Amerika i 2025 og Asia i 2026.
  • Vekt 60 kg i januar 2025
Lag en plan Trinn 10
Lag en plan Trinn 10

Trinn 3. Vurder virkeligheten og hvor du er akkurat nå

Dette betyr å være ærlig om deg selv og virkelig se på livet ditt akkurat nå. Med henvisning til listen over mål, tenk på hvor du er og hvordan det forholder seg til målene dine. Som et eksempel:

Målet ditt er å gi ut en bok, og du må sende manuskriptet til forlaget innen november 2024. Nå har du bare skrevet halvparten av manuskriptet, og du er heller ikke sikker på om manuskriptet for øyeblikket

Lag en plan Trinn 11
Lag en plan Trinn 11

Trinn 4. Forstå hvordan du vil nå dine mål

Hvilke skritt vil du ta for å nå målene dine? Vurder trinnene du må ta for å gå videre og skriv ned trinnene. For å fortsette med eksemplet på å gi ut en bok:

  • Fra nå til november 2024 må du: A. Les den første halvdelen av boken på nytt. B. Skriv boken ferdig. C. Omarbeid aspektene du ikke likte ved boken. D. Rediger grammatikk, tegnsetting, stavemåte, etc. E. Søk råd fra venner som leser bøker. F. Gjør noen undersøkelser om forlagene du tror vil vurdere å gi ut en bok. G. Send inn manuskripter.
  • Etter å ha listet opp alle trinnene, bør du vurdere hvilken som er den vanskeligste av de andre stadiene. Du må kanskje detaljere noen av trinnene videre.
Lag en plan Trinn 12
Lag en plan Trinn 12

Trinn 5. Skriv ned trinnene for å nå alle dine mål

Du kan gjøre dette i ethvert format du liker - som håndskrevet, på en datamaskin, i bildeform, etc. Gratulerer, du har skrevet en livsplan!

Lag en plan Trinn 13
Lag en plan Trinn 13

Trinn 6. Gjennomgå planen din og juster den

Som alt i verden, vil livet ditt forandre seg, og det vil også dine mål. Det som var viktig da du var 12 er kanskje ikke like viktig nå når du er 22 eller 42. Det er greit å endre livsplanene dine, faktisk er dette en god ting å gjøre fordi det viser at du bryr deg og er i tråd med endringene som skjer i livet ditt.

Metode 3 av 3: Løse problemer med en plan

Del en: Forstå problemet

Lag en plan Trinn 14
Lag en plan Trinn 14

Trinn 1. Identifiser problemet du står overfor

Noen ganger er den vanskeligste delen av å lage en plan å løse et problem du ikke er sikker på. Ofte gir problemene vi står overfor faktisk flere problemer. Det du må gjøre er å utforske innsiden og utsiden av problemet - det virkelige problemet du må løse.

Mamma lar deg ikke gå tur på fire uker. Dette er helt klart et problem, men det du må gjøre er å forstå roten til problemet. Faktisk har du en C- algebra, og derfor vil han ikke at du skal bruke tid på camping i helgene. Derfor er det virkelige problemet at du ikke får gode karakterer i matteklassen. Dette er et problem du bør ta hensyn til

Lag en plan Trinn 15
Lag en plan Trinn 15

Trinn 2. Vet hva du forventer av å løse problemet

Hva er målet du vil oppnå ved å løse problemet? Det kan være flere forventninger knyttet til hovedmålet ditt. Fokuser på å nå målene dine, og andre resultater kommer.

Målet ditt er å score minst en B i matematikklassen. I tråd med dine mål, med bedre karakterer, kan foreldrene dine la deg bestige fjellet

Lag en plan Trinn 16
Lag en plan Trinn 16

Trinn 3. Finn ut hva du gjorde som kan forårsake problemet

Hvilke vaner gjør du ofte som forårsaker problemer? Ta deg tid til å undersøke forholdet mellom din interaksjon og problemet ved hånden.

Problemet er at du har en C- i matteklassen. Det du gjør kan forårsake problemer: du snakker ofte med vennene dine i klassen, og du gjør ikke leksene dine hver kveld fordi du nettopp har blitt med på et fotballag og etter trening på tirsdager og torsdager er alt du vil gjøre å spise middag. og sove

Lag en plan Trinn 17
Lag en plan Trinn 17

Trinn 4. Vær oppmerksom på eventuelle hindringer utenfor som kan forårsake problemer

Selv om mange problemer skyldes dine egne handlinger, kan det også være eksterne hindringer som forstyrrer. Vurder denne muligheten.

Du har en C- i matte, som du bør endre. Hindringen for suksess kan imidlertid være at du ikke forstår begrepene som undervises i klassen - ikke bare fordi du snakker i klassen, men fordi du egentlig ikke forstår algebra hele tiden. Samtidig vet du ikke hvor du skal henvende deg for å få hjelp

Del to: Finne løsninger og planlegging

Lag en plan Trinn 18
Lag en plan Trinn 18

Trinn 1. Finn mulige løsninger på problemet

Du kan liste opp løsningene dine på et stykke papir, eller bruke noen idémyldringsteknikker (aktiviteter for å finne ideer), for eksempel å lage et tankekart. Uansett hva du velger, må du vurdere løsninger på både måtene du personlig forårsaker problemet på, og hindringene du kan møte som ikke er selvpåført.

  • Løsninger fra å snakke med venner i klassen: A. Tving deg selv til å sitte på det motsatte stedet fra vennene dine i klassen. B. Fortell vennene dine at du har det dårlig i timene og at du må fokusere mer. C. Hvis du har en sitteplan, kan du be læreren om å flytte deg rundt slik at du kan fokusere mer.
  • Løsninger for ikke å gjøre lekser på grunn av fotball: A. Gjør lekser til lunsj eller på fritiden, slik at du bare trenger å gjøre resten om natten. B. Hold deg til en streng tidsplan - etter treningen vil du spise middag og deretter gjøre leksene dine. Belønn deg selv ved å se på TV i en time etter at oppgaven er utført.
  • Løsning for ikke å forstå algebra. A. Søk hjelp fra klassekamerater som kan forklare algebraiske begreper (men bare når ingen av dere er distrahert mens de løser problemer). B. Be læreren om hjelp - kontakt læreren etter timen og spør om du kan se ham fordi du har et spørsmål angående lekser. C. Finn en veileder eller bli med i en studiegruppe.
Lag en plan Trinn 19
Lag en plan Trinn 19

Trinn 2. Lag en plan

Nå som du vet hva problemet er og har funnet en løsning ved idémyldring, velger du løsningen du tror vil løse problemet og skriver en plan for deg selv. Å skrive en plan vil hjelpe deg å se for deg den. Legg planen du har skrevet ned der du vil se den ofte, for eksempel på glasset du brukte til å gjøre deg klar. Du trenger ikke å bruke alle løsningene på listen, men du trenger å lagre noen av de andre løsningene for sikkerhets skyld.

  • Planen for å forbedre matematiske poeng bør se slik ut:
  • Planer om å øke karakterene innen fire uker:

    • Snakk med Santi at du ikke kan snakke med henne i timen. (Hvis han fortsetter å snakke med deg, bytt plass)
    • Gjør lekser til lunsj hver tirsdag og torsdag, så jeg kan fortsatt gå på fotballtrening, men la mindre lekser være når jeg kommer hjem.
    • Gå til veiledningssenteret for matte på skolen for å få hjelp hver mandag og onsdag; spør læreren om det er en ekstra pris om jeg kan forbedre poengsummen min.
  • Mål: etter den fjerde uken kan jeg forbedre poengsummen min, i det minste fikk jeg B.
Lag en plan Trinn 20
Lag en plan Trinn 20

Trinn 3. Evaluer planens suksess etter en uke

Gjorde du alt du forventet å gjøre i løpet av den første uken du prøvde planen? Hvis ikke, hvor kan du ikke gjøre det? Ved å vite hva du må gjøre, vil du kunne bli mer effektiv ved å holde deg til planen for neste uke.

Lag en plan Trinn 01
Lag en plan Trinn 01

Trinn 4. Hold deg motivert

Den eneste måten du kan lykkes på er hvis du holder deg motivert. Hvis du gjør det bedre når du er motivert, belønn deg selv (selv om det er nok til å bare løse problemet). Hvis du avviker fra planen en dag, ikke la det skje igjen. Ikke slakk planen halvveis bare fordi du føler at du er i nærheten av å nå målet ditt - hold deg til planen.

Hvis du finner ut at noe du gjør ikke går bra, må du endre planer. Bytt løsningene i planen med andre løsninger du kommer med i løpet av idédugnadsprosessen

Tips

  • Når du har nådd den, kan du gå gjennom planen igjen slik at du kan se fremdriften.
  • Når du legger til detaljer i planen, kan du prøve å estimere hva som kan gå galt og lage en beredskapsplan.
  • Gratulere deg selv med planene dine og muntre deg opp om målene dine. Tenk hvordan livet ditt vil bli annerledes etter at du har fullført planen.
  • Husk at planlegging bare gjør kaos til feil - ikke forvent bare fordi du har laget en plan om at ting fungerer perfekt uten ytterligere innsats. Planlegging er bare et utgangspunkt.
  • Ha sunn fornuft og ikke vis kjæresten din hvor han er på din daglige plan.

Anbefalt: